2019. november 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az altorjai templomban, holnap pedig a a szárazpataki templomban tartanak örökös szentségimádási napot. A nagyváradi egyházmegyében a holnapi nap folyamán Kérésztelken és Kágyán lesz a híveknek lehetősége örökös szentségimádásba bekapcsolódni. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Repülj, míg vannak szárnyaid!
Megjelent Joyce Rupp amerikai lelkiségi író negyedik könyve magyarul, „Repülj, míg vannak szárnyaid!” címmel. Lelki utakról és útkeresésről Bereczki Szilvia segítőnővérrel, a könyvek fordítójával Szőcs Csaba szászfenesi plébános, Bakó Judit beszélget. A holnap délelőtti szentmise után, fél 12 órától a jobbágytelki római katolikus templomban mutatják be a könyvet.

Jótékonysági előadás
A nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata csatlakozik a súlyos betegségben szenvedő érkörtvélyesi Ölyüs Noel gyógyulását támogató gyűjtéshez. A holnap délelőtt 10 órától kezdődő „A boldogság madara című előadás” előtt a jegyárat (gyerekeknek 7 lej, felnőtteknek 10 lej), illetve további adományaikat a nézők az előtérben felállított urnában helyezhetik majd el. Az előadásra előzetes jegyvásárlás nem lehetséges, azonban a terem korlátozott befogadóképességére való tekintettel a szervezők kérik, hogy az érdeklődők előre foglalják le helyeiket a lilliputtarsulat@gmail.com e-mail címen. Az előadás 7 éven felülieknek ajánlott. Segítsünk együtt!

Szoboravató Gyergyóalfaluban
Holnap, Krisztus Király napján ünnepélyes keretek között felavatják Márton Áron bronz mellszobrát, püspökké szentelésének 80. évfordulója alkalmából, melyet Bálint Károly marosvásárhelyi szobrászművész készített. Az ünnepség délelőtt fél 11 órakor szentmisével kezdődik, melyet Tamás József segédpüspök mutat be, közreműködik a Gyergyóalfalvi Római Katolikus Egyházkórus. A szentmise után kezdődik a szoboravató a templomkertben majd koszorúzásra kerül sor.

Krisztus Király ünnepe
A gyulafehérvári főegyházmegyében a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templom búcsúját holnap ünneplik. Előtte előkészületet tartanak az este 6 órakor kezdődő szentmisék keretében. Ma délután 4 órától a lelkiségi csoportok szentségimádást tartanak a templomban. A búcsú napján délelőtt fél 11 és este 6 órakor kezdődnek az ünnepi szentmisék. Az elmélkedéseket és az ünnepi szentmiséket Bodor Attila teológiai tanár, kudzsiri plébános tartja. A szentmisék előtt és alatt szentgyónásra és lelki beszélgetésre van lehetőség. A vasárnap esti szentmisét az Erdélyi Mária Rádió közvetíti.
nagykászoni Krisztus Király-templomban holnap délután fél 1 órakor tartják a búcsús szentmisét. Az ünnep főcelebránsa és szónoka: Pál Vilmos Barna alcsík-kászoni főesperes, csíkszentgyörgyi plébános.
Keresztváron a Krisztus Király-napi búcsús szentmisén, amely holnap délután fél 3 órakor kezdődik, a szentbeszédet az anyaegyházközség, Uzon plébánosa Elekes Szabolcs tartja.
A temesvári egyházmegyében a Szent Katalin plébánia templomban holnap délelőtt 11 órai kezdettel tartanak szentmisét Krisztus Király tiszteletére, melyet Johann Dirschl általános helynök celebrál.
A nagyváradi egyházmegyében a székesegyházban, holnap délelőtt 11 órától Böcskei László megyéspüspök mutat be ünnepi szentmisét.

Szent Katalin napi búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében Miklósvár leányegyházközségben, a bölöni Szent Katalin kápolnában a búcsús szentmisét holnap délután 2 órakor ünneplik. A szentbeszédet György Imre baróti segédlelkész tartja.
Szászmátéban holnap délután 4 órakor mutatják be a búcsús szentmisét. Az ünnep szónoka Lőrinczi Károly vicei plébános.
A szentkatolnai plébániatemplomban november 25-én, hétfőn délelőtt 11 órakor kezdődik a a búcsú. A szentmise szónoka: Sebestyén Péter, a marosvásárhelyi Szent Imre egyházközség plébánosa.
Az Alexandriai Szent Katalin tiszteletére szentelt ditrói kistemplom búcsúját november 25-én, hétfőn délután 5 órakor ünneplik. A szentmisén Simon Imre segesvári segédlelkész prédikál.
A temesvári egyházmegyében a temesvár-belvárosi templom védőszentje Alexandriai Szent Katalin, a templombúcsút a közösség holnap ünnepli. Az ünnepi szentmisét este 6 órai kezdettel Pál József Csaba megyés püspök mutatja be.

Adventi lelkinapok édesanyáknak Székelyudvarhelyen
Elfogadás-ajándékozás címmel Nagy Enikő, Kriszta mallersdorfi ferences nővér adventi lelkinapokat tart édesanyáknak a Kett pedagógia alkalmazásával, december 6-8. között a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. Előzetes bejelentkezés szükséges december 2-ig a 0266-210537 vagy a 0755-489743-as telefonszámok egