2019. március 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Nagyböjti triduum Csíksomlyón
Ma délutántól nagyböjti triduumot tartanak a csíksomlyói kegytemplomban. A délután hat órakor kezdődő szentmisékben az elmélkedéseket Nagy Károly ferences atya vezeti. A lelkigyakorlatos estek témái a szentatya látogatására készítenek fel. Akik nem tudnak részt venni a lelkigyakorlaton, de szeretnének belekapcsolódni, azok követhetik a szentmiséket a kegyhely honlapján, mivel ezeket élőben fogják közvetíteni.

Ifjúsági szentségimádás Nagyváradon
Ma este hét órától ifjúsági szentségimádást tartanak a fiatalokkal és a fiatalokért Nagyváradon a Katalin-telepi plébániatemplomban. Nagy szeretettel várják a lazarista atyák mindazokat, akik a Krisztus jelenlétében fellelhető örömet és békét keresik. A szentségimádás után kötetlen beszélgetésre, teázásra várnak mindenkit a plébánia közösségi termébe.

Chiara Lubichra emlékeznek Temesváron
A temesvár-józsefvárosi plébánián ma este hét órától egy találkozó keretében emlékeznek meg a Fokoláré mozgalom alapítójáról, Chiara Lubichról, halálának idei évfordulója alkalmából. Minden érdeklődőt várnak.

Felnőtt katekézis Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébániatemplomban nagyböjt idején minden szerdán és pénteken felnőtt katekézis van a délután 6 órakor kezdődő szentmise keretében, felkészülés a szentatyával való találkozásra témakörben. A katekéziseket szerdánként Balla Imre segédlelkész, pénteken pedig Oláh Dénes főesperes-plébános tartja.

Rózsafüzértársulatok Egyházmegyei Találkozója
A máriás lelkiség élénkítését szolgálja a március 16-án, szombaton tartandó Rózsafüzér Társulatok Egyházmegyei Találkozója Nagyváradon. Az esemény délelőtt fél tízkor a székesegyházban szentmisével kezdődik, melynek főcelebránsa Böcskei László megyéspüspök lesz. Ezt követően a résztvevők a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum épületébe vonulnak, ahol szintén a főpásztor tart majd előadást a témában. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Nagyböjti lelkinap Csíkszeredában
Lelkinapot tartanak március 16-án, szombaton a csíkszeredai Szent Kereszt templomban. A program reggel fél tízkor dicsőítéssel kezdődik, majd Kovács József segédlelkész tart elmélkedést. Tizenegy órától szentségimádás lesz, majd a lelkinap a déli tizenkét órától kezdődő szentmisével zárul.

Márton Áron családos nap Kolozsváron
A Szent Mihály plébánia hittantermében interaktív, családbarát programokra várják a kolozsváriakat március 16-án, szombaton délelőtt tíz és délután két óra között.

Bibliás találkozó Szatmárnémetiben
A Szatmári Római Katolikus Püspökség világiak irodájának szervezésében, a Szentlélek plébánia Merk Mihály termében regionális szintű bibliás találkozó lesz, melynek keretében Vojtku László plébános tart előadást. A résztvevők két, a János evangéliumából vett szentírási rész által tekintenek rá, hogyan alakult az időben a kapcsolat anya és fia között, megfigyelve azt is, hogyan válik Mária maga is tanítvánnyá. A szentírási részeket különböző módszerekkel, csoportos és egyéni megközelítésekkel dolgozzák majd fel. A rendezvényre várnak minden érdeklődőt.

Szentmise a Vártemplomban
Március 17-én, a hónap harmadik vasárnapján délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a Vártemplomban.

Családpasztorációs referensek találkozója Csíksomlyón
A csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Ház ad otthont a katolikus egyházmegyék családpasztorációs referensei és felelősei találkozójának. Március 19-én a gyulafehérvári főegyházmegye, valamint a szatmári, a nagyváradi és a temesvári egyházmegyék képviselői találkoznak, 20-án és 21-én pedig csatlakoznak hozzájuk a többi egyházmegye felelősei is. A programot Pál József Csaba temesvári megyés püspök, a Romániai Püspökkari Konferencia családpasztorációs felelőse vezeti. A rendezvényen a temesvári egyházmegyét hattagú csoport képviseli.

Új Élet Krisztusban kurzus Kolozsváron
A Szent András Evangelizációs Iskola, „Új Élet Krisztusban” kurzust tart április 5 -7. között Kolozsváron. A szervezők úgy vélik „Isten egy élő Isten, és alig várja, hogy kinyisd a szíved ajtaját, behívd és leülj vele egy kávéra vagy teára, hogy bemutatkozhasson neked úgy igazából!” Várják tehát mindazokat, akik valóban szeretnének találkozni az Úrral.  Bejelentkezési határidő március 24 éjfél. Bővebb információk Imre Editnél a 0741-114036-os telefonszámon kaphatók.

Időjárás: Ma tovább növekszik a felhőzet, de napos időszak is lesznek, főként nyugaton. Az ország déli felén és az Erdélyi medence térségében kisebb eső, egy-egy zápor is előfordulhat. Délelőtt és este hegycsúcsainkon átmenetileg havas esőbe, hóba válthat a csapadék. A délnyugati szél többfelé élénk,  északnyugaton erős lesz. Délután 6-11 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2019. március 14.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a borzonti templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, megtisztítson bennünket.

