2019. május 30. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a türkösi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Áldozócsütörtök – Urunk Mennybemenetele
Negyven nappal Húsvét után a katolikus egyház Urunk Mennybemenetelét (Áldozócsütörtököt) ünnepli. Urunk mennybemenetelének valósága a katolikus vallás egyik alapigazsága, mely szerint Jézus Krisztus „fölment a mennybe, ott ül az Atyának jobbján, onnan jön el ítélni élőket és holtakat“. Ezen az ünnepen a nagyváradi székesegyházban 8, 11 és 18 órakor lesznek a szentmisék.

Ferenc pápa az örömre hív – Előadás Csíkmenaságon
Bakó Marika a gyulafehérvári családpasztorációs munkacsoport munkatársa Ferenc pápa az örömre hív címmel tart előadást Csíkmenaságon ma este fél 7 órától. Várják az érdeklődőket!

Ballagás a Szent László Líceumban
A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum végzőseinek éneke csendül fel ma a nagyváradi római katolikus székesegyházban, ahol délelőtt 11 órakor Fodor József általános helynök hálaadó szentmisét mutat be az iskola tanári karának és diákjainak közösségében.

Taizéi imaóra a Barátok templomában
Ma este 7 órától „Nyugalmat talál lelketek.“ (Mt 11,30) mottóval taizéi imaórát szervez a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum a nagyváradi Barátok templomában. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Főpásztori látogatás
Pál József Csaba megyéspüspök június elején megkezdi idei püspöki vizitációját, amelynek keretében az év folyamán 12 Temes megyei és 7 Arad megyei plébániát keres fel. A látogatás alkalmával a Főpásztor találkozik az egyháztanács tagjaival, a fiatalokkal, a gyermekekkel, a plébánia munkatársaival, a testvéregyházak lelkipásztoraival, valamint a különféle egyesületek képviselőivel és felkeres egyet a plébánia filiái közül. A vizitáció első állomása Újszentes, ahol Pál József Csaba megyéspüspököt Máthé Lajos helyi plébános fogadja. A látogatás június 5-én, szerdán 17.30 órakor a helyi templomban szentmisével kezdődik.

Szentlélek kilenced Temesváron
Május 31-június 8. között minden nap 20 órai kezdettel kilencedet tartanak a Szentlélek tiszteletére a Temesvár-józsefvárosi Notre Dame zárdatemplomban. Az igeliturgiát vezeti és szentbeszédet mond Wonerth László Temesvár-szabadfalui plébános.

Pünkösdi Mária-kiállítás Csíkszeredában
„Mennyek Királynéja” címmel ismét megtekinthető lesz a Mária-kiállítás a Szakszervezetek Művelődési házában május 31. – június 9. között. Az ünnepélyes megnyitót Böjte Csaba ferences atya tartja május 31-én, pénteken délután 5 órától.
A kiállított műalkotások a világ minden tájáról, jelentős részben ismert Mária-kegyhelyekről származnak. Közel 9000 műalkotással a gyűjtemény Európa egyik legnagyobbja ebben a témában. A belépés díjtalan, várnak minden érdeklődőt.

Média-pályázat: „Minden forrásom belőled fakad”
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87, 8) mottóval média-pályázatot hirdet a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye, melynek témája az Oltáriszentség és annak tisztelete az egyházmegye közösségeiben és a hívek életében.
A pályázatra vonatkozó tudnivalók a következők:
– Benevezhetnek 14-24 éves, az egyházmegye plébániáihoz tartozó fiatalok egyéni vagy csoportos formában.
– A pályamunka formája lehet: írott sajtó fotóval (1-2 A4 oldal), hanganyag (5-10 perc) vagy videó anyag (5-10 perc).
– A pályamunka tartalmát tekintve lehet: interjú, tanúságtétel, tudósítás, stb.
A pályamunka leadási határideje 2019. május 31.
A pályamunkák kiértékelése: 2019. június 1-10.
Bemutatás és díjazás: 2019. június 15-én, az Egyházmegyei Médianapon. Kiosztásra kerül mindhárom formában 1., 2., 3. díj. A díjazás összértéke 1.000€.

Jótékonysági koncert a Szent Katalin templomban
Június 9-én, vasárnap 20 órakor a Temesvár-belvárosi Szent Katalin templomban az Împreună pentru suflet Egyesület jótékonysági koncertet szervez. Fellép: Alexandra Olaru (szoprán), Alex Vasiliu (hegedű) és Denis Moldovan (orgona).

Időjárás: A meteorológusok szerint ma reggelig fokozott lesz a légköri instabilitás. Érvényben marad ugyanakkor az a rossz időre vonatkozó, az egész országot érintő figyelmeztetés is, amelyet a meteorológusok kedden hosszabbítottak meg június elsejéig. A figyelmeztetés szerint június elseje 10 óráig az egész ország területén felhőszakadásokra, gyakori villámlásokra, jégesőre és szélviharra kell számítani, a lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25 litert négyzetméterenként, illetve elszigetelten a 40-50 litert is .

MRE - Hírszolgálat, 2019. május 30.

About the author

Görgényi Tünde