2019. május 6. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Második jegyeskurzus indul Székelyudvarhelyen
A Székelyudvarhely-szombatfalvi plébánia közösségi házában, a Kis Szent Teréz egyházközséggel közösen elkezdődik az esztendő második jegyeskurzusa. Kérik azokat a keresztény jegyespárokat, akik idén szeretnének szentségi házasságot kötni, szíveskedjenek jelezni szándékukat a jegyeskurzuson való részvétel miatt. Jelentkezni személyesen a plébániahivatalokban lehet. A kurzus első alkalma ma este 7 órakor kezdődik

Szent Antal nagykilenced
Folytatódik a Szent Antal-nagykilenced.
A csíksomlyói kegytemplomban keddenként reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor kezdődnek a szentmisék. Az esti szentmiséket rádiónk ebben az évben is élő adásban közvetíti.
A kolozsvári ferences templomban a szentmisék délelőtt 10 és délután 6 órakor kezdődnek. Délután 5 órától szentségimádást tartanak. A 10 órakor kezdődő szentmiséken vendégpapok prédikálnak.
A kaplonyi Páduai Szent Antal templomban minden kedden este 7 órakor vannak a szentmisék, amelyen Barta Barnabás szatmári püspöki titkár tart elmélkedést.
Székelyudvarhelyen a ferences templomban a szentmise délelőtt 10 órakor kezdődik. A szentbeszédeket Urbán Erik ferences atya, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója tartja.
Szárhegyen az idei nagykilenced keretében ismét rövid katekézisekkel várják a híveket. A téma a szentgyónás, mint az irgalom szentségének meghatározása és megközelítése lesz. Az elmélkedéseket P. Gegő István Julianus ferences atya tartja. A szentmisék keddenként délelőtt fél 11-től és délután 5 órától kezdődnek. A negyedik elmélkedés témája: „Isten, aki Szent Fiának kereszthalála és feltámadása által…”.
Az esztelneki ferences templomban a szentmisék kezdési időpontja délután 6 óra Előtte fél 6-tól gyónási lehetőség lesz. A kilenced elmélkedéseinek témái a szentatya csíksomlyói látogatására való felkészülést szeretnék szolgálni.
Szatmárnémetiben minden alkalommal délelőtt 10 órai kezdési időponttal mutatják be legszentebb áldozatot, melyben Solomayer Sándor, a szatmárnémeti Szent János apostol és evangélista (Hildegárda) egyházközösség plébánosa elmélkedik.

Ökumenikus Lelkészkörök Országos Találkozója
Május 8-án, szerdán 10-17 óra között Marosvásárhelyen szervezik az Ökumenikus Lelkészkörök Országos Találkozóját. A rendezvényen előadást tart Pál József Csaba megyéspüspök, melynek címe: A lelkipásztorkodás megtérése.

Előadás Marosvásárhelyen
A Katolikus Magyar Bibliatársulat szervezésében Ferenc pápa egyházképe a Biblia tükrében címmel előadást tartanak május 9-én, csütörtörtökön reggel 8 órától Marosvásárhelyen, a Szent Család Közösségi Házban. Várnak minden érdeklődőt.

Imanap Csíksomlyón
Május 11-én imanapot szerveznek Ferenc pápáért és a pápalátogatás eseményéért a csíksomlyói kegytemplomban. Várják a Rózsafüzér Társulatokat, a különféle imacsoportokat, és a lelkiségi mozgalmakat. A program reggel 9-kor a rózsafüzér elimádkozásával kezdődik, majd lesznek elmélkedések, szentségimádás és keresztút is. Az imanap délután három órakor szentmisével zárul. Szeretettel várnak mindenkit.

Nyílt nap a szociális testvéreknél
Május 11-én, szombaton Salkaházi Boldog Sára vértanú, szociális testvér emléknapja lesz. Ebből az alkalomból a kolozsvári szociális testvérek nyílt napot szerveznek a hivatások éve jegyében, melynek keretében délelőtt 10 órakor sor kerül a Boldog Sára testvérről elnevezett kis lelkiségi központ megáldására is, a Szentegyház utca 7 szám alatt.
A program ünnepélyes szentmisével kezdődik reggel 9 órakor a Piarista templomban, a megáldás után pedig változatos programokon vehetnek részt az érdeklődők, mint például: kreatív foglalkozás, lectio divina, húsvéti meditáció, meseterápia, vagy rendhagyó irodalomóra. A teljes program megtalálható a testvérek honlapján, a www.sssromania.ro oldalon, az esemény facebook-oldalán, vagy a romkat.ro oldalon is. A délelőtti és délutáni alternatív programokra, a jó szervezés érdekében, bejelentkezés szükséges, melyet megtehetnek a szocialis.testverek@gmail.com címen, vagy telefonon a 0752-453218 számon Czimbalmos Emília testvérnél. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Időjárás: Ritka és szélsőséges meteorológiai jelenség érezteti hatását Európa-szerte a következő napokban is. Május 3-ka és 7-ke között sarki hideghullám vonul át Európán, közölték a Severe Wheater Europe szakemberei. A májusban megszokott hőmérsékleti értékekhez képest a következő napokban az egész kontinensen nagyon lehűl az idő. A meteorológusok fagyveszélyt jósolnak Kelet-, Közép-, és Nyugat-Európában, de a Balkán-félsziget országai sem ússzák meg a hideget.
Ma az ország legnagyobb részén csapadékos időre van kilátás, sokfelé kell számítani esőre, záporokra, néhol az ég is megdörrenhet, a hegyekben akár havas eső is előfordulhat. Az északias szelet élénk, viharos lökések is kísérhetik. Napközben 11 és 16 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

MRE – Hírszolgálat, 2019. május 6.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a Menaság-újfalui templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, megtisztítson bennünket.

