2019. november 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Könyvbemutató Székelyudvarhelyen Ma este 7 órától Székelyudvarhelyen a belvárosi unitárius egyházközség Vallásszabadság imatermében (amely a parókiaépület alagsorában található) bemutatják Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános Keresztmalac című könyvét. A kötetet ismerteti és a szerzővel beszélget Simó Márton író, újságíró.

Repülj, míg vannak szárnyaid! Megjelent Joyce Rupp amerikai lelkiségi író negyedik könyve magyarul, „Repülj, míg vannak szárnyaid!” címmel. A szervita szerzetes-szerző műveit a mélyen megélt lelkiség és a mindennapok gyakorlatiassága, a művészi ihlet és a sokrétű tudás, valamint a bölcs kísérő és küzdő lelki társ vonásainak egyensúlya jellemzi. Lelki utakról és útkeresésről Bereczki Silvia segítőnővérrel, a könyvek fordítójával Szőcs Csaba szászfenesi plébános, a kiadó igazgatója beszélget. A bemutató ma délután 4 órától a gyergyóditrói községi könyvtár, majd este 7 órától a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia közösségi termében lesz. Holnap este fél 7 órától a Brassó-bolonyai plébánia Szent Imre közösségi házában is bemutatják a könyvet. November 22-én, pénteken este 6 órától pedig a csíkszeredai Szent Ágoston plébánián lesz könyvbemutató.

Ingyenes egészségügyi felmérés A Máltai Szeretetszolgálat és az újszentesi polgármesteri hivatal ingyenes egészségügyi felmérést szervez, a szolgáltatást ma és holnap még igénybe lehet venni reggel 8 és délután 2 óra között. A jelentkezők általános egészségügyi felmérésben, szemészeti és gyermek ortopédiai vizsgálatban, illetve tüdőszűrésben részesülhetnek. Helyszín az újszentesi sportcsarnok.

Karácsonyi rajzpályázat A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány karácsonyi rajzpályázatot hirdet Ajándékom a kis Jézusnak címmel. Az A4-es méretű, vízfestékkel készített alkotások leadási határideje november 22. A beérkezett munkákat értékelik és kiállítják. A jutalmakat december 1-én a kicsi mise után vehetik át a nyertesek.

Továbbképző Temesváron November 22-24. között a temesvári Marienheim ifjúsági házban csoportvezetőknek szerveznek továbbképző tanfolyamot. A kurzuson azok a fiatalok vesznek részt, akik a különböző ifjúsági rendezvényeken csoportvezetőként tevékenykednek, a plébániákon munkájukkal segítik a lelkipásztort és részt vállalnak az ifjúsági csoportok rendszeres találkozóinak megszervezésében, levezetésében. November 23-án, szombaton délután 6 órakor Pál József Csaba megyéspüspök a résztvevőknek szentmisét celebrál, amelynek keretében diplomát nyújtanak át azoknak a fiataloknak, akik a csoportvezetői tanfolyam mind a három szakaszán részt vettek.

Ravatalozó kápolna megáldása November 23-án, szombaton délelőtt 11 órai kezdettel Tamás József püspök szentmisét mutat be Mikházán, melynek keretében megáldja az újonnan épült ravatalozó kápolnát.

Krisztus Király ünnepe A gyulafehérvári főegyházmegyében a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templom búcsúját november 24-én vasárnap ünneplik. Előtte, pénteken és szombaton előkészületet tartanak az este 6 órakor kezdődő szentmisék keretében. Szombaton délután 4 órától a lelkiségi csoportok szentségimádást tartanak a templomban. A búcsú napján délelőtt fél 11 és este 6 órakor kezdődnek az ünnepi szentmisék. Az elmélkedéseket és az ünnepi szentmiséket Bodor Attila teológiai tanár, kudzsiri plébános tartja. A szentmisék előtt és alatt szentgyónásra és lelki beszélgetésre van lehetőség. A vasárnap esti szentmisét az erdélyi Mária Rádió közvetíti. A nagykászoni Krisztus Király-templomban vasárnap délután fél 1 órakor tartják a búcsús szentmisét. Az ünnep főcelebránsa és szónoka: Pál Vilmos Barna alcsík-kászoni főesperes, csíkszentgyörgyi plébános. Keresztváron a Krisztus Király-napi búcsús szentmisén, amely vasárnap délután fél 3 órakor kezdődik, a szentbeszédet az anyaegyházközség, Uzon plébánosa Elekes Szabolcs tartja.

Együtt, egymásért, szentmiklósiakért A gyergyószentmiklósi önkormányzat idén is útjára indítja az Együtt, egymásért, szentmiklósiakért programot. A karitatív rendezvény november 24-én, vasárnap délután 5 órakor a Szent Miklós-templomban ökumenikus istentisztelettel kezdődik. Az előző évekhez hasonlóan tartós élelmiszert gyűjtenek szűkös körülmények között élő gyergyószentmiklósi sokgyermekes családoknak, egyedülálló időseknek, egyszülős családoknak, sérültet gondozó családoknak. További információk a romkat.ro oldalon olvashatóak.

