2019. november 12 – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Magyar szentek és boldogok- napi búcsú
Marosfőn húsz évvel ezelőtt, a magyar szentek és boldogok emléknapján szentelték fel Árpád-házi Szent Margit tiszteletére a helyi templomot. Az évforduló napján holnap délelőtt 11 órától búcsús szentmisét mutatnak be, melynek főcelebránsa Tamás József püspök, szónoka pedig Szőcs Csaba szászfenesi plébános, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója.

Párkapcsolati műhelyfoglalkozás
A Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezete háromalkalmas párkapcsolati műhelyfoglalkozást indított, Mészáros Andrea pszichoterapeuta vezetésével. Az interaktív műhely második része holnap este 7 órakor kezdődik, amely során a párkapcsolatokról fognak beszélgetni. A belépő díj 10 RON, amellyel a fiókszervezet tevékenységeit támogatják a résztvevők. Regisztrálni lehet a romkat.ro oldalon.

Könyvbemutató Marosvásárhelyen
A 25. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár keretein belül, november 15-én, pénteken délután 1 órától, a Nemzeti Színház Ady Endre termében bemutatják a „Ferenc pápa Csíksomlyón” címet viselő emlékkötetet.

Magyar nyelv, magyar szórvány
A Magyar Szórvány Napján, november 15-én, pénteken a medgyesi plébánián délután 4 órakor megnyitják Erdély Bálint Előd szabadtéri fotókiállítását „Úton Máriához. Egy lovaszarándoklat története” címmel. Ezt követően bemutatják az „Úz-völgyéből szeretettel ” című dokumentumfilmet.
A dévai Páduai Szent Antal római katolikus ferences plébánia is ünneplésre hív mindenkit, a magyar szórvány napja alkalmából. November 15-én, pénteken este fél 7 órától a Szent Antal Közösségi Házban tartják az ünnepséget, meghívott előadó Vaszi Levente Kostelekről, aki verssel és népdallal örvendezteti meg a jelenlévőket.

KézMíves képzések Erdélyben
Az Artera Alapítvány év végén akkreditált kézműves képzéseket indít, amelyre Erdély egész  területéről várnak résztvevőket. Kedvcsinálóként egy összevont műhelymunkára hívják az érdeklődőket november 16-án, szombaton délelőtt 11 órától a székelyudvarhelyi Míves Alkotók Házába. A különböző mesterségek 30, 60, 120 órás tanfolyamokon sajátíthatóak el. Jelentkezni és érdeklődni lehet a 0744-593192-es telefonszámon, vagy az office@artera.ro oldalon.

Ezüstmise Csíkszentmiklóson
Szülőfalujában, Csíkszentmiklóson ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját Timár Sándor Asztrik ferences atya, kaplonyi házfőnök. A helyi plébániatemplomban tartandó szentmise, november 16-án, szombaton 11 órától kezdődik, melyen részt vesz Tamás József püspök is.

Orgonakoncert Kézdivásárhelyen
Kovács Szilárd Ferenc a pécsi bazilika orgonaművésze, zeneigazgatója, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának tanára orgonakoncertet tart a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-templomban. Az előadás november 16-án, szombaton este 6 órakor kezdődik. A belépés ingyenes, adományokat szívesen elfogadnak.

Gyűjtés a Szegények Világnapján
„A Szegények világnapja a világszerte élő egyház kicsi válasza akar lenni az egész föld minden szegényének, nehogy azt érezzék, hogy kiáltásuk pusztába kiáltott szó” (Ferenc pápa)
November 17-én, a Szegények Világnapján, a nagyváradi egyházmegye templomaiban a szociálisan hátrányos helyzetű diákoknak szállást és ellátást biztosító Caritas-bentlakás működési költségeinek fedezésére tartanak gyűjtést.

Előadás Márton Áronról
Nagy Zoltán székelyudvarhelyi tanár Isten szolgája Márton Áron püspökké szentelésének 80. évében Erdély szentéletű püspökéről tart képekkel, eredeti hangfelvételekkel, filmrészletekkel gazdagított előadást a székelypálfalvi Szent Mihály-templomban november 17-én, vasárnap a déli 12 órakor kezdődő szentmise után. Egyben bemutatja a kolozsvári Verbum Kiadónál megjelent „A Hegy” című, háromlemezes DVD-összeállítást a püspök életéről és az „Imádkozzunk Áron püspökkel!” című imafüzetet.

Jótékonysági adventi vásár
A megújult nagyváradi püspöki palota kertjében, hatodik alkalommal szervezik meg az Adventi Jótékonysági Vásárt december 7-én, szombaton, délután 3 órától. Sokszínű vásári kínálattal, finom házi készítményű süteményekkel, lélekfelemelő adventi és karácsonyi muzsikával, kézműves foglalkozásokkal várnak mindenkit. A vásárra Szent Miklós püspök is megérkezik. A begyűlt összeget jótékonysági célra fordítják, két beteg kisfiú, Noel és István gyógykezelésének költségeihez járulva hozzá. A vásár este 7 órakor a szabadtéri adventi koszorú második gyertyájának ünnepélyes meggyújtásával zárul.

