2019. május 2. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szentségimádás az alsódobói Isteni irgalmasság kápolnában
Szentségimádást tartanak ma az alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában. Délután 2 órakor elimádkozzák az örvendetes, a világosság, a fájdalmas és a dicsőséges rózsafüzért, majd az isteni irgalmasság rózsafüzért. 4 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség van.

Búcsúk a hétvégén
A gyulafehérvári egyházmegyében Kézdiszentkereszten holnap délelőtt 11 órakor tartják a Szent Kereszt megtalálása napi búcsút. Meghívott szónok: Balázs Imre nyugalmazott plébános.
Zetelakán holnap délután 6 órakor kezdődik a búcsú. Az ünnep szónoka Ráduly István kőhalmi plébános. A szentmise után megáldják az autókat.
Nyárádtő filiájában, Maroskeresztúron szombaton, a délelőtt 11 órakor kezdődő búcsús szentmisén a szentbeszédet Bara László a marosvásárhelyi plébános tartja.
A Bekecs-tetői kápolnában a Szent Kereszt megtalálása búcsút szintén szombaton délelőtt 11 órától ünneplik. A szentmisén Puskás Attila nyárádselyei plébános prédikál.
A szatmári egyházmegyében Csanáloson holnap délelőtt 11 órától kezdődik majd a búcsúmise Fechetă Jenő kaplonyi ferences atya szentbeszédével.
A billédi plébániához tartozó Sándorháza templomának védőszentje I. Sándor pápa. A búcsús ünnepséget május 3-án, azaz holnap tartják. A résztvevők délután 2 órakor megkoszorúzzák a Hősök emlékművét, majd azt követően kezdődik a búcsús szentmise.
Szombaton, május 4-én lesz Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének emléknapja.
A szatmári egyházmegyében Szakaszon szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsúmise Linzenbold Szabolcs székesegyházi káplán ünnepi szónoklatával.
A mezőfényi kápolnában – amelynek szintén Szent Flórián a titulusa – szombaton este 6 órától mutatja be a legszentebb áldozatot a dési P. Guia Laurean Hugó ferences atya.
A temesvári egyházmegyében az aninai plébániához tartozó stájerlaki templomban május 4-én, szombaton délután 1 órakor szentmisét mutatnak be Szent Flórián vértanú, a tűzoltók védőszentje tiszteletére. A település tűzoltói évről évre összegyűlnek ezen a napon, hogy védőszentjükről a névünnepén megemlékezzenek. A szentmise főcelebránsa Jäger Martin aninai plébános lesz.

Elsőszombat Csíksomlyón
A csíksomlyói kegytemplomban május 4-én tartják az elsőszombati ünnepélyes Mária köszöntőt. A program délután hat órától az engesztelő imaórával kezdődik, majd hét órától lesz a szentmise. Ezt követően a rózsafüzért imádkozzák, majd gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren.
A Mária köszöntőre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, a Márton Áron térről szombaton délután fél 4-kor. Jelentkezni Máyai Erzsébetnél lehet a 0740-617687-es telefonszámon.
Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy rádiónk hullámhosszán. A közvetítés hat órakor kezdődik.

Ráhangolódás a pápalátogatásra Gyergyószentmiklóson
Május 4-én, szombaton a Szent Miklós plébánián a pápalátogatásra szeretnének hangolódni, erre várják a híveket. A program délután 4 órakor kezdődik egy előadással Ferenc pápáról, valamint a pápalátogatás gyakorlati tudnivalóiról, majd öt órától csoportos tevékenységek kezdődnek: lesz filmvetítés, szentségimádás, közös bibliaolvasás valamint kézműves foglalkozások. A tevékenységek beszámolói után a program az esté hét órakor kezdődő szentmisével zárul. Várnak mindenkit a közös hangolódásra.

Resurrexit 2019
Május 4-én szombaton este hét órai kezdettel a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumában tartják az ifjúsági zenecsoportok találkozóját. A Resurrexit alkalmával 70 fiatal egy zenecsoportkéntt lép fel a kollégium dísztermében. Szeretettel várnak mindenkit.

Rövidterápiás program Szentkatolnán
A Bonus Pastor Alapítvány kéthetes rövidterápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak Szentkatolnán május 26 és június 7-ke között. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon és meg szeretnék tapasztalnia szabadulás örömét. Jelentkezni, további részletek felől érdeklődni Horváth Máriánál 0744-237945 telefonszámon lehet.

Márton Áron imatúra – új időpont
Az idei Márton Áron imatúrát július 20-28 között tartják a Szentegyháza – Szeltersz – Szentimre – Zsögöd – Csíksomlyó zarándokúton. Ezt a sajátos lelkigyakorlatot – azaz személyes szentignáci csendes imával egybekötött gyalogtúrát – jezsuiták, ignáci lelkiségű nővérek és laikusok, valamint a szentegyházasfalvi római katolikus „Szent Gellért Alapítvány” szervezi kárpát-medencei magyarok számára 1995 óta. Jelentkezési határidő: július 15, a helyek száma korlátozott. További pontos leírást és információt kérni, valamint jelentkezési szándékot jelezni a martonaron.imatura@szga.ro emailcímen lehetséges, illetve érdeklődni lehet az esemény facebook oldalán is.

Időjárás: Folytatódik borongós, csapadékos idő, de mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra is. Többfelé élénk, erős lesz a nyugati-délnyugati szél. Délutánra 16 és 20 fok közé melegszik a levegő.

