2019. november 07. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Közösségi nap Plébániai közösségi napot tartanak, november 9-én, szombaton délelőtt 10 és délután 2 óra között a marosvásárhelyi Szent Család-templomban. Lesz szentmise, lelki táplálék, jó beszélgetések, flash mob és bográcsos agapé. Szeretettel várnak mindenkit a közös együttlétre.

Kovásznai Kórusok Találkozója 20 éves a Kovászna-Vajnafalvi Református Egyházköség kórusa, a Hozsánna Kamarakórus, amely fennállásának évfordulóját a már hagyományos Kovásznai Városi Kórusok találkozójának megszervezésével ünnepli. A rendezvényre a Kovászna-Vajnafalvi Református Templomban kerül sor november 9-én, szombaton este 6 órától.

Ars Hungarica fesztivál November 9-17. között, tizennegyedik alkalommal szervezi meg a Híd Egyesület – Magyar Kulturális Központ Nagyszebenben, a térség közkedvelt kulturális eseményét, az Ars Hungarica fesztivált. A sokszínű programok koncertektől könyvbemutatón, gyermekprogramokon, kiállításokon át, előadásokig hidat építenek az évszázadok óta együtt élő nemzetiségek között. A magyar hagyományt, a kulturális gazdagságot mutatja be a helybélieknek és vendégeinek. Ugyanakkor, a helyi magyar közösség számára kulturális értéket, hovatartozási érzést, kikapcsolódási lehetőséget kínál. A részletes program megtalálható a szeben.ro honlapon, illetve az esemény facebook oldalán.

Kereszténység és környezetvédelem A Nagyváradi Magyar Diákszövetség Zöld Várad projektjének keretén belül november 12-én, kedden este 7 órától a Partium Keresztény Egyetemre érkezik Böjte Csaba testvér. Csaba testvért a környezetvédelem felé is elkötelezettnek tartja magát, érdemes megfontolni szavait: „A Vatikán 2020-tól műanyagmentessé válik! Ahogyan nem szabad kábítószert bevinni, birtokolni, ugyanúgy nem lesz szabad műanyag poharakat, palackokat és más hasonló környezetszennyező eszközöket sem használni. Az lenne jó, ha ez a kezdeményezés az egész Egyházban, világunkban elterjedne!”

Családos találkozó Máriaradnán Az Egyházmegyei Család- és Felnőttpasztorációs Iroda november 16-án, szombaton, a máriaradnai kegytemplomban családos találkozót szervez román és magyar nyelven. A programban előadás, kiscsoportos tevékenység, szentmise és szentségimádás szerepel. Részvételi díj nincs, de a szervezők adományokat elfogadnak. A családos találkozó meghívott előadója dr. Csókay András magyarországi idegsebész és felesége Altay Daniella.

Emlékkonferencia November 16-án, szombaton a Kájoni János emlékévhez kapcsolódva, emlékkonferenciát szerveznek Csíkszeredában, a Csíki-mozi épületében. A rendezvény során Kájoni János ferences szerzetes munkásságára és korára irányuló tudományos kutatások eredményeit szeretnék megismerni, és az érdeklődő közönség számára elérhetővé tenni. Mindenkit szeretettel várnak, aki munkájához, tanulmányaihoz, vagy bármilyen tevékenységében inspirálódni szeretne Kájoni János hagyatékából. A konferencián való részvétel ingyenes, jelentkezni lehet november 8-ig. További információk Fazakas Gabriellánál a 0748-240832-es telefonszámon.

Gyűjtés a Szegények világnapja alkalmából November 17-ét, a Szegények világnapjának nyilvánították. A Máltai Szeretetszolgálat egész évi tevékenysége erre a célra irányul, de ezen a napon szeretnének különösen odafigyelni azokra az emberekre, akik szükséget szenvednek. A szeretetszolgálat munkatársai egy tál meleg étellel, meleg ruhával akarják kifejezni az együttérzésüket, gondoskodásukat. Adományokat várnak Marosvásárhelyen, a Berek utca 1 szám alatti székhelyen naponta reggel 8 és délután 4 óra között.

Árpád-házi Szent Erzsébet napok November 22-23-án, Kolozsváron Árpád-házi Szent Erzsébet emléknapjához kapcsolódóan, két napos kulturális programot szerveznek. A rendezvény november 22-én, pénteken délelőtt 10 órakor kezdődik, a programoknak a Szent Kamill intézet díszterme és udvara ad otthont. Az ünnepséget karitatív jellegű Erzsébet bál zárja, a kolozsvári Kerék Csárdában szombaton délután 5 órától. A belépőjegy személyenkét 120 lejtől kezdődik. Jelentkezni november 10-ig lehet, Tokay Rózáliánál a 0744-534425-ös telefonszámon, illetve a tokay_rozalia@yahoo.com címen.

