2019. május 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent Rita ünnepe
Gyergyóremetén, a Szent Rita kápolnában az ünnep napján, ma délután hat órakor kezdődik a búcsús szentmise, melyet rádiónk élő adásban közvetít.
Sepsiszentgyörgyön a Szent József templomban a ma esti hat órás szentmise keretében áldják meg a rózsákat. A megáldott, megszentelt rózsákat a hívek a betegeknek szokták elvinni és Szent Rita közbenjárását kérni a gyógyulásért.
Nagyváradon, ugyancsak ma délután az esti szentmise után rózsaszentelést tartanak az Olaszi, más néven Barátok templomában. Várják a híveket, imádkozzanak együtt a szent közbenjárásáért.

Márton Áron emlékkiállítás Gyergyószentmiklóson
Idén februárban Márton Áron püspökké szentelésének 80. évfordulója alkalmából az Áron püspöknek küldött „lelki csokrokból” nyílt tárlat a csíksomlyói Jakab Antal Házban. Ez a vándorkiállítás lesz megtekinthető május 18. és június 20. között a püspök egykori szolgálati helyén Gyergyószentmiklóson, az örmény katolikus Közösségi Házban, hétköznapokon 10 és 17 óra között.

A magyarországi AURIN énekkar Temesváron
A május 23-26. között Temesváron zajló Vox Mundi nemzetközi kórusfesztivál keretében fellép a magyarországi AURIN leánykar. A kórus alapítója és vezetője: Durányik László. Az énekkar május 23-án, holnap délután a Ion Vidu Zenelíceumban, május 26-án, vasárnap pedig a Temesvár-erzsébetvárosi templomban 10 órakor kezdődő magyar nyelvű szentmise keretében énekel. A liturgiát követően a kórus rövid koncertet ad a templomban.

Egyházmegyei ifjúsági találkozó Temesváron
A temesvári egyházmegye katolikus fiataljait tömörítő rendezvény huszonharmadik évfordulójához érkezett. Az első találkozót 1997-ben Kapor János plébános, akkori ifjúsági lelkész kezdeményezte. Az idei, május 24-26. között megtartandó találkozót az Egyházmegyei Ifjúsági Központ a Gerhardinum Római Katolikus Líceum udvarán szervezi, és a következő programokat ajánlják a fiatalok figyelmébe:
Május 24-én, pénteken 19.30 órakor csoportos tevékenységek, ismerkedés.
Május 25-én, szombaton reggel 8 órakor szentmise a piarista templomban, 10 órakor román és magyar nyelvű katekézis, azt követően kiscsoportos beszélgetés. Az ebéd után kezdődő szabad foglalkozás keretében a fiatalok különböző szórakoztató tevékenységeken, délután 6 órakor DoCat könyvbemutatón, 21 órától szentségimádáson vesznek részt. Május 26-án, vasárnap a találkozót záró ünnepi szentmise délelőtt 10 órakor kezdődik a piarista templomban, főcelebráns Pál József Csaba megyéspüspök.

Lelkinap Gyergyóditróban
A gyergyóditrói Élet a Lélekben plébániai imacsoport imanapot tart május 25-én. Az imanap, melynek mottója „Gyökerezzetek meg Krisztusban, épüljetek rá, és erősödjetek meg a hitben.”(Kol2,7) szombaton délelőtt fél tízkor kezdődik a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Házban és délután 5 órakor hálaadó szentmisével ér véget. Várnak mindenkit a lelki feltöltődésre!

Ferenc pápa és Chiara Lubich egyházképe a Biblia tükrében
Május 25-én, szombaton a Katolikus Magyar Bibliatársulat (KMB) szervezésében Ferenc pápa és Chiara Lubich egyházképe a Biblia tükrében címmel előadás lesz a marosvásárhelyi Szent Miklós plébánián este 7 órától. Várnak minden érdeklődőt!

Hivatások éve Oroszhegyen
A gyulafehérvári főegyházmegye 2018 adventjétől meghirdette a hivatások évét Követlek téged, bárhová mész mottóval. Ebbe a programba bekapcsolódik az oroszhegyi egyházközség is. Május 26-án a reggel 9 és a délelőtt 11 órától kezdődő szentmiséken dr. Kondor Ágota hitoktató, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium igazgatónője, mentálhigiénés szakember tart előadást.

Maradjatok egységben Jézussal – Előadás Lázárfalván és Újtusnádon
Kertész Tibor és Marika a gyulafehérvári családpasztorációs munkacsoport munkatársai Maradjatok egységben Jézussal címmel tartanak előadást Lázárfalván május 26-án, vasárnap délelőtt fél 12 órakor, Újtusnádon pedig május 30-án, csütörtökön szintén délelőtt fél 12 órakor.

Rövidterápiás program Szentkatolnán
A Bonus Pastor Alapítvány kéthetes rövidterápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak Szentkatolnán május 26 és június 7.-ke között. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon és meg szeretnék tapasztalni a szabadulás örömét. Jelentkezni, további részletek felől érdeklődni Horváth Máriánál 0744 237 945 telefonszámon lehet.

Ifjúsági szentségimádás Csíkszeredában
A csíkszeredai fiatalok is készülnek a pápalátogatásra. Komolyan gondolják a találkozásra hívó mottó megélését: Akarsz-e velem járni? Dalt tanulnak, és együtt készülnek a szentségimádási alkalomra, mely 27-én este fél nyolc órától lesz megtartva a Segítő Mária Gimnázium kápolnájában. Az alkalom nyitott minden korosztály számára! Bővebben az esemény facebook oldalán olvashatnak.

