2019. március 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Csendmeditáció Kolozsváron
Nagyböjt folyamán a Kolozsváron élő szociális testvérek csendmeditációra kínálnak lehetőséget mindazok számára, akik ismerik ezt az imaformát és a nagyváros zajában szeretnének kicsit megállni, figyelni, jelen lenni Isten és önmaguk számára. Egy-egy alkalom rövid bevezető után 2-szer 25 perc csendes imából áll (a szünetben akár el is lehet menni vagy bejönni). Mindenkit várnak holnaptól, szerdánként Kolozsváron, a Szentegyház utca 7 szám alatt, a Boldog Sára-teremben.

Jegyeskurzus a Józsefvárosban
A temesvár-józsefvárosi plébánián ma házassági felkészítő kurzus indul. Az alkalmakra azokat a (jegyes)párokat várják, akik a közeljövőben szeretnének házasságot kötni. A kurzust minden második héten 18.30 órai kezdettel Szilvágyi Zsolt temesvár-józsefvárosi plébános tartja a következő témákkal:
Március 12. – A házasság a Szentírás tanításában
Március 26. – Istennel való kapcsolat a barátságban, a jegyességben és a házasságban
Április 9. – A házasság szentség
Április 23. – Kommunikáció a családban
Május 7. – Közös döntéseink
Május 21. – Apának és anyának lenni

Nagyböjti triduum és lelkinap a kolozsvári ferenceseknél
Március 15-17. között a kolozsvári ferences templomban nagyböjti lelkigyakorlatot tart P. Kakucs Béla Szilveszter OFM, esztelneki templomigazgató. A szentmisék időpontjai pénteken, szombaton délután 6 óra, vasárnap reggel 9 és délelőtt 12 óra. Március 16-án, szombaton reggel 9 órakor egész napos lelkinap van. Érdeklődni a 0746-774701-es telefonszámon lehet.

Bibliás találkozó Szatmárnémetiben
A Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodája idén tavasszal is megszervezi a közös, regionális szintű bibliás találkozót, melyen ez alkalommal Jézus és anyja, Mária kapcsolatát vizsgálják meg. Két, a János evangéliumából vett szentírási rész által tekintenek rá, hogyan alakult az időben a kapcsolat anya és fia között, megfigyelve azt is, hogyan válik Mária maga is tanítvánnyá.
A találkozón, mely március 16-án, délelőtt tíz órától, a Szentlélek plébánia Merk Mihály termében kezdődik Vojtku László plébános tart előadást. A szentírási részeket  különböző módszerekkel, csoportos és egyéni megközelítésekkel dolgozzák majd fel. A rendezvényre várnak minden érdeklődőt.

Rózsafüzértársulatok Egyházmegyei Találkozója
Az máriás lelkiség élénkítését szolgálja a március 16-án, szombaton tartandó Rózsafüzér Társulatok Egyházmegyei Találkozója. Az esemény 10.30 órakor a székesegyházban szentmisével kezdődik, melynek főcelebránsa Böcskei László megyéspüspök. Ezt követően a résztvevők a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum épületébe vonulnak, ahol szintén a főpásztor tart majd előadást a témában.

Gyermekotthonok találkozója Nagyváradon
Március 16-án, szombaton a Nagyváradi Római Katolikus Egyetemi Lelkészség ismét megszervezi a Bihar megyei magyar gyermekotthonok találkozóját a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Laikusképző Központjában (Kanonok sor 13.) Az eseményre a nagyváradiak mellett Nagyszalontáról, Szentjobbról, Gálospetriből és Székelyhídról érkeznek majd vendégek.

Szentmise a deportált németek emlékére
1945. elején több mint 70 ezer németet deportáltak Romániából a Szovjetunióba, mely eseményről a Német Demokrata Fórum ebben az évben is megemlékezik. Március 17-én, vasárnap 10 órakor a túlélőkért és az elhunytakért imádkozva mutat be német nyelvű szentmisét Böcskei László megyés püspök a nagyváradi Kapucinus Templomban.