Időjárás: A mai napon több helyen eshet, északon késő délutánig viszont száraz idő várható. A keleties szelet helyenként élénk, néhol erős lökések kísérhetik. Hajnalban 3-9, délután 13-19 C fokig melegszik a levegő.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a zabolai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Hála a negyed évszázadért 1994. november 20-án Reizer Pál megyés püspök szentelte fel a szatmárnémeti Szentlélek templomot. Az elmúlt 25 esztendőért hálaadó szentmisét tartanak ma este hat órakor, hogy közösen tekintsenek vissza az eltelt időre. Az ünnepi szentmisét Schönberger Jenő megyés püspök mutatja be, a szentbeszédet Hársfalvi Ottó általános helynök tartja. Szeretettel várják a híveket a közös ünneplésre.

Kiállítás és koncert Csíkszeredában A Héttorony Fesztivál keretében a csíkszeredai Millenniumi templomban ma az esti szentmise után, fél 7 órától megnyitják „Az Országépítő Kós Károly Egyesület tevékenységéről” című építészeti kiállítást. Ezt követően koncertet tart a magyarországi Szent Efrém Férfikar.

Könyvbemutató Székelyudvarhelyen és Oroszhegyen Ma este 7 órától Székelyudvarhelyen a belvárosi unitárius egyházközség Vallásszabadság imatermében, holnap délután 5 órától az oroszhegyi plébániatemplomban bemutatják Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános Keresztmalac című könyvét. A kötetet ismerteti és a szerzővel beszélget Simó Márton író, újságíró.

Előadások a Kneipp-terápiáról A vízben rejlő erő címmel a székelyudvarhelyi Péter Mária Imelda ferences nővér előadást tart a víz jótékony hatásairól, a Kneipp-terápiáról. Holnap este 6 órától a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum dísztermében, november 22-én, pénteken este 7 órától pedig a Szászfenesi római katolikus plébánián várják az érdeklődőket.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson A Belső iránytű programsorozat keretében november 22-én pénteken este 7 órai kezdettel Laczkó Vass Róbert kolozsvári színművész tart előadást, melynek címe Vannak vidékek. Világjárás, világlátás keresztény szemmel, a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia nagytermében. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Adventi lelki ráhangolódás Csíkszentdomokoson „Mikor a csillagot meglátták, örvendezni kezdtek.” mottóval adventi lelki ráhangolódást tartanak gyermeküket egyedül nevelő szülők részére november 23-án, szombaton délelőtt 9 és délután 5 óra között a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Darvas Piroska segítőnővér vezetésével. Jelentkezni még a mai nap folyamán lehet a 0743 753 494-es telefonszámon vagy a darvas.piroska@yahoo.com e-mail címen.

Bibliakurzus a szalvatoriánus rendházban A temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus kolostor bibliakurzust szervez János evangéliumáról a felnőtt világi hívek számára a következő időpontokon: november 23., december 14., január 18., február 15. és március 14. délelőtt 10 és délután 4 óra között. Részvételi díj alkalmanként 30 lej. A kurzust dr. Imogen Tietze referens vezeti. Jelentkezni lehet a bildungsreferat@salvatorianer.at és a salvatorieni@gmail.com e-mail címen, vagy a 0723- 523369 telefonon számon.

Jubileumi szentmise Karánsebesen A ferences nővérek újkaránsebesi Assisi Szent Ferenc kápolnájában november 23-án, szombaton 12 órakor szentmisét mutatnak be annak emlékére, hogy 300 évvel ezelőtt érkeztek meg Karánsebesre az első német telepesek. Ezt követően a résztvevők körmenetben vonulnak a helyi temető Szent Erzsébet kápolnájához, ahol imát mondanak.

Meseterápia Kolozsváron a Boldog Salkaházi Sára-teremben meseterápiát tart Homa Ildikó pszichológus, szociális testvér, valamint Szép Mónika és Székely Beáta pedagógusok november 25-én, december 2-án és 9-én délután 5 órai kezdettel. A mese- és történetfeldolgozó csoport nagyszerű kognitív és érzelmi fejlődési lehetőséget jelent a gyermek számára. Várják az 5–8 éves gyermekek jelentkezését a programokra (a szülők is részt vehetnek a foglalkozáson), amely pedagógiai és lélektani ihletettségű mesefeldolgozási elveken alapszik. Előzetes bejelentkezés szükséges SMS-ben a 0745 703 372-es telefonszámon.

Adventi lelkinapok édesanyáknak Székelyudvarhelyen Elfogadás-ajándékozás címmel Nagy Enikő, Kriszta mallersdorfi ferences nővér adventi lelkinapokat tart édesanyáknak a Kett pedagógia alkalmazásával, december 6-8. között a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. Előzetes bejelentkezés szükséges december 2-ig a 0266 210 537 vagy a 0755 489 743-as telefonszámok egyikén, illetve a hazpio@gmail.com e-mail címen.

Időjárás: A mai napon több helyen eshet, északon késő délutánig viszont száraz idő várható. A keleties szelet helyenként élénk, néhol erős lökések kísérhetik. Hajnalban 3-9, délután 13-19 C fokig melegszik a levegő.

MRE - Hírszolgálat, 2019. november 20.

About the author

Majoros Gabriella