2019. május 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csíkszentdomokosi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Előadás Csíkszeredában A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében ma délután hat órakor Barabás Tibor János Román-magyar kétoldalú kapcsolatok az egymásrautaltság jegyében címmel tart előadást. Minden érdeklődőt várnak a csíkszeredai városházába.

Boldog Scheffler János emléknapja Szatmár vértanú püspökét 2011. július 3-án avatták boldoggá az egyházmegyei Jézus Szíve Búcsú keretében, a székesegyház előtti főtéren. Emléknapját a Szentszék május 17-ére, püspökké szentelése napjára hagyta jóvá, ennek megfelelően minden év május 17-én szentmisét mutatnak be a tiszteletére a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye minden plébániatemplomában. A székesegyházban, ahol Boldog Scheffler János síremléke és földi maradványai találhatók, Schönberger Jenő püspök ma este hét órától mutat be szentmisét, a prédikációt Szinovácz György mezőpetri plébános mondja. Szeretettel várják a híveket, hogy imáikat közösen emeljék az egyházmegye első boldogja közbejárásáért.

Ünnepel a KEL Fennállásának 25 évét ünnepli a Kolozsvári Egyetemi Lelkészség. Hálát adni, találkozni, együtt örülni hívják azokat akik megfordultak a KEL háza táján. A program május 17-én, ma este 8 órától egy nosztalgia játékesttel kezdődik a lelkészség felső termében. Szombaton, május 18-án, reggel 9 órától ünnepi hálaadó szentmisét tart Jakubinyi György érsek a piarista templomban, majd egész napos programmal várják a fiatalokat, melynek keretében lesz kerekasztal beszélgetés, előadások, mühelyfoglalkozás, táncbemutató, koncert és persze szülinapi buli. Nagy szeretettel várnak mindenkit!

FeltöltŐ keresztény Zenefesztivál Gyergyószentmiklóson Május 18-án, holnap délután két órától kezdődik Gyergyószentmiklóson a FeltöltŐ Keresztény Zenefesztivál, a Művelődési Ház előtti téren. Ez egy ökumenikus összefogással megvalósuló, dinamikus, modern, fiatalos zenére épülő program, mely keresztény értékeket közvetít korcsoporttól függetlenül bárki számára. A rendezvény teljesen ingyenes, a színpadon magyarországi és erdélyi keresztény együttesek fognak fellépni, és számos kísérőprogramra is sor kerül, ilyenek az imasátor, Gyerek-FeltöltŐ, kézműves vásár, beszélgető sátor, ügyességi játékok és hasonlók. Az esemény vasárnap délben 12 órától egy közös ökumenikus Istentisztelettel zárul, mely színtén a Művelődési Ház előtti téren lesz. A részletes program a www.feltolto.ro honlapon található. Szeretettel várnak mindenkit.

Márton Áron emlékkiállítás Gyergyószentmiklóson Idén februárban Márton Áron püspökké szentelésének 80. évfordulója alkalmából az Áron püspöknek küldött „lelki csokrokból” nyílt tárlat a csíksomlyói Jakab Antal Házban. Ez a vándorkiállítás lesz megtekinthető május 18. és június 20. között a püspök egykori szolgálati helyén Gyergyószentmiklóson, az örmény katolikus Közösségi Házban, hétköznapokon 10 és 17 óra között. Az ünnepélyes megnyitó május 18-án, holnap este 7 órától kezdődik az örmény katolikus templomban, ahol ünnepi köszöntőt mond Kovács Gergely posztulátor.

Előadás Székelyudvarhelyen Dr. Reisinger János irodalomtörténész vetítéssel egybekötött előadást tart a székelyudvarhelyi Művelődési Házban május 20-22 között Munkácsy Krisztus trilógiájáról. Az előadások a koncertteremben lesznek megtartva délután 6 órától, mindhárom nap egy-egy kép kerül bemutatásra hétfőn a Krisztus Pilátus előtt, kedden az Ecce Homo, szerdán pedig a Golgota. Várnak minden érdeklődőt.

Lelkinap házasoknak Székelyudvarhelyen A Gyulafehérvári Főegyházmegye családmunkacsoport szervezésében egy a házastársi kapcsolat építését szolgáló lelkinapra várják a házasokat május 25-én, szombaton a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. Az „Újjáéledés?!” címet viselő program délelőtt 10 és este 7 óra között zajlik. A témák személyes elmélyítése érdekében lesznek páros és kiscsoportos, valamint tematikus beszélgetések, műhelymunkával, mozgással. Természetesen lesz lehetőség, az Istennel való mélyebb találkozásra is a szentmisében, vagy a közös ima által. A programot Bakó Mária lelkigondozó, a Családpasztorációs Központ munkatársa vezeti. Jelentkezni a www.csalad.ro oldalon lehet május 22-ig. Várják a házaspárokat, különösen azokat, akik már több évi házasság utáni kapcsolatuk felfrissítésére vágynak.

Vencser László előadássorozata Vencser László morálteológus, az ausztriai idegen nyelvű katolikus lelkészségek országos igazgatója Mit jelent találkozni Szent Péter utódával? címmel tart előadást az alábbi időpontokban és helyszíneken: Május 24-én, pénteken este 7 órakor a gyergyószentmiklósi Szent István plébánián. Május 25-én, szombaton a gyergyószentmiklósi Szent József plébánián. Május 26-án, vasárnap a csíkszeredai Szent Ágoston plébánián. Május 28-án, kedden délután 6 órakor a csíkzsögödi plébánián. Május 30-án, csütörtökön Gyimesfelsőlokon az este fél 7 órakor kezdődő szentmise keretében Szeretettel várják az érdeklődőket.

Időjárás: Hétvégére megjön a meleg, de a mai nap folyamán is gomolyfelhők zavarhatják a napsütést. Főként keleten, délkeleten helyenként zápor, zivatar is előfordulhat. A délire forduló szelet északon, északnyugaton kísérhetik élénk lökések. A nappali felmelegedés, 19-23 fok között várható.

MRE - Hírszolgálat, 2019. május 17.

About the author

Görgényi Tünde