Időjárás: Ma napközben az ország északi, északkeleti felén lesz felhősebb az ég, itt leginkább csendes esőre, máshol záporokra, délen több helyen zivatarokra van kilátás. A nyugatias áramlás feltámad, helyenként erős, zivatarok környezetében viharos lehet. Délután 18-23 fok várható, az ország déli felén lesz melegebb. +HŐM

MRE - Hírszolgálat, 2019. május 22.

 

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyimesközéploki templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

A magyarországi AURIN énekkar Temesváron
A május 23-26. között Temesváron zajló Vox Mundi nemzetközi kórusfesztivál keretében fellép a magyarországi AURIN leánykar. A kórus alapítója és vezetője: Durányik László. Az énekkar május 23-án, holnap délután a Ion Vidu Zenelíceumban, május 26-án, vasárnap pedig a Temesvár-erzsébetvárosi templomban 10 órakor kezdődő magyar nyelvű szentmise keretében énekel. A liturgiát követően a kórus rövid koncertet ad a templomban.

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében május 24-én, pénteken 18 órától Dr. Egyed Ákos: Székely Konstitúciók (székely jog, székely örökség) címmel tart előadást a városháza gyűléstermében Csíkszeredában. Minden érdeklődőt várnak.

Ferenc pápa és Chiara Lubich egyházképe a Biblia tükrében
Május 25-én, szombaton a Katolikus Magyar Bibliatársulat (KMB) szervezésében Ferenc pápa és Chiara Lubich egyházképe a Biblia tükrében címmel előadás lesz a marosvásárhelyi Szent Miklós plébánián este 7 órától. Várnak minden érdeklődőt!

Ferenc pápa az örömre hív – Előadás Csíkszentmártonban és Csíkmenaságon
Bakó Marika a gyulafehérvári családpasztorációs munkacsoport munkatársa Ferenc pápa az örömre hív címmel tart előadást Csíkszentmártonban május 26-án, vasárnap délelőtt 11 órától és Csíkmenaságon május 30-án, csütörtökön este fél 7 órától.

Találkozások a találkozásig
Május 31-én, közvetlenül a pápalátogatás előtti napon, a csíkszeredai templomok szentmisével várják a zarándokokat, és az este, éjszaka folyamán nyitva állnak, várva a megpihenni, felfrissülni vágyó zarándokokat.
A lelkiségi mozgalmak közös virrasztásra hívják a zarándokokat a Segítő Mária Gimnázium Kollégiumának kápolnájába. Ferenc pápa szorgalmazza a szentségi jelenlétben töltött időt. Felhívásban kérte a 24 órás szentségimádásokat. Konkrét elköteleződésre hív, kapcsolataink, figyelmünk megújítására. A zarándokok hajnalban a virrasztás után közösen indulnak a csíksomlyói Nyeregbe.
Június 1-jén, reggel 6 órától találkozásra hangoló fogadja a Nyeregben az érkezőket. Ennek célja előkészíteni, ráhangolni a jelenlévőket a találkozásra, az együtt ünneplésre, lehetőséget nyújtva egyházunk gazdagságát, sokszínűséget megtapasztalni és inspirációt kapni az együtt járásra, haladásra.
A pápai szentmise után a Nyeregben a Mustármag Énekegyüttes előadja a Népemért vállalom zeneművet, melyből kicseng: Márton Áron élete, elkötelezettsége, konkrétuma, szolidaritása ma is követendő példa mindannyiunk számára. Vele, az ő példája nyomán megtanulhatunk újra együtt járni, haladni.

Medjugorje-i zarándolat
Június 24-29. között Bartos Károly plébános lelkivezetésével, zarándoklatot szerveznek Medjugorjeba. Ára: 145 euro/személy
További információ a 0742698166-os telefonszámon kapható.

Márton Áron imatúra – új időpont
Az idei Márton Áron imatúrát július 20-28 között tartják a Szentegyháza – Szeltersz – Szentimre – Zsögöd – Csíksomlyó zarándokúton. Ezt a sajátos lelkigyakorlatot – azaz személyes szentignáci csendes imával egybekötött gyalogtúrát – jezsuiták, ignáci lelkiségű nővérek és laikusok, valamint a szentegyházasfalvi római katolikus „Szent Gellért Alapítvány” szervezi kárpát-medencei magyarok számára 1995 óta. Jelentkezési határidő: július 15, a helyek száma korlátozott. Jelentkezés és információ a martonaron.imatura@szga.ro email-címen lehetséges, illetve érdeklődni lehet az esemény facebook oldalán is.

Időjárás: Tizenegy megye 25 településén és Bukarestben okozott károkat a kedvezőtlen időjárás, adta hírül az országos katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU) adatai alapján az Agerpres kedd reggel.
Ma északon, északkeleten már a reggeli órákban is számíthatunk esőre. Napközben itt tartósan eshet, máshol elszórt záporokra, délen több helyen zivatarokra van kilátás. Ennek megfelelően északon kevesebb, délen több napsütésre számíthatunk. A nyugati, délnyugati szelet többfelé élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. Enyhe lesz a reggel, délután 18-23 fokos csúcshőmérséklet várható.

MRE - Hírszolgálat, 2019. május 22.

About the author

Tunde Vidican Lokodi