2019. május 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Arany rózsa a csíksomlyói kegyszobornak
Az arany rózsa a pápák különleges adománya, amelyet manapság a különböző Mária-kegyhelyeknek ajándékoznak, e gesztussal kifejezve a Szűzanya iránti tiszteletet. Ezt a kitüntetést hozza el Ferenc pápa Csíksomlyóra, Mária-tisztelete jeléül, mely egyben kiemelkedő gesztus a segítő, csodatevő Szűzanya csíksomlyói szobra és a vidék népének hite iránti elismerés jeleként. A Ferenc pápa által a csíksomlyói Szűzanyának adandó rózsa ezüstből készült, a rózsa szára és a címer 24 karátos arany bevonatú. Az alapja rózsaszín márvány, amelyen egy ezüstözött váza áll a pápai címerrel, benne két szál természethű rózsa, leveleik ezüstből készültek. A rózsa kb. 84 cm magas, súlya 1200 g. A Kárpát-medencében jelenleg nem őriznek egyetlen pápai arany rózsát sem, bár a történelem folyamán nem egy magyar jelesség részesült e kitüntetésben – adta tudtul a romkat.ro oldal.

A boldoggá avatásért mutatnak be szentmisét
Hám János püspöki kinevezésének 192. évfordulóján, május 25-én, szombaton este hét órától Schönberger Jenő püspök az egyházmegye papságával közösen mutat be szentmisét a szatmári Székesegyházben. A szónok Kinczel István, a Kis Szent Teréz egyházközösség plébánosa lesz. Szeretettel várják a híveket, hogy együtt imádkozzanak a nagy püspök ügyéért.

A szerethető Ferenc pápa
Holló László, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kar tanára A szerethető Ferenc pápa címmel tart előadást az alábbi helyszíneken és időpontokban: Május 26-án, vasárnap Gyimesközéplokon déli 12 órakor és Madéfalván délután 6 órakor. Május 29-én, szerdán Csatószegen délután 4 órakor és Csíkszentsimonban délután 6 órakor. Május 30-án, csütörtökön pedig Csíkkozmáson az este 7 órakor kezdődő szentmise keretében. Várnak szeretettel minden érdeklődőt.

Hivatások éve Oroszhegyen
A gyulafehérvári főegyházmegye 2018 adventjétől meghirdette a hivatások évét Követlek téged, bárhová mész mottóval. Ebbe a programba bekapcsolódik az oroszhegyi egyházközség is. Május 26-án a reggel 9 és a délelőtt 11 órától kezdődő szentmiséken dr. Kondor Ágota hitoktató, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium igazgatónője, mentálhigiénés szakember tart előadást.

Zetelakán a sásdi gyermekkórus
Május 26-án vasárnap Zetelakán, a délelőtt 9 órai szentmisén a sásdi Általános Iskola gyermekkórusa énekel, Lakatos Judit vezetésével, orgonán közreműködik Kovács Mózes. A szentmise után a gyerekek rövid koncerttel köszöntik a vendéglátó egyházközséget. Szeretettel várnak mindenkit.

Maradjatok egységben Jézussal – Előadás Lázárfalván és Újtusnádon
Kertész Tibor és Marika a gyulafehérvári családpasztorációs munkacsoport munkatársai Maradjatok egységben Jézussal címmel tartanak előadást Lázárfalván május 26-án, vasárnap délelőtt fél 12 órakor, Újtusnádon pedig május 30-án, csütörtökön szintén délelőtt fél 12 órakor.

Ifjúsági szentségimádás Csíkszeredában
A csíkszeredai fiatalok is készülnek a pápalátogatásra. Komolyan gondolják a találkozásra hívó mottó megélését: Akarsz-e velem járni? Dalt tanulnak, és együtt készülnek a szentségimádási alkalomra, mely 27-én este fél nyolc órától lesz megtartva a Segítő Mária Gimnázium kápolnájában. Az alkalom nyitott minden korosztály számára! Bővebben az esemény facebook oldalán olvashatnak.

