2019. május 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán a csíkszépvízi templomban, holnap a brassó-bolonyai templomban tartják az örökös szentségimádási napot.
Szintén holnap, május második vasárnapján Újpalotán és Bélben lesz a híveknek lehetősége a Nagyváradi Egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Jó Pásztor-búcsú Székelyudvarhelyen
A katolikus egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, amely egyben a hivatások világnapja is. Május 12-én, holnap a szentmiséken világszerte a papokért és új hivatásokért imádkoznak a hívek. Ezen a napon délután fél 1 órakor kezdődik a székelyudvarhelyi Bonus Pásztor Papok és Idősek Otthona kápolnájának búcsúja. A szentmise szónoka Pakó Benedek aranymisés plébános lesz.

Felvételi a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceumba
A gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum (Kisszeminárium) felvételit hirdet a 2019/2020-es tanévben induló IX. osztályának 28 helyére azon fiúknak, akik sikerrel elvégzik/elvégezték a VIII. osztályt, magaviseletük 10-es, és 2019. szeptember 15-ig nem töltik be a 18. életévüket. Várják mindazok jelentkezését, akik történelmi régmúltat idéző, vallásos környezetben óhajtanak eljutni az érettségiig, és ezzel párhuzamosan – az arra hivatottak – kántori oklevelet is szeretnének szerezni. Szintén opcionálisan intenzív nyelvtanulási lehetőséget (angol, német) is biztosít az iskola azoknak, akik ezt szabadidejük rovására vállalják. A tanulóknak kényelmes bentlakás áll rendelkezésre (napi háromszori étkezéssel, a nagyobb ruhadarabok mosásával-vasalásával – mindössze havi 200/lejért). A GMGK-ban tanulóknak lehetőségük nyílik ösztöndíjak megpályázására és elnyerésére is (tanulmányi eredmény – magaviselet – szociális helyzet alapján), s ugyanakkor az intézmény évi 8 iskola-otthon közti útiköltséget is megtérít.
A felvételizni szándékozók – az idő rövidsége miatt – jelentsék mielőbb szándékukat személyesen a Kisszeminárium igazgatóságán a 0740-039935-ös telefonszámon.
A beiratkozás az anyanyelvi próbára és/vagy képességvizsgára 2019. május 13-14. közti időszakban esedékes, melynek intézéséért vegyék fel személyesen az igazgatósággal a kapcsolatot. Mind az anyanyelvi próba, mind a képességvizsga időpontja: 2019. május 16. (csütörtök) – 10.00 órától. ANYANYELVI PRÓBÁT CSAK AZON JELENTKEZŐKNEK KELL TENNI, AKIK NEM MAGYARUL VÉGEZTÉK A 8. OSZTÁLYT.
Bővebb tájékoztatás: a www.gmgkliceum.ro honlapon, a gmgkdirector@gmail.com e-mailen, vagy a 0740-039935-ös telefonszámon.

Filmklub Szatmárnémetiben
Újabb vetítés lesz a szemlélek filmklub keretében a szatmárnémeti Szentlélek templom Kolping termében, ma este hét órától. Az apa-sorozatok folytatásaként A názáreti József című olasz drámát nézhetik meg az érdeklődők. Szeretettel várnak mindenkit.

Bérmálások a nagyváradi és az erdélyi egyházmegyékben
Május 12-én, holnap Böcskei László megyéspüspök elkezdi a bérmálásokat a nagyváradi egyházmegyében. Reggel 9 órakor 7 magyar fiatalnak, délelőtt 11 órakor pedig 40 szlovák fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét az élesdi plébániatemplomban. Délután 6 órakor 40 román fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében a nagyváradi román személyi plébánia templomában, az egykori kapucinus templomban.
Szintén holnap a mikóújfalvi plébániatemplomban Tamás József segédpüspök a délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmise keretében 48 helyi és 2 zalánpataki fiatalt részesít a nagykorúság szentségében. Imádkozzunk fiataljainkért, hogy nyitott szívvel fogadják a Szentlélek ajándékait.

Imaháló találkozó Temesváron
A temesvár-erzsébetvárosi plébánián a szalvatoriánus nővérek kezdeményezésére 10 évvel ezelőtt imaháló alakult a lelkipásztori és szerzetesi hivatásokért, amelynek tagjai minden hónap egy meghatározott napján erre a szándékra imádkoznak, illetve a jócselekedeteiket is ezért ajánlják fel, továbbá évente egyszer, a Jó Pásztor vasárnapján találkozót szerveznek.
Az imaháló tagjainak idei, jubileumi találkozóját az erzsébetvárosi szavlatoriánus rendház nagytermében tartják délután 3 órától. A rendezvény meghívott előadója Pál József-Csaba megyés püspök, témája pedig a személyes tanúságtétel. A program este fél 7 órakor a plébániatemplomban szentmisével zárul.

Hétvégi szentmise közvetítések
Holnap két szentmisét közvetítünk: délelőtt fél 11 órától, a hét plébániatemplomából, Gödemesterházáról, majd délután 6 órától Sepsiszentgyörgyről, a Krisztus Király plébánia templomából.

Időjárás: Május 20-ig marad a hűvös, esős időjárás, majd felmelegszik az idő az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) előrejelzése szerint. Hétfőtől egyre növekvő légköri instablitás várható, különösen az ország nyugati és dél-nyugati részén. Felhős égboltra, záporokra és villámlásra, helyenként jégesőre is számítani lehet. A hegyvidéken és az ország déli részén felerősödik a szél. Az eső a központi régiókat sem kerüli el. A legmagasabb hőmérsékleti értékek 14 és 24 Celsius fok között mozognak, a legalacsonyabbak 5 és 13 fok között, tehát az ország legnagyobb részén, de főleg a dél-nyugati régiókban hűvösebb lesz az erre az időszakra jellemzőnél.

MRE – Hírszolgálat, 2019. május 11.

About the author

Görgényi Tünde