2019. november 11 – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Könyvbemutató
Szászrégenben a városi könyvtár előadó termében, ma este 6 órától mutatják be Böjte Csaba ferences atya „Ablak a végtelenre” című könyvét, melyben a szerzetes Karikó Éva a Hiszekegy alapján feltett kérdéseit válaszolja meg. A könyv minden egyes gondolata az életből merít, az életről szól végtelen bölcsességgel és egyszerűséggel, nemcsak a hitigazságokat mutatja be, hanem azok megvalósítását a több évtizedes lelkipásztori és nevelői munka tapasztalatából merítve. A bemutatót Máté Márta tanárnő emlékére szervezik meg. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Ars Hungarica fesztivál
November 9-17. között, tizennegyedik alkalommal szervezi meg a Híd Egyesület Nagyszebenben, a térség közkedvelt kulturális eseményét, az Ars Hungarica fesztivált a Magyar Kulturális Központban. A sokszínű programok koncertektől könyvbemutatón, gyermekprogramokon, kiállításokon át, előadásokig hidat építenek az évszázadok óta együtt élő nemzetiségek között. A magyar hagyományt, a kulturális gazdagságot mutatja be a helybélieknek és vendégeinek. Ugyanakkor, a helyi magyar közösség számára kulturális értéket, hovatartozási érzést, kikapcsolódási lehetőséget kínál. A részletes program megtalálható a szeben.ro honlapon, illetve az esemény facebook oldalán.

Nemzetközi könyvvásár
November 13-17 között rendezik meg a 25. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt. A negyedszázados vásár szervezői idén is irodalmi estekkel, színházi előadásokkal, koncertekkel, egész napos gyerekprogramokkal, író-olvasó találkozókkal, dedikálási lehetőségekkel várják a látogatókat. Ennek keretén belül, november 14-én, csütörtökön délután 3 órától a Nemzeti Színház Ady Endre termében Szent László „régi” és „új” arcai Székelyderzstől Marosvásárhelyig. A Szent László király, Erdély védőszentje és A székelyderzsi unitárius templom című kötetekről Barabás Kis Anna, Hegedűs Enikő, Jánó Mihály és Szabó Tekla művészettörténészek, valamint Kiss Lóránd falképrestaurátor beszélgetnek. Moderátor Szőcs Csaba szászfenesi plébános, a kolozsvári Verbum kiadó igazgatója.
Az előadásokra a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház jegypénztárában és a biletmaster.ro honlapon válthatnak jegyet. A könyvvásár programja a vasarhely.ro oldalon olvasható.

Szentmise és kórushangverseny
A farkaslaki Zeng a magasság egyházi kórus fennállásának 20-ik évfordulóját ünnepli, ebből az alkalomból november 16-án, szombaton délelőtt 11 órától szentmisét mutatnak be a helyi plébániatemplomban, utána kórushangversenyt tartanak. Meghívott kórusok: a csíkszeredai Szent Kereszt-plébánia Gaudete kórusa, a gyergyóremetei Szent Lénárd plébániatemplom kórusa, a marosvásárhelyi Cantuale Énekegyüttes és a gyergyóditrói Jézus Szent Szíve-templom
kórusa.

Koraszülöttek világnapja
A koraszülöttek világnapja alkalmából Székelyudvarhelyen, november 16-án, szombaton délután 4 órától családi programot szerveznek koraszülött gyerekeket nevelő családok számára. Helyszín a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő-, és Fejlesztőközpontja. Este 6 órától a székelyudvarhelyi városi könyvtárban fotókiállítás megnyitó lesz „Korán érkeztem” címmel. A kiállítás a Harmónia Kávéházban november 29-ig lesz megtekinthető. A programra jelentkezni lehet a 0725-355638-as illetve a 0735-735151-es telefonszámokon.

Orgonakoncert Kézdivásárhelyen
Kovács Szilárd Ferenc a pécsi bazilika orgonaművésze, zeneigazgatója, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának tanára orgonakoncertet tart a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-templomban. Az előadás november 16-án, szombaton este 6 órakor kezdődik. A belépés ingyenes, adományokat szívesen elfogadnak.

Gyűjtés a Szegények világnapja alkalmából
November 17-ét, a Szegények világnapjának nyilvánították. A Máltai Szeretetszolgálat egész évi tevékenysége erre a célra irányul, de ezen a napon szeretnének különösen odafigyelni azokra az emberekre, akik szükséget szenvednek. A szeretetszolgálat munkatársai egy tál meleg étellel, meleg ruhával akarják kifejezni az együttérzésüket, gondoskodásukat. Adományokat várnak Marosvásárhelyen, a Berek utca 1 szám alatti székhelyen naponta reggel 8 és délután 4 óra között.

Megemlékezés a világháború elhunytjairól
A német nemzeti gyásznap alkalmából a steierdorfi templomban, november 17.-én, vasárnap a délelőtt fél 12 órakor kezdődő szentmisét követően a közösség a világháborúk halottaira és áldozataira emlékezik. A szentmisét Jäger Martin aninai plébános mutatja be. A megemlékezésen részt vesz Ralf Krautkrämer, Németország temesvári konzulja.
Ugyancsak vasárnap délután 1 órai kezdettel az aninai plébániához tartozó Sigismund település temetőjében kerül sor megemlékezésre.

