2019. március 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent Benedek-búcsú
A sepsiszentgyörgyi Szent Be­nedek-plébániatemplom (Ál­lo­más negyed) búcsúját holnap tartják. Délután 5 órakor román nyelven, 6 órakor pedig magyar nyelven mutatják be az ünnepi szentmisét. Mindkét szentmisén Gödri István feketehalmi plébános prédikál.

A Joannes Kájoni 390 emlékév megnyitója Csíksomlyón
Március 21-én, holnap délután 6 órától Kájoni János születésének 390. évfordulója alkalmából emlékév kezdődik, melynek célja fokozottabb figyelmet irányítani Kájoni munkásságára.
Az emlékév megnyitója a csíksomlyói kegytemplomban szentmisével kezdődik. A szentmisén szolgálatot teljesítenek: Bíró János kántor és a Madéfalvi Schola Ványolós András és Ványolós Orsolya vezetésével.
A liturgiát zenei műsor követi Szabó András, Hunyadi Koppány, Lázár Zsombor, Ványolós András, Ványolós Orsolya, a Codex együttes és Györfi Erzsébet közreműködésével.

Előadás Csíkszeredában
A  Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében, március 22-én, pénteken 18. órától Dr. Propper Valéria: Honfoglalás vagy hazatérés? címmel tart előadást a városháza gyűléstermében Csíkszeredában. Minden érdeklődőt várnak!

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
Folytatódik a Belső iránytű előadássorozat Gyergyőszentmiklóson, a Szent István plébánián. Március 22-én, pénteken este hét órától Dr Szabolcs Zoltán szívsebész  tart előadást A hit és a hivatás szimbiózisa a szívsebészetben címmel. Minden érdeklődőt várnak.

Triduum Kolozsváron
Március 22-24. között Kolozsváron, a Szent Mihály-plébániatemplomban nagyböjti triduum lesz. Az este 6 órakor kezdődő szentmiséken az elmélkedéseket Sajgó Balázs, a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas lelki igazgatója tartja.

Márton Áron nyomában – Családos kirándulás Kolozsvárról
A kolozsvári Szent Mihály plébánia szervezésében Márton Áron családos kirándulás lesz március 23-24. között.
Az indulás március 23-án, szombaton reggel 7 órakor a Szent Mihály-templom mögötti BRD bank elől (a KFC mellett). Első állomás Szászrégen, utána Gyergyóditró, Csíkszentdomokos, Csíkdánfalva és végül Csíksomlyó. Vasárnap reggeli után 7 órakor indulás Máramarosszigetre majd onnan Kolozsvárra.
Jelentkezni még a mai nap folyamán lehet a 0749 993 285-ös telefonszámon vagy csiki.beata02@gmail.com e-mail címen.

Fogadalmat újítanak a Mária Légió tagjai
Március 23-án, szombaton a székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmisén tartják a Mária Légió évenkénti ünnepségét, az Aciest, amelynek keretében megújítják fogadalmukat.

Családos lelkinap Zimándújfalun
Március 23-án, szombaton a zimándújfalui római katolikus plébánián családos lelkinapot tartanak magyar nyelven. A programban délelőtt 10 órakor Családapostolkodás címmel a nagyváradi Veres család előadása szerepel, azt követően kerekasztal beszélgetésre és kiscsoportos tevékenységre kerül sor. Ebéd után, 14 órakor megosztó kör és kiértékelés, 15:15 órakor családok keresztútja és gyónási alkalom lesz. A találkozó záró szentmiséjét 16 órakor Pál József Csaba megyéspüspök mutatja be. A programok alatt a gyermekekkel külön foglalkozást tartanak. Várnak minden érdeklődőt!

Szentmise Gyulafehérváron
Március 24-én és 25-én Gyulafehérváron találkoznak a Seminarium Incarnatæ Sapientiæ szemináriumot fenntartó püspökök. A Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet kápolnájának búcsúünnepén, március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján a szentmisét 9 órakor Pál József Csaba megyéspüspök mutatja be. A búcsús szentmisét követően a szemináriumot fenntartó püspökök a tanintézet elöljáróival és a tantestülettel közös megbeszélésen vesznek részt.

Jézus lábainál ülve
Március 30-án, szombaton Marosvásárhelyen a Remeteszegi Szent Család plébánián, nagyböjti imanapot tart a Marosvásárhelyi Imádság Háza reggel fél tíztől. Az imanapon, melynek mottója, Jézus lábainál ülve, tanításokkal, dicsőítésekkel, közös és személyes imaidőkkel várnak minden érdeklődőt!

Ifjúsági lelkinap Karánsebesen
Április 6-án, szombaton 10 órai kezdettel a Karánsebesi Római Katolikus Plébánián nagyböjti ifjúsági lelkinapot tartanak, amelyre a hegyvidéki főesperesség fiataljait várják. Az érdeklődők további információkat Matieș Marin karánsebesi plébánostól kaphatnak marinmaties@yahoo.com e-mail címen és a 0255-512902 telefonszámon.

Időjárás: Március 20-án kezdetét veszi a csillagászati tavasz, azaz ma van a tavaszi napéjegyenlőség. Egy ideje már érezhetően hosszabbodnak a nappalok. Ma sok napsütésre van kilátás, de emellett az Erdélyi medence térségében, keleten és délen csapadék is várható. Az északi-északkeleti szél még többfelé élénk, helyenként erős lehet. Délután 8-14 fokra készülhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2019. március 20.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a   küküllőkeményfalvi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, megtisztítson bennünket.