Ferenc pápa egyházképe missziófogalmának tükrében
Csiszár Klára pasztorálteológus, egyetemi tanár Kolozsvárról Ferenc pápa egyházképe missziófogalmának tükrében címmel tart előadást az alábbi időpontokban és helyszíneken: Május 27-én, hétfőn este 7 órától a csíksomlyói plébánián, a Betlehem kápolnában. Május 28-án, kedden délután fél 5 órától a szentkeresztbányai plébánián. Május 29-én, szerdán este fél 8 órától a gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébánián. Május 30-án, csütörtökön este fél 7 órától a tusnádfürdői plébánián. Szeretettel várnak mindenkit.

Pünkösdi Mária-kiállítás Csíkszeredában
„Mennyek Királynéja” címmel ismét megtekinthető lesz a Mária-kiállítás a Szakszervezetek Művelődési házában május 31 – június 9. között. Az ünnepélyes megnyitót Böjte Csaba ferences atya tartja május 31-én, pénteken délután 5 órától. A kiállított műalkotások a világ minden tájáról, jelentős részben ismert Mária-kegyhelyekről származnak. Közel 9000 műalkotással a gyűjtemény Európa egyik legnagyobbja ebben a témában. A belépés díjtalan, szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Pápalátogatástól Piros pünkösdig
A Dévai Szent Ferenc alapítvány Pápalátogatástól Piros Pünkösdig címmel egy hetes zarándoklatot hírdet. A zarándoklatokat Böjte Csaba testvér vezeti, melyre bármelyik napon, akár csak egy-egy programra is be lehet csatlakozni. Minden nap új helyszínre zarándokolnak, a programnak része a szentmise, a közös imádság és a zenei koncert. A zarándoklatra magukkal viszik Szent László királyunknak, Erdély védőszentjének ereklyéje A részvétel ingyenes, azonban minden napra kínálunk ebédelési és szállási lehetőséget. Bejelentkezni és egyéb részletes információkról a www.magnificat.ro oldalon olvashatnak a kedves érdeklődők.

Időjárás: Ma változóan felhős időre készülhetünk, hosszabb napos időszakokra nyugaton lehet számítani, de sokfelé záporok, zivatarok kialakulása lehetséges. Helyenként megélénkülhet az északnyugati szél. Délutánra 18-21 fokig melegszik a levegő.

MRE - Hírszolgálat, 2019. május 24.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a szentágotai templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Márton Áron emlékkiállítás Gyergyószentmiklóson
Idén februárban Márton Áron püspökké szentelésének 80. évfordulója alkalmából az Áron püspöknek küldött „lelki csokrokból” nyílt tárlat a csíksomlyói Jakab Antal Házban. Ez a vándorkiállítás június 20. lesz megtekinthető a püspök egykori szolgálati helyén Gyergyószentmiklóson, az örmény katolikus Közösségi Házban, hétköznapokon 10 és 17 óra között.

A lengyelek is imádkoznak a pápalátogatás kegyelmeiért
Lengyelországban, Częstochowában, Jasna Górán a tegnapi nappal kezdődően együtt imádkoznak azért, hogy Ferenc pápa apostoli látogatása és a hívekkel való találkozása Romániában, különösen a csíksomlyói kegyhelyen, gyümölcsöző legyen. Jasna Górán az imádságot naponta végezik Péter utódjáért, de most a szentmise után elimádkoznak egy rózsafüzért is kilenc napon keresztül. A kezdeményezésről Marian Waligóra, a Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke, a tavalyi pünkösdi búcsú szónoka mond néhány szót:

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében május 24-én, ma este 6 órától Dr. Egyed Ákos: Székely Konstitúciók (székely jog, székely örökség) címmel tart előadást a városháza gyűléstermében Csíkszeredában. Minden érdeklődőt várnak.

Rockopera Temesváron
Május 25-én, holnap este fél 7 órától Temesváron, a Milleniumi templomban előadják Tolcsvay László és Müller Péter szerzeményét, a Mária evangéliuma című rockoperát. Szeretettel várják az érdeklődőket.

