2019. május 15. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Elhunyt Groza Dániel kisjenői plébános Groza Dániel 1966. szeptember 30-án született a Máramaros megyei Nagybányán. Teológiai tanulmányait a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán végezte. A temesvári székesegyházban 1992. április 25-én Kräuter Sebestyén megyéspüspök szentelte pappá. 1992-93 között Resicabányán szolgált segédlelkészként, 1993-94 között segédlelkész volt a Temesvár II Gyárváros plébániáján, 1994-től 2012-ig Csanádon és Óbében plébániai kormányzó, majd plébános volt. Kisjenő plébánosaként 2012 és 2019 között szolgált, emellett 1996 és 2012 között a Csanádi Kolping Család, majd 2012 és 2019 között a Kisjenői Kolping Család prézese volt. Május 13-án súlyos betegsége miatt hunyt el. A temetési szertartás a csanádi plébániatemplomban ma délután 5 órakor szentmisével kezdődik, amelynek főcelebránsa Pál József Csaba megyéspüspök lesz. A szentbeszédet Dumitresc Mihai Titi hegyvidéki főesperes, lugosi plébános mondja. A kisjenői plébániatemplomban május 16-án, holnap délután 6 órától mutatnak be szentmisét lelke üdvéért. Imádkozzunk mi is érte, adjon az Úr örök nyugodalmat neki és az örök világosság fényeskedjék neki.

Tematikus nap a Mária rádióban Májusi tematikus napunk vezérgondolata: az eucharisztia lelki hatalom. Minden igaz ember lelkében Jézus Krisztus lakik, ezért valóságos szentségház. A lélek többszörösen is fenségesebb szentségház, mint a tabernákulum, mert a lélek imádja, szereti lakóját. Lelki hatalom az Eucharisztia: előmozdítja az isteni életet imáink, jó-cselekedeteink, szeretetünk által! Ezen gondolatokról beszélgetünk, elmélkedünk mai tematikus napunk során. Tartsanak velünk!

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csíkkarcfalvi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Nepomuki Szent János-búcsúkGyulafehérvári Főegyházmegyében a farkaslaki plébániatemplomban május 16-án, holnap déli 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Az ünnepi szentbeszédet Sebestyén Ágoston máréfalvi plébános tartja. A gelencei egyházközség filiájában a haralyi templomban délután 5 órakor kezdődik a búcsú szentmise. Az ünnep szónoka Becze Lóránt szentkatolnai plébános. A Szatmári egyházmegyében a gilvácsi, lajosvölgyi, rónaszéki, szigetkamarai templomok, a mezőpetri és aknasugatagi kápolnák titulusa Nepomuki Szent János. A Temesvári egyházmegyében a lippai templom védőszentje Nepomuki Szent János. A búcsús szentmise szombaton délután 4 órakor kezdődik, azt követően a német népviseletbe öltözött párok fognak felvonulni a város központjában.

Márton Áron emlékkiállítás Gyergyószentmiklóson Idén februárban Márton Áron püspökké szentelésének 80. évfordulója alkalmából az Áron püspöknek küldött „lelki csokrokból” nyílt tárlat a csíksomlyói Jakab Antal Házban. Ez a vándorkiállítás lesz megtekinthető május 18. és június 20. között a püspök egykori szolgálati helyén Gyergyószentmiklóson, az örmény katolikus Közösségi Házban, hétköznapokon 10 és 17 óra között. Az ünnepélyes megnyitóra május 18-án, szombaton 19 órától kerül sor az örmény katolikus templomban, ahol ünnepi köszöntőt mond Kovács Gergely posztulátor.

Rövidterápiás program Szentkatolnán A Bonus Pastor Alapítvány kéthetes rövidterápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak Szentkatolnán május 26 és június 7.-ke között. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon és meg szeretnék tapasztalni a szabadulás örömét. Jelentkezni, további részletek felől érdeklődni Horváth Máriánál 0744 237 945 telefonszámon lehet.

Találkozások a találkozásig Május 31-én, közvetlenül a pápalátogatás előtti napon, a csíkszeredai templomok szentmisével várják a zarándokokat, és az este, éjszaka folyamán nyitva állnak, várva a megpihenni, felfrissülni vágyó zarándokokat. A lelkiségi mozgalmak közös virrasztásra hívják a zarándokokat a Segítő Mária Gimnázium Kollégiumának kápolnájába. Ferenc pápa szorgalmazza a szentségi jelenlétben töltött időt. Felhívásban kérte a 24 órás szentségimádásokat. Konkrét elköteleződésre hív, kapcsolataink, figyelmünk megújítására. A zarándokok hajnalban a virrasztás után közösen indulnak a csíksomlyói Nyeregbe. Június 1-jén, reggel 6 órától találkozásra hangoló fogadja a Nyeregben az érkezőket. Ennek célja előkészíteni, ráhangolni a jelenlévőket a találkozásra, az együtt ünneplésre, lehetőséget nyújtva egyházunk gazdagságát, sokszínűséget megtapasztalni és inspirációt kapni az együtt járásra, haladásra. A pápai szentmise után a Nyeregben a Mustármag Énekegyüttes előadja a Népemért vállalom zeneművet, melyből kicseng: Márton Áron élete, elkötelezettsége, konkrétuma, szolidaritása ma is követendő példa mindannyiunk számára. Vele, az ő példája nyomán megtanulhatunk újra együtt járni, haladni.

Időjárás: Viharos időjárásra figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat csaknem az egész országra. A figyelmeztetés kedd délutántól péntek délelőttig lesz érvényben. Ebben az időszakban az ország legnagyobb részében villámlásoktól és viharos erejű széllökésektől kísért záporok várhatók, jégeső is várható. A lehulló csapadék mennyisége helyenként elérheti a 40 l/ négyzetméterenként.

MRE - Hírszolgálat, 2019. május 15.

About the author

Görgényi Tünde