2019. november 09. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gelencei plébániatemplomban, holnap pedig a zágoni plébániatemplomban tartanak örökös szentségimádási napot. A nagyváradi egyházmegyében a holnapi nap folyamán Szilágycsehben és Szilágypírban lesz a híveknek lehetősége örökös szentségimádásba bekapcsolódni. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Szent Márton napi búcsúk és ünnepségek
A gyulafehérvári egyházmegyében Dicsőszentmártonban ma fél 1-kor kezdődik a búcsús szentmise, a szentbeszédet Szőcs Béla sinfalvi plébános tartja.
Homoródszentmártonban holnap délután 3 órától tartják a búcsút. Az ünnepi szentmise szónoka Sebestyén Ágoston máréfalvi plébános.
A csíkszentmártoni egyházközségben a búcsús ünnepi szentmisén holnap délután fél 1 órakor, Málnási Demeter gyimesközéploki plébános prédikál.
November 11-én, hétfőn délután 5 órától Sepsiszentgyörgy központjában, a színházzal szembeni emelvénynél a város katolikus és más óvodás és iskolás csoportjai megemlékeznek Szent Mártonról és lámpás körmenetet tartanak a gyerekek, szüleik és nevelőik kíséretében..
November 17-én, vasárnap délután fél 1 órakor tartják Kézdimartonfalván a Szent Márton-búcsút. A szentmise szónoka Ilyés K. Imre esztelneki lelkész..
A temesvári egyházmegyében holnap a zsombolyai plébániatemplomban este 6 órakor Márton-napi ünnepséget tartanak előadással, amit a gyermekek lampionos felvonulása követ..
Az óteleki plébániához tartozó Magyarszentmárton római katolikus templomának védőszentje Tours-i Szent Márton. Heinrich József helyi plébános meghívására a búcsús szentmisét november 11-én, hétfőn délelőtt 10 órakor Ciubotariu Simon temesvár-szabadfalui plébános mutatja be.
November 11-én, hétfőn, Tours-i Szent Márton püspök ünnepén délután 5 órai kezdettel a temesvár-erzsébetvárosi plébánián a gyermekek és a lelkipásztorok a jótékonykodó szent tiszteletére szervezett ünnepségen vesznek részt.
A resicabányai Havas Boldogasszony templomban november 11-én, hétfőn, délután fél 6 órakor igeliturgiát tartanak Tours-i Szent Márton ünnepe alkalmából. A lampionos felvonulás fél 7 órakor indul a templom elől.
November 11-én, hétfőn, a csáki plébániatemplomban este 6 órakor kezdődik a Márton-napi ünnepség, a lampionos körmenet innen indul a városközpont felé.

Mária köszöntő Ilyefalván
Ma délután 4 órától Mária köszöntőt tartanak, mely szentmisével kezdődik, utána rózsafüzért imádkoznak, amit gyertyás körmenet kísér. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak.

Kovásznai Kórusok Találkozója
20 éves a Kovászna-Vajnafalvi Református Egyházköség kórusa, a Hozsánna Kamarakórus, amely fennállásának évfordulóját a már hagyományos Kovásznai Városi Kórusok találkozójának megszervezésével ünnepli. A rendezvényre a Kovászna-Vajnafalvi Református Templomban kerül sor ma este 6 órától.

Filmklub
Szatmárnémetiben, a Kolping teremben folytatódik a Szemlélek filmklub, anya-sorozata. A ma este 7 órakor vetítésre kerülő film címe „Őt is anya szülte.” A valós történet alapján készült ír-amerikai dráma 1981-ben játszódik, amikor az Ír Köztársasági Hadsereg huszonegy tagja kezdett éhségsztrájkba az ír politikai foglyok elviselhetetlen helyzete miatt.

Emlékkonferencia
November 16-án, szombaton a Kájoni János emlékévhez kapcsolódva, emlékkonferenciát szerveznek Csíkszeredában, a Csíki-mozi épületében. A rendezvény során Kájoni János ferences szerzetes munkásságára és korára irányuló tudományos kutatások eredményeit szeretnék megismerni, és az érdeklődő közönség számára elérhetővé tenni. A konferencián való részvétel ingyenes, jelentkezni november 10-ig lehet. További információk Fazakas Gabriellánál a 0748-240832-es telefonszámon.

Árpád-házi Szent Erzsébet napok
November 22-23-án, Kolozsváron Árpád-házi Szent Erzsébet emléknapjához kapcsolódóan, két napos kulturális programot szerveznek. A rendezvényt karitatív jellegű Erzsébet bál zárja, a kolozsvári Kerék Csárdában november 23-án szombaton délután 5 órától. A belépőjegy személyenként 120 lejtől kezdődik. Jelentkezni november 10-ig lehet, Tokay Rózáliánál a 0744-534425-ös telefonszámon, illetve a tokay_rozalia@yahoo.com címen.

Hétvégi szentmise közvetítések
Holnap déli 12 órától rózsafüzér imát majd búcsús szentmisét hallhatnak Csíkszentmártonból, este 6 órától pedig a nagyváradi székesegyházból közvetítünk szentmisét.

Időjárás: Több helyen párásan, ködösen indult a reggel, néhol délután is megmarad a nyirkos idő. Napközben erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb időre mindenhol előbújhat a nap. Gyenge esőre főként nyugaton kell készülni. A csúcshőmérséklet 19 és 23 fok között alakul. Vasárnap országszerte számíthatunk esőre, záporokra, néhol egy-egy zivatar sem kizárt, délután viszont egyre inkább az északi, északnyugati tájakra szorul a csapadékmező, miközben délkelet felől felszakadozik a felhőzet. A szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik.

MRE – Hírszolgálat, 2019. november 09.

About the author

majoros gabriella