2019. november 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Rendhagyó irodalomóra Ady Endre születésnapja alkalmából Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Kolozs Megyei Tanács általános és középiskolás diákok számára rendhagyó irodalomórát szervez ma a csucsai Boncza-kastélyba. Az eseményre Erdély több településéről összesen 480 diák jelentkezett. Az ünnepélyes megnyitó délután 2 órakor kezdődik. Imre Zoltán, az irodalomóra vezetője, betekintést nyújt Ady Endre életének utolsó éveibe, a költő és múzsája közötti házassági viszony történetébe, a nagy háború Adyra vonatkozó hatásába és ezzel párhuzamosan bemutatja a költő „A halottak élén” című verseskötetét.

Előadás A Kneipp-terápiáról A vízben rejlő erő címmel a székelyudvarhelyi Péter Mária Imelda ferences nővér előadást tart a víz jótékony hatásairól, a Kneipp-terápiáról. Ma este 7 órától a Szászfenesi római katolikus plébánián lesz az előadás.

Gyermektalálkozó és kreatív foglalkozás A temesvár-józsefvárosi plébánián októbertől magyar nyelvű gyermektalálkozót és kreatív foglalkozást indítottak, a soron következő alkalom holnap délelőtt 11-12 óra között lesz, melynek témája: A nagylelkű fa. A gyerek foglalkozások a jövőben is folytatódnak. Szeretettel várják a kisebb és nagyobb gyerekeket egyaránt.

Jubileumi szentmise Karánsebesen A ferences nővérek újkaránsebesi Assisi Szent Ferenc kápolnájában holnap déli 12 órakor szentmisét mutatnak be annak emlékére, hogy 300 évvel ezelőtt érkeztek meg Karánsebesre az első német telepesek. Ezt követően a résztvevők körmenetben vonulnak a helyi temető Szent Erzsébet kápolnájához, ahol imát mondanak.

Szoboravató Gyergyóalfaluban November 24-én Krisztus király ünnepén ünnepélyes keretek között felavatják Márton Áron bronz mellszobrát, püspökké szentelésének 80. évfordulója alkalmából, melyet Lázár Imre székelyudvarhelyi harangöntő keszítet. Az ünnepség délelőtt fél 11 órakor szentmisével kezdődik, melyet Tamás József segédpüspök mutat be, közreműködik a Gyergyóalfalvi Római Katolikus Egyházkórus. A szentmise után kezdődik a szoboravató a templomkertben majd koszorúzásra kerül sor.

Szent Erzsébet napi búcsúk A gyulafehérvári egyházmegyében Úzvölgyében holnap déli 12 órakor lesz a búcsú. Az ünnepi szentbeszédet Papp Márton csíkszentkirályi plébános tartja. Kovászna leányegyházközségében, Kommandón a búcsút, november 24-én, vasárnap délután 5 órakor tartják. A szentmise szónoka Fechetă Jenő ferences atya, a brassói ferences templom igazgatója.

Könyvbemutató Kolozsváron A pápalátogatást megörökítő könyvet a Verbum kiadó munkatársai és a kötetben közreműködők részvételével párbeszédes keretben mutatják be holnap délután 5 órától Kolozsváron a nőszövetség Szentegyház utcai dísztermében. A könyvbemutató alkalmával a kötet kedvezményes áron megvásárolható.

Test és lélek egysége A Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ szervezésében lelkigyakorlatot tartanak házaspároknak intimitás-, szexualitás- és kapcsolatépítés tematikával a csíksomlyói Jakab Antal tanulmányi Házban november 29 és december 1 között. A lelkigyakorlat vezetői Gorove László és Kriszta, 37 éve házas budapesti szakemberek, a „Családok Jézusban” közösség felelősei. A hétvége célja, hogy a házastársi kapcsolat alapjait, a felek közti kommunikációt fejlesszék. A programban szentírásra alapozott előadások, egyéni és páros valamint kiscsoportos beszélgetések, személyes idő és szentségimádás is szerepel. További információk a csalad.ro oldalon.

Adventi lelki hétvége fiataloknak Nagyon hamar elszalad az advent ideje, és azon kapjuk magunkat, hogy az első gyertya meggyújtása után szinte beesünk a karácsonyfa alá. A szervezők ezt a tapasztalatot szeretnék megváltoztatni egy lelki hétvégével, amelynek során kicsit elcsendesedve előkészíthetjük szívünket a kisded Jézus befogadására. A program a székelyudvarhelyi ferences kolostorban lesz december 6-8 között A lelki hétvégéről bővebben a mai déli magazinban hallhatnak.

Ifjúsági találkozó Az temesvári Egyházmegyei Ifjúsági Központ szervezésében a hegyvidéki főesperesség fiataljainak találkozójára kerül sor november 30-án, szombaton, a lugosi plébánián. A rendezvény délelőtt 10 órakor kezdődik, a programban katekézis, kiscsoportos tevékenység szerepel. A templomban délután 4 órakor Pál József Csaba megyés püspök mutat be szentmisét, amelynek keretében a fiatalok meggyújtják az első adventi gyertyát. Az összejövetelre az egyházmegye több plébániájáról is várnak résztvevőket, lelkipásztorokat és fiatalokat.

