2019. március 6. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, megtisztítson bennünket.

Hamvazószerda, a húsvéti készület kezdete
Ma veszi kezdetét a negyvennapos böjt, melynek során a keresztények húsvétra, Jézus Krisztus föltámadásának ünnepére készülnek. Hamvazószerdán és a rá következő vasárnapon a hívek homlokát az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával hintik meg. A hamvazkodás közben hagyományosan a következőket mondja a pap: „Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!” vagy: „Tartsatok bűnbánatot, és higgyetek az evangéliumban!” A mai napon szigorú böjtöt ír elő az Egyház: 18 éves kortól 60 éves korig csak háromszor szabad étkezni és csak egyszer szabad jóllakni, húst 14 éves kortól nem szabad fogyasztani.
A nagyváradi székesegyházban ezen a napon hétköznapi program szerint lesznek a szentmisék: reggel 7 és este 18 órakor, de a hamvazás szentelményét nagyböjt I. vasárnapjának szentmiséin is kiszolgáltatják.

40 nap az életért Kolozsváron
Ma újból kezdetét veszi a 40 nap az életért címet viselő akció Kolozsváron, amely során az abortusz ellen imádkoznak, böjtölnek és csendesen őrt állnak különböző felekezetek és nemzetek tagjai. A böjttel, imádsággal egybekötött virrasztás a Miko (Clinicilor) utca és Trefort (Victor Babeș) utca kereszteződésénél zajlik. Várnak mindenkit, aki szívesen vállal imát az élet védelméért.

Szentségimádás az alsódobói Isteni irgalmasság kápolnában
Minden hónap első csütörtökén szentségimádást tartanak a vágási egyházközség filiájában található alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában. 14 órakor elimádkozzák az örvendetes, a világosság, a fájdalmas és a dicsőséges rózsafüzért, majd az isteni irgalmasság rózsafüzért. 16 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség van.

Önismeret az öltözetben – Műhelyfoglalkozások a szociális testvérekkel
Március 7-én, 14-én és 21-én délután öt órától Kolozsváron a szociális testvérek Önismeret az öltözetben címmel műhelyfoglalkozásokat tartanak testalkatról, stílusról és alapruhatárról a Szentegyház utca 7/1 szám alatt. Előzetes bejelentkezés szükséges Czimbalmos Emíliánál a 0752 453 218-as telefonszámon.

Nagyböjt-kezdő lelkinap Marosvásárhelyen
Március 9-10 között a marosvásárhely-remeteszegi plébánián nagyböjt-kezdő lelkinapot tart Tamás Barna, a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz egyházközség plébánosa, a Gyulafehérvári Főegyházmegye ifjúsági lelkésze. A Szent Család-templomban szombaton este 6 órától szentmise keretén belül, utána közös beszélgetésre hívják a résztvevőket. Vasárnap délelőtt 11 órakor folytatódik a nagyböjtre való ráhangolódás.

Romániai Máltai Szeretetszolgálat vezetőinek országos találkozója
Március második hétvégéjén Temesváron rendezik meg a Romániai Máltai Szeretetszolgálat filiái és fiókszervezetei vezetőinek, valamint az ifjúsági csoportok vezetőinek országos találkozóját. Ez alkalomból a temesvári piarista templomban március 10-én, vasárnap 9 órakor Pál József-Csaba temesvári megyés püspök szentmisét mutat be.

Nagyböjti lelkigyakorlat Uzonban
Március 10-12. között az uzoni római katolikus plébániatemplomban, nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak a délutáni 5 órakor kezdődő szentmisék keretén belül. Várnak minden érdeklődőt!

Lelkinap az egészségügyben dolgozóknak Csíkszeredában
Lelkinapot tartanak az egészségügyben dolgozóknak Csíkszeredában, a Szent Imre Ifjúsági Központban (Petőfi utca 39.)
Előadók: Bíró István református lelkész, Dánél Mária Francesca nővér, valamint Simó Gáspár a csíkszeredai Segítő Mária-gimnázium tanára és lelki vezetője.
Jelentkezni lehet március 13-ig a következő telefonszámokon: 0749 304 731-es (András Edit) vagy a 0746 138 763-as (Nagy Zelma).

Lelkigyakorlat szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak Székelyudvarhelyen
A Gyulafehérvári Caritas Ki-Út Konzultációs programja és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat (KASZ) szervezésében a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban (Dózsa György u.15. sz.) lelkigyakorlatot tartanak szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak március 15-17 között.
Érdeklődni és jelentkezni Mezei Hajnalnál, a Gyulafehérvári Caritas, KI-ÚT konzultációs program munkatársánál lehet március 11-ig, déli 12 óráig a 0737 300 980-as telefonszámon vagy a hajnal.mezei@caritas-ab.ro e-mail címen.

Időjárás: Ma a délelőtt folyamán többfelé számíthatunk eső, záporeső kialakulására. Nyugaton növekedhet meg erősebben a fátyolfelhőzet. A délies szelet élénk, erős, északkeleten viharos lökések kísérhetik. Hajnalban még lehet fagyra számítani de napközben 9-12 fokot mérhetünk.  

MRE – Hírszolgálat, 2019. március 6.

About the author

maradmin

Leave a Comment