2019. március 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Felnőtt katekézis Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébániatemplomban nagyböjt idején minden szerdán és pénteken felnőtt katekézis van a délután 6 órakor kezdődő szentmise keretében felkészülés a szentatyával való találkozásra témakörben. A katekéziseket szerdánként Balla Imre segédlelkész, pénteken pedig Oláh Dénes főesperes-plébános tartja. Várják az érdeklődőket.

Katolikus olvasóklub Kolozsváron
A Katolikus olvasóklub márciusi és egyben nagyböjti ajánlata Jean Vanier: A könnyek forrása című, lelkigyakorlatos elmélkedéseket tartalmazó könyve, amelynek az Elfogadjuk a kereszt titkát című fejezetét olvashatják el és beszélhetik meg együtt a résztvevők.
Minden érdeklődőt szeretettel vár Farmati Anna SSS és Serbán Mária, a Vasárnap katolikus hetilap munkatársa Kolozsváron, a Szentegyház utca 7 szám alatti Boldog Sára-teremben este fél héttől. Érdeklődni a részletekről a 0740-430666-os telefonszámon.

Kneipp-hétvége Tusnádfürdőn
„A test a lélek menedékháza, mindkettő függ a másiktól; ha csak az egyiknél hiány lép fel, már az egész lélek beteggé válhat, és a szellem is szenved” Ezekkel a gondolattokkal hívják és várják az érdeklődőket március 20 és 21 között a Tusnádfürdőn szervezett Kneipp-hétvégére. Test, lélek és szellem egységének hosszú- távú megőrzésének módjába nyerünk együtt betekintést, tudomást szerezve a Kneipp- terápia öt alappilléréről. A program keretében főként a vizes-alkalmazások megtapasztalására, elsajátítására lesz lehetőség. További információk kérhetők Péter Mária Imelda mallersdorfi ferences nővértől a mimeldan@gmail.com e-mail címen.

Szakmai továbbképző papok és hitoktatók részére
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Katekétikai Központja és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Partiumi Oktatási és Módszertani Központja március 21-23. között Nagy Enikő M. Kriszta mallersdorfi ferences nővér irányításával módszertani továbbképzőt szervez, amely folytatása a már múlt év őszén megkezdett képzésnek és a Kett-pedagógiára alapozva az elsőáldozásra való felkészítés hatékonyabbá tételét szolgálja.

Menet az életért
A keresztény felekezetek támogatásával március 23-án, szombaton, a házasság, a család és a magzat védelmében újra megszervezik a Menet az életért elnevezésű ökumenikus felvonulást, amely 15 órakor veszi kezdetét a Szent László téren. A menet a sétáló utcán halad végig, megáll a Barátok Temploma előtt, majd az ortodox székesegyház irányába indul tovább, ahol közös imával ér véget.

Találkozás Baricz Lajos pap-költővel Székelyszentkirályon
Baróti Csaba plébános meghívására a székelyszentkirályi kultúrotthonban, március 23-án délután három órától Baricz Lajos marosszentgyörgyi pap-költővel és könyveivel ismerkedhetnek az érdeklődők. Az eseményen közreműködik a marosszentgyörgyi Szent Cecília együttes és Nagy Levente.

Lelki adoptáció Hargitafürdőn
Március 24-én, nagyböjt 3. vasárnapján a fél 10-kor kezdődő szentmise keretében lelki adoptáció lesz Hargitafürdőn a Szent István templomban. A lelki adoptálás imádságos elköteleződés az édesanyja méhében abortusz általi halállal fenyegetett gyermek védelmében. A lelki adoptálás művébe való bekapcsolódás egy - egyedül csak Isten által ismert gyermek – lelki szüleivé tesz minket. Részletes tájékoztatás olvasható a www.lelkiadoptalas.hu internetes oldalon. A lelki adoptálásban bárki részt vehet, előzetes jelentkezés nem szükséges.