Időjárás: Ma több helyen párásan, ködösen indult a nap, változóan felhős időre készülhetünk, csapadék nem várható. A délkeleti szél megélénkül. Hajnalban fagypont alá hűl(t) le a levegő. Délután 7-16 fok közötti értékek lesznek.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kézdikővári templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Szent Márton-napi búcsúk és ünnepségek
A gyulafehérvári egyházmegyében ma délután 5 órától Sepsiszentgyörgy központjában, a színházzal szembeni emelvénynél a város óvodás és iskolás csoportjai megemlékeznek Szent Mártonról és lámpás körmenetet tartanak a gyerekek, szüleik és nevelőik.
A temesvári egyházmegyébenaz óteleki plébániához tartozó Magyarszentmárton templomának védőszentje Tours-i Szent Márton. A búcsús szentmisét ma délelőtt 10 órakor Ciubotariu Simon temesvár-szabadfalui plébános mutatja be.
A resicabányai Havas Boldogasszony templomban november ma délután fél 5 órakor igeliturgiát tartanak Tours-i Szent Márton ünnepe alkalmából. A lampionos felvonulás fél 7 órakor indul a templom elől.
Ma délután 5 órai kezdettel a temesvár-erzsébetvárosi plébánián a gyermekek és a lelkipásztorok a jótékonykodó szent tiszteletére szervezett ünnepségen vesznek részt.
A csáki plébániatemplomban ma este 6 órakor kezdődik a Márton-napi ünnepség, a lampionos körmenet innen indul a városközpont felé.

Könyvbemutató Szászrégenben
Ma este 18 órától Szászrégenben a városi könyvtában Böjte Csaba Ablak a végtelenre könyvbemutató lesz Máthé Márta tanárnő emlékére, adomány-köszönettel egybekötve.

Tanfolyam az egyház tanításáról
A temesvár-gyárvárosi plébánia és az ott működő Kolping család közös szervezésében előadás sorozatot indult a Millenniumi templomban a katolikus egyház társadalmi tanításáról a DoCat című kötet kapcsán. A DoCat azokat a dokumentumokat mutatja be, amelyek XIII. Leo Rerum novarum (Új dolgok) kezdetű szociális enciklikája óta fejlődtek. A második előadást, ma este 7 órától „Közösen vagyunk erősek: az egyház társadalmi küldetése” címmel tartják.

10 szó, amely szabaddá tesz
Ma este 20:30-kor folytatódik a 10 Szó, amely szabaddá tesz  katekézis-sorozata kolozsvári ferences templomban, 18-30 év közötti fiataloknak.

Magyar szentek és boldogok- napi búcsú
Marosfőn húsz évvel ezelőtt, a magyar szentek és boldogok emléknapján szentelték fel Árpád-házi Szent Margit tiszteletére a helyi templomot. Az évforduló napján november 13-án, kedden délelőtt 11 órától búcsús szentmisét mutatnak be, melynek főcelebránsa Tamás József püspök, szónoka pedig Szőcs Csaba szászfenesi plébános, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója.

Párkapcsolati műhelyfoglalkozás
A Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezete háromalkalmas párkapcsolati műhelyfoglalkozást indított, Mészáros Andrea pszichoterapeuta vezetésével. Az interaktív műhely második része november 13-án, szerdán este 7 órakor kezdődik, amely során a párkapcsolatokról fognak beszélgetni. A belépő díj 10 RON, amellyel a fiókszervezet tevékenységeit lehet támogatni. Regisztrálni a romkat.ro oldalon lehet.

Magyar nyelv, magyar szórvány
A dévai Páduai Szent Antal római katolikus ferences plébánia a magyar nyelv napja alkalmából, ünneplésre hív mindenkit, melynek keretén belül verssel és népdallal emlékeznek a magyar szórvány napjára. November 15-én, pénteken este fél 7 órától a Szent Antal Közösségi Házban tartják az ünnepséget, meghívott előadó Vaszi Levente Kostelekről.

Csíksomlyói Lány-és Asszonytalálkozó
Az Áradat Egyesület szervezésében november 22-23-án a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban tartják a IX. Csíksomlyói Lány- és Asszonytalálkozót, amelynek témája „Tabuk és titkok”. Jelentkezni november 15-ig lehet az aradat.ro oldalon, a találkozó programjáról is itt olvashatnak bővebben.

Szentignáci lelkigyakorlat
Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Darvas Piroska segítőnővér vezetésével személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatot lesz november 25 -december 1 között. A lelkigyakorlat során lehetőség lesz 4 személyes elmélkedésre, közös imára, észlelési testgyakorlatok végzésére, naponta személyes beszélgetésre a kísérővel, szentmisén való részvételre, gyónási lehetőségre. Jelentkezni lehet november 17-ig a 0743-753494-es számon.

Lelkigyakorlat házaspároknak Csíksomlyón
A Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ szervezésében november 29-december 1 között lelkigyakorlatot tartanak házaspároknak intimitás-, szexualitás- és kapcsolatépítés tematikával a csíksomlyói Jakab Antal tanulmányi Házban.
A hétvége célja, hogy a házastársi kapcsolat alapjait, a felek közti kommunikációt fejlesszék. A programban szentírásra alapozott előadások, egyéni és páros valamint kiscsoportos beszélgetések, személyes idő és szentségimádás is szerepel. Jelentkezni november 20.-ig lehet a csalad.ro honlapon, ahol további információk is találhatók.

Időjárás: Ma több helyen párásan, ködösen indul a nap, változóan felhős időre készülhetünk, csapadék nem várható. A délkeleti szél megélénkül. Hajnalban fagypont alá hűl(t) le a levegő. Délután 7-16 fok közötti értékek lesznek.

MRE – Hírszolgálat, 2019. november 11.

About the author

majoros gabriella