2019.március 16. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a   szovátai, holnap pedig a parajdi templomban tartják az örökös szentségimádási napot.  A szatmári egyházmegyében holnap a csanálosi templomban lesz az örökös szentségimádás. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, megtisztítson bennünket. 

Szent József-búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében a segesvári egyházközség triduummal készül a Szent József búcsúra. Március 16-18. között, ma és hétfőn délután öt órakor, vasárnap délelőtt tíz és délután öt órakor kezdődnek a lelkigyakorlatos szentmisék. Az ünnepi szentmisét kedden, március 19-én délután öt órától mutatják be. A triduum és a búcsú szónoka Táncos Levente-György dicsőszentmártoni plébános. 
A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébániatemplom búcsúját szintén háromnapos lelkigyakorlat előzi meg. Március 16-18. között délután hat órától kezdődnek a szentmisék. A búcsúünnepen március 19-én, szintén délután hat órakor lesz a szentmise. A triduumon és a búcsús szentmisén Fülöp László miklósvári plébános tartja az elmélkedéseket.
Csíkszeredában, a Szent József tiszteletére felszentelt püspöki kápolnában március 19-én, kedden délután négy órától tartják a búcsúünnepet. A szentmise főcelebránsa Tamás József püspök, szónoka pedig László Attila, a Székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György egyházközség plébánosa. A liturgia keretében felavatják Isten szolgája Márton Áron püspök úr mellszobrát a kápolna bejáratánál.
Az Egeres: Gipszgyár szintén Szent József napján ünnepel. A búcsús szentmise délután négy órakor kezdődik. A szentbeszédet Fábián László györgyfalvi plébános tartja. 
Kolozsváron az Írisz-telepi templomban a búcsús szentmise március 19-én, kedden délután hat órától lesz. Az ünnep főcelebránsa és szónoka Kémenes Lóránt kolozsvári főesperes-plébános. 

Szentmise a deportált németek emlékére
1945. elején több mint 70 ezer németet deportáltak Romániából a Szovjetunióba, mely eseményről a Német Demokrata Fórum ebben az évben is megemlékezik. Március 17-én, holnap fél 12-kor a túlélőkért és az elhunytakért imádkozva mutat be német nyelvű szentmisét Böcskei László megyés püspök a nagyváradi Kapucinus templomban. 

Szentmise a Vártemplomban
Március 17-én, a hónap harmadik vasárnapján délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a Vártemplomban. 

Nemzetközi zenei fesztivál Nagyváradon
„Bach mindenkinek” mottóval zenei fesztivált szerveznek Nagyváradon márciús 18-24. között, melynek keretében meglepetés koncertek lesznek lesznek a Fő utca üzleteiből. Március 20-án, délután öt órai kezdettel a Marossy Anna Pagodában meglepetés koncert lesz. Márcus 22-én délután hat órától az Evangélikus teplomban a Partiumi Keresztény Egyetem Öregdiákok kórusa, Leopold Ottilia, Nagy Judit és Szeghalmi Emese koncertjére kerül sor. Március 23-án délután hat órától a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében Katona Adél és Szeghalmi Emese zongorakoncertje lesz. Március 24-én délután hat órától a Barátok Olaszi templomban Viktor József kontratenor és Szeghalmi Emese koncertje lesz. Szeretettel várnak minden muzsikakedvelőt. 

Kneipp-hétvége Tusnádfördőn
„A test a lélek menedékháza, mindkettő függ a másiktól; ha csak az egyiknél hiány lép fel, már az egész lélek beteggé válhat, és a szellem is szenved” Ezekkel a gondolattokkal hívják és várják az érdeklődőket március 20 és 21 között a Tusnádfürdőn szervezett Kneipp-hétvégére. Test, lélek és szellem egységének hosszú- távú megőrzésének módjába nyerünk együtt betekintést, tudomást szerezve a Kneipp- terápia öt alappilléréről. A program keretében főként a vizes-alkalmazások megtapasztalására, elsajátítására lesz lehetőség. További információk kérhetők Péter Mária Imelda mallersdorfi ferences nővértől a mimeldan@gmail.com e-mail címen. 

Apák ünnepe Nagyváradon
Március 21-én csütörtökön délután hat órai kezdettel a nagyváradi Szent László-templomban szentmisében imádkoznak a jó példát mutató, keresztény életet élő apákért. A szentmise után Uzsalyné dr. Pécsi Rita tart előadást Apának/Atyának lenni nagy lehetőség, szent feladat! címmel, melyben az apaság örömeit, nehézségeit, feladatait, és nélkülözhetetlenségét mutatja be. Az ünneplés este 8 órakor agapéval zárul. Szeretettel várnak minden érdeklődőt. 

Váradszöllösi orgonaest
Bách születésnapi orgonaest lesz a váradszöllösi római katólikus templomban március 21-én délután hat órai kezdettel. Meghívott előadó Józsa Domokos. Műsoron válógatás Johann Sebastian Bach műveiből. A belépés díjtalan, de önkéntes adományaikat szeretettel elfogadják. 

Időjárás: A mai reggel borongósan, csapadékosan indult, délután egyre kevesebb helyen várható eső, zápor. A nyugati szél többfelé élénk lesz, északon, északnyugaton erős, viharos lökések kísérhetik. Délután 7-12 fokig emelkedik a hőmérséklet. A hét utolsó napjára napos idő ígérkezik, csapadék nem valószínű. A  délnyugatira forduló szél élénk, nyugaton erős lehet.  Nagyrészt 17 és 20, délen 18-22 fok köré emelkedik a hőmérséklet. 

MRE - Hírszolgálat, 2019. március 16.

About the author

maradmin

Leave a Comment