A temesvár-szabadfalui hívek csoportja Battonyán
A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje március 18-án a battyonyai Szentháromság templomba érkezik. Az ünnepi szentmisét 16 órakor dr. Gyulay Endre ny. szeged-csanádi püspök mutatja be. A szentmise előtt, 14.30-15.30 között szentségimádás lesz, amelyet Wonerth László temesvár-szabadfalui plébános, valamint az egyházközség híveinek egy csoportja tart.

Családos lelkinap Zimándújfalun
Március 23-án, szombaton a zimándújfalui római katolikus plébánián családos lelkinapot tartanak magyar nyelven. A programban délelőtt 10 órakor Családapostolkodás címmel a nagyváradi Veres család előadása szerepel, azt követően kerekasztal beszélgetésre és kiscsoportos tevékenységre kerül sor. Ebéd után, 14 órakor megosztó kör és kiértékelés, 15.15 órakor családok keresztútja és gyónási alkalom lesz. A találkozó záró szentmiséjét 16 órakor Pál József Csaba megyéspüspök mutatja be. A programok alatt a gyermekekkel külön foglalkozást tartanak. Várnak minden érdeklődőt!

Új Élet Krisztusban
A kolozsvári Szent András Evangelizációs Iskola, "Új Élet Krisztusban" mottóval, kurzust tart április 5-7. között Kolozsváron a Szent Mihály Nőszövetség termében.
Bővebb információk és jelentkezés Imre Editnél a 0741-114036-os telefonszámon lehetséges. Bejelentkezési határidő március 24-ig lehet.

Időjárás: Hidegfront vonul át felettünk, mely hatására kezdetben délen lehet kisebb eső, nyugaton naposabb idő várható, majd délután északnyugat felől erős felhősödés, több helyen záporok, helyenként jégdarával kísért zivatarok várhatók. Este a záporok helyenként havas esőbe, hegyvidéken rövid ideig hóba válthatnak. Napközben 5-10 fok között alakul a hőmérsékletet.

MRE - Hírszolgálat, 2019. március 12.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a  nyikómalomfalvi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, megtisztítson bennünket.

Látogatás a Caritas Catolica holland támogatóinál
A nagyváradi római katolikus egyházmegye Caritas Catolica szervezetének működését többek között hollandiai segélyszervezetek és önkéntesek is támogatják. Az évek során kialakított és ápolt kapcsolatok eredménye a szervezeten belül működő házi gondozás, betegellátás, az időseknek és magányosoknak nyújtott támogatás, a szeretetszolgálat számtalan megnyilvánulási formája. Március 11-14. között a nagyváradi egyházmegye főpásztora, Böcskei László megyéspüspök Rajna Józseffel, az egyházmegyei Caritas Catolica igazgatójával több hollandiai segélyszervezetet, önkéntes egyesületet, közösséget látogat meg. A látogatás célja a már meglévő kapcsolatok további erősítése, valamint a nagyváradi egyházmegyei Caritas Catolica szervezet további terveinek bemutatása

Szentignáci vezetett imák Marosvásárhelyen
Nagyböjt folyamán keddenként este nyolc órától szentignáci vezette imák lesznek a segítő nővéreknél. Az imákat Bajkó Julianna, Hadnagy Margó és Vormair Emese vezetik. Az alkalmak nyitottak, előzetes bejelentkezés nem szükséges.

Nagyböjti triduum Csíksomlyón
Március 12-14 között nagyböjti triduumot tartanak a csíksomlyói kegytemplomban. A délután hat órakor kezdődő szentmisékben az elmélkedéseket Nagy Károly ferences atya vezeti. A lelkigyakorlatos estek témái a szentatya látogatására készítenek fel. Akik nem tudnak részt venni a lelkigyakorlaton, de szeretnének belekapcsolódni, azok követhetik a szentmiséket a kegyhely honlapján, mivel ezeket élőben fogják közvetíteni.

