2019. május 7. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Előadás Marosvásárhelyen
A Katolikus Magyar Bibliatársulat szervezésében Ferenc pápa egyházképe a Biblia tükrében címmel előadást tartanak május 9-én, csütörtörtökön reggel 8 órától Marosvásárhelyen, a Szent Család Közösségi Házban. Várnak minden érdeklődőt.

Boldog Gizella-búcsúk
A Gyulafehérvári főegyházmegyében Szentkeresztbánya filiájában, Lövétebányán május 11-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A lövétebányai iskolában kialakított Boldog Gizella védelmébe ajánlott kápolnához a szentkeresztbányai és lövétei hívek évenként elzarándokolnak. Az idén a szentmise főcelebránsa és szónoka: Koncsag László szentegyházi plébános.
Marosludason, az Andrássy telepen tíz évvel ezelőtt Jakubinyi György érsek szentelte fel a templomot Boldog Gizella tiszteletére. A búcsúünnepét május 18-án, szombaton délelőtt 11 órakor tartják. A szentmisén Vízi Zakariás a kolozsvári Mária Szíve egyházközség plébánosa prédikál.

Előadás Szatmárnémetiben
A pártiumi házas hétvége mozgalom szervezésében május 10-én, péntek este hét órai kezdettel Dr. Csiszár Klára pasztorálteológus, egyetemi oktató tart előadást Ferenc pápa missziója címmel a Szentlélek plébánia Merk
Mihály termében. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Imaháló találkozó
A Temesvár-erzsébetvárosi plébánián a szalvatoriánus nővérek kezdeményezésére 10 évvel ezelőtt imaháló alakult a lelkipásztori és szerzetesi hivatásokért, amelynek tagjai minden hónap egy meghatározott napján erre a szándékra imádkoznak, illetve a jó cselekedeteiket is ezért ajánlják fel, továbbá évente egyszer, a Jó Pásztor vasárnapján találkozót szerveznek. Az imaháló tagjainak idei, jubileumi találkozóját május 12-én szervezik az erzsébetvárosi szalvatoriánus rendház nagytermében. A rendezvény meghívott előadója Pál József Csaba megyéspüspök, témája pedig a személyes tanúságtétel. A program délután három órakor kezdődik és este fél hétkor a plébániatemplomban szentmisével zárul.

Management konferencia Kolozsváron
Május 13-15. között a kolozsvári Grand Hotel Napoca ad otthont annak a konferenciának, amely a romániai római katolikus és görög katolikus egyházmegyék gazdasági és menedzselési ügyeivel foglalkozó képviselői vesznek részt. A választott témák között bérezéssel, könyveléssel, a meglévő egyházi javak adminisztrációjával, ingatlan biztosítással, kommunikációval és belső működési szabályzattal kapcsolatos kérdések szerepelnek.
A konferencián a temesvári egyházmegyéből részt vesz Dirschl Johann általános helynök, Laus Nikola püspöki irodaigazgató, Ehrenberger Ramona mérnök és Botnari Paul könyvelő.

25 éves a KEL
A Kolozsvári Egyetemi Lelkészség megalakulásának 25-ik évfordulóját ünnepli május 18-án Kolozsváron. Hálát adni, találkozni, együtt örülni hívják azokat akik megfordultak a KEL háza táján. A program reggel 9-kor hálaadó szentmisével kezdődik, melyet Jakubinyi György érsek mutat be a Piarista templomban. A szentmise után pedig kezdetét veszi a közös visszaemlékezés és együttlét.

Lelkinap házasoknak Székelyudvarhelyen
A Gyulafehérvári Főegyházmegye családmunkacsoport szervezésében egy a házastársi kapcsolat építését szolgáló lelkinapra várják a házasokat május 25-én, szombaton a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. Az „Újjáéledés?!” címet viselő program délelőtt 10 és este 7 óra között zajlik. A témák személyes elmélyítése érdekében lesznek páros és kiscsoportos, valamint tematikus beszélgetések, műhelymunkával, mozgással. Természetesen lesz lehetőség, az Istennel való mélyebb találkozásra is a szentmisében, vagy a közös ima által. A programot Bakó Mária lelkigondozó, a Családpasztorációs Központ munkatársa vezeti. Jelentkezni a www.csalad.ro oldalon lehet május 22-ig. Várják a házaspárokat, különösen azokat, akik már több évi házasság után kapcsolatuk felfrissítésére vágynak.

Rövidterápiás program Szentkatolnán
A Bonus Pastor Alapítvány kéthetes rövidterápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak Szentkatolnán május 26 és június 7.-ke között. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon és meg szeretnék tapasztalni a szabadulás örömét. Jelentkezni, további részletek felől érdeklődni Horváth Máriánál 0744 237 945 telefonszámon lehet.