Időjárás: Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint erős lehűlés, havas eső, a hegyekben havazás várható Erdélyben, Moldvában és Munténiában. A figyelmeztető előrejelzés holnap reggelig érvényes. A hőmérséklet országszerte csökken. Hegyvidéken, elsősorban az 1500 méter fölötti területeken hózáporok várhatók és jelentős vastagságú hóréteg alakulhat ki. Bőségesebb csapadékra elsősorban az ország déli részén lehet számítani, ahol a lehulló csapadékmennyiség elszórtan a 40-60 litert is elérheti négyzetméterenként. A délkeleti szél élénk, néhol erős lesz. A fagyos hajnalt követően, délután 8-14 fok várható.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csíkszeredai Szent Ágoston és a haralyi Nepomuki Szent János templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Új érseke van a bukaresti egyházmegyének Tegnap, november 21-én Ferenc pápa elfogadta Ioan Robu érsek-metropolita lemondását a Bukaresti Római Katolikus Érsekség éléről és kinevezte utódát Aurel Percă eddigi jászvásári segédpüspök személyében. Aurel Percă 1951. augusztus 15-én született a jászvásári püspökséghez tartozó Szabófalván. Az elemi iskolát és a líceumot szülőfalujában végezte. Jászvásáron 1973-ban elvégezte a kántoriskolát, majd 1979-ben a jászvásári teológiát. Jakab Antal püspök a jászvásári egyházmegye számára szentelte pappá 1979. június 29-én. Papságának eddigi negyven éve alatt több pasztorális és vezető funkciót is betöltött.1999. szeptember 29-én II. János Pál pápa Maurianai címzetes püspökké és a jászvásári egyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. 1999. december 8-án szentelte Petru Gherghel megyéspüspök. Az új érsek beiktatásáig Ioan Robu nyugalmazott érsek apostoli adminisztrátorként vezeti a bukaresti érsekséget.

Előadás Csíkszeredában A honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadás-sorozat keretében, ma este 6 órától Darvas-Kozma József esperes, plébános és Tircsné Propper Valéria közös előadására kerül sor „A Szentkorona és a vétójog a pápaválasztásnál” címmel a csíkszeredai polgármesteri hivatal gyűléstermében.

Repülj, míg vannak szárnyaid! Megjelent Joyce Rupp amerikai lelkiségi író negyedik könyve magyarul, „Repülj, míg vannak szárnyaid!” címmel. Lelki utakról és útkeresésről Bereczki Szilvia segítőnővérrel, a könyvek fordítójával Szőcs Csaba szászfenesi plébános, a kiadó igazgatója beszélget. A bemutató ma este 7 órától kezdődik a csíkszeredai Szent Ágoston plébánián.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson A Belső iránytű programsorozat keretében ma este 7 órai kezdettel Laczkó Vass Róbert kolozsvári színművész tart előadást, melynek címe Vannak vidékek. Világjárás, világlátás keresztény szemmel, a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia nagytermében. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Krisztus Király ünnepe A gyulafehérvári főegyházmegyében a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templom búcsúját november 24-én vasárnap ünneplik. Előtte, ma és szombaton előkészületet tartanak az este 6 órakor kezdődő szentmisék keretében. Szombaton délután 4 órától a lelkiségi csoportok szentségimádást tartanak a templomban. A búcsú napján délelőtt fél 11 és este 6 órakor kezdődnek az ünnepi szentmisék. Az elmélkedéseket és az ünnepi szentmiséket Bodor Attila teológiai tanár, kudzsiri plébános tartja. A szentmisék előtt és alatt szentgyónásra és lelki beszélgetésre van lehetőség. A vasárnap esti szentmisét az erdélyi Mária Rádió közvetíti. A nagykászoni Krisztus Király-templomban vasárnap délután fél 1 órakor tartják a búcsús szentmisét. Az ünnep főcelebránsa és szónoka: Pál Vilmos Barna alcsík-kászoni főesperes, csíkszentgyörgyi plébános. Keresztváron a Krisztus Király-napi búcsús szentmisén, amely vasárnap délután fél 3 órakor kezdődik, a szentbeszédet az anyaegyházközség, Uzon plébánosa Elekes Szabolcs tartja. A temesvári egyházmegyében a Szent Katalin plébánia templomban november 24-én, vasárnap délelőtt 11 órai kezdettel tartanak szentmisét Krisztus Király tiszteletére, melyet Johann Dirschl általános helynök celebrál.

Magyar mise rockoratórium November 30-án, szombaton délután 6 órakor a dévai Páduai Szent Antal plébániatemplomban a marosvásárhelyi Mustármag Énekegyüttes előadásában lesz hallható a „Magyar mise” című rockoratórium. A dalszöveget szerezte Tolcsvay Béla, zeneszerző Tolcsvay László.

Időjárás: Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint erős lehűlés, havas eső, a hegyekben havazás várható Erdélyben, Moldvában és Munténiában. A figyelmeztető előrejelzés szombat reggelig érvényes. A hőmérséklet országszerte csökken. Hegyvidéken, elsősorban az 1500 méter fölötti területeken hózáporok várhatók és jelentős vastagságú hóréteg alakulhat ki. Bőségesebb csapadékra elsősorban az ország déli részén lehet számítani, ahol a lehulló csapadékmennyiség elszórtan a 40-60 litert is elérheti négyzetméterenként. A délkeleti szél élénk, néhol erős lesz. A fagyos hajnalt követően, délután 8-14 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2019. november 22.

About the author

Majoros Gabriella