2019. május 13. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Csíkmadarason tartják az örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Fatimai Boldogságos Szűz Mária ünnepe
A nagykárolyi Fatimai Szűz Mária-templomban ma délután 5 órától májusi ájtatosság lesz (rózsafüzér imádkozás és Lorettó-i litánia), utána 6 órától ünnepi búcsús szentmise.

Felvételi a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceumba
A gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum (Kisszeminárium) felvételit hirdet a 2019/2020-es tanévben induló IX. osztályának 28 helyére azon fiúknak, akik sikerrel elvégzik/elvégezték a VIII. osztályt, magaviseletük 10-es, és 2019. szeptember 15-ig nem töltik be a 18. életévüket. Várják mindazok jelentkezését, akik történelmi régmúltat idéző, vallásos környezetben óhajtanak eljutni az érettségiig, és ezzel párhuzamosan – az arra hivatottak – kántori oklevelet is szeretnének szerezni. Szintén opcionálisan intenzív nyelvtanulási lehetőséget (angol, német) is biztosít az iskola azoknak, akik ezt szabadidejük rovására vállalják. A tanulóknak kényelmes bentlakás áll rendelkezésre (napi háromszori étkezéssel, a nagyobb ruhadarabok mosásával-vasalásával – mindössze havi 200/lejért). A GMGK-ban tanulóknak lehetőségük nyílik ösztöndíjak megpályázására és elnyerésére is (tanulmányi eredmény – magaviselet – szociális helyzet alapján), s ugyanakkor az intézmény évi 8 iskola-otthon közti útiköltséget is megtérít.
A felvételizni szándékozók – az idő rövidsége miatt – jelentsék mielőbb szándékukat személyesen a Kisszeminárium igazgatóságán a 0740-039935-ös telefonszámon.
A beiratkozás az anyanyelvi próbára és/vagy képességvizsgára 2019. május 13-14. közti időszakban esedékes, melynek intézéséért vegyék fel személyesen az igazgatósággal a kapcsolatot. Mind az anyanyelvi próba, mind a képességvizsga időpontja: 2019. május 16. (csütörtök) – 10.00 órától. ANYANYELVI PRÓBÁT CSAK AZON JELENTKEZŐKNEK KELL TENNI, AKIK NEM MAGYARUL VÉGEZTÉK A 8. OSZTÁLYT. Bővebb tájékoztatás: a www.gmgkliceum.ro honlapon, a gmgkdirector@gmail.com e-mailen, vagy a 0740-039935-ös telefonszámon.

Management konferencia Kolozsváron
Május 13-15. között a kolozsvári Grand Hotel Napoca ad otthont annak a konferenciának, amelyen a romániai római katolikus és görög katolikus egyházmegyék gazdasági és menedzselési ügyeivel foglalkozó képviselői vesznek részt. A választott témák között bérezéssel, könyveléssel, a meglévő egyházi javak adminisztrációjával, ingatlan biztosítással, kommunikációval és belső működési szabályzattal kapcsolatos kérdések szerepelnek. A konferencián a temesvári egyházmegyéből részt vesz Dirschl Johann általános helynök, Laus Nikola püspöki irodaigazgató, Ehrenberger Ramona mérnök és Botnari Paul könyvelő.

Könyvbemutató Temesváron
Budapesten, az MTA ELTE Egyetemtörténeti Kutatócsoport több éve dolgozik azon, hogy feltárja a történelmi Magyarországon 1850 előtt létezett valamennyi egyházi és világi felsőoktatási intézmény hallgatói adattárát. A Temesvári Püspöki Levéltárban végzett kutatások eredményeképpen született meg dr. Szögi László egyetemi tanár kötete, amelynek címe: A temesvári felsőoktatás intézményeinek hallgatói 1804-1852. A könyvben a Püspöki Szeminárium, illetve a Püspöki Joglíceum 1245 növendékének adatai kerültek feldolgozásra, és rövid román nyelvű összefoglaló is társul hozzá.
A kötet bemutatójára május 14-én, kedden két helyszínen kerül sor: 11 órakor a temesvár-mehalai plébánián megtartandó temesvári és dettai esperesi kerület ülésének keretében, valamint 17 órakor a Gerhardinum Római Katolikus Líceumban. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Találkozások a találkozásig
Május 31-én, közvetlenül a pápalátogatás előtti napon, a csíkszeredai templomok szentmisével várják a zarándokokat, és az este, éjszaka folyamán nyitva állnak, várva a megpihenni, felfrissülni vágyó zarándokokat.
A lelkiségi mozgalmak közös virrasztásra hívják a zarándokokat a Segítő Mária Gimnázium Kollégiumának kápolnájába. Ferenc pápa szorgalmazza a szentségi jelenlétben töltött időt. Felhívásban kérte a 24 órás szentségimádásokat. Konkrét elköteleződésre hív, kapcsolataink, figyelmünk megújítására. A zarándokok hajnalban a virrasztás után közösen indulnak a csíksomlyói Nyeregbe.
Június 1-jén, reggel 6 órától találkozásra hangoló fogadja a Nyeregben az érkezőket. Ennek célja előkészíteni, ráhangolni a jelenlévőket a találkozásra, az együtt ünneplésre, lehetőséget nyújtva egyházunk gazdagságát, sokszínűséget megtapasztalni és inspirációt kapni az együtt járásra, haladásra.
A pápai szentmise után a Nyeregben a Mustármag Énekegyüttes előadja a Népemért vállalom zeneművet, melyből kicseng: Márton Áron élete, elkötelezettsége, konkrétuma, szolidaritása ma is követendő példa mindannyiunk számára. Vele, az ő példája nyomán megtanulhatunk újra együtt járni, haladni.

Időjárás: Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) előrejelzése szerint május 20-ig marad a hűvös, esős időjárás, majd felmelegszik az idő.
Ma északon és az Erdélyi medence térségében maradhat szárazabb, melegebb az idő, máshol viszont eső, zápor, helyenként zivatar is kialakulhat.

MRE - Hírszolgálat, 2019. május 13.

About the author

Tunde Vidican Lokodi