2019. május 4. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Boldoggá avatásért mutattak be szentmisét Esztergomban
Tiszteletreméltó Mindszenty József boldoggá avatásáért mutattak be szentmisét ma délelőtt fél 11 órától a bíboros-hercegprímás földi maradványait őrző esztergomi bazilikában. A szentéletű főpap május 6-i égi születésnapjához kapcsolódó, hagyományos esztergom-budapesti főegyházmegyei zarándoklat szentmiséjének főcelebránsa Erdő Péter bíboros, prímás volt, szónoka pedig Böcskei László nagyváradi megyéspüspök.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csatószegi templomban, holnap pedig Verebesen tartják az örökös szentségimádási napot. A nagyváradi egyházmegyében holnap Élesden lesz a híveknek alkalmuk bekapcsolódni az örökös szentségimádásba.
Húsvét vasárnapjától pünkösdvasárnapig tartó ötven napot ujjongó örömmel üljük meg: egyetlen ünnepnapként. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Bérmálás Baróton és Sepsiköröspatakon
Jakubinyi György érsek május 5-én, holnap a baróti plébániatemplomban a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében 85, délután 5 órakor pedig a sepsiköröspataki templomban 41 bérmálkozó részére szolgáltatja ki a nagykorúság szentségét. Imádkozzunk fiataljainkért, hogy nyitott szívvel fogadják a Szentlélek ajándékait.

Ráhangolódás a pápalátogatásra Gyergyószentmiklóson
Május 4-én, szombaton a Szent Miklós plébánián a pápalátogatásra szeretnének hangolódni, erre várják a híveket. A program délután 4 órakor kezdődik egy előadással Ferenc pápáról, valamint a pápalátogatás gyakorlati tudnivalóiról, majd öt órától csoportos tevékenységek kezdődnek: lesz filmvetítés, szentségimádás, közös bibliaolvasás valamint kézműves foglalkozások. A tevékenységek beszámolói után a program az este hét órakor kezdődő szentmisével zárul. Várnak mindenkit a közös hangolódásra.

Ifjúsági szentmise Temesváron
A temesvár-erzsébetvárosi templomban folytatva az előző évek hagyományát, minden hónap első vasárnapján így holnap is délután hat órai kezdettel ifjúsági szentmisét celebrálnak, énekel a temesvár-gyárvárosi ifjúsági kórus.

Kiállításmegnyitó a Várban
Prokop Péter festőművész születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett Prokop 100 címmel kiállítást a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és Nagyvárad Város Múzeuma. Az ünnepélyes megnyitót május 6-án, hétfőn délután 5 órakor tartják a Nagyváradi Vár B épületében, a II. emeleten, a 16-os teremben. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Lelki délután Szatmárnémetiben
A szatmári püspökség világiak irodája szervezésében lelki délutánra hívják a szemlélődés, a belső utak iránt érdeklődőket május 8-án délután öt órárra a Szent István-terembe. Illés története alapján tekintenek életükre a lelki program résztvevői, keresve különösképp erőforrásaikat, amelyek lelki és testi erőt jelenthetnek életük feladatainak véghezvitelében.

Előadás Marosvásárhelyen
A Katolikus Magyar Bibliatársulat szervezésében Ferenc pápa egyházképe a Biblia tükrében címmel előadást tartanak május 9-én, csütörtörtökön reggel 8 órától Marosvásárhelyen, a Szent Család Közösségi Házban. Várnak minden érdeklődőt.

Lelkinap házasoknak Székelyudvarhelyen
A Gyulafehérvári Főegyházmegye családmunkacsoport szervezésében egy a házastársi kapcsolat építését szolgáló lelkinapra várják a házasokat május 25-én, szombaton a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. Az „Újjáéledés?!” címet viselő program délelőtt 10 és este 7 óra között zajlik. A témák személyes elmélyítése érdekében lesznek páros és kiscsoportos, valamint tematikus beszélgetések, műhelymunkával, mozgással. Természetesen lesz lehetőség, az Istennel való mélyebb találkozásra is a szentmisében, vagy a közös ima által. A programot Bakó Mária lelkigondozó, a Családpasztorációs Központ munkatársa vezeti. Jelentkezni a www.csalad.ro oldalon lehet május 22-ig. Várják a házaspárokat, különösen azokat, akik már több évi házasság után kapcsolatuk felfrissítésére vágynak.

Hétvégi szentmiseközvetítések
Ma este az ünnepélyes Mária-köszöntőbe kapcsolódhatnak hallgatóink, 6 órától kezdődik a közvetítés, a szentmise pedig 7 órától lesz. Holnap két szentmisét is hallhatnak: reggel fél 9-től Gyergyószentmiklósról, a Szent József, a munkás templomból, majd délután 6 órától Nagyváradról, a Székesegyházból.
Itt hívjuk fel a nagyváradi vételkörzetben levő hallgatóink figyelmét arra, hogy holnaptól kezdődően egészen november első vasárnapjáig Nagyváradon a magyar nyelvű adást 0 órától egészen 15 óráig hallhatják.

Időjárás: Ma országszerte eső, zivatar, keletebbre záporok, zivatarok kialakulására kell számítani. A szél többfelé élénk, erős lehet. A csúcshőmérséklet 17-23 fok között alakul.
Holnap a hegyvidéken viharos szélre és 10 fok alatti maximumokra készülhetünk, délnyugaton azonban még 21-23 fokig melegedhet a levegő. Az ország középső és nyugati harmadán záporokra, zivatarokra van kilátás, melyeket viharos szél és felhőszakadás is kísérhet.

MRE – Hírszolgálat, 2019. május 4.

About the author

Tunde Vidican Lokodi