2019. március 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szentségimádás Nagybányán
Nagyböjt folyamán minden csütörtökön szentségimádásra várják a híveket a nagybányai Szentháromság templomba. A zaj diktatúrájában szüksége van mindenkinek a belső elcsendesedésre, lelke ápolására. Ma este hét órától lehetőség nyílik ismét az elmélyülésre az Oltáriszentség jelenlétében. Mindenkit szeretettel várnak!

24 óra az Úrért
Szentatyánk, Ferenc pápa buzdítására idén is megszervezik a 24 órát az Úrért elnevezésű kezdeményezést március 29-én és 30-án. Ennek keretében szentségimádások, imaórák, bűnbánati liturgiák és hosszabb időtartamú gyónási alkalmak lesznek a négy egyházmegye különböző templomaiban.
Nagyváradon is kapcsolódnak az kezdeményezéshez. A program a székesegyházban pénteken délután 5 órakor szentségimádással kezdődik és szombaton délután 6 órakor szentmisével ér véget, míg a Szent László plébániatemplomban pénteken 6 órától szentmisével kezdődik és másnap este 6 órától szintén szentmisével zárul.
Az ájtatosságba a Mária Rádió is bekapcsolódik. Holnap délelőtt 10 órától szentmisét, majd szentségimádást közvetítünk a rádió nagyváradi stúdiójának kápolnájából, majd este 10 órától szombat reggel fél hétig a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomból éjszakai virrasztást közvetítünk. A virrasztás keretében Karácson Tibor, rádiónk műsorigazgatója hirdet igét.

Nagyböjti lelkigyakorlatok Temesváron
A temesvár-szabadfalui római katolikus plébániatemplomban március 28-30. között nagyböjti lelkigyakorlat lesz román nyelven. Wonerth László helyi plébános meghívására az elmélkedéseket Dumitresc Mihai Titi lugosi plébános tartja. A lelkigyakorlatok 15.30 órakor kezdődnek.
A temesvár-józsefvárosi római katolikus plébániatemplomban március 29-31. között nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak ugyancsak román nyelven. Szilvágyi Zsolt helyi plébános meghívására az elmélkedéseket Ovidiu Cozmuța oraviczabányai görög katolikus esperes vezeti. A lelkigyakorlat március 29-én és 30-án 17 órakor kezdődik, március 31-én, vasárnap az elmélkedésre a 9 órakor kezdődő szentmise keretében kerül sor. Március 30-án, szombaton 14.30 órai kezdettel a plébánián családos találkozó is lesz. A román nyelvű lelki programot Ovidiu Cozmuța oraviczabányai görög katolikus esperes és felesége vezetik. Magyar nyelvű lelkigyakorlat is lesz a plébánián április 5-7 között melyet majd György Balázs gyergyószentmiklósi plébános vezet.

A Szent Efrém Férfikar és Fülep Márk fuvolaművész koncertkörútja
A magyarországi Szent Efrém Férfikar és Fülep Márk fuvolaművész Hargita megyében turnézik március 29-31. között. A közös koncerten fuvola, népi fúvós hangszerek, énekhang és csengők lesznek a főszereplők, amelyen magyar géniuszok, 20. századi és kortárs mesterek műveiből indulva ősi szakrális dallamokon és azok feldolgozásain keresztül viszi a közönséget egy különleges zenei utazásra. Az első állomás Csíkszereda lesz, ahol március 29-én, holnap délután fél héttől várják az érdeklődőket a Szent Ágoston-templomban, (a hat órától kezdődő szentmisét követően). Március 30-án, szombaton este 7 órakor Székelyudvarhelyen, a Szent Miklós-templomban a 6 órától kezdődő szentmisét követően kezdődik a koncert, március 31-én pedig, vasárnap délután 6 órakor Gyergyóremetén, a Balás Gábor Művelődési Házban. A koncertekre a belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várnak!

Hivatástisztázó hétvége Székelyudvarhelyen
Keresem az Utam címmel hivatástisztázó hétvégét tartanak 17-38 év közötti fiúknak, lányoknak Székelyudvarhelyen a Ferences Kolostorban (Tamási Áron 2.) április 5-7 között. Jelentkezni a frtibi@gmail.com, e-mail-címen vagy a 0746-774701-es telefonszámon lehet.

Előadás Gyergyószentmiklóson
A marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánia Remény zenecsoportja Békesség nektek című zenés- elmélkedés műfajú előadását mutatják be a gyergyószentmiklósi Szent István plébánián április 7-én, vasárnap este 7 órától. Az előadás témája: A modern ember tragédiája Krisztus keresztútján. Minden érdeklődőt várnak.

Elváltak lelki hétvégéje
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központja április 12-13 között szervezi meg az elváltak lelki hétvégéjét a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban. A lelkitalálkozó mottója: „Kelj fel és járj!” (Lk. 5,23) A programban, mely pénteken délután hat órakor kezdődik és szombaton este hét órakor ér véget, lesznek előadások, tanúságtételek, közös ima, szentségimádás, kiscsoportos beszélgetések. A hétvége részvételi díja: 25lej/fő/hétvége. Ez az összeg nem tartalmazza a szállás, illetve az étkezés költségeit. A teljes ellátást igénylők számára az összköltség 90 lej. Jelentkezni április 8-ig lehet a www.csalad.ro oldalon.

Időjárás: Ma a fagyos hajnalt követően délutánra nagyrészt már mindenütt 10 fok fölé melegszik a levegő. A sok napsütés mellett több felhő is lesz főleg az északi és nyugati tájakon. Az ország nyugati felén többfelé élénk lesz az északias szél.
A hétvége a ragyogó tavaszi időjárás jegyében fog telni, szombaton és vasárnap is napos, meleg időben lehet részünk.

