2019. november 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Könyvbemutató Kovásznán
A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület szervezésében ma délután 5 órától az Ignácz Rózsa Teremben bemutatják Kőrösi Csoma Sándor az újabb kutatások tükrében című könyvét. Meghívott vendég Molnár Vilmos író, az est házigazdája Szabó Etelka nyugalmazott tanárnő. A könyv bemutatót a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad előadása színesíti.

Jubileum Szatmárnémetiben
1994. november 20-án Reizer Pál megyés püspök szentelte fel a szatmárnémeti Szentlélek-templomot. Az elmúlt 25 esztendőért hálaadó ünnepséget tartanak. Ma este 6 órától Magász Jenő, a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisa a szentmisékben tart felkészítő elmélkedéseket. Holnap este 6 órakor Schönberger Jenő püspök mutatja majd be legszentebb áldozatot és Hársfalvi Ottó általános helynök tart szentbeszédet.

Kiállítás és koncert Csíkszeredában
A Héttorony Fesztivál keretében a csíkszeredai Millenniumi templomban holnap az esti szentmise után, fél 7 órától megnyitják „Az Országépítő Kós Károly Egyesület tevékenységéről” című építészeti kiállítást. Ezt követően koncertet tart a magyarországi Szent Efrém Férfikar.

Adj időt a léleknek!
A Kolozsvári Egyetemi Lelkészség szervezésében imasuli kezdődik „Adj időt a Léleknek” címmel. Személyes életutunkon nagy segítségünkre van az imaélet, de az ima nem egy mankó, amire csak bizonyos helyzetben, életállapotban van szükség, hanem maga az Út Isten felé.
A havonta sorra kerülő imaalkalom segítséget nyújt távolságot tartani a mindennapoktól, jobban látni önmagunkat, megtapasztalni Istent az életünkben és Vele megújítani az imánkat.
Az első alkalom november 21-én, csütörtökön este 8 órától az Egyetem utca 5 szám alatt lesz.

Rendhagyó irodalomóra
Ady Endre születésnapja alkalmából Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Kolozs Megyei Tanács általános és középiskolás diákok számára rendhagyó irodalomórát szervez november 22-én, pénteken a csucsai Boncza-kastélyba. Az eseményre Erdély több településéről összesen 480 diák jelentkezett. Az ünnepélyes megnyitó délután 2 órakor kezdődik. Imre Zoltán, az irodalomóra vezetője, betekintést nyújt Ady Endre életének utolsó éveibe, a költő és múzsája közötti házassági viszony történetébe, a nagy háború Adyra vonatkozó hatásába és ezzel párhuzamosan bemutatja a költő „A halottak élén” című verseskötetét.

Egyházmegyei Kórustalálkozó
Az elmúlt évek hagyományát folytatva, idén is, Szent Cecília, az egyházzene védőszentjének emléknapjához közel eső szombaton Nagyváradi Székesegyházban Egyházmegyei Kórustalálkozót tartanak. A rendezvény november 23-án, délelőtt 10 órakor kezdődik, ahova várják azokat a kórusokat, melyek rendszeres zenei szolgálatot végeznek a plébániatemplomokban.

Ravatalozó kápolna megáldása
November 23-án, szombaton délelőtt 11 órai kezdettel Tamás József püspök szentmisét mutat be Mikházán, melynek keretében megáldja az újonnan épült ravatalozó kápolnát.

Együtt, egymásért, szentmiklósiakért
A gyergyószentmiklósi önkormányzat idén is útjára indítja az Együtt, egymásért, szentmiklósiakért programot. A karitatív rendezvény november 24-én, vasárnap délután 5 órakor a Szent Miklós-templomban ökumenikus istentisztelettel kezdődik. Az előző évekhez hasonlóan tartós élelmiszert gyűjtenek szűkös körülmények között élő gyergyószentmiklósi sokgyermekes családoknak, egyedülálló időseknek, egyszülős családoknak, sérültet gondozó családoknak. További információk a romkat.ro oldalon olvashatóak.

Orgona megáldása
Temesváron, a Millenniumi templom orgonája Dessewffy Sándor püspök ajándéka, az ő megrendelésére készült Carl Leopold Wegenstein temesvári orgonaépítő mester műhelyében. A hangszer az elmúlt hónapokban átfogó felújításon esett át. A munkálatok befejeztével november 24-én, vasárnap délelőtt 11 órától szentmisét mutat be Pál József-Csaba megyés püspök, amelynek keretében megáldja az orgonát. Az ünnepségen részt vesz Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Időjárás: Esős és száraz napok váltják egymást, a maximumok továbbra is 10 fok felett maradnak.
Ma fátyolfelhős időre van kilátás, de napos időszakok is lesznek. A reggeli órákban helyenként köd képződik, mely északnyugaton napközben is tartós lehet. A középső tájakon megélénkülhet a délkeleti szél. Napközben 15-19 fok várható.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a nyújtódi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Előadás Kolozsváron
A Virtuális Bolyai Egyetem novemberi meghívott előadója Nagy Mihály Zoltán, a „(Le)hallgatásra ítélve. Márton Áron lehallgatási jegyzőkönyveinek (1957–1960)” című könyv egyik szerzője. A lehallgatási jegyzőkönyveken keresztül jobban megismerhetjük Márton Áron egyház-politikai elképzeléseit, kapcsolati hálóját, az állammal szemben ellenállásra buzdító egyházfőt. Az előadásban a következő két kérdésre kaphatnak választ a résztvevők: lehet-e írni egyháztörténetet állambiztonsági források alapján, illetve hogy az egyházi vezetők milyen stratégiát alkalmaztak az állami egyházpolitikával szemben?” Az előadás ma este 6 órától kezdődik, a kolozsvári Római Katolikus Teológia Kar dísztermében.

