2019. november 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Könyvbemutatók Marosvásárhelyen
A 25. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár keretein belül, ma délután 3 órakor, a Nemzeti Színház Ady Endre termében a „Szent László „régi” és „új” arcai Székelyderzstől Marosvásárhelyig. A Szent László király, Erdély védőszentje” és „A székelyderzsi unitárius templom” című könyvet mutatják be. A kötetekről Barabás Kis Anna, Hegedűs Enikő, Jánó Mihály és Szabó Tekla művészettörténészek, valamint Kiss Lóránd falkép restaurátor beszélgetnek. Moderátor Szőcs Csaba szászfenesi plébános, a kolozsvári Verbum kiadó igazgatója.
Szintén a Könyvvásár egyik programjaként mutatják be holnap délután 1 órától, a Nemzeti Színház Ady Endre termében, a „Ferenc pápa Csíksomlyón” címet viselő emlékkötetet.

Színházi előadás Szatmáron
A korábbi nemzetközi előadások után Szatmárnémetibe utazik a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata, ahol ma délután 4 és este 7 órától a *Sam, avagy felkészülés a családi életre* című előadást mutatják be. Maria Wojtyszko darabja egy éppen válófélben lévő szülők kamasz fiának útkeresését követi végig. A dráma a nyugati társadalmak kaotikusságát mutatja be, mely a kamaszok irányvesztettségében is tetten érhető, akiknek sem a szülők, sem az oktatási rendszer, sem az egyház nem tud hiteles jövőképet adni. Az előadás az Északi Színház nagytermében lesz látható.

Jótékonysági orgonakoncert
A váradszöllősi római katolikus plébánia szervezésében, holnap este 6 órakor, Józsa Domokos ad jótékonysági orgonakoncertet, amelynek adományait teljes mértékben a súlyos gerinc eredetű izomsorvadással küzdő kicsi Noel gyógykezelésére ajánlják fel.

Ingyenes egészségügyi felmérés
A Máltai Szeretetszolgálat és az újszentesi polgármesteri hivatal ingyenes egészségügyi felmérést szervez november 19-20-án reggel 8 és délután 5 óra között, illetve november 21-22-én reggel 8 és délután 2 óra között. A jelentkezők általános egészségügyi felmérésben, szemészeti és gyermek ortopédiai vizsgálatban, illetve tüdőszűrésben részesülhetnek.

Lelkigyakorlat Csaba testvérrel
1479. november 13-án Mátyás király seregei a kenyérmezei csatában, életüket nem kímélve, megvédték szülőföldjüket és annak lakóit. Az ő emlékükre, a Szent Ferenc Alapítvány szászvárosi háza, a Kárpát-medencei Kinizsi Szövetség és a Mária Út Egyesülete zarándoklattal egybekötött lelkigyakorlatos megemlékezést szervez november 21-24 között. A program csütörtökön estétől vasárnap délig tart. A lelkigyakorlat során szentmisét mutatnak be az elhunyt hősökért, meglátogatják a vajdahunyadi várat, Csaba testvér előadását hallgathatják a résztvevők, de lehetőség lesz kötetlen beszélgetésekre is.
Részvételi díj 400 lej, gyerekeknek 200 lej, amely tartalmazza a szállás és az étkezés költségét. Jelentkezni lehet Palkó Cecíliánál 0753-051727-es telefonszámon, vagy a ceciliapalko@yahoo.com címen.

Előadások A Kneipp-terápiáról
„A vízben rejlő erő” címmel a székelyudvarhelyi Péter Mária Imelda ferences nővér előadást tart a víz jótékony hatásairól, a Kneipp-terápiáról. November 21-én, csütörtökön este 6 órától a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum dísztermében. November 22-én, pénteken este 7 órától pedig a Szászfenesi római katolikus plébánián.

Egyházmegyei Kórustalálkozó
Az elmúlt évek hagyományát folytatva, idén is, Szent Cecília, az egyházzene védőszentjének emléknapjához közel eső szombaton a Nagyváradi Székesegyházban Egyházmegyei Kórustalálkozót tartanak. A rendezvény november 23-án, délelőtt 10 órakor kezdődik, ahova várják azokat a kórusokat , melyek rendszeres zenei szolgálatot végeznek a plébániatemplomokban.

Jubileumi szentmise Karánsebesen
A ferences nővérek újkaránsebesi Assisi Szent Ferenc kápolnájában november 23-án, szombaton déli 12 órakor szentmisét mutatnak be annak emlékére, hogy 300 évvel ezelőtt érkeztek meg Karánsebesre az első német telepesek. Ezt követően a résztvevők körmenetben vonulnak a helyi temető Szent Erzsébet kápolnájához, ahol imát mondanak.

