2019. március 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében, ma délután hat órától Dr. Propper Valéria: Honfoglalás vagy hazatérés? címmel tart előadást a városháza gyűléstermében Csíkszeredában. Minden érdeklődőt várnak!

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
Folytatódik a Belső iránytű előadássorozat Gyergyószentmiklóson, a Szent István plébánián. Ma este hét órától Dr Szabolcs Zoltán szívsebész tart előadást A hit és a hivatás szimbiózisa a szívsebészetben címmel. Minden érdeklődőt várnak.

Bélyegkiállítás Marosvásárhelyen
Ma délután fél hét órai kezdettel Marosvásárhelyen, a Deus Providebit Tanulmányi Házban Egyháztörténelem, pápák, kereszténység címmel megnyitják Gombos Zoltán Csaba vallásos bélyegkiállítását. A gyűjtővel Oláh Dénes főesperes-plébános beszélget. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Teljes Szívvel ifjúsági vezetőképzés Székelyudvarhelyen
Székelyudvarhely ad otthont a negyedik alkalommal megszervezésre kerülő nyolc hétvégéből álló Teljes Szívvel ifjúsági vezetőképzésnek. Az első találkozás március 29-31-ke között lesz megtartva. Jelentkezni még a mai nap folyamán lehet a tsz.fif.ma honlapon. Bővebb információk a 0746-239738-as telefonszámon kaphatók.

Ifjúsági lelkinap Sepsiszentgyörgyön
„Mindaz, amit imával hittel kértek, megkapjátok” mottóvalnagyböjti ifjúsági lelkinapot szerveznek a sepsiszentgyörgyi Szent József templomban március 23-án, szombaton. A lelkinap folyamán olyan kérdésekre keresik a választ, mint: Mi az ima?, Kihez, miért és hogyan kell imádkozni? Meghívott előadó Bátor Botond pálos atya lesz. A program reggel 9-16 óra között zajlik. Zenél a K-Egy és a brassói belvárosi templom ifjúsági zenekara. Jelentkezni a 0771-604933 vagy a 0755-808341-es telefonszámokon lehet.

Családos lelkinap Zimándújfalun
Március 23-án, szombaton a zimándújfalui római katolikus plébánián családos lelkinapot tartanak magyar nyelven. A programban délelőtt 10 órakor Családapostolkodás címmel a nagyváradi Veres család előadása szerepel, azt követően kerekasztal beszélgetésre és kiscsoportos tevékenységre kerül sor. Ebéd után, 14 órakor megosztó kör és kiértékelés, 15:15 órakor családok keresztútja és gyónási alkalom lesz. A találkozó záró szentmiséjét 16 órakor Pál József Csaba megyéspüspök mutatja be. A programok alatt a gyermekekkel külön foglalkozást tartanak. Várnak minden érdeklődőt!

Fogadalmat újítanak a Mária Légió tagjai
Március 23-án, szombaton a székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmisén tartják a Mária Légió évenkénti ünnepségét, az Aciest, amelynek keretében megújítják fogadalmukat.

Gyümölcsoltó Boldogasszony-napi búcsúk
A gyukafehérvári egyházmegyében Szászfaluban március 23-án, holnap délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A szentbeszédet Keresztes Zoltán a gyergyószentmiklósi Szent István egyházközség plébánosa tartja.
A gyulafehérvári Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet kápolnájának búcsúján az ünnepi szentmisét hétfőn, március 25-én, reggel 9 órától tartják. A szentbeszédet Pál József-Csaba temesvári megyés püspök tartja.
Árkoson, az Irgalmasság Anyja kismamaotthon búcsúünnepén március 25-én, délután négy órakor kezdődik a szentmise. A szentbeszédet Brassóból, Puvak Marian OFM tartja.
A nagyváradi egyházmegyében rádiónk nagyváradi stúdió-kápolnájának titulusa Gyümölcsoltó Boldogasszony. A szentmise, amelyet élő adásban közvetítünk, március 25-én, délután 3 órakor kezdődik. Főcelebránsa és szónoka Fodor József nagyváradi általános helynök.

Koncertkörút a jótékonyság jegyében
Bőjte Csaba ferences atya és a Nem adom fel együttes jótékonysági koncertkörútra indulnak március 25-28 között, melynek keretében Csaba testvér elmélkedéseit és a sérült fiatalokból álló együttes koncertjét hallgathatják meg.  Március 25-én Székelyudvarhelyen a Rákóczi centerben délután hat órától, március 26-án Gyergyószentmiklóson a Szent István plébánián este hét órától, március 27-én Csíkszeredában  a Csíki moziban délután hat órától és végül március 28-án Máréfalván a kultúrotthonban este hét órától hallgathatják meg őket. A koncertek teljes bevételét az épülő Összefogás Háza Rehabilitációs központnak ajánlják fel. Szeretettel várnak mindenkit a koncertekre.

Bevezetés az okoseszközök használatába
A KALOT Egyesület okostelefon- és tabletfelhasználó tanfolyamot indít idősödők számára. A képzés mindazok számára hasznos, akik szeretnének megbarátkozni az okos eszközök – telefon, tablet – használatával, akik betekintést szeretnének nyerni a digitális technológia nyújtotta új kommunikációs, tájékozódási, szórakozási és ügyintézési módokba, lehetőségekbe. A tanfolyam április 1-től kezdődően, 7 héten át tart és heti 6 órás foglalkozást tartalmaz. Érdeklődni és jelentkezni a 0758-840279-es telefonszámon (8-12 óra között), vagy az kepzesek@kalot.ro e-mail címen lehet március 29-ig. A foglalkozásokhoz saját oktostelefon, tablet szükséges. A helyek száma korlátozott!