Időjárás: Ma ismét borongós időre ébredtünk. Délnyugat felől több helyen számíthatunk esőre, záporra. Egy-egy zivatar sem kizárt. Napközben a felhőké lesz a főszerep, hosszabb napos időszakok északnyugaton és délen lesznek. Csak helyenként élénkülhet meg a szél. Délután 15-21 fok közötti értékeket mérhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a lemhényi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Első csütörtöki Szentségimádás A vágási egyházközség filiájában található alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában ma délután 2 órakor elimádkozzák az örvendetes, a világosság, a fájdalmas és a dicsőséges rózsafüzért, majd az isteni irgalmasság rózsafüzért. 4 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség van. A felújítási munkálatok miatt, a mai, első csütörtöki Szentségimádás a nagyváradi stúdió kápolnájában elmarad.

Mága Zoltán koncertsorozata A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett, Prima Primissima díjas magyar hegedűművész erdélyi koncertsorozata a végéhez közeledik. Ma délután fél 5 órától Székelyudvarhelyen a Szent Miklós-templomban lép fel, majd este fél 8 órától a segesvári református templomban zárul a turné.

Virrasztás a Székesegyházban A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére, holnap este 6 órakor szentségimádást, utána 7 órakor szentmisét tartanak a nagyváradi székesegyházban. Szeretettel várnak mindenkit!

Szent Márton napi búcsú A gyulafehérvári egyházmegyében a csíkszentmártoni egyházközségben a templombúcsút egy hetes lelki felkészülés előzi meg. A szentmisék ma, és szombaton reggel 8 órakor holnap este 6 órakor, kezdődnek. Szombaton este 6 órakor is lesz szentmise, a liturgia után gyertyás körmenetet tartanak Tours-i Szent Márton tiszteletére. A búcsús ünnepi szentmisén november 10-én, vasárnap délután fél 1 órakor, Málnási Demeter gyimesközéploki plébános prédikál. A szentmiséket az erdélyi Mária Rádió közvetíti. A feltorjai plébániatemplom búcsúját november 9-én, szombaton déli 12 órától ünneplik. A szentmise szónoka Csomós László berecki plébános. Dicsőszentmártonban november 9-én, szombaton fél 1 órakor kezdődik a búcsús szentmise, a szentbeszédet Szőcs Béla sinfalvi plébános tartja. Homoródszentmártonban november 10-én, vasárnap délután 3 órától tartják a búcsút. Az ünnepi szentmise szónoka Sebestyén Ágoston máréfalvi plébános. November 17-én, vasárnap délután fél 1 órakor tartják Kézdimartonfalván a Szent Márton-búcsút. A szentmise szónoka Ilyés Imre esztelneki lelkész. A temesvári egyházmegyében a Krassó-Szörény megyei Bársonyfalva római katolikus közössége november 9-én, szombaton ünnepli a Tours-i Szent Márton tiszteletére felszentelt templom búcsúünnepét. A szentmise 11 órakor kezdődik, ezt követően kulturális műsorra kerül sor. Az óteleki plébániához tartozó Magyarszentmárton római katolikus templomának védőszentje Tours-i Szent Márton. Heinrich József helyi plébános meghívására a búcsús szentmisét november 11-én, hétfőn 10 órakor Ciubotariu Simon temesvár-szabadfalui plébános mutatja be.

Nemzetközi könyvvásár November 13-17 között rendezik meg a 25. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt. A negyedszázados vásár szervezői idén is irodalmi estekkel, színházi előadásokkal, koncertekkel, egész napos gyerekprogramokkal, író-olvasó találkozókkal, dedikálási lehetőségekkel várják a látogatókat. Az előadásokra a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház jegypénztárában és a biletmaster.ro honlapon válthatnak jegyet. A könyvvásár programja a vasarhely.ro oldalon olvasható.

Csíksomlyói Lány-és Asszonytalálkozó Az Áradat Egyesület szervezésében november 22-23-án a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban tartják a IX. Csíksomlyói Lány- és Asszonytalálkozót, amelynek témája „Tabuk és titkok”. Jelentkezni november 15-ig lehet az aradat.ro oldalon, a találkozó programjáról is itt olvashatnak bővebben.

Szentignáci lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Darvas Piroska segítőnővér vezetésével személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatot lesz a november 25-december 1 között. A lelkigyakorlat során lehetőség lesz 4 személyes elmélkedésre, közös imára, észlelési testgyakorlatok végzésére, naponta személyes beszélgetésre a kísérővel, szentmisén való részvételre, gyónási lehetőségre. Jelentkezni lehet november 17-ig a 0743-753494-es számon.

Időjárás: Ma ismét borongós időre ébredtünk. Délnyugat felől több helyen számíthatunk esőre, záporra. Egy-egy zivatar sem kizárt. Napközben a felhőké lesz a főszerep, hosszabb napos időszakok északnyugaton és délen lesznek. Csak helyenként élénkülhet meg a szél. Délután 15-21 fok közötti értékeket mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2019. november 07.

About the author

Majoros Gabriella