Vencser László előadássorozata
Vencser László morálteológus, az ausztriai idegen nyelvű katolikus lelkészségek országos igazgatója Mit jelent találkozni Szent Péter utódával? címmel tart előadást az alábbi időpontokban és helyszíneken: Május 24-én, ma este 7 órakor a gyergyószentmiklósi Szent István plébánián. Május 25-én, holnap a gyergyószentmiklósi Szent József plébánián. Május 26-án, vasárnap a csíkszeredai Szent Ágoston plébánián. Május 28-án, kedden délután 6 órakor a csíkzsögödi plébánián. Május 30-án, csütörtökön Gyimesfelsőlokon az este fél 7 órakor kezdődő szentmise keretében Szeretettel várják az érdeklődőket.

Lelkinap Gyergyóditróban
A gyergyóditrói Élet a Lélekben plébániai imacsoport imanapot tart május 25-én. Az imanap, melynek mottója „Gyökerezzetek meg Krisztusban, épüljetek rá, és erősödjetek meg a hitben.”(Kol2,7) holnap délelőtt fél tízkor kezdődik a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Házban és délután 5 órakor hálaadó szentmisével ér véget. Várnak mindenkit a lelki feltöltődésre!

Ferenc pápa és Chiara Lubich egyházképe a Biblia tükrében
Május 25-én, holnap a Katolikus Magyar Bibliatársulat (KMB) szervezésében Ferenc pápa és Chiara Lubich egyházképe a Biblia tükrében címmel előadás lesz a marosvásárhelyi Szent Miklós plébánián este 7 órától. Várnak minden érdeklődőt!

Ferenc pápa az örömre hív – Előadás Csíkszentmártonban és Csíkmenaságon
Bakó Marika a gyulafehérvári családpasztorációs munkacsoport munkatársa Ferenc pápa az örömre hív címmel tart előadást Csíkszentmártonban május 26-án, vasárnap délelőtt 11 órától és Csíkmenaságon május 30-án, csütörtökön este fél 7 órától.

Találkozások a találkozásig
Május 31-én, közvetlenül a pápalátogatás előtti napon, a csíkszeredai templomok szentmisével várják a zarándokokat, és az este, éjszaka folyamán nyitva állnak, várva a megpihenni, felfrissülni vágyó zarándokokat.
A lelkiségi mozgalmak közös virrasztásra hívják a zarándokokat a Segítő Mária Gimnázium Kollégiumának kápolnájába. Ferenc pápa szorgalmazza a szentségi jelenlétben töltött időt. Felhívásban kérte a 24 órás szentségimádásokat. Konkrét elköteleződésre hív, kapcsolataink, figyelmünk megújítására. A zarándokok hajnalban a virrasztás után közösen indulnak a csíksomlyói Nyeregbe.
Június 1-jén, reggel 6 órától találkozásra hangoló fogadja a Nyeregben az érkezőket. Ennek célja előkészíteni, ráhangolni a jelenlévőket a találkozásra, az együtt ünneplésre, lehetőséget nyújtva egyházunk gazdagságát, sokszínűséget megtapasztalni és inspirációt kapni az együtt járásra, haladásra.
A pápai szentmise után a Nyeregben a Mustármag Énekegyüttes előadja a Népemért vállalom zeneművet, melyből kicseng: Márton Áron élete, elkötelezettsége, konkrétuma, szolidaritása ma is követendő példa mindannyiunk számára. Vele, az ő példája nyomán megtanulhatunk újra együtt járni, haladni.

Időjárás: Ma változóan felhős időre készülhetünk, hosszabb napos időszakokra nyugaton lehet számítani, de sokfelé záporok, zivatarok kialakulása lehetséges. Helyenként megélénkülhet az északnyugati szél. Délutánra 18-21 fokig melegszik a levegő.

MRE - Hírszolgálat, 2019. május 24.

About the author

Tunde Vidican Lokodi