2019. május 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Előadás Székelyudvarhelyen
Dr. Reisinger János irodalomtörténész vetítéssel egybekötött előadást tart a székelyudvarhelyi Művelődési Házban május 20-22 között Munkácsy Krisztus trilógiájáról. Az előadások a koncertteremben lesznek megtartva délután 6 órától, és mindhárom nap egy-egy kép kerül bemutatásra. Ma, a Krisztus Pilátus előtt, holnap az Ecce Homo, szerdán pedig a Golgota. Várnak minden érdeklődőt.

Szent Antal nagykilenced
Folytatódik a Szent Antal-nagykilenced.
A csíksomlyói kegytemplomban keddenként reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor kezdődnek a szentmisék. Az esti szentmiséket rádiónk ebben az évben is élő adásban közvetíti.
A kolozsvári ferences templomban a szentmisék délelőtt 10 és délután 6 órakor kezdődnek. Délután 5 órától szentségimádást tartanak. A 10 órakor kezdődő szentmiséken vendégpapok prédikálnak.
A kaplonyi Páduai Szent Antal templomban minden kedden este 7 órakor vannak a szentmisék, amelyen Barta Barnabás szatmári püspöki titkár tart elmélkedést.
Székelyudvarhelyen a ferences templomban a szentmise délelőtt 10 órakor kezdődik. A szentbeszédeket Urbán Erik ferences atya, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója tartja.
Szárhegyen az idei nagykilenced keretében ismét rövid katekézisekkel várják a híveket. A téma a szentgyónás, mint az irgalom szentségének meghatározása és megközelítése lesz. Az elmélkedéseket P. Gegő István Julianus ferences atya tartja. A szentmisék keddenként délelőtt fél 11-től és délután 5 órától kezdődnek. A hatodik kedd elmélkedési témája: „Isten, aki Szent Fia által kiárasztotta a Szentlelket a bűnök bocsánatára…”
Az esztelneki ferences templomban a szentmisék kezdési időpontja délután 6 óra. Előtte fél 6-tól gyónási lehetőség lesz. A kilenced elmélkedéseinek témái a szentatya csíksomlyói látogatására való felkészülést szeretnék szolgálni.
Szatmárnémetiben minden alkalommal délelőtt 10 órai kezdési időponttal mutatják be legszentebb áldozatot, melyben Solomayer Sándor, a szatmárnémeti Szent János apostol és evangélista (Hildegárda) egyházközösség plébánosa elmélkedik.

Ministráns-találkozó Mikolán
„Az Úrnak szüksége van rátok” mottóval ministráns találkozót szerveznek a szatmári egyházmegyében május 25-én, a mikolai Szűz Mária Királynő templomban. A részvételi díj 15 lej/fő. Jelentkezni még a mai napon lehet a 0261-717120-as telefonszámon. Várják a III.-XII. osztályos ministránsokat.

Néhány tudnivaló a pápalátogatásra készülő zarándokok számára
A szervezők szeretettel kérik a híveket, hogy készüljenek méltóképpen, illetve vegyenek részt minél többen imádságos lelkülettel a csíksomlyói pápai szentmisén. Mivel sikerült új szektorokat kialakítani, ezért azok is részt vehetnek a pápai misén, akik nem regisztráltak az eseményre. A szektorok három színnel lesznek jelezve: fehér, sárga és piros. A fehér és a sárga jelzésű szektorok állnak a legközelebb a Hármashalom-oltárhoz, ezek esetében fokozott biztonsági intézkedéseket alkalmaznak. A zarándokok vihetnek magukkal ivóvizet műanyag palackban, esőkabátot vagy ernyőt, gyógyszert, tábori széket, zászlót, élelmet. Tilos bármilyen nemű gyúlékony, könnyfakasztó anyagot, irritáló szereket, szeszes italt, tudatmódosító szereket vinni, szúró-vágó eszközöket, illetve tilos az üveg használata is. A nyeregben több órás tartózkodásra kell számítani.
Ugyanakkor a szervezők biztatják a plébánosokat és híveket, hogy még a pápalátogatás előtt minden katolikus közösség ültessen egy fenyőfát egyházi területen, a templom, a plébánia udvarán, vagy más alkalmas helyen. Tegye ezt a közösség Ferenc pápa környezetvédelmet szorgalmazó tanításának fényében. Emlékeztessen a fenyőfa Ferenc pápa látogatására és tanítására.

Időjárás: Újabb, légköri instabilitásra vonatkozó elsőfokú (sárga jelzésű) figyelmeztető előrejelzést adott ki ma reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Az új riasztás holnap reggelig érvényes, és az ország 27 megyéjét érinti. Az egész ország területére vonatkozó, szintén viharos időre figyelmeztető előrejelzést ugyanakkor holnap estig hosszabbították meg. A meteorológusok szerint ma déltől május 21-e reggelig viharok, zivatarok, erős szél és jégeső várható Szatmár, Máramaros, Szilágy, Botoşani, Beszterce-Naszód, Suceava, Kolozs, Maros, Hargita, Kovászna, Neamţ, Fehér, Szeben, Brassó, Hunyad, Vâlcea, Argeş, Olt, Krassó-Szörény, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova és Dâmboviţa megyében. A rövid idő alatt lezúduló csapadék mennyisége eléri a 25 litert, helyenként pedig akár a 40-60 litert is négyzetméterenként. Ugyanakkor kedd estig csaknem az egész ország területén zivataros, viharos időjárásra kell felkészülni – teszik hozzá a meteorológusok.

MRE – Hírszolgálat, 2019. május 20.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csíksomlyói kegytemplomban tartják az örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Találkozó a temesvári püspökségen
Ma délelőtt 10 órakor a temesvári püspökségen Pál József-Csaba püspök találkozik azokkal a plébánosokkal, akiknél idén főpásztori vizitáción vesz részt. A megbeszélést követően továbbképző kezdődik az esperesek számára.

