2019. május 3. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Kápolna megáldása Székelyudvarhelyen A székelyudvarhelyi Városi Kórházban holnap, a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise keretében Tamás József püspök megáldja a felújított kápolnát.

Ráhangolódás a pápalátogatásra Gyergyószentmiklóson Május 4-én, szombaton a Szent Miklós plébánián a pápalátogatásra szeretnének hangolódni, erre várják a híveket. A program délután 4 órakor kezdődik egy előadással Ferenc pápáról, valamint a pápalátogatás gyakorlati tudnivalóiról, majd öt órától csoportos tevékenységek kezdődnek: lesz filmvetítés, szentségimádás, közös bibliaolvasás valamint kézműves foglalkozások. A tevékenységek beszámolói után a program az este hét órakor kezdődő szentmisével zárul. Várnak mindenkit a közös hangolódásra.

Elsőszombat Csíksomlyón A csíksomlyói kegytemplomban május 4-én tartják az elsőszombati ünnepélyes Mária köszöntőt. A program délután hat órától az engesztelő imaórával kezdődik, majd hét órától lesz a szentmise. Ezt követően a rózsafüzért imádkozzák, majd gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren. A Mária köszöntőre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, a Márton Áron térről szombaton délután fél 4-kor. Jelentkezni Máyai Erzsébetnél lehet a 0740-617687-es telefonszámon. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy rádiónk hullámhosszán. A közvetítés hat órakor kezdődik.

Resurrexit 2019 Május 4-én szombaton este hét órai kezdettel a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumának a dísztermében tartják az ifjúsági zenecsoportok találkozójának záró szentmiséjét, melyet Tamás József püspök mutat be. A szentmisén 70 fiatal egy zenecsoportként fog szolgálni. Szeretettel várnak mindenkit. Részletek a mai déli magazinban.

Ifjúsági szentmise Temesváron A temesvár-erzsébetvárosi templomban folytatva az előző évek hagyományát, minden hónap első vasárnapján így majus 5-én délután hat órai kezdettel ifjúsági szentmisét celebrálnak, énekel a temesvár-gyárvárosi ifjúsági kórus.

Lelki délután Szatmárnémetiben A szatmári püspökség világiak irodája szerezésében lelki délutánra hívják a szemlélődés, a belső utak iránt érdeklődőket május 8-án délután öt órárra a Szent István-terembe. Illés története alapján tekintenek életükre a lelki program résztvevői, keresve különösképp erőforrásaikat, amelyek lelki és testi erőt jelenthetnek életük feladatainak véghezvitelében.

Ökumenikus Lelkészkörök Országos Találkozója Május 8-án, szerdán 10-17 óra között Marosvásárhelyen szervezik az Ökumenikus Lelkészkörök Országos Találkozóját. A rendezvényen előadást tart Pál József Csaba megyéspüspök, melynek címe: A lelkipásztorkodás megtérése.

Továbbképző a Marienheim házban A temesvári Püspökség keretében működő Egyházmegyei Ifjúsági Központ szervezésében ifjúsági csoportvezetőknek tartanak továbbképző tanfolyamot május 10-12 között a Marienheim ifjúsági házban. A kurzust jobbára azoknak a fiataloknak szervezik, akik a különböző ifjúsági rendezvényeken csoportvezetőként tevékenykednek, a plébániákon munkájukkal segítik a lelkipásztort és részt vállalnak az ifjúsági csoportok rendszeres találkozóinak megszervezésében, levezetésében.

Imanap Csíksomlyón Május 11-én imanapot szerveznek Ferenc pápáért és a pápalátogatás eseményéért a csíksomlyói kegytemplomban. Várják a Rózsafüzér Társulatokat, a különféle imacsoportokat, és a lelkiségi mozgalmakat. A program reggel 9-kor a rózsafüzér elimádkozásával kezdődik, majd lesznek elmélkedések, szentségimádás és keresztút is. Az imanap délután három órakor szentmisével zárul. Szeretettel várnak mindenkit.

Imaháló találkozó A Temesvár-erzsébetvárosi plébánián a szalvatoriánus nővérek kezdeményezésére 10 évvel ezelőtt imaháló alakult a lelkipásztori és szerzetesi hivatásokért, amelynek tagjai minden hónap egy meghatározott napján erre a szándékra imádkoznak, illetve a jó cselekedeteiket is ezért ajánlják fel, továbbá évente egyszer, a Jó Pásztor vasárnapján találkozót szerveznek. Az imaháló tagjainak idei, jubileumi találkozóját május 12-én szervezik az erzsébetvárosi szavlatoriánus rendház nagytermében. A rendezvény meghívott előadója Pál József Csaba megyéspüspök, témája pedig a személyes tanúságtétel. A program délután három órakor kezdődik és este fél hétkor a plébániatemplomban szentmisével zárul.

25 éves a KEL A Kolozsvári Egyetemi Lelkészség megalakulásának 25-ik évfordulóját ünnepli május 18-án Kolozsváron. Hálát adni, találkozni, együtt örülni hívják azokat akik megfordultak a KEL háza táján. A program reggel 9-kor hálaadó szentmisével kezdődik, melyet Jakubinyi György érsek mutat be a Piarista templomban. A szentmise után pedig kezdetét veszi a közös visszaemlékezés és együttlét.

