2019. május 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K    D É L B E N

Lengyel pálosok kilencedet tartanak Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának eredményességéért
Częstochowában, a Jasna Góra-i kolostorban a mai nappal kezdődően a pálos szerzetesek együtt imádkoznak Ferenc pápa gyümölcsöző romániai apostoli útjáért, különösen a csíksomlyói látogatásáért. A kezdeményezésről Marian Waligóra, a Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke, a tavalyi pünkösdi búcsú szónoka mond néhány szót:
Hanganyag: Online Erkezett Anyagok/ Dolgozószoba/2019.05.23/Marian Waligora üzenete (00:53p)

Arany rózsa a csíksomlyói kegyszobornak
Az arany rózsa a pápák különleges adománya, amelyet manapság a különböző Mária-kegyhelyeknek ajándékoznak, e gesztussal kifejezve a Szűzanya iránti tiszteletet. Ezt a kitüntetést hozza el Ferenc pápa Csíksomlyóra, Mária-tisztelete jeléül, mely egyben kiemelkedő gesztus a segítő, csodatevő Szűzanya csíksomlyói szobra és a vidék népének hite iránti elismerés jeleként.
A Ferenc pápa által a csíksomlyói Szűzanyának adandó rózsa ezüstből készült, a rózsa szára és a címer 24 karátos arany bevonatú. Az alapja rózsaszín márvány, amelyen egy ezüstözött váza áll a pápai címerrel, benne két szál természethű rózsa, leveleik ezüstből készültek. A rózsa kb. 84 cm magas, súlya 1200 g. A Kárpát-medencében jelenleg nem őriznek egyetlen pápai arany rózsát sem, bár a történelem folyamán nem egy magyar jelesség részesült e kitüntetésben – adta tudtul a romkat.ro oldal.

Óvoda megáldása Temesváron
A Gerhardinum Római Katolikus Líceum épületében működő óvoda termein, a gyermekek étkeztetését biztosító konyhán, ebédlőn, valamint a tanintézet nagytermén az elmúlt hónapok alatt átfogó belső felújítási munkálatokat végeztek. Az ily módon rendbe hozott termek megáldását Pál József-Csaba megyés püspök celebrálja ma délután 3 órától. A nagyteremben tartandó ünnepségen részt vesz Grezsa István Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos.

Taizé imaóra Nagyváradon
„Nyugalmat talál lelketek.” (Mt 11,30) mottóval taizéi imaórát tartanak a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum szervezésében a nagyváradi Barátok Templomában minden hónap negyedik csütörtökjén. Várnak mindenkit ma este 7 órára a közös imára.

Egyházmegyei Családtalálkozó Nagyváradon
„Ezeket azért mondtam el nektek, hogy örömöm teljék bennetek, és a ti örömötök is teljes legyen.” (Jn 15,11) mottó jegyében kilencedik alkalommal szerveznek Egyházmegyei Családtalálkozót Nagyváradon, május 25-én. Mivel az imádság különös hangsúlyt kap, ezért a találkozó előző este, május 24-én, péntek este 8 órától egy közös engesztelő szentségimádással fog elkezdődni a székesegyházban, melyre szeretettel várják a családokat. A program szombaton reggel 9 órától, majd a délután fél 4-kor órakor kezdődő szentmisével zárul, amit Szmutku Róbert, nagybányai plébános mutat be a nagyváradi székesegyházban. Részletek a mai déli magazinban.

Szentmise a Vártemplomban
Május 26-án, vasárnap délután 4 órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Dr. Lőrincz Ottó nagyszalontai esperes-plébános.

Média-pályázat 2019
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve „Minden forrásom belőled fakad” mottóval média-pályázatot hirdet a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye, melynek témája az Oltáriszentség és annak tisztelete az egyházmegye közösségeiben és hívek életében. A pályázatra 14-24 éves, az egyházmegye plébániáihoz tartozó fiatalok egyéni vagy csoportos formában jelentkezhetnek. A pályamunka formája lehet: írott sajtó fotóval (1-2 A4 oldal), hanganyag (5-10 perc) vagy videó anyag (5-10 perc), tartalmát tekintve pedigt: interjú, tanúságtétel, tudósítás, stb.
A pályamunkák leadási határideje május 31. Bemutatás és díjazás június 15-én lesz, az Egyházmegyei Médianap keretében.

Pünkösdi Mária-kiállítás Csíkszeredában
„Mennyek Királynéja” címmel ismét megtekinthető lesz a Mária-kiállítás a Szakszervezetek Művelődési házában május 31 – június 9. Az ünnepélyes megnyitót Böjte Csaba ferences atya tartja május 31-én, pénteken délután 5 órától. A kiállított műalkotások a világ minden tájáról, jelentős részben ismert Mária-kegyhelyekről származnak. Közel 9000 műalkotással a gyűjtemény Európa egyik legnagyobbja ebben a témában. A belépés díjtalan, szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Időjárás: Ma több-kevesebb napsütésre mindenütt számíthatunk, de továbbra is a felhők lesznek túlsúlyban. Délelőtt többfelé kialakulhatnak záporok, gyenge eső, majd délután helyenként a keleti, északkeleti tájakon fordulhat elő zápor, egy-egy zivatar. Az északnyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet 18-22 fok között alakulhat.

