2019. november 21. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Előadások A Kneipp-terápiáról A vízben rejlő erő címmel a székelyudvarhelyi Péter Mária Imelda ferences nővér előadást tart a víz jótékony hatásairól, a Kneipp-terápiáról. Ma este 6 órától a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum dísztermében. Holnap este 7 órától pedig a Szászfenesi római katolikus plébánián lesz az előadás.

Csadi Zoltán színművész előadása Csadi Zoltán „Útirajzok” címet viselő előadása a magyar kultúra és az 1848-as szabadságharc egyik központi alakjának, Petőfi Sándornak magyarországi és erdélyi „vándorlásait”, utazásait mutatja be. Az egyszemélyes darabban más színben tűnik fel nemzetünk költője: forradalmár mivolta helyett a saját útját és önmagát kereső 24 éves fiatal alakja és személyisége elevenedik meg előttünk. Az előadás ma délután 1 órakor Kovásznán a Művelődési Központban, illetve este 6 órakor a Városi Művelődési Ház - Ignácz Rózsa termében lesz látható.

Egyházmegyei Kórustalálkozó Az elmúlt évek hagyományát folytatva, idén is, Szent Cecília, az egyházzene védőszentjének emléknapjához közel eső szombaton a Nagyváradi Székesegyházban Egyházmegyei Kórustalálkozót tartanak. A rendezvény november 23-án, szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik, ahova várják azokat a kórusokat, melyek rendszeres zenei szolgálatot végeznek a plébániatemplomokban.

Jótékonysági előadás A nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata csatlakozik a súlyos betegségben szenvedő érkörtvélyesi Ölyüs Noel gyógyulását támogató gyűjtéshez. A november 24-én, vasárnap délelőtt 10 órától kezdődő „A boldogság madara című előadás” előtt a jegyárat (gyerekeknek 7 lej, felnőtteknek 10 lej), illetve további adományaikat a nézők az előtérben felállított urnában helyezhetik majd el. Az előadásra előzetes jegyvásárlás nem lehetséges, azonban a terem korlátozott befogadóképességére való tekintettel a szervezők kérik, hogy az érdeklődők előre foglalják le helyeiket a lilliputtarsulat@gmail.com e-mail címen. Az előadás 7 éven felülieknek ajánlott. Segítsünk együtt!

Jubileumi szentmise Karánsebesen A ferences nővérek újkaránsebesi Assisi Szent Ferenc kápolnájában november 23-án, szombaton déli 12 órakor szentmisét mutatnak be annak emlékére, hogy 300 évvel ezelőtt érkeztek meg Karánsebesre az első német telepesek. Ezt követően a résztvevők körmenetben vonulnak a helyi temető Szent Erzsébet kápolnájához, ahol imát mondanak.

Szent Katalin napi búcsúk A gyulafehérvári egyházmegyében Miklósvár leányegyházközségben, a bölöni Szent Katalin kápolnában a búcsús szentmisét november 24-én, vasárnap délután 2 órakor ünneplik. A szentbeszédet György Imre baróti segédlelkész tartja. Szászmátéban november 24-én, vasárnap délután 4 órakor mutatják be a búcsús szentmisét. Az ünnep szónoka Lőrinczi Károly vicei plébános. A szentkatolnai plébániatemplomban november 25-én, hétfőn délelőtt 11 órakor kezdődik a a búcsú. A szentmise szónoka: Sebestyén Péter, a marosvásárhelyi Szent Imre egyházközség plébánosa. Az Alexandriai Szent Katalin tiszteletére szentelt ditrói kistemplom búcsúját november 25-én, hétfőn délután 5 órakor ünneplik. A szentmisén Simon Imre segesvári segédlelkész prédikál. A temesvári egyházmegyében a temesvár-belvárosi templom védőszentje Alexandriai Szent Katalin. A templombúcsút a közösség idén november 24-én, vasárnap ünnepli. Az ünnepi szentmisét este 6 órai kezdettel Pál József Csaba megyés püspök mutatja be.

Ifjúsági találkozó Az temesvári Egyházmegyei Ifjúsági Központ szervezésében a hegyvidéki főesperesség fiataljainak találkozójára kerül sor november 30-án, szombaton, a lugosi plébánián. A rendezvény délelőtt 10 órakor kezdődik, a programban katekézis, kiscsoportos tevékenység szerepel. A templomban délután 4 órakor Pál József Csaba megyés püspök mutat be szentmisét, amelynek keretében a fiatalok meggyújtják az első adventi gyertyát. Az összejövetelre az egyházmegye több plébániájáról is várnak résztvevőket, lelkipásztorokat és fiatalokat.