Időjárás: Ma többfelé számíthatunk ismétlődő esőre, záporokra, zivatarokra, ugyanakkor helyenként rövid időre kisüthet a nap. A délkeleti szél többfelé megélénkül, olykor viharos lökések is kísérhetik. A csúcshőmérséklet 13 és 20 fok között alakul.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az esztelneki ferences templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Ifjúsági szentségimádás
Ma este 7 órától ifjúsági szentségimádást tartanak a fiatalokkal és a fiatalokért Nagyváradon a Szent Katalin-telepi plébániatemplomban. A lazarista atyák hívják mindazokat, akik a Krisztus jelenlétében fellelhető örömet és békét keresik. A szentségimádás után kötetlen beszélgetésre, teázásra várnak a szervezők mindenkit a plébánia közösségi termébe.

Koraszülöttek világnapja
A koraszülöttek világnapja alkalmából Székelyudvarhelyen, november 16-án, szombaton délután 4 órától családi programot szerveznek koraszülött gyerekeket nevelő családok számára. Helyszín a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő-, és Fejlesztőközpontja. Este 6 órától a székelyudvarhelyi városi könyvtárban fotókiállítás megnyitó lesz „Korán érkeztem” címmel. A kiállítás a Harmónia Kávéházban november 29-ig lesz megtekinthető. A programra jelentkezni lehet a 0725-355638-as illetve a 0735-735151-es telefonszámokon.

Szent Erzsébet napi búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében a gyergyóhodosi egyházközség búcsúünnepe november 16-án, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik. A szentmise szónoka Márton József borszéki plébános.
gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthonban vasárnap, november 17-én délelőtt 11 órától mutatják be a búcsús szentmisét, amelynek főcelebránsa és szónoka Czirják Árpád nyugalmazott plébános. A szentmise keretében megáldják az oltárképet.
Gyimesbükk Tarhavas-pataki kápolnájának Árpád-házi Szent Erzsébet a védőszentje, a búcsút november 17-én, vasárnap délután fél 1 órától tartják. A szentmisén Fülöp László miklósvári plébános prédikál.
Székelylengyelfalván a búcsús szentmisén november 17-én, vasárnap délután fél 1 órakor a szentbeszédet Bordi János pálpataki plébános mondja.
Székelykeresztúr filiájában, Nagygalambfalván a kápolna búcsúját november 17-én, vasárnap délután 3 órától tartják.
Esztelnek filiájában, Kézdicsomortán templomában kedden, november 19-én, délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsú. Az ünnepi szentmise szónoka Nagy József kézdimartonosi plébános.
Szintén kedden ünnepelnek Gyimesfelsőlok hívei, a 25 éves fennállását ünneplő Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum búcsúját az iskola tornatermében tartják.
Marosvásárhely-meggyesfalvi Szent Erzsébet-templom búcsús szentmiséjén, november 19-én, kedden délután 5 órakor Opra István oroszhegyi plébános tartja a szentbeszédet.
Szent Erzsébet-búcsút ünnepelnek a kőhalmi plébániához tartozó állomási templomban is. November 19-én, kedden, a délután 5 órakor kezdődő szentmisén Benedek Róbert-Károly a Brassó-bolonyai plébánia segédlelkésze prédikál.
Úzvölgyében november 23-án, szombaton déli 12 órakor lesz a búcsú. Az ünnepi szentbeszédet Papp Márton csíkszentkirályi plébános tartja.
Kovászna leányegyházközségében, Kommandón a búcsút, november 24-én, vasárnap délután 5 órakor tartják. A szentmise szónoka Fechetă Jenő ferences atya, a brassói ferences templom igazgatója.
A szatmári egyházmegyében Nagybányán november 17-én, vasárnap délelőtt 11 órakor tartják a búcsús szentmisét, amelyen Magász Jenő, a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum spirituálisa mondja a szentbeszédet.
Mezőpetriben az ünnep napján, november 19-én, kedden délelőtt 11 órától ünneplik a búcsút, Istvánfi Szilárd szamosdarai plébános prédikációjával.

Egyházzenei konferencia
Az egyházzene fontosságáról és annak szakralitásáról tart szakmai napot a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség november 22-én, pénteken délután háromnegyed 4 órától. Az Egyházzenei Konferencia helyszíne a Püspöki Palota Díszterme lesz.
A nap témája X. Piusz, Tra le Sollecitudini kezdetű rendelkezése, melyet három előadó mutat be, több szempontból megvilágítva. A konferencia kiértékelését énekelt vesperás követi a székesegyházban, majd Józsa Domokos előadásában orgonakoncert következik, Domenico Zipoli műveiből készült válogatást hallgathatnak meg az érdeklődök.

Időjárás: Ma többfelé számíthatunk ismétlődő esőre, záporokra, zivatarokra, ugyanakkor helyenként rövid időre kisüthet a nap. A délkeleti szél többfelé megélénkül, olykor viharos lökések is kísérhetik. A csúcshőmérséklet 13 és 20 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2019. november 14.

About the author

majoros gabriella