2019. május 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a zernyesti templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Ifjúsági szentségimádás Csíkszeredában
A csíkszeredai fiatalok is készülnek a pápalátogatásra. Komolyan gondolják a találkozásra hívó mottó megélését: Akarsz-e velem járni? Dalt tanulnak, és együtt készülnek a szentségimádási alkalomra, mely ma este fél nyolc órától lesz megtartva a Segítő Mária Gimnázium kápolnájában. Az alkalom nyitott minden korosztály számára! Bővebben az esemény facebook- oldalán olvashatnak.

Ferenc pápa egyházképe missziófogalmának tükrében
Csiszár Klára pasztorálteológus, egyetemi tanár Kolozsvárról Ferenc pápa egyházképe missziófogalmának tükrében címmel tart előadást az alábbi időpontokban és helyszíneken: Ma este 7 órától a csíksomlyói plébánián, a Betlehem kápolnában. Május 28-án, kedden délután fél 5 órától a szentkeresztbányai plébánián. Május 29-én, szerdán este fél 8 órától a gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébánián. Május 30-án, csütörtökön este fél 7 órától a tusnádfürdői plébánián. Szeretettel várnak mindenkit.

Vencser László előadássorozata
Vencser László morálteológus, az ausztriai idegen nyelvű katolikus lelkészségek országos igazgatója Mit jelent találkozni Szent Péter utódával? címmel tart előadást május 28-án, kedden délután 6 órakor a csíkzsögödi plébánián, május 30-án, csütörtökön Gyimesfelsőlokon az este fél 7 órakor kezdődő szentmise keretében. Várják az érdeklődőket.

A szerethető Ferenc pápa
Holló László, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kar tanára A szerethető Ferenc pápa címmel tart előadást az alábbi helyszíneken és időpontokban: Május 29-én, szerdán Csatószegen délután 4 órakor és Csíkszentsimonban délután 6 órakor. Május 30-án, csütörtökön pedig Csíkkozmáson az este 7 órakor kezdődő szentmise keretében. Várnak minden érdeklődőt.

Ferenc pápa az örömre hív – Előadás Csíkmenaságon
Bakó Marika a gyulafehérvári családpasztorációs munkacsoport munkatársa Ferenc pápa az örömre hív címmel tart előadást Csíkmenaságon május 30-án, csütörtökön este fél 7 órától.

A lengyelek is imádkoznak a pápalátogatás kegyelmeiért
Lengyelországban, Częstochowában, Jasna Górán is imádkoznak azért, hogy Ferenc pápa apostoli látogatása és a hívekkel való találkozása Romániában, különösen a csíksomlyói kegyhelyen, gyümölcsöző legyen. A szentmise után elimádkoznak egy rózsafüzért is kilenc napon keresztül. A kezdeményezésről Marian Waligóra, a Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke, a tavalyi pünkösdi búcsú szónoka tudósított.

Maradjatok egységben Jézussal – Előadás Lázárfalván és Újtusnádon
Kertész Tibor és Marika a gyulafehérvári családpasztorációs munkacsoport munkatársai Maradjatok egységben Jézussal címmel tartanak előadást Újtusnádon május 30-án, csütörtökön délelőtt fél 12 órakor.

Pünkösdi Mária-kiállítás Csíkszeredában
„Mennyek Királynéja” címmel ismét megtekinthető lesz a Mária-kiállítás a Szakszervezetek Művelődési házában május 31 – június 9. között. Az ünnepélyes megnyitót Böjte Csaba ferences atya tartja május 31-én, pénteken délután 5 órától. A kiállított műalkotások a világ minden tájáról, jelentős részben ismert Mária-kegyhelyekről származnak. Közel 9000 műalkotással a gyűjtemény Európa egyik legnagyobbja ebben a témában. A belépés díjtalan, várnak minden érdeklődőt.

Szabadtéri passiójáték
A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány keretében működő Szent Imre Társulat 2010 óta húsvéti időben szabadtéri passiót játszik. A negyven perces misztériumjáték zenére és pantomimre épülő produkció, mely a megváltás történetét mutatja be Jézus szenvedésétől a Szentlélek eljöveteléig, ezért a teljes Húsvéti időben aktuális. A passiójátékot újra előadják a pápalátogatás másnapján, június 2.-án 19 órától a szentegyházasfalvi templomtéren.

Lélekóra Kovásznán: Eperjes Károly színművész előadása
Június 2.-án, vasárnap a 11 órától kezdődő szentmise után Kovásznán a római katolikus templomban Eperjes Károly. Kossuth- díjas színművész előadást tart „…hogy szellem és ne hús tegyen magyarrá…” címmel.

Pápalátogatástól Piros pünkösdig
A Dévai Szent Ferenc alapítvány Pápalátogatástól Piros Pünkösdig címmel egy hetes zarándoklatot hirdet. A zarándoklatokat Böjte Csaba testvér vezeti, melyre bármelyik napon, akár csak egy-egy programra is be lehet csatlakozni. Minden nap új helyszínre zarándokolnak, a programnak része a szentmise, a közös imádság és a zenei koncert. A zarándoklatra magukkal viszik Szent László királyunknak, Erdély védőszentjének ereklyéjét. A részvétel ingyenes, azonban minden napra kínálnak ebédelési és szálláslehetőséget. Bejelentkezés és egyéb részletes információk a www.magnificat.ro oldalon.

Időjárás: Ma is többnyire felhős időben lesz részünk. A nap második felében több helyen kisebb eső, zápor, délen egy-egy zivatar is kialakulhat. Többfelé élénk lesz a déli-délkeleti szél. Hajnalban 8-15, délután 22-27 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2019. május 27.

About the author

Tunde Vidican Lokodi