Előadás a keresztény családoknak Máramarosszigeten
Előadássorozat indul a máramarosszigeti Borromeo Szent Károly plébánián „Keresztény családok, a szórványközösség jövőjének záloga” címmel. A kezdeményezés legfőbb célkitűzése, hogy a plébánián létrejöjjön egy olyan családháló, mely összefogja az egyes családokat egyetlen közösséggé. Az első előadás március 24-én, vasárnap este hét órától lesz a plébánia oratóriumába, meghívott előadó dr.Pécsi Rita neveléskutató, aki Szent József ünnepéhez kapcsolódóan, „apukás előadásával” kifejezetten az édesapákra és az édesapai szerepre összpontosít az Apának lenni nagy lehetőség, szent feladat című előadásában. A szervezők szeretnék a családok egészét megszólítani, ezért az egyes előadások ideje alatt különböző foglalkozásokat szerveznek a gyermekeknek, így biztosítva, a házaspárok nyugodt részvételét. Szeretettel várnak mindenkit.

Fekete Madonna Zarándokvonat
Ismét elindul a Fekete Madonna Zarándokvonat Częstochowába, Lengyelországba a híres Jasna Góra-i Mária kegyhelyre. Az indulás június 24-én Budapestről, visszaérkezés június 27-én lesz. Erdélyből külön autóbuszokkal indulnak a vonathoz. Az idei vonatos zarándoklat lelki vezetői Márfi Gyula veszpérmi érsek, Tamás József püspök atya és Csóka János pálos tartományfőnök. Természetesen a vonatot több más lelkipásztor is elkíséri, akiknek szolgálatára számíthatnak a zarándokok. Jelentkezni és érdeklődni lehet Kovács Emesénél a 0740 047 064-es telefonszámon.

Időjárás: A tegnap majdnem nyári napunk volt, de mától jelentősen csökken a hőmérséklet az ország egész területén és esőzésekre is számítani kell, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által közzétett előrejelzésből.

MRE - Hírszolgálat, 2019. március 19.


H í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a  csíkcsomortáni templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, megtisztítson bennünket.

Szent József búcsúk
Ma van a Boldogságos Szűz jegyesének, Szent Józsefnek az ünnepe.
A gyualfehérvári főegyházmegyében a segesvári egyházközség triduummal készült a Szent József búcsúra. A búcsú ünnepe ma délután öt órától lesz. A búcsú szónoka Táncos Levente-György dicsőszentmártoni plébános.
A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébániatemplom búcsúját szintén háromnapos lelkigyakorlat előzte meg. A búcsús mise ma délután 6 órakor lesz, melynek szónoka Fülöp László miklósvári plébános.
Csíkszeredában, a Szent József tiszteletére felszentelt püspöki kápolnában ma délután 4 órától tartják a búcsúünnepet. A szentmise főcelebránsa Tamás József püspök, szónoka pedig László Attila, a Székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György egyházközség plébánosa. A liturgia keretében felavatják Isten szolgája Márton Áron püspök úr mellszobrát a kápolna bejáratánál.
Egeres: Gipszgyár szintén Szent József napján ünnepel. A búcsús szentmise ma délután 4 órakor kezdődik. A szentbeszédet Fábián László györgyfalvi plébános tartja.
Kolozsváron az Írisz-telepi templomban a búcsús szentmise ma délután 6 órától lesz. Az ünnep főcelebránsa és szónoka Kémenes Lóránt kolozsvári főesperes-plébános. A kolozsvári Báthory István Líceum kápolnájának Szent József búcsúját március 20-án, holnap délelőtt 10 órától ünneplik a Szent Mihály plébánia, valamint a Báthory Szülői Szövetség szervezésében.
A nagyváradi egyházmegyében Nagyváradon, a Szent József-templom búcsúünnepe ma délután öt órakor kezdődik. A szentmise, melyet rádiónk élő adásban közvetít, főcelebránsa és szónoka Fodor József általános helynök.
A szatmári egyházmegyében Szatmárnémetiben reggel kilenc és délelőtt tizenegy órai kezdési időpontokkal tartják a búcsúmisét, Linzenbold Szabolcs székesegyházi káplán
szentbeszédével.
Nagybányán délután fél öttől román, este fél héttől pedig magyar nyelven mutatják be a búcsúmisét, Guia Laurean Hugó OFM ünnepi szónoklatával.
Batizon tizenegy órától, Román János, az Egyházmegyei Caritas Szervezet vezérigazgatója prédikációjával kerül sor a búcsúmisére.
A kaplonyi Szent József-templom búcsúját is ma tartják. Az ünnepi szentmise, melynek főcelebránsa és szónoka P. Főcze Imre Bonaventura ferences atya, Déva-Telepi plébános, délelőtt 11 órakor kezdődik.