Medjugorje zarándolat
Június 24-29. között Bartos Károly plébános lelkivezetésével, zarándoklatot szerveznek Medjugorjeba.
Ára: 145 euro/személy
További információ a 0742698166-os telefonszámon kapható.

Időjárás: Elsőfokú árvízriasztást adott ki az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet több erdélyi, moldvai, olténiai és munténiai folyóra hétfő délután 4 órától kedd éjfélig. Az ország több részén várhatók záporok és felhőszakadás, a lehulló csapadék mennyisége eléri a 25-30, elszórtan akár az 50-60 litert is négyzetméterenként. A záporokat villámlás, megerősödő szél, akár jégeső is kísérheti. A hegyekben, Erdély magasan fekvő részein és a Moldvai Szubkárpátokban havas esőre, havazásra is számítani lehet. Az előrejelzések szerint a mai nap folyamán országszerte megerősödik a szél és mindenütt jelentősen csökken a hőmérséklet, sokkal hidegebb lesz, mint ilyenkor általában

MRE - Hírszolgálat, 2019. május 7.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Kászonjakabfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Szent Antal nagykilenced
Folytatódik a Szent Antal-nagykilenced.
A csíksomlyói kegytemplomban keddenként reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor kezdődnek a szentmisék. Az esti szentmiséket rádiónk ebben az évben is élő adásban közvetíti.
A kolozsvári ferences templomban a szentmisék délelőtt 10 és délután 6 órakor kezdődnek. Délután 5 órától szentségimádást tartanak. A 10 órakor kezdődő szentmiséken vendégpapok prédikálnak.
A kaplonyi Páduai Szent Antal templomban minden kedden este 7 órakor vannak a szentmisék, amelyen Barta Barnabás szatmári püspöki titkár tart elmélkedést.
Székelyudvarhelyen a ferences templomban a szentmise délelőtt 10 órakor kezdődik. A szentbeszédeket Urbán Erik ferences atya tartja.
Szárhegyen az idei nagykilenced keretében ismét rövid katekézisekkel várják a híveket. A téma a szentgyónás, mint az irgalom szentségének meghatározása és megközelítése lesz. Az elmélkedéseket P. Gegő István Julianus ferences atya tartja. A szentmisék keddenként délelőtt fél 11-től és délután 5 órától kezdődnek. A negyedik elmélkedés témája: „Isten, aki Szent Fiának kereszthalála és feltámadása által…”.
Az esztelneki ferences templomban a szentmisék kezdési időpontja délután 6 óra Előtte fél 6-tól gyónási lehetőség lesz. A kilenced elmélkedéseinek témái a szentatya csíksomlyói látogatására való felkészülést szolgálják.
Szatmárnémetiben minden alkalommal délelőtt 10 órai kezdési időponttal mutatják be legszentebb áldozatot, melyben Solomayer Sándor, a szatmárnémeti Szent János apostol és evangélista (Hildegárda) egyházközösség plébánosa elmélkedik.

Lelki délután Szatmárnémetiben
A szatmári püspökség világiak irodája szerezésében lelki délutánra hívják a szemlélődés, a belső utak iránt érdeklődőket május 8-án, holnap délután öt órára a Szent István-terembe. Illés története alapján tekintenek életükre a lelki program résztvevői, keresve különösképp erőforrásaikat, amelyek lelki és testi erőt jelenthetnek életük feladatainak véghezvitelében.

Ifjúsági szentségimádás Nagyváradon
Minden hónap második csütörtökjén ifjúsági szentségimádást tartanak a fiatalokkal és a fiatalokért Nagyváradon a Szent Katalin-telepi plébániatemplomban este 7 órától. A lazarista atyák hívják mindazokat, akik a Krisztus jelenlétében fellelhető örömet és békét keresik. A szentségimádás után kötetlen beszélgetésre, teázásra várnak a szervezők mindenkit a plébánia közösségi termébe.

Boldog Gizella-búcsúk
A Gyulafehérvári főegyházmegyében Szentkeresztbánya filiájában, Lövétebányán május 11-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A lövétebányai iskolában kialakított Boldog Gizella védelmébe ajánlott kápolnához a szentkeresztbányai és lövétei hívek évenként elzarándokolnak. Az idén a szentmise főcelebránsa és szónoka: Koncsag László szentegyházi plébános.
Marosludason, az Andrássy telepen tíz évvel ezelőtt Jakubinyi György %C

About the author

Tunde Vidican Lokodi