2019. november 08. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Muzsika hangja
A Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekeiből alakult Kölyökszínház turnéra indult a „Muzsika hangja” című musical előadással. Ma délelőtt a máréfalvi kultúrotthonban mutatták be az előadást, délután 6 órától az oroszhegyi kultúrotthonban láthatják a musicalt az érdeklődők. Holnap délután 4 órakor Szárhegyen, lesz az előadás, amely után szüreti bálra kerül sor. November 10-én, vasárnap reggel 9 órától szentmisén vesznek részt Gyergyóremetén, utána fél 11 órakor tartják meg az előadást a kultúrotthonban, este 6 órakor pedig a segesvári kultúrotthonban zárul a turné.

Konferencia Temesváron
A Temesvári Piaristák Templomi Közössége és a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum konferenciát szervez papok, lelkészek, tanárok és a magyar közösségekben tevékenykedő pedagógusok számára. A konferencia címe „Bánsági magyar szórványközösségek nyelvi és felekezeti revitalizációja.” A konferencia holnap reggel 8 órától kezdődik a teológiai líceum dísztermében.

Erőszakon innen és túl
A Gyulafehérvári Caritas a linzi Osthilfefonds támogatásával Erőszakon innen és túl címmel konferenciát szervez, november 13-án, szerdán a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban. A konferencia célja, ismereteket adni arról, hogyan működik az erőszak dinamikája, helyzetképfelmérés, hálózatépítés, valamint felismerni, hogy hogyan tudunk segíteni azokon, akik az erőszak témájában érintettek?
Olyan egyházi dolgozók jelentkezését várják, akik szeretnének többet megtudni az erőszak jelenségéről és a lehetséges segítési módokról. Jelentkezni lehet a romkat.ro oldalon.

Szentmise és kórushangverseny
A farkaslaki Zeng a magasság egyházi kórus fennállásának 20-ik évfordulóját ünnepli, ebből az alkalomból november 16-án, szombaton délelőtt 11 órától szentmisét mutatnak be a helyi plébániatemplomban, utána kórushangversenyt tartanak. Meghívott kórusok: a csíkszeredai Szent Kereszt-plébánia Gaudete kórusa, a gyergyóremetei Szent Lénárd plébániatemplom kórusa, a marosvásárhelyi Cantuale Énekegyüttes és a gyergyóditrói Jézus Szent Szíve-templom kórusa.

Ezüstmise Csíkszentmiklóson
Szülőfalujában, Csíkszentmiklóson ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját Timár Sándor Asztrik kaplonyi házfőnök. A helyi plébániatemplomban tartandó szentmise november 16-án, lesz, melyen részt vesz Tamás József püspök is.

KézMíves képzések Erdélyben
Az Artera Alapítvány év végén akkreditált kézműves képzéseket indít, amelyre Erdély egész  területéről várnak résztvevőket. Kedvcsinálóként egy összevont műhelymunkára hívják az érdeklődőket november 16-án, szombaton délelőtt 11 órától a székelyudvarhelyi Míves Alkotók Házába. A különböző mesterségek 30, 60, 120 órás tanfolyamokon sajátíthatóak el. Jelentkezni és érdeklődni lehet a 0744-593192-es telefonszámon, vagy az office@artera.ro oldalon.

Megemlékezés a világháború elhunytjairól
A német nemzeti gyásznap alkalmából a steierdorfi templomban, november 17-én, vasárnap a délelőtt fél 12 órakor kezdődő szentmisét követően a közösség a világháborúk halottaira és áldozataira emlékezik. A szentmisét Jäger Martin aninai plébános mutatja be. A megemlékezésen részt vesz Ralf Krautkrämer, Németország temesvári konzulja is.
Ugyancsak vasárnap délután 1 órai kezdettel az aninai plébániához tartozó Sigismund település temetőjében kerül sor megemlékezésre.

Lelkigyakorlat Csaba testvérrel
1479. november 13-án Mátyás király seregei a kenyérmezei csatában, életüket nem kímélve, gyilkos csatában megvédték szülőföldjüket és annak lakóit. Az ő emlékükre, a Szent Ferenc Alapítvány szászvárosi háza, a Kárpát-medencei Kinizsi Szövetség és a Mária Út Egyesülete zarándoklattal egybekötött lelkigyakorlatos megemlékezést szervez november 21-24. között. A program csütörtökön estétől vasárnap délig tart. A lelkigyakorlat során szentmisét mutatnak be az elhunyt hősökért, meglátogatják a Vajdahunyadi várat, Csaba testvér előadását hallgathatják a résztvevők, de lehetőség lesz kötetlen beszélgetésekre is.
Részvételi díj 400 lej, gyerekeknek 200 lej, amely tartalmazza a szállás és az étkezés költségét. Jelentkezni lehet Palkó Cecíliánál 0753-051727-es telefonszámon, vagy a ceciliapalko@yahoo.com címen.