Időjárás: A hajnali fagyok a hét végére már egyre kisebb területre szorulnak vissza. Ma napközben a napsütést leginkább fátyolfelhők szűrhetik, emellett keleten gomolyfelhők is képződhetnek, itt csapadék is várható. Napközben már 13-19 fokig melegszik a levegő.

MRE - Hírszolgálat, 2019. március 22.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a vágási templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, megtisztítson bennünket.

Triduum Kolozsváron
Március 22-24. között Kolozsváron, a Szent Mihály-plébániatemplomban nagyböjti triduum lesz. Az este 6 órakor kezdődő szentmiséken az elmélkedéseket Sajgó Balázs, a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas lelki igazgatója tartja.

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében, ma délután hat órától Dr. Propper Valéria: Honfoglalás vagy hazatérés? címmel tart előadást a városháza gyűléstermében Csíkszeredában. Minden érdeklődőt várnak!

Bélyegkiállítás Marosvásárhelyen
Ma délután fél hét órai kezdettel Marosvásárhelyen, a Deus Providebit Tanulmányi Házban Egyháztörténelem, pápák, kereszténység címmel megnyitják Gombos Zoltán Csaba vallásos bélyegkiállítását. A gyűjtővel Oláh Dénes főesperes-plébános beszélget. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
Folytatódik a Belső iránytű előadássorozat Gyergyószentmiklóson, a Szent István plébánián. Ma este hét órától Dr Szabolcs Zoltán szívsebész tart előadást A hit és a hivatás szimbiózisa a szívsebészetben címmel. Minden érdeklődőt várnak.

Nagyböjti virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébániatemplomban a nagyböjt folyamán minden péntekén este tíz órától virrasztást tartanak, mely a reggel fél hét órakor kezdődő szentmisével ér véget. Hívnak mindenkit, hogy minél többen kapcsolódjanak bele a közös imába. Rádiónk csak az első pénteki és a nagypénteki virrasztásokat közvetíti élő adásban.

Találkozás Baricz Lajos pap-költővel Székelyszentkirályon
Baróti Csaba plébános meghívására a székelyszentkirályi kultúrotthonban, március 23-án délután három órától Baricz Lajos marosszentgyörgyi pap-költővel és könyveivel ismerkedhetnek az érdeklődők. Az eseményen közreműködik a marosszentgyörgyi Szent Cecília együttes és Nagy Levente.

Lelki adoptáció Hargitafürdőn
Március 24-én, nagyböjt 3. vasárnapján a fél 10-kor kezdődő szentmise keretében lelki adoptáció lesz Hargitafürdőn a Szent István templomban. A lelki adoptálás imádságos elköteleződés az édesanyja méhében abortusz általi halállal fenyegetett gyermek védelmében. A lelki adoptálás művébe való bekapcsolódás egy - egyedül csak Isten által ismert gyermek – lelki szüleivé tesz minket. Részletes tájékoztatás olvasható a www.lelkiadoptalas.hu internetes oldalon. A lelki adoptálásban bárki részt vehet, előzetes jelentkezés nem szükséges.

Előadás a keresztény családoknak Máramarosszigeten
Előadássorozat indul a máramarosszigeti Borromeo Szent Károly plébánián „Keresztény családok, a szórványközösség jövőjének záloga” címmel. A kezdeményezés legfőbb célkitűzése, hogy a plébánián létrejöjjön egy olyan családháló, mely összefogja az egyes családokat egyetlen közösséggé. Az első előadás március 24-én este hét órától  lesz a plébánia oratóriumába, meghívott előadó  dr. Pécsi Rita neveléskutató, aki Szent József ünnepéhez kapcsolódóan, „apukás előadásával” kifejezetten az édesapákra és az édesapai szerepre összpontosít az Apának lenni nagy lehetőség, szent feladat című előadásában. A szervezők szeretnék a családok egészét megszólítani, ezért az egyes előadások ideje alatt különböző foglalkozásokat szerveznek a gyermekeknek, így biztosítva, a házaspárok nyugodt részvételét. Szeretettel várnak mindenkit. Részletek a mai déli magazinban.

Előadás Márton Áronról Marosvásárhelyen
Március 25-én hétfő délelőtt tíz órától Nagy Zoltán székelyudvarhelyi tanár Isten szolgája Márton Áron püspökké szentelésének 80. évében Erdély szentéletű püspökéről tart képekkel, eredeti hangfelvételekkel, filmrészletekkel gazdagított előadást a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnáziumban. Egyben bemutatja a kolozsvári Verbum Kiadónál megjelent A Hegy című, háromlemezes DVD-összeállítást a püspök életéről és az Imádkozzunk Áron püspökkel! című imafüzetet. Várnak minden érdeklődőt.

Előadás Kolozsváron
Március 26-án, kedden délután öt órától Kolozsváron a nőszövetség dísztermében dr. Vik János, a BBTE Római Katolikus Teológia Karának dékánja tart előadást „Miért olyan pápa Ferenc, amilyen? Válaszkeresés a Szent Ignác-i lelkiség és a nép teológiája tükrében” címmel. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Időjárás:  A hajnali fagyok a hét végére már egyre kisebb területre szorulnak vissza. Ma hajnalban inkább az Erdélyi medence térségében fordulhat  elő gyengébb fagy. Napközben a napsütést leginkább fátyolfelhők szűrhetik, emellett keleten gomolyfelhők is képződhetnek, itt csapadék is várható. Napközben már 13-19 fokig melegszik a levegő.

MRE - Hírszolgálat, 2019. március 22.

About the author

maradmin

Leave a Comment