2019. november 15. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szentmise és kórushangverseny A farkaslaki Zeng a magasság egyházi kórus fennállásának 20-ik évfordulóját ünnepli, ebből az alkalomból holnap délelőtt 11 órától szentmisét mutatnak be a helyi plébániatemplomban, utána kórushangversenyt tartanak. Meghívott kórusok: a csíkszeredai Szent Kereszt-plébánia Gaudete kórusa, a gyergyóremetei Szent Lénárd plébániatemplom kórusa, a marosvásárhelyi Cantuale Énekegyüttes és a gyergyóditrói Jézus Szent Szíve-templom kórusa.

Magyar szentek és boldogok- napi búcsú Csíkszentkirályon a búcsús szentmise holnap déli 12 órakor kezdődik. Az ünnepi szentbeszédet Kovács István csíkszentgyörgyi segédlelkész tartja.

Mária áhítat Kovásznán Kovásznán minden hónap harmadik szombatján Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket holnap délután 5 órakor a helyi plébániatemplomba. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Előadás Márton Áronról Nagy Zoltán székelyudvarhelyi tanár Isten szolgája Márton Áron püspökké szentelésének 80. évében Erdély szentéletű püspökéről tart képekkel, eredeti hangfelvételekkel, filmrészletekkel gazdagított előadást a székelypálfalvi Szent Mihály-templomban november 17-én, vasárnap a déli 12 órakor kezdődő szentmise után. Egyben bemutatja a kolozsvári Verbum Kiadónál megjelent „A Hegy” című, háromlemezes DVD-összeállítást a püspök életéről és az „Imádkozzunk Áron püspökkel!” című imafüzetet.

Búcsú Nyárádgálfalván Nyárádszereda filiájában, Nyárádgálfalván a templom titulusa a Boldogságos Szűz Mária bemutatása a templomban. A búcsút november 17-én, vasárnap délután 1 órakor ünneplik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános.

Szent Erzsébet napi búcsúk A gyulafehérvári egyházmegyében a gyergyóhodosi egyházközség búcsúünnepe holnap délelőtt 11 órakor kezdődik. A szentmise szónoka Márton József borszéki plébános. A  gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthonban november 17-én, vasárnap délelőtt 11 órától mutatják be a búcsús szentmisét, amelynek főcelebránsa és szónoka Czirják Árpád nyugalmazott plébános. A szentmise keretében megáldják az oltárképet. Gyimesbükk Tarhavas-pataki kápolnájának Árpád-házi Szent Erzsébet a védőszentje, a búcsút november 17-én, vasárnap délután fél 1 órától tartják. A szentmisén Fülöp László miklósvári plébános prédikál. Székelylengyelfalván a búcsús szentmisén vasárnap délután fél 1 órakor a szentbeszédet Bordi János pálpataki plébános mondja. Székelykeresztúr filiájában, Nagygalambfalván a kápolna búcsúját szintén vasárnap délután 3 órától tartják. Esztelnek filiájában, Kézdicsomortán templomában kedden, november 19-én, délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsú. Az ünnepi szentmise szónoka Nagy József kézdimartonosi plébános. Szintén kedden ünnepelnek Gyimesfelsőlok hívei, a 25 éves fennállását ünneplő Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum búcsúját az iskola tornatermében tartják. A Marosvásárhely-meggyesfalvi Szent Erzsébet-templom búcsús szentmiséjén, november 19-én, kedden délután 5 órakor Opra István oroszhegyi plébános tartja a szentbeszédet. Szent Erzsébet-búcsút ünnepelnek a kőhalmi plébániához tartozó állomási templomban is. November 19-én, kedden, a délután 5 órakor kezdődő szentmisén Benedek Róbert-Károly a Brassó-bolonyai plébánia segédlelkésze prédikál. Úzvölgyében november 23-án, szombaton déli 12 órakor lesz a búcsú. Az ünnepi szentbeszédet Papp Márton csíkszentkirályi plébános tartja. Kovászna leányegyházközségében, Kommandón a búcsút, november 24-én, vasárnap délután 5 órakor tartják. A szentmise szónoka Fechetă Jenő ferences atya, a brassói ferences templom igazgatója. A szatmári egyházmegyében Nagybányán november 17-én, vasárnap délelőtt 11 órakor tartják a búcsús szentmisét, amelyen Magász Jenő, a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum spirituálisa mondja a szentbeszédet. Mezőpetriben az ünnep napján, november 19-én, kedden délelőtt 11 órától ünneplik a búcsút, Istvánfi Szilárd szamosdarai plébános prédikációjával.

Hétvégi szentmise közvetítések Holnap reggel 8 órától Illyefalváról hallhatnak szentmisét, majd délelőtt 11 órakor Timár Sándor-Asztrik ferences atya hálaadó szentmiséjét közvetítjük, melyet pappá szentelésének 25. évfordulója alkalmából mutat be. Délután 6 órától Kovásznáról, a Mária áhítat szentmiséjét hallhatják. Vasárnap délelőtt fél 11 órától rózsafüzér imát majd 11 órától szentmisét közvetítünk Illyefalváról. Este 6 órától pedig a nagyváradi székesegyházból hallhatnak szentmisét. Tartsanak velünk!