Időjárás: Ma kezdetben többfelé számíthatunk esőre, záporokra, helyenként egy-egy zivatar sem kizárt. Délután már csak az ország északi és északnyugati tájain fordulhat elő kisebb eső, futó zápor, miközben egyre nagyobb területen válik szakadozottá a felhőzet. Napközben délkeleten többórás napsütésre is számíthatunk. A csúcshőmérséklet sokfelé az átlag felett alakul, 16-20 fok is lehet.

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kézdiszentléleki templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Ma keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják délután 5 órától a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Belső iránytű
A Belső iránytű programsorozat ma este 7 órától folytatódik. Vormair Emese segítőnővér tart előadást Lelkemet akarom gondozni, útitársat keresek hozzá. Kalandorok kerüljenek! címmel. Az előadás a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia nagytermében lesz.

Közösségi nap
Plébániai közösségi napot tartanak, holnap délelőtt 10 és délután 2 óra között a marosvásárhelyi Szent Család-templomban. Lesz szentmise, lelki táplálék, jó beszélgetések, flash mob és bográcsos agapé. Szeretettel várnak mindenkit a közös együttlétre.

Mária köszöntő Ilyefalván
Holnap, délután 4 órától Mária köszöntőt tartanak, mely szentmisével kezdődik, utána rózsafüzért imádkoznak, amit gyertyás körmenet kísér. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak.

Márton napi ünnepség
November 10-én, vasárnap a zsombolyai plébániatemplomban este 6 órakor Márton-napi ünnepséget tartanak, amit a gyermekek lampionos felvonulása követ.
A resicabányai Havas Boldogasszony templomban november 11-én, hétfőn délután fél 5 órakor igeliturgiát tartanak Tours-i Szent Márton ünnepe alkalmából. A lampionos felvonulás fél 7 órakor indul a templom elől.
November 11-én, hétfőn, Tours-i Szent Márton püspök ünnepén délután 5 órai kezdettel a temesvár-erzsébetvárosi plébánián a gyermekek és a lelkipásztorok a jótékonykodó szent tiszteletére szervezett ünnepségen vesznek részt.
November 11-én, hétfőn, a csáki plébániatemplomban este 6 órakor kezdődik a Márton-napi ünnepség, a lampionos körmenet innen indul a városközpont felé.

Tanfolyam az egyház tanításáról
A temesvár-gyárvárosi plébánia és az ott működő Kolping család közös szervezésében előadás sorozatot indult a Millenniumi templomban a katolikus egyház társadalmi tanításáról a DoCat című kötet kapcsán. A DoCat azokat a dokumentumokat mutatja be, amelyek XIII. Leo Rerum novarum (Új dolgok) kezdetű szociális enciklikája óta fejlődtek. A második előadást, november 11-én, hétfőn este 7 órától „Közösen vagyunk erősek: az egyház társadalmi küldetése” címmel tartják.

Párkapcsolati műhelyfoglalkozás
A Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezete háromalkalmas párkapcsolati műhelyfoglalkozást indított, Mészáros Andrea pszichoterapeuta vezetésével. Az interaktív műhely második része november 13-án, szerdán este 7 órakor kezdődik, amely során a párkapcsolatokról fognak beszélgetni. A belépő díj 10 RON, amellyel a fiókszervezet tevékenységeit lehet támogatni. Regisztrálni a romkat.ro oldalon lehet.

Magyar nyelv, magyar szórvány
A dévai Páduai Szent Antal római katolikus ferences plébánia a magyar nyelv napja alkalmából, ünneplésre hív mindenkit, melynek keretén belül verssel és népdallal emlékeznek a magyar szórvány napjára. November 15-én, pénteken este fél 7 órától a Szent Antal Közösségi Házban tartják az ünnepséget, meghívott előadó Vaszi Levente Kostelekről.

Orgonakoncert Kézdivásárhelyen
Kovács Szilárd Ferenc a pécsi bazilika orgonaművésze, zeneigazgatója, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának tanára orgonakoncertet tart a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-templomban. Az előadás november 16-án, szombaton este 6 órakor kezdődik. A belépés ingyenes, adományokat szívesen elfogadnak.

Időjárás: Ma kezdetben többfelé számíthatunk esőre, záporokra, helyenként egy-egy zivatar sem kizárt. Délután már csak az ország északi és északnyugati tájain fordulhat elő kisebb eső, futó zápor, miközben egyre nagyobb területen válik szakadozottá a felhőzet. Napközben délkeleten többórás napsütésre is számíthatunk. A csúcshőmérséklet sokfelé az átlag felett alakul, 16-20 fok is lehet.

MRE - Hírszolgálat, 2019. november 08.

About the author

majoros gabriella