MRE - Hírszolgálat, 2019. május 23.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a hidegségi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Taizé imaóra Nagyváradon
„Nyugalmat talál lelketek.” (Mt 11,30) mottóval taizéi imaórát tartanak a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum szervezésében a nagyváradi Barátok Templomában minden hónap negyedik csütörtökjén. Várnak mindenkit ma este 7 órára a közös imára.

Egyházmegyei ifjúsági találkozó Temesváron
A temesvári egyházmegye katolikus fiataljait tömörítő rendezvény huszonharmadik évfordulójához érkezett. Az első találkozót 1997-ben Kapor János plébános, akkori ifjúsági lelkész kezdeményezte. Az idei, május 24-26. között megtartandó találkozót az Egyházmegyei Ifjúsági Központ a Gerhardinum Római Katolikus Líceum udvarán szervezi, és a következő programokat ajánlják a fiatalok figyelmébe:
Május 24-én, pénteken 19.30 órakor csoportos tevékenységek, ismerkedés.
Május 25-én, szombaton reggel 8 órakor szentmise a piarista templomban, 10 órakor román és magyar nyelvű katekézis, azt követően kiscsoportos beszélgetés. Az ebéd után kezdődő szabad foglalkozás keretében a fiatalok különböző szórakoztató tevékenységeken, délután 6 órakor DoCat könyvbemutatón, 21 órától szentségimádáson vesznek részt. Május 26-án, vasárnap a találkozót záró ünnepi szentmise délelőtt 10 órakor kezdődik a piarista templomban, főcelebráns Pál József Csaba megyéspüspök.

Egyházmegyei Családtalálkozó Nagyváradon
„Ezeket azért mondtam el nektek, hogy örömöm teljék bennetek, és a ti örömötök is teljes legyen.” (Jn 15,11) mottó jegyében kilencedik alkalommal szerveznek Egyházmegyei Családtalálkozót Nagyváradon, május 25-én. Mivel az imádság különös hangsúlyt kap, ezért a találkozó előző este, május 24-én, péntek este 8 órától egy közös engesztelő szentségimádással fog elkezdődni a székesegyházban, melyre szeretettel várják a családokat. A program szombaton reggel 9 órától regisztrációval kezdődik, majd lesznek előadások, ima, foglalkozások, közös ebéd. A találkozó délután 3 órakor ünnepi szentmisével zárul. Jelentkezni a helyi plébániákon lehetséges.

Rockopera Temesváron
Május 25-én, szombaton este fél 7 órától Temesváron, a Milleniumi templomban előadják Tolcsvay László és Müller Péter szerzeményét, a Mária evangéliuma című rockoperát. Szeretettel várják az érdeklődőket.

Ferenc pápa és Chiara Lubich egyházképe a Biblia tükrében
Május 25-én, szombaton a Katolikus Magyar Bibliatársulat (KMB) szervezésében Ferenc pápa és Chiara Lubich egyházképe a Biblia tükrében címmel előadás lesz a marosvásárhelyi Szent Miklós plébánián este 7 órától. Várnak minden érdeklődőt!

Bérmálások Nagyváradon
Május 26-án, vasárnap Böcskei László megyéspüspök folytatja a bérmálásokat a nagyváradi egyházmegyében: reggel 9 órakor a nagyvárad-újvárosi plébániatemplomban 25 fiatalnak szolgáltatja ki a második szentségét. A fiatalok felkészítését Pék Sándor esperes-plébános végezte. Délben 11.30 órakor a nagyvárad-olaszi plébániatemplomban 13 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében. A felkészítést Giosanu Leonard segédlelkész végezte. Imádkozzunk fiataljainkért, hogy nyitott szívvel fogadják a Szentlélek ajándékait.

Maradjatok egységben Jézussal – Előadás Lázárfalván és Újtusnádon
Kertész Tibor és Marika a gyulafehérvári családpasztorációs munkacsoport munkatársai Maradjatok egységben Jézussal címmel tartanak előadást Lázárfalván május 26-án, vasárnap délelőtt fél 12 órakor, Újtusnádon pedig május 30-án, csütörtökön szintén délelőtt fél 12 órakor. Mindkét helyszínre várják az érdeklődőket.

Ifjúsági szentségimádás Csíkszeredában
A csíkszeredai fiatalok is készülnek a pápalátogatásra. Komolyan gondolják a találkozásra hívó mottó megélését: Akarsz-e velem járni? Dalt tanulnak, és együtt készülnek a szentségimádási alkalomra, mely május 27-én este fél nyolc órától lesz megtartva a Segítő Mária Gimnázium kápolnájában. Az alkalom nyitott minden korosztály számára! Bővebben az esemény facebook oldalán olvashatnak.

Időjárás: Ma több-kevesebb napsütésre mindenütt számíthatunk, de továbbra is a felhők lesznek túlsúlyban. Délelőtt többfelé kialakulhatnak záporok, gyenge eső, majd délután helyenként a keleti, északkeleti tájakon fordulhat elő zápor, egy-egy zivatar. Az északnyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet 18-22 fok között alakulhat.

MRE - Hírszolgálat, 2019. május 23.

About the author

Tunde Vidican Lokodi