Időjárás: Ma az enyhe reggelt követően ismét gyakrabban lesz felhős az ég. Többfelé záporok, zivatarok kialakulására kell számítani. A nyugati-délnyugati szél sokfelé erős, helyenként viharos lehet. Délután 14-22 fok várható. Vasárnapra viharos széllel, további csapadékkal erős lehűlésre kell számítani.

MRE - Hírszolgálat, 2019. május 3.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a felsőszentgyörgyi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, megtisztítson bennünket.

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián Minden hónap elsőpéntekén keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián délután öt órai kezdettel. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Búcsúk a hétvégén A gyulafehérvári egyházmegyében Kézdiszentkereszten ma délelőtt 11 órakor tartják a Szent Kereszt megtalálása napi búcsút. Meghívott szónok: Balázs Imre nyugalmazott plébános. Zetelakán ma délután hat órakor kezdődik a búcsú. Az ünnep szónoka Ráduly István kőhalmi plébános. A szentmise után megáldják az autókat. Nyárádtő filiájában, Maroskeresztúron holnap a délelőtt 11 órakor kezdődő búcsús szentmisén a szentbeszédet Bara László a marosvásárhelyi plébános tartja. A Bekecs-tetői kápolnában a Szent Kereszt megtalálása búcsút szintén holnap délelőtt 11 órától ünneplik. A szentmisén Puskás Attila nyárádselyei plébános prédikál. A szatmári egyházmegyében Csanáloson ma délelőtt 11 órától kezdődik majd a búcsúmise Fechetă Jenő kaplonyi ferences atya szentbeszédével. A billédi plébániához tartozó Sándorháza templomának védőszentje I. Sándor pápa. A résztvevők ma délután 2 órakor megkoszorúzzák a Hősök emlékművét, majd azt követően kezdődik a búcsús szentmise. Holnap, május 4-én lesz Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének emléknapja. A szatmári egyházmegyében Szakaszon holnap délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsúmise Linzenbold Szabolcs székesegyházi káplán ünnepi szónoklatával. A mezőfényi kápolnában – amelynek szintén Szent Flórián a titulusa – holnap este hat órától mutatja be a legszentebb áldozatot a dési P. Guia Laurean Hugó ferences atya. A temesvári egyházmegyében az aninai plébániához tartozó stájerlaki templomban holnap délután 1 órakor szentmisét mutatnak be Szent Flórián vértanú, a tűzoltók védőszentje tiszteletére. A település tűzoltói évről évre összegyűlnek ezen a napon, hogy védőszentjükről a névünnepén megemlékezzenek. A szentmise főcelebránsa Jäger Martin aninai plébános lesz.

Elsőszombat Csíksomlyón A csíksomlyói kegytemplomban május 4-én tartják az elsőszombati ünnepélyes Mária köszöntőt. A program délután hat órától az engesztelő imaórával kezdődik, majd hét órától lesz a szentmise. Ezt követően a rózsafüzért imádkozzák, majd gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren. A Mária köszöntőre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, a Márton Áron térről szombaton délután fél 4-kor. Jelentkezni Máyai Erzsébetnél lehet a 0740-617687-es telefonszámon. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy rádiónk hullámhosszán. A közvetítés hat órakor kezdődik.

Ráhangolódás a pápalátogatásra Gyergyószentmiklóson Május 4-én, szombaton a Szent Miklós plébánián a pápalátogatásra szeretnének hangolódni, erre várják a híveket. A program délután 4 órakor kezdődik egy előadással Ferenc pápáról, valamint a pápalátogatás gyakorlati tudnivalóiról, majd öt órától csoportos tevékenységek kezdődnek: lesz filmvetítés, szentségimádás, közös bibliaolvasás valamint kézműves foglalkozások. A tevékenységek beszámolói után a program az esté hét órakor kezdődő szentmisével zárul. Várnak mindenkit a közös hangolódásra.

Resurrexit 2019 Május 4-én szombaton este hét órai kezdettel a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumának a dísztermében tartják az ifjúsági zenecsoportok találkozójának záró szentmiséjét, melyet Tamás József püspök mutat be. A szentmisén 70 fiatal egy zenecsoportként fog szolgálni . Szeretettel várnak mindenkit. Részletek a mai déli magazinban.

Jótékonysági koncert Székelyudvarhelyen A nagycsaládosok gyermekeinek megsegítésére szerveznek jótékonysági koncertet a székelyudvarhelyi Művelődési Házban május 5-én, délután 6 órai kezdéssel. Fellépnek Benedekffy Katalin és Domoszlay Sándor operaénekesek a Csíki Kamarazenekar vonós tagjai kíséretével.

Lelki délután Szatmárnémetiben A szatmári püspökség világiak irodája szerezésében lelki délutánra hívják a szemlélődés, a belső utak iránt érdeklődőket május 8-án délután öt órárra a Szent István-terembe. Illés története alapján tekintenek életükre a lelki program résztvevői, keresve különösképp erőforrásaikat, amelyek lelki és testi erőt jelenthetnek életük feladatainak véghezvitelében.

Időjárás: Ma az enyhe reggelt követően ismét gyakrabban lesz felhős az ég. Többfelé záporok, zivatarok kialakulására kell számítani. A nyugati-délnyugati szél sokfelé erős, helyenként viharos lehet. Délután 14-22 fok várható. Vasárnapra viharos széllel, további csapadékkal erős lehűlésre kell számítani.

MRE - Hírszolgálat, 2019. május 3.

About the author

Tunde Vidican Lokodi