Időjárás: Ma inkább az ország középső és északi tájain készülhetünk felhős, borongós időre, több helyen előfordulhat változó intenzitású eső, egy-egy zápor, máshol viszont hosszabb napos időszakokra lehet számítani. A szél legyengül. Délután 13-20 fokot mérhetünk. A hét végén több napsütésre számíthatunk, csak kevés felhő lesz az égen, csapadék nem várható, viszont néhol megélénkülhet a délies szél. Enyhe, meleg időben lesz részünk 17 és 22 fok körüli értékekkel.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az ozsdolai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Magyar nyelv, magyar szórvány A Magyar Szórvány Napján, ma a medgyesi plébánián délután 4 órakor megnyitják Erdély Bálint Előd szabadtéri fotókiállítását „Úton Máriához. Egy lovaszarándoklat története” címmel. Ezt követően bemutatják az „Úz-völgyéből szeretettel ” című dokumentumfilmet. A dévai Páduai Szent Antal római katolikus ferences plébánia is ünneplésre hív mindenkit, a magyar szórvány napja alkalmából. Ma este fél 7 órától a Szent Antal Közösségi Házban tartják az ünnepséget, meghívott előadó Vaszi Levente Kostelekről, aki verssel és népdallal örvendezteti meg a jelenlévőket.

Családos találkozó Máriaradnán Az Egyházmegyei Család- és Felnőttpasztorációs Iroda holnap, a máriaradnai kegytemplomban családos találkozót szervez román és magyar nyelven. A programban előadás, kiscsoportos tevékenység, szentmise és szentségimádás szerepel. Részvételi díj nincs, de a szervezők adományokat elfogadnak. A családos találkozó meghívott előadója dr. Csókay András magyarországi idegsebész és felesége Altay Daniella.

Ezüstmise Csíkszentmiklóson Szülőfalujában, Csíkszentmiklóson ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját Timár Sándor Asztrik ferences atya, kaplonyi házfőnök. A helyi plébániatemplomban tartandó szentmise, holnap délelőtt 11 órától kezdődik, melyen részt vesz Tamás József püspök is. A szentmisét rádiónk közvetíti.

Orgonakoncert Kézdivásárhelyen Kovács Szilárd Ferenc a pécsi bazilika orgonaművésze, zeneigazgatója, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának tanára orgonakoncertet tart a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-templomban. Az előadás november 17-én, vasárnap este 6 órakor kezdődik. A belépés ingyenes, adományokat szívesen elfogadnak.

Szent Erzsébet napi ünnepségek Árpád-házi Szent Erzsébet napján, november 19-én, a székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György-plébánia templomban este 6 órától szentségimádást tartanak, melynek keretében kenyér és rózsaáldás lesz a gondoskodó szeretet jelképeként a családok, a férjek, édesapák, udvarló ifjak részére, hogy köszönthessék szeretteiket. Kolozsváron, Árpád-házi Szent Erzsébet emléknapjához kapcsolódóan, két napos kulturális programot szerveznek. A rendezvény november 22-én, pénteken délelőtt 10 órakor kezdődik, a programoknak a Szent Kamill intézet díszterme és udvara ad otthont.

Bibliakurzus a szalvatoriánus rendházban A temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus kolostor bibliakurzust szervez János evangéliumáról a felnőtt világi hívek számára a következő időpontokon: november 23., december 14., 2020. január 18., február 15. és március 14., naponta délelőtt 10 és délután 4 óra között. Részvételi díj alkalmanként 30 lej. A kurzust dr. Imogen Tietze referens vezeti. Jelentkezni lehet a bildungsreferat@salvatorianer.at és a salvatorieni@gmail.com e-mail címen, vagy a 0723- 523369 telefonon számon.

Légy erős! Az Ő az út! és Keresztirány ifjúsági szolgálatok 2020 januárjától egy újabb tanítvány és vezetőképzést indítanak fiatalok számára. 25 fiatal jelentkezését várják, akik a képzés befejezése után az örömhírt megosztva személyes Istenkapcsolatra vezetik a fiatalokat és erővel, hatalommal szolgálnak az Egyházban és a társadalomban. Jelentkezni lehet november 25-ig az oazut.ro oldalon. További információk Kovács Imolánál a 0749046176-os vagy Bereczki Zsoltnál a 0740627593-as telefon számon.

Lelkigyakorlat házaspároknak A Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ szervezésében lelkigyakorlatot tartanak házaspároknak intimitás-, szexualitás- és kapcsolatépítés tematikával a csíksomlyói Jakab Antal tanulmányi Házban. A lelkigyakorlat november 30-december 1 között zajlik, melynek vezetői Gorove László és Kriszta, 37 éve házas budapesti szakemberek, a „Családok Jézusban” közösség felelősei. A hétvége célja, hogy a házastársi kapcsolat alapjait, a felek közti kommunikációt fejlesszék. A programban szentírásra alapozott előadások, egyéni és páros valamint kiscsoportos beszélgetések, személyes idő és szentségimádás is szerepel. A programról bővebben a csalad.ro oldalon olvashatnak.

Világméretű szentségimádás A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve a NEK titkársága szentségimádást hirdet Krisztus Király ünnepének előestéjére, vagyis november 23-án román idő szerint délután 5 órára, amelyhez szerte a világon csatlakozhatnak plébániák, intézmények és magánszemélyek. Aki ezután szeretne csatlakozni, a corpusdomini.iec2020.hu honlapon teheti meg.

Időjárás: Ma inkább az ország középső és északi tájain készülhetünk felhős, borongós időre, több helyen előfordulhat változó intenzitású eső, egy-egy zápor, máshol viszont hosszabb napos időszakokra lehet számítani. A szél legyengül. Délután 13-20 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2019. november 15.

About the author

Majoros Gabriella