Előadás Székelyudvarhelyen
Dr. Reisinger János irodalomtörténész vetítéssel egybekötött előadást tart a székelyudvarhelyi Művelődési Házban május 20-22 között Munkácsy Krisztus trilógiájáról. Az előadások a koncertteremben lesznek megtartva délután 6 órától, mindhárom nap egy-egy kép kerül bemutatásra. Hétfőn a Krisztus Pilátus előtt, kedden az Ecce Homo, szerdán pedig a Golgota. Várnak minden érdeklődőt.

Egyháztörténelem, pápák, kereszténység – Bélyegkiállítás Csíkszeredában
Egyháztörténelem, pápák, kereszténység címmel Gombos Zoltán Csaba vallásos bélyegkiállítását nyitják meg május 22.-én, 17 órától Csíkszeredában, a Városi Tanács épületében.

Egyházmegyei ifjúsági találkozó Temesváron
A temesvári egyházmegye katolikus fiataljait tömörítő rendezvény huszonharmadik évfordulójához érkezett. Az idei, május 24-26. között megtartandó találkozót az Egyházmegyei Ifjúsági Központ a Gerhardinum Római Katolikus Líceum udvarán szervezi, és a következő programokat ajánlják a fiatalok figyelmébe:
Május 24-én, pénteken 19.30 órakor csoportos tevékenységek, ismerkedés.
Május 25-én, szombaton reggel 8 órakor szentmise a piarista templomban, 10 órakor román és magyar nyelvű katekézis, azt követően kiscsoportos beszélgetés. Az ebéd után kezdődő szabad foglalkozás keretében a fiatalok különböző szórakoztató tevékenységeken, délután 6 órakor DoCat könyvbemutatón, 21 órától szentségimádáson vesznek részt.
Május 26-án, vasárnap a találkozót záró ünnepi szentmise 10 órakor kezdődik a piarista templomban, főcelebráns Pál József-Csaba megyés püspök.

Lelkinap házasoknak Székelyudvarhelyen
A Gyulafehérvári Főegyházmegye családmunkacsoport szervezésében egy, a házastársi kapcsolat építését szolgáló lelkinapra várják a házasokat május 25-én, szombaton a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. Az „Újjáéledés?!” címet viselő program délelőtt 10 és este 7 óra között zajlik. A témák személyes elmélyítése érdekében lesznek páros és kiscsoportos, valamint tematikus beszélgetések, műhelymunkával, mozgással. Természetesen lesz lehetőség, az Istennel való mélyebb találkozásra is a szentmisében, vagy a közös ima által. A programot Bakó Mária lelkigondozó, a Családpasztorációs Központ munkatársa vezeti. Jelentkezni a www.csalad.ro oldalon lehet május 22-ig. Várják a házaspárokat, különösen azokat, akik már több évi házasság utáni kapcsolatuk felfrissítésére vágynak.

Vencser László előadássorozata
Vencser László morálteológus, az ausztriai idegen nyelvű katolikus lelkészségek országos igazgatója Mit jelent találkozni Szent Péter utódával? címmel tart előadást az alábbi időpontokban és helyszíneken: Május 24-én, pénteken este 7 órakor a gyergyószentmiklósi Szent István plébánián. Május 25-én, szombaton a gyergyószentmiklósi Szent József plébánián. Május 26-án, vasárnap a csíkszeredai Szent Ágoston plébánián. Május 28-án, kedden délután 6 órakor a csíkzsögödi plébánián. Május 30-án, csütörtökön Gyimesfelsőlokon az este fél 7 órakor kezdődő szentmise keretében. Várják az érdeklődőket.

Találkozások a találkozásig
Május 31-én, közvetlenül a pápalátogatás előtti napon, a csíkszeredai templomok szentmisével várják a zarándokokat, és az este, éjszaka folyamán nyitva állnak, várva a megpihenni, felfrissülni vágyó zarándokokat.
A lelkiségi mozgalmak közös virrasztásra hívják a zarándokokat a Segítő Mária Gimnázium Kollégiumának kápolnájába. Ferenc pápa szorgalmazza a szentségi jelenlétben töltött időt. Felhívásban kérte a 24 órás szentségimádásokat. Konkrét elköteleződésre hív, kapcsolataink, figyelmünk megújítására. A zarándokok hajnalban a virrasztás után közösen indulnak a csíksomlyói Nyeregbe.
Június 1-jén, reggel 6 órától találkozásra hangoló fogadja a Nyeregben az érkezőket. Ennek célja előkészíteni, ráhangolni a jelenlévőket a találkozásra, az együtt ünneplésre, lehetőséget nyújtva egyházunk gazdagságát, sokszínűséget megtapasztalni és inspirációt kapni az együtt járásra, haladásra.
A pápai szentmise után a Nyeregben a Mustármag Énekegyüttes előadja a Népemért vállalom zeneművet, melyből kicseng: Márton Áron élete, elkötelezettsége, konkrétuma, szolidaritása ma is követendő példa mindannyiunk számára. Vele, az ő példája nyomán megtanulhatunk újra együtt járni, haladni.

Időjárás: Véget ér a napok óta tartó őszies hangulatú, hideg időjárás, de a mai nap folyamán a gomolyfelhők mellett dél felől megnövekszik a fátyolfelhőzet is, napközben elsősorban az északi területeken alakulhatnak ki záporok, zivatarok.
Este azonban dél felől újabb zivatarok, köztük heves zivatarok is érkezhetnek. A déli, délkeleti szelet élénk, néhol északkeleten erős lökések kísérhetik. Délután 20-27 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2019. május 20.

About the author

Görgényi Tünde