Időjárás: Az első hó az elkövetkező 3-4 napban hullhat le mind hegyvidéken, mind az alacsonyabban fekvő területeken is. Ugyanakkor december közepéig az ilyenkor megszokottnál enyhén magasabbak lesznek országszerte a hőmérsékletek, az Országos Meteorológiai Szolgálat szakértői szerint. Ma reggel az ország több területén eshet, de délután már csak keleten fordulhat elő kisebb eső, zápor. Máshol felszakadozik a felhőzet, és hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A déli-délkeleti szél több helyen megélénkülhet. Hajnalban fagypont alá süllyed a hőmérők higanyszála. Délután 10-17 fokra számíthatunk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a nyárádgálfalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Adj időt a léleknek! A Kolozsvári Egyetemi Lelkészség szervezésében imasuli kezdődik „Adj időt a Léleknek” címmel. Személyes életutunkon nagy segítségünkre van az imaélet, de az ima nem egy mankó, amire csak bizonyos helyzetben, életállapotban van szükség, hanem maga az Út Isten felé. A havonta sorra kerülő imaalkalom segítséget nyújt távolságot tartani a mindennapoktól, jobban látni önmagunkat, megtapasztalni Istent az életünkben és Vele megújítani az imánkat. Az első alkalom ma este 8 órától az Egyetem utca 5 szám alatt lesz.

Jótékonysági koncert A nagyváradi Szent László-templomban holnap, Szent Cecília napján este 7 órától jótékonysági koncertet tartanak, amelynek adományait teljes mértékben a kicsi Noel gyógykezelésére fordítják. Az est vendégművészei: Szeghalmi Emese, Viktor József és Katona Ábel.

Gyermektalálkozó és kreatív foglalkozás A temesvár-józsefvárosi plébánián októbertől magyar nyelvű gyermektalálkozót és kreatív foglalkozást indítottak, a soron következő alkalom november 23-án, szombaton délelőtt 11-12 óra között lesz, melynek témája: A nagylelkű fa. A gyerek foglalkozások a jövőben is folytatódnak. Szeretettel várják a kisebb és nagyobb gyerekeket egyaránt.

Könyvbemutató Kolozsváron A pápalátogatást megörökítő könyvet a Verbum kiadó munkatársai és a kötetben közreműködők részvételével párbeszédes keretben mutatják be holnap délután 5 órától Kolozsváron a nőszövetség Szentegyház utcai dísztermében. A könyvbemutató alkalmával a kötet kedvezményes áron megvásárolható.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson A Belső iránytű programsorozat keretében november 22-én pénteken este 7 órai kezdettel Laczkó Vass Róbert kolozsvári színművész tart előadást, melynek címe Vannak vidékek. Világjárás, világlátás keresztény szemmel, a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia nagytermében. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Változik a szentmisék rendje a székesegyházban A nagyváradi székesegyházban november 24-től, vasárnaptól megváltozik a szentmisék rendje. Reggel 8 órától, délelőtt 11 órától és este 6 órától lesznek szentmisék. A délelőtti szentmise latin mise lesz, melyen a zenei szolgálatot a székesegyház kórusa látja el, Kristófi János vezényletével, az esti 6 órás szentmisén a templom kis kórusa énekel, Oláh Gabriella vezetésével.

Orgona megáldása Temesváron, a Millenniumi templom orgonája Dessewffy Sándor püspök ajándéka, az ő megrendelésére készült Carl Leopold Wegenstein temesvári orgonaépítő mester műhelyében. A hangszer az elmúlt hónapokban átfogó felújításon esett át. A munkálatok befejeztével november 24-én, vasárnap délelőtt 11 órától szentmisét mutat be Pál József-Csaba megyés püspök, amelynek keretében megáldja az orgonát. Az ünnepségen részt vesz Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Meseterápia Kolozsváron a Boldog Salkaházi Sára-teremben meseterápiát tart Homa Ildikó pszichológus, szociális testvér, valamint Szép Mónika és Székely Beáta pedagógusok november 25-én, december 2-án és 9-én délután 5 órai kezdettel. A mese- és történetfeldolgozó csoport nagyszerű kognitív és érzelmi fejlődési lehetőséget jelent a gyermek számára. Várják az 5–8 éves gyermekek jelentkezését a programokra (a szülők is részt vehetnek a foglalkozáson), amely pedagógiai és lélektani ihletettségű mesefeldolgozási elveken alapszik. Előzetes bejelentkezés szükséges SMS-ben a 0745-703372-es telefonszámon.

Időjárás: Az első hó az elkövetkező 3-4 napban hullhat le mind hegyvidéken, mind az alacsonyabban fekvő területeken is. Ugyanakkor december közepéig az ilyenkor megszokottnál enyhén magasabbak lesznek országszerte a hőmérsékletek, az Országos Meteorológiai Szolgálat szakértői szerint. Ma reggel az ország több területén eshet, de délután már csak keleten fordulhat elő kisebb eső, zápor. Máshol felszakadozik a felhőzet, és hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A déli-délkeleti szél több helyen megélénkülhet. Hajnalban fagypont alá süllyed a hőmérők higanyszála. Délután 10-17 fokra számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2019. november 21.

About the author

Majoros Gabriella