Bérmálás Illyefalván
Jakubinyi György érsek ma az illyefalvi plébániatemplomban a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében 30 bérmálkozó részére szolgáltatja ki a nagykorúság szentségét.

Sajtótájékoztató Csíksomlyón
Történelmi esemény lesz nem csak az erdélyi katolikusok számára, de az összmagyarság számára is Ferenc pápa csíksomlyói látogatása. A nemzetpolitikai szempontból is jelentős eseményt Magyarország Kormánya is támogatja. A pápai szentmise igényeinek megfelelően megújul és bővül a szabadtéri oltár, a munkálatok már javában zajlanak. A részletekről Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Sajgó Balázs, a gyulafehérvári Katolikus Karitász igazgatója, a pápalátogatás főegyházmegyei koordinátora és Urbán Erik, az erdélyi ferencesek tartományfőnöke sajtótájékoztató keretében számol be ma délután 14 órától a csíksomlyói Nyeregben, a Hármashalom- oltárnál.

Ökumenikus Lelkészkörök Országos Találkozója
Május 8-án, szerdán 10-17 óra között Marosvásárhelyen szervezik az Ökumenikus Lelkészkörök Országos Találkozóját. A rendezvényen előadást tart Pál József Csaba megyéspüspök, melynek címe: A lelkipásztorkodás megtérése.

Lelki délután Szatmárnémetiben
A szatmári püspökség világiak irodája szerezésében lelki délutánra hívják a szemlélődés, a belső utak iránt érdeklődőket május 8-án délután öt órára a Szent István-terembe. Illés története alapján tekintenek életükre a lelki program résztvevői, keresve különösképp erőforrásaikat, amelyek lelki és testi erőt jelenthetnek életük feladatainak véghezvitelében.

Imaháló találkozó
A Temesvár-erzsébetvárosi plébánián a szalvatoriánus nővérek kezdeményezésére 10 évvel ezelőtt imaháló alakult a lelkipásztori és szerzetesi hivatásokért, amelynek tagjai minden hónap egy meghatározott napján erre a szándékra imádkoznak, illetve a jó cselekedeteiket is ezért ajánlják fel, továbbá évente egyszer, a Jó Pásztor vasárnapján találkozót szerveznek. Az imaháló tagjainak idei, jubileumi találkozóját május 12-én szervezik az erzsébetvárosi szalvatoriánus rendház nagytermében. A rendezvény meghívott előadója Pál József Csaba megyéspüspök, témája pedig a személyes tanúságtétel. A program délután három órakor kezdődik és este fél hétkor a plébániatemplomban szentmisével zárul.

Lelkinap házasoknak Székelyudvarhelyen
A Gyulafehérvári Főegyházmegye családmunkacsoport szervezésében egy a házastársi kapcsolat építését szolgáló lelkinapra várják a házasokat május 25-én, szombaton a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. Az „Újjáéledés?!” címet viselő program délelőtt 10 és este 7 óra között zajlik. A témák személyes elmélyítése érdekében lesznek páros és kiscsoportos, valamint tematikus beszélgetések, műhelymunkával, mozgással. Természetesen lesz lehetőség, az Istennel való mélyebb találkozásra is a szentmisében, vagy a közös ima által. A programot Bakó Mária lelkigondozó, a Családpasztorációs Központ munkatársa vezeti. Jelentkezni a www.csalad.ro oldalon lehet május 22-ig. Várják a házaspárokat, különösen azokat, akik már több évi házasság után kapcsolatuk felfrissítésére vágynak.

Rövidterápiás program Szentkatolnán
A Bonus Pastor Alapítvány kéthetes rövidterápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak Szentkatolnán május 26 és június 7-ke között. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon és meg szeretnék tapasztalnia szabadulás örömét. Jelentkezni, további részletek felől érdeklődni Horváth Máriánál 0744-237945 telefonszámon lehet.

Márton Áron imatúra – új időpont
Az idei Márton Áron imatúrát július 20-28 között tartják a Szentegyháza – Szeltersz – Szentimre – Zsögöd – Csíksomlyó zarándokúton. Ezt a sajátos lelkigyakorlatot – azaz személyes szentignáci csendes imával egybekötött gyalogtúrát – jezsuiták, ignáci lelkiségű nővérek és laikusok, valamint a szentegyházasfalvi római katolikus „Szent Gellért Alapítvány” szervezi kárpát-medencei magyarok számára 1995 óta. Jelentkezési határidő: július 15, a helyek száma korlátozott. Jelentkezés és információ a martonaron.imatura@szga.ro email-címen lehetséges, illetve érdeklődni lehet az esemény facebook oldalán is.

Időjárás: Ritka és szélsőséges meteorológiai jelenség érezteti hatását Európa-szerte a következő napokban is. Május 3-ka és 7-ke között sarki hideghullám vonul
át Európán, közölték a Severe Wheater Europe szakemberei. A májusban megszokott hőmérsékleti értékekhez képest a következő napokban az egész kontinensen nagyon lehűl az idő. A meteorológusok fagyveszélyt jósolnak
Kelet-, Közép-, és Nyugat-Európában, de a Balkán-félsziget országai sem ússzák meg a hideget. Ma az ország legnagyobb részén csapadékos időre van kilátás, sokfelé kell
számítani esőre, záporokra, néhol az ég is megdörrenhet, a hegyekben akár havas eső is előfordulhat. Az északias szelet élénk, viharos lökések is kísérhetik. Napközben 11 és 16 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

MRE – Hírszolgálat, 2019. május 6.

About the author

Tunde Vidican Lokodi