Szakmai továbbképző papok és hitoktatók részére
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Katekétikai Központja és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Partiumi Oktatási és Módszertani Központja március 21-23. között Nagy Enikő M. Kriszta mallersdorfi ferences nővér irányításával módszertani továbbképzőt szervez, amely folytatása a már múlt év őszén megkezdett képzésnek és a Kett-pedagógiára alapozva az elsőáldozásra való felkészítés hatékonyabbá tételét szolgálja.

Menet az életért
A keresztény felekezetek támogatásával március 23-án, szombaton, a házasság, a család és a magzat védelmében újra megszervezik a Menet az életért elnevezésű ökumenikus felvonulást, amely 15 órakor veszi kezdetét a Szent László téren. A menet a sétáló utcán halad végig, megáll a Barátok Temploma előtt, majd az ortodox székesegyház irányába indul tovább, ahol közös imával ér véget.

Találkozás Baricz Lajos pap-költővel Székelyszentkirályon
Baróti Csaba plébános meghívására a székelyszentkirályi kultúrotthonban, március 23-án délután három órától Baricz Lajos marosszentgyörgyi pap-költővel és könyveivel ismerkedhetnek az érdeklődők. Az eseményen közreműködik a marosszentgyörgyi Szent Cecília együttes és Nagy Levente.

Lelki adoptáció Hargitafürdőn
Március 24-én, nagyböjt 3. vasárnapján a fél 10-kor kezdődő szentmise keretében lelki adoptáció lesz Hargitafürdőn a Szent István templomban. A lelki adoptálás imádságos elköteleződés az édesanyja méhében abortusz általi halállal fenyegetett gyermek védelmében. A lelki adoptálás művébe való bekapcsolódás egy - egyedül csak Isten által ismert gyermek – lelki szüleivé tesz minket. Részletes tájékoztatás olvasható a www.lelkiadoptalas.hu internetes oldalon. A lelki adoptálásban bárki részt vehet, előzetes jelentkezés nem szükséges.

Fekete Madonna Zarándokvonat
Ismét elindul a Fekete Madonna Zarándokvonat Częstochowába, Lengyelországba a híres Jasna Góra-i Mária kegyhelyre. Az indulás június 24-én Budapestről, visszaérkezés június 27-én lesz. Erdélyből külön autóbuszokkal indulnak a vonathoz. Az idei vonatos zarándoklat lelki vezetői Márfi Gyula veszpérmi érsek, Tamás József püspök atya és Csóka János pálos tartományfőnök. Természetesen a vonatot több más lelkipásztor is elkíséri, akiknek szolgálatára számíthatnak a zarándokok. Jelentkezni és érdeklődni lehet Kovács Emesénél a 0740 047 064-es telefonszámon.

Időjárás: A tegnap majdnem nyári napunk volt, de mától jelentősen csökken a hőmérséklet az ország egész területén és esőzésekre is számítani kell, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által közzétett előrejelzésből.

MRE - Hírszolgálat, 2019. március 19.

About the author

maradmin

Leave a Comment