Időjárás: A mai napon felhős, borongós időre készülhetünk. A reggeli pára, köd azonban a délelőtti órákban feloszlik. Délkeletről újabb csapadékmező érkezik. A keleties szél többfelé megélénkül. Napközben a maximum hőmérséklet 14-20 fok körül alakul.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a berecki plébániatemplomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Magyar szentek és boldogok- napi búcsú
Marosfőn húsz évvel ezelőtt, a magyar szentek és boldogok emléknapján szentelték fel Árpád-házi Szent Margit tiszteletére a helyi templomot. Az évforduló napján holnap délelőtt 11 órától búcsús szentmisét mutatnak be, melynek főcelebránsa Tamás József püspök, szónoka pedig Szőcs Csaba szászfenesi plébános, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója.
Csíkszentkirályon a búcsús szentmise november 16-án, szombaton déli 12 órakor kezdődik. Az ünnepi szentbeszédet Kovács István csíkszentgyörgyi segédlelkész tartja.

Erőszakon innen és túl
A Gyulafehérvári Caritas a linzi Osthilfefonds támogatásával Erőszakon innen és túl címmel konferenciát szervez, holnap a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban. A program reggel 10 órától délután 4 óráig tart. A konferencia célja, megismertetni hogyan működik az erőszak dinamikája, helyzetképfelmérés, hálózatépítés, valamint felismerni, hogy hogyan tudunk segíteni azokon, akik az erőszak témájában érintettek?
Olyan egyházi dolgozók (papok, főállású és önkéntes munkatársak) jelentkezését várják, akik szeretnének többet megtudni az erőszak jelenségéről és a lehetséges segítési módokról. Jelentkezni lehet a romkat.ro oldalt.

Jótékonysági orgonakoncert
A váradszöllősi római katolikus plébánia szervezésében, november 15 -én, pénteken este 6 órakor, Józsa Domokos ad jótékonysági orgonakoncertet, amelynek adományait teljes mértékben a súlyos gerinc eredetű izomsorvadással küzdő kicsi Noel gyógykezelésére ajánlanak fel

Családos találkozó Máriaradnán
Az Egyházmegyei Család- és Felnőttpasztorációs Iroda november 16-án, szombaton, a máriaradnai kegytemplomban családos találkozót szervez román és magyar nyelven. A programban előadás, kiscsoportos tevékenység, szentmise és szentségimádás szerepel. Részvételi díj nincs, de a szervezők adományokat elfogadnak. A családos találkozó meghívott előadója dr. Csókay András magyarországi idegsebész és felesége Altay Daniella.

Lelkigyakorlat Csaba testvérrel
1479. november 13-án Mátyás király seregei a kenyérmezei csatában, életüket nem kímélve, megvédték szülőföldjüket és annak lakóit. Az ő emlékükre, a Szent Ferenc Alapítvány szászvárosi háza, a Kárpát-medencei Kinizsi Szövetség és a Mária Út Egyesülete zarándoklattal egybekötött lelkigyakorlatos megemlékezést szervez november 21-24 között. A program csütörtökön estétől vasárnap délig tart. A lelkigyakorlat során szentmisét mutatnak be az elhunyt hősökért, meglátogatják a Vajdahunyadi várat, Csaba testvér előadását hallgathatják a résztvevők, de lehetőség lesz kötetlen beszélgetésekre is.
Részvételi díj 400 lej, gyerekeknek 200 lej, amely tartalmazza a szállás és az étkezés költségét. Jelentkezni lehet Palkó Cecíliánál 0753-051727-es telefonszámon, vagy a ceciliapalko@yahoo.com címen.

Légy erős!
Az Ő az út! és Keresztirány ifjúsági szolgálatok 2020 januárjától egy újabb tanítvány és vezetőképzést indítanak fiatalok számára. 25 fiatal jelentkezését várják, akik a képzés befejezése után az örömhírt megosztva személyes Istenkapcsolatra vezetik a fiatalokat és erővel, hatalommal szolgálnak az Egyházban és a társadalomban. Jelentkezni lehet november 25-ig az oazut.ro oldalon. További információk Kovács Imolánál a 0749046176-os vagy
Bereczki Zsoltnál a 0740627593-as telefonszámon.

Országos hittanverseny
Tizennegyedik alkalommal rendezik meg 2020. január 17–19. között a Hivatások nyomában című országos hittanversenyt Nagyváradon, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban. A versenyt a római katolikus teológiai líceumokban tanuló IX–XII. osztályos diákok számára hirdetik meg. A verseny fő témája: Szent II. János Pál pápa, Pietrelcinai Szent Pio atya, Boldog IV. Károly, Boldog Brenner János élete. Iskolánként 3 diákot és 1 kísérő tanárt várnak a versenyre. A részvétel mindenki számára ingyenes. Jelentkezni lehet december 10-ig Benedek Ramóna hitoktatónál a benedek.ramona@yahoo.com címen vagy a 0723-309044 telefonszámon.

Időjárás: A mai napon felhős, borongós időre készülhetünk. A reggeli pára, köd azonban a délelőtti órákban feloszlik. Délkeletről újabb csapadékmező érkezik. A keleties szél többfelé megélénkül. Napközben a maximum hőmérséklet 14-20 fok körül alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2019. november 12.

About the author

majoros gabriella