MRE – Hírszolgálat, 2019. május 2.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Lázárfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, megtisztítson bennünket.

Bérmálás Kőhalomban és Homoróddarócon
Jakubinyi György érsek a mai nap folyamán a kőhalmi plébániatemplomban a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében 20, délután öt órakor pedig a homoróddaróci templomban 10 bérmálkozó részére szolgáltatja ki a nagykorúság szentségét.

Szentségimádás az alsódobói Isteni irgalmasság kápolnában
Minden hónap első csütörtökén szentségimádást tartanak a vágási egyházközség filiájában található alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában. 14 órakor elimádkozzák az örvendetes, a világosság, a fájdalmas és a dicsőséges rózsafüzért, majd az isteni irgalmasság rózsafüzért. 16 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség van.

Templombúcsú Sándorházán
A billédi plébániához tartozó Sándorháza római katolikus templomának védőszentje I. Sándor pápa. A búcsús ünnepségre május 3-án, pénteken kerül sor. A résztvevők 14 órakor megkoszorúzzák a Hősök emlékművét, azt követően kezdődik a búcsús szentmise.

Szent Kereszt megtalálása napi búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében Kézdiszentkereszten holnap délelőtt 11 órakor tartják a búcsús szentmisét. Meghívott szónok: Balázs Imre nyugalmazott plébános.
Zetelakán holnap délután 6 órakor kezdődik a búcsú. Az ünnep szónoka Ráduly István kőhalmi plébános. A szentmise után megáldják az autókat.
Nyárádtő filiájában, Maroskeresztúron szombaton, a délelőtt 11 órakor kezdődő búcsús szentmisén a szentbeszédet Bara László a marosvásárhelyi plébános tartja.
A Bekecs-tetői kápolnában a Szent Kereszt megtalálása búcsút szintén szombaton délelőtt 11 órától ünneplik. A szentmisén Puskás Attila nyárádselyei plébános prédikál.
A szatmári egyházmegyében Csanáloson holnap délelőtt 11 órától kezdődik majd a búcsúmise Fechetă Jenő OFM kaplonyi ferences atya szentbeszédével.

Resurrexit 2019
Május 4-én szombaton este hét órai kezdettel a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumában tartják az ifjúsági zenecsoportok találkozóját. A Resurrexit alkalmával 70 fiatal egy zenecsoportkéntt lép fel a kollégium dísztermében. Szeretettel várnak mindenkit.

Továbbképző a Marienheim házban
A temesvári Püspökség keretében működő Egyházmegyei Ifjúsági Központ szervezésében ifjúsági csoportvezetőknek tartanak továbbképző tanfolyamot május 10-12 között a Marienheim ifjúsági házban. A kurzust jobbára azoknak a fiataloknak szervezik, akik a különböző ifjúsági rendezvényeken csoportvezetőként tevékenykednek, a plébániákon munkájukkal segítik a lelkipásztort és részt vállalnak az ifjúsági csoportok rendszeres találkozóinak megszervezésében, levezetésében.

Imanap Csíksomlyón
Május 11-én imanapot szerveznek Ferenc pápáért és a pápalátogatás eseményéért a csíksomlyói kegytemplomban. Várják a Rózsafüzér Társulatokat, a különféle imacsoportokat, és a lelkiségi mozgalmakat. A program reggel 9-kor a rózsafüzér elimádkozásával kezdődik, majd lesznek elmélkedések, szentségimádás és keresztút is. Az imanap délután három órakor szentmisével zárul. Szeretettel várnak mindenkit.

25 éves a KEL
A Kolozsvári Egyetemi Lelkészség megalakulásának 25-ik évfordulóját ünnepli május 18-án Kolozsváron. Hálát adni, találkozni, együtt örülni hívják azokat akik megfordultak a KEL háza táján. A program reggel 9-kor hálaadó szentmisével kezdődik, melyet Jakubinyi György érsek mutat be a Piarista templomban. A szentmise után pedig kezdetét veszi a közös visszaemlékezés és együttlét.

Média-pályázat: „Minden forrásom belőled fakad”
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87, 8) mottóval média-pályázatot hirdet a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye, melynek témája az Oltáriszentség és annak tisztelete az egyházmegye közösségeiben és a hívek életében.
A pályázatra vonatkozó tudnivalók a következők:
– Benevezhetnek 14-24 éves, az egyházmegye plébániáihoz tartozó fiatalok egyéni vagy csoportos formában.
– A pályamunka formája lehet: írott sajtó fotóval (1-2 A4 oldal), hanganyag (5-10 perc) vagy videó anyag (5-10 perc).
– A pályamunka tartalmát tekintve lehet: interjú, tanúságtétel, tudósítás, stb.
A pályamunka leadási határideje május 31.
A pályamunkák kiértékelése: június 1-10.
Bemutatás és díjazás: június 15-én, az Egyházmegyei Médianapon. Kiosztásra kerül mindhárom formában 1., 2., 3. díj. A díjazás összértéke 1.000€.

Időjárás: Folytatódik borongós, csapadékos idő, de mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra is. Többfelé élénk, erős lesz a nyugati-délnyugati szél. Délutánra 16 és 20 fok közé melegszik a levegő.

MRE – Hírszolgálat, 2019. május 2.

About the author

Tunde Vidican Lokodi