Állandó szentségimádás Marosvásárhelyen és Margittán
A marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébániatemplomban hamvazószerdától kezdődően egész nagyböjt folyamán állandó szentségimádást tartanak naponta 8-17 óra között. Várják a híveket, kapcsolódjanak be az imába, használják ezt a lehetőséget az elcsendesedésre, engesztelésre.
A margittai kistemplomban is folyamatos szentségimádás van a helység családjainak, fiataljainak és gyermekeink lelki megújulásáért. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak imára a helyi lelkipásztorok hétfőtől péntekig, reggel 8 és délután 5 óra között.

Csendmeditáció Kolozsváron
Minden szerdán a nagyböjt folyamán a Kolozsváron élő szociális testvérek csendmeditációra kínálnak lehetőséget azok számára, akik ismerik ezt az imaformát és a nagyváros zajában szeretnének kicsit megállni, figyelni, jelen lenni Isten és önmaguk számára. Egy-egy alkalom rövid bevezető után 2-szer 25 perc csendes imából áll (a szünetben akár el is lehet menni vagy bejönni). Mindenkit várnak Kolozsváron, a Szentegyház utca 7 szám alatt, a Boldog Sára-teremben.

Előadás Csíkszeredában
A  Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében, március 22-én, pénteken 18. órától Dr. Propper Valéria: Honfoglalás vagy hazatérés? címmel tart előadást a városháza gyűléstermében Csíkszeredában. Minden érdeklődőt várnak!

Nagyböjti lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
Március 22 és 23-ka között a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban “Élj, szeress, álmodj, higgy!” címmel nagyböjti lelkigyakorlat lesz azoknak, akik közel érzik magukhoz a ferences lelkiséget, ahol a bűnbánat, öröm és szeretet találkozik. A lelkigyakorlatra előzetes bejelentkezés szükséges a 0266-210537 vagy a 0755-489743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail címen. Ma van az utolsó jelentkezési nap.

Márton Áron nyomában – Családos kirándulás Kolozsvárról
A kolozsvári Szent Mihály plébánia szervezésében Márton Áron családos kirándulás lesz március 23-24. között.
Az indulás március 23-án, szombaton reggel 7 órakor a Szent Mihály-templom mögötti BRD bank elől (a KFC mellett). Első állomás Szászrégen, utána Gyergyóditró, Csíkszentdomokos, Csíkdánfalva és végül Csíksomlyó. Vasárnap reggeli után 7 órakor indulás Máramarosszigetre majd onnan Kolozsvárra.
Jelentkezni még a mai nap folyamán lehet a 0749 993 285-ös telefonszámon vagy csiki.beata02@gmail.com e-mail címen.

Teljes Szívvel ifjúsági vezetőképzés Székelyudvarhelyen
Székelyudvarhely ad otthont a negyedik alkalommal megszervezésre kerülő nyolc hétvégéből álló Teljes Szívvel ifjúsági vezetőképzésnek. Az első találkozás március 29-31-ke között lesz megtartva. Jelentkezni március 22-ig lehet a tsz.fif.ma honlapon. Bővebb információk a 0746-239738-as telefonszámon kaphatók. A témával kapcsolatban még többet a mai Déli magazinban hallhatnak.

Bevezetés az okoseszközök használatába
A KALOT Egyesület okostelefon- és tabletfelhasználó tanfolyamot indít idősödők számára. A képzés mindazok számára hasznos, akik szeretnének megbarátkozni az okos eszközök – telefon, tablet – használatával, akik betekintést szeretnének nyerni a digitális technológia nyújtotta új kommunikációs, tájékozódási, szórakozási és ügyintézési módokba, lehetőségekbe. A tanfolyam április 1-től kezdődően, 7 héten át tart és heti 6 órás foglalkozást tartalmaz. Érdeklődni és jelentkezni a 0758-840279-es telefonszámon (8-12 óra között), vagy az kepzesek@kalot.ro e-mail címen lehet március 29-ig. A foglalkozásokhoz saját oktostelefon, tablet szükséges. A helyek száma korlátozott!

Fekete Madonna Zarándokvonat
Ismét elindul a Fekete Madonna Zarándokvonat Częstochowába, Lengyelországba a híres Jasna Góra-i Mária kegyhelyre. Az indulás június 24-én Budapestről, visszaérkezés június 27-én lesz. Erdélyből külön autóbuszokkal indulnak a vonathoz. Az idei vonatos zarándoklat lelki vezetői Márfi Gyula veszpérmi érsek, Tamás József püspök atya és Csóka János pálos tartományfőnök. Természetesen a vonatot több más lelkipásztor is elkíséri, akiknek szolgálatára számíthatnak a zarándokok. Jelentkezni és érdeklődni lehet Kovács Emesénél a 0740 047064-es telefonszámon.

Időjárás: Március 20-án kezdetét veszi a csillagászati tavasz, azaz ma van a tavaszi napéjegyenlőség. Egy ideje már érezhetően hosszabbodnak a nappalok. Ma ugyan néhol fagyos reggelre ébredtünk, viszont országszerte napos időre készülhetünk, de emellett az Erdélyi medence térségében, keleten és délen csapadék is várható. Az északi-északkeleti szél még többfelé élénk, helyenként erős lehet. Délután 8-14 fokra készülhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2019. március 20.

About the author

maradmin

Leave a Comment