Ingyenes egészségügyi felmérés
A Máltai Szeretetszolgálat és az újszentesi polgármesteri hivatal ingyenes egészségügyi felmérést szervez november 19-20-án reggel 8 és délután 5 óra között, illetve november 21-22-én reggel 8 és délután 2 óra között. A jelentkezők általános egészségügyi felmérésben, szemészeti és gyermek ortopédiai vizsgálatban, illetve tüdőszűrésben részesülhetnek. Helyszín az újszentesi sportcsarnok.

Repülj, míg vannak szárnyaid!
Megjelent Joyce Rupp amerikai lelkiségi író negyedik könyve magyarul, „Repülj, míg vannak szárnyaid!” címmel, A szervita szerzetes-szerző műveit a mélyen megélt lelkiség és a mindennapok gyakorlatiassága, a művészi ihlet és a sokrétű tudás, valamint a bölcs kísérő és küzdő lelki társ vonásainak egyensúlya jellemzi. Lelki utakról és útkeresésről Bereczki Szilvia segítőnővérrel, a könyvek fordítójával Szőcs Csaba szászfenesi plébános, a kiadó igazgatója beszélget. A bemutató holnap este 7 órától a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia közösségi termében lesz. November 21-én, csütörtökön este fél 7 órától a Brassó-bolonyai plébánia Szent Imre közösségi házában is bemutatják a könyvet. November 22-én, pénteken este 6 órától pedig a csíkszeredai Szent Ágoston plébánián lesz könyvbemutató.

Lelkigyakorlat Csaba testvérrel
1479. november 13-án Mátyás király seregei a kenyérmezei csatában, életüket nem kímélve, megvédték szülőföldjüket és annak lakóit. Az ő emlékükre, a Szent Ferenc Alapítvány szászvárosi háza, a Kárpát-medencei Kinizsi Szövetség és a Mária Út Egyesülete zarándoklattal egybekötött lelkigyakorlatos megemlékezést szervez november 21-24. között. A program csütörtökön estétől vasárnap délig tart. A lelkigyakorlat során szentmisét mutatnak be az elhunyt hősökért, meglátogatják a Vajdahunyadi várat, Csaba testvér előadását hallgathatják a résztvevők, de lehetőség lesz kötetlen beszélgetésekre is.
Részvételi díj 400 lej, gyerekeknek 200 lej, amely tartalmazza a szállás és az étkezés költségét. Jelentkezni lehet Palkó Cecíliánál 0753-051727-es telefonszámon, vagy a ceciliapalko@yahoo.com címen.

Egyházzenei konferencia
Az egyházzene fontosságáról és annak szakralitásáról tart szakmai napot a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség november 22-én, pénteken délután háromnegyed 4 órától. Az Egyházzenei Konferencia helyszíne a Püspöki Palota Díszterme lesz.
A nap témája X. Piusz, Tra le Sollecitudini kezdetű rendelkezése, melyet három előadó mutat be, több szempontból megvilágítva. A konferencia kiértékelését énekelt vesperás követi a székesegyházban, majd Józsa Domokos előadásában orgonakoncert következik, Domenico Zipoli műveiből készült válogatást hallgathatnak meg az érdeklődök.

Jótékonysági adventi vásár
A megújult nagyváradi püspöki palota kertjében, hatodik alkalommal szervezik meg az Adventi Jótékonysági Vásárt december 7-én, szombaton, délután 3 órától. Sokszínű vásári kínálattal, finom házi készítményű süteményekkel, lélekfelemelő adventi és karácsonyi muzsikával, kézműves foglalkozásokkal várnak mindenkit. A vásárra Szent Miklós püspök is megérkezik. A begyűlt összeget jótékonysági célra fordítják, két beteg kisfiú, Noel és István gyógykezelésének költségeihez járulva hozzá. A vásár este 7 órakor a szabadtéri adventi koszorú második gyertyájának ünnepélyes meggyújtásával zárul.

Időjárás: Esős és száraz napok váltják egymást, a maximumok továbbra is 10 fok felett maradnak.
Ma fátyolfelhős időre van kilátás, de napos időszakok is lesznek. A reggeli órákban helyenként köd képződik, mely északnyugaton napközben is tartós lehet. A középső tájakon megélénkülhet a délkeleti szél. Napközben 15-19 fok várható.

MRE – Hírszolgálat, 2019. november 19.

About the author

majoros gabriella