Csendmeditáció Kolozsváron
Nagyböjt folyamán a Kolozsváron élő szociális testvérek csendmeditációra kínálnak lehetőséget mindazok számára, akik ismerik ezt az imaformát és a nagyváros zajában szeretnének kicsit megállni, figyelni, jelen lenni Isten és önmaguk számára. Egy-egy alkalom rövid bevezető után 2-szer 25 perc csendes imából áll (a szünetben akár el is lehet menni vagy bejönni). Mindenkit várnak március 13-tól, szerdánként Kolozsváron, a Szentegyház utca 7 szám alatt, a Boldog Sára-teremben.

Rózsafüzértársulatok Egyházmegyei Találkozója
Az máriás lelkiség élénkítését szolgálja a március 16-án, szombaton tartandó Rózsafüzér Társulatok Egyházmegyei Találkozója. Az esemény 10.30 órakor a székesegyházban szentmisével kezdődik, melynek főcelebránsa Böcskei László megyéspüspök. Ezt követően a résztvevők a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum épületébe vonulnak, ahol szintén a főpásztor tart majd előadást a témában.

Gyermekotthonok találkozója Nagyváradon
Március 16-án, szombaton a Nagyváradi Római Katolikus Egyetemi Lelkészség ismét megszervezi a Bihar megyei magyar gyermekotthonok találkozóját a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Laikusképző Központjában (Kanonok sor 13.) Az eseményre a nagyváradiak mellett Nagyszalontáról, Szentjobbról, Gálospetriből és Székelyhídról érkeznek majd vendégek.

Ünnepi hét a piarista nővéreknél
A szatmári egyházmegyei piarista nővérek az új tematikus év keretében egy hetes eseménysorozattal készülnek Boldog Celestina Donati ünnepére Nagykárolyban. Március 18-án, a rendalapító Boldog Celestina Donati ünnepén kezdetét veszi a Mit mond a Lélek? hete a piarista nővéreknél. Az ünnep fénypontja a Kalazanci Szent József-plébániatemplomban este 6 órától kezdődő püspöki szentmise, amelynek keretében a nővérek megújítják fogadalmukat, Jó Pásztorról nevezett Ágnes nővér pedig leteszi örök-fogadalmát a rend elöljárójának kezébe. Az ünnepi szónok Molnár Lehel piarista szerzetes tanár lesz. A nővérek várják az érdeklődőket a hét eseményeire, egyben kérik minden jóakaratú ember imádságát különösen is az örök-fogadalmát letenni készülő Ágnes nővérért, a Piarista Nővérek Kongregációja rendi vezetésének nehéz és egyben áldott munkáját végző szerzetesekért és valamennyi piarista nővérért. 

Családpasztorációs referensek találkozója Csíksomlyón
A csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Ház ad otthont a katolikus egyházmegyék családpasztorációs referensei és felelősei találkozójának. Március 19-én a gyulafehérvári főegyházmegye, valamint a szatmári, a nagyváradi és a temesvári egyházmegyék képviselői találkoznak, 20-án és 21-én pedig csatlakoznak hozzájuk a többi egyházmegye felelősei is.
A programot Pál József Csaba temesvári megyés püspök, a Romániai Püspökkari Konferencia családpasztorációs felelőse vezeti. A rendezvényen a temesvári egyházmegyét hattagú csoport képviseli.

Időjárás: Hidegfront vonul át felettünk, mely hatására kezdetben délen lehet kisebb eső, nyugaton naposabb idő várható, majd délután északnyugat felől erős felhősödés, több helyen záporok, helyenként jégdarával kísért zivatarok várhatók. Este a záporok helyenként havas esőbe, hegyvidéken rövid ideig hóba válthatnak. A fagyos hajnal után, napközben 5-10 fok között alakul a hőmérsékletet.

MRE - Hírszolgálat, 2019. március 12.

About the author

maradmin

Leave a Comment