Alzheimer café Csíkszeredában
Csíkszeredában az Alzheimer café következő találkozóját a Hősök utca 1/3. szám alatt lévő rendelőben tartják ma délután négy órai kezdettel. Az érdeklődők megismerhetik az Együtt élni az Alzheimer-kórral című, frissen megjelent kötetet. Meghívott vendég-előadó: dr. Lakatos Kader Mária családorvos, aki A családorvos és a démens beteg címmel tart előadást.

Ifjúsági szentségimádás Nagyváradon
Ma este hét órától ifjúsági szentségimádást tartanak a fiatalokkal és a fiatalokért Nagyváradon a Katalin-telepi plébániatemplomban. Nagy szeretettel várják a lazarista atyák mindazokat, akik a Krisztus jelenlétében fellelhető örömet és békét keresik. A szentségimádás után kötetlen beszélgetésre, teázásra várnak mindenkit a plébánia közösségi termébe.

Nagyböjti lelkigyakorlat Temesváron
A temesvár-szabadfalui római katolikus plébániatemplomban március 14-17. között nagyböjti lelkigyakorlat lesz. Wonerth László helyi plébános meghívására az elmélkedéseket Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes-plébános tartja. Az elmélkedések ma, holnap és szombaton délután fél négy órától, március 17-én, vasárnap pedig a délelőtt fél tíz órakor kezdődő szentmisék keretében hallhatóak.

Nagyböjti triduum és lelkinap a kolozsvári ferenceseknél
Március 15-17. között a kolozsvári ferences templomban nagyböjti lelkigyakorlatot tart Kakucs Béla Szilveszter ferences atya, esztelneki templomigazgató. A szentmisék időpontjai pénteken, szombaton délután hat óra, vasárnap reggel 9 és délelőtt 12 óra. Március 16-án, szombaton reggel 9 órakor egész napos lelkinap lesz. Érdeklődni Tibor testvérnél lehet a 0746-774.701-es telefonszámon.

Rózsafüzértársulatok Egyházmegyei Találkozója
A máriás lelkiség élénkítését szolgálja a március 16-án, szombaton tartandó Rózsafüzér Társulatok Egyházmegyei Találkozója Nagyváradon. Az esemény délelőtt fél tízkor a székesegyházban szentmisével kezdődik, melynek főcelebránsa Böcskei László megyéspüspök lesz. Ezt követően a résztvevők a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum épületébe vonulnak, ahol szintén a főpásztor tart majd előadást a témában.

Gyermekotthonok találkozója Nagyváradon
Március 16-án, szombaton a Nagyváradi Római Katolikus Egyetemi Lelkészség ismét megszervezi a Bihar megyei magyar gyermekotthonok találkozóját a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Laikusképző Központjában. Az eseményre a nagyváradiak mellett Nagyszalontáról, Szentjobbról, Gálospetriből és Székelyhídról érkeznek majd vendégek.

Szentmise a deportált németek emlékére
1945. elején több mint 70 ezer németet deportáltak Romániából a Szovjetunióba, mely eseményről a Német Demokrata Fórum ebben az évben is megemlékezik. Március 17-én, vasárnap fél 12-kor a túlélőkért és az elhunytakért imádkozva mutat be német nyelvű szentmisét Böcskei László megyés püspök a nagyváradi Kapucinus templomban.

Szentlélek szeminárium indul Korondon
A korondi plébánia, a székelyudvarhelyi Forrás közösség és a Szikla közösség Szentlélek szemináriumot indít el, amely kilenc alkalomból áll, hetenként egy közös találkozással. A résztvevők megtapasztalhatják Isten csodálatos szeretetét, a Szentlélek vezetését életükben és a keresztény élet örömeit. Az első alkalom március 18-án este hét órától kezdődik. Jelentkezni március 17-ig lehet Ambrus Ágnesnél a 0742 802 447 vagy Fábián Dénesnél a 0744 211 026 telefonszámokon.

Apák ünnepe Nagyváradon
Március 21-én csütörtökön délután hat órai kezdettel a nagyváradi Szent László-templomban szentmisében imádkoznak a jó példát mutató, keresztény életet élő apákért. A szentmise után Uzsalyné dr. Pécsi Rita tart előadást Apának/Atyának lenni nagy lehetőség, szent feladat! címmel, melyben az apaság örömeit, nehézségeit, feladatait, és nélkülözhetetlenségét mutatja be. Az ünneplés este 8 órakor agapéval zárul. Szeretettel várnak minden érdeklődőt. Részletek a mai déli magazinban.

Időjárás: Ma tovább növekszik a felhőzet, de napos időszak is lesznek, főként nyugaton. Az ország déli felén és az Erdélyi medence térségében kisebb eső, egy-egy zápor is előfordulhat. Délelőtt és este hegycsúcsainkon átmenetileg havas esőbe, hóba válthat a csapadék. A délnyugati szél többfelé élénk,  északnyugaton erős lesz. A hideg hajnalt követően, délután 6-11 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2019. március 14.

About the author

maradmin

Leave a Comment