MRE - Hírszolgálat, 2019. március 28.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Lövétén tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, megtisztítson bennünket.

Nagyböjti lelkigyakorlat Nagybányán
Március 28-30 között nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak Nagybányán, a Szentháromság templomban, Mellár József, törökbecsei plébános vezetésével. A lelkigyakorlat, melynek mottója, Felkelek és Atyámhoz megyek (Lk 15,19) ma délután 5 órakor zsolozsma és rózsafüzér imával kezdődik. A szentmisék mindhárom délután hat órától kezdődnek, majd találkozások következnek különböző lelkiségi csoportokkal. Várnak mindenkit, aki vágyik a lélekben való megújulásra és felfrissülésre!

Taizéi imaóra Nagyváradon
„Nyugalmat talál lelketek.” mottóval taizéi imaórát tartanak a püspökség és a Szent László Római Katolikus Líceum szervezésében a nagyváradi Barátok Templomában minden hónap negyedik csütörtökjén. Várnak mindenkit ma este 7 órára a közös imádkozásra.

Ifjúsági dicsőitő est Gyergyószentmiklóson
A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség Légy tűz! mottóval ifjúsági dicsőítő estet tart ma este 7 órától Gyergyószentmiklóson, a Szent István Ereklyéinek átvitele plébániatemplomban. A zenei szolgálatot Szabó István biztosítja. Várnak minden fiatalt.

Nők nagyböjti lelkinapja Sepsiszentgyörgyön
Március 30-án szombaton délután 3 órától Sepsiszentgyörgyön a nők részére nagyböjti lelkinapot tartanak a Szent József-plébániatemplomban. Hívják és várják a nőket a város egész területéről.

Nagyböjti lelkinapok Oroszhegyen
Az oroszhegyi plébániatemplomban március 29-31 között nagyböjti lelkigyakorlatot tart Tamás Barna jezsuita atya Marosvásárhelyről. Pénteken és szombaton a szentmisék délután 5 órakor kezdődnek, vasárnap pedig reggel 9 és délelőtt 11 órakor.

Jézus lábainál ülve
Március 30-án, szombaton Marosvásárhelyen a Remeteszegi Szent Család plébánián, nagyböjti imanapot tart a Marosvásárhelyi Imádság Háza reggel fél tíztől. Az imanapon, melynek mottója, Jézus lábainál ülve, tanításokkal, dicsőítésekkel, közös és személyes imaidőkkel várnak minden érdeklődőt!

Püspök beiktatása Fuldában
Nagyböjt negyedik vasárnapján, március 31-én iktatják be hivatalába Michael Gerber fuldai püspököt, aki ezt megelőzően a freiburgi egyházmegye segédpüspöki tisztségét töltötte be. A fuldai egyházmegye és a temesvári egyházmegye között hosszú idő óta fennálló baráti kapcsolat jegyében a kiemelkedő eseményen részt vesz Pál József Csaba főpásztor, Roos Márton ny. püspök és Lauš Nikola püspöki irodaigazgató.

Ifjúsági zenecsoport-vezető képzés
Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) a Teljes Szívvel elnevezésű képzések részeként zenecsoportvezető-képzést indít a gyulafehérvári főegyházmegyében szolgáló zenecsoportok számára. A képzéssorozat öt, nem egymást követő hétvégén lesz megtartva és vizsgával zárul. Az első találkozó április 5-7. között lesz Csíksomlyón. Várnak minden gyulafehérvári főegyházmegyében szolgáló zenecsoport-vezetőt. Jelentkezni március 31-ig lehet. Bővebb információ az office@fif.ma e-mail címen vagy a 0741-497543-as telefonszámon kapható.

Nagyböjti lelkinap pedagógusoknak Nagyváradon
Lelkinapot szerveznek pedagógusok számára Nagyváradon, a Posticumban április 13-án, délelőtt tíz órai kezdéssel. A szervezők úgy vélik, a krisztusi szellemben nevelő tanító és oktató akkor válik igazán eredményessé, ha szavaiban mindig hiteles, cselekedeteiben következetes, fellépésében határozott. Mindezt pedig csak akkor tudja teljesíteni, ha tudásforrását valami magasabb rendű értékhez tudja igazítani – sőt, erejét folyamatosan Belőle meríti. Az idei meghívott Versegi Beáta nővér, akinek személyében egy olyan hiteles ember tanúságtételét hallhatják, aki saját maga átélte a kiégés ürességét. Az Oltáriszentség erejébe kapaszkodva viszont sikerült kilábalnia ebből az állapotból, azóta pedig számtalan előadást tartott, és nyújtott támogatást a hasonló problémákkal küzdőknek. Jelentkezni április 7-ig lehet a 0757-061859 telefonszámon, vagy a pasztoralis@varad.org e-mail címen. A téma kiemelt érdekessége és aktualitása miatt a rendezvény azok számára is nyitott, akik munkájukból, hivatásukból adódóan életvitelüket különösen is veszélyezteti a túlterheltség.

Időjárás: Ma a fagyos hajnalt követően délutánra nagyrészt már mindenütt 10 fok fölé melegszik a levegő. A sok napsütés mellett több felhő is lesz főleg az északi és nyugati tájakon. Az ország nyugati felén többfelé élénk lesz az északias szél.
A hétvége a ragyogó tavaszi időjárás jegyében fog telni, szombaton és vasárnap is napos, meleg időben lehet részünk.

MRE - Hírszolgálat, 2019. március 28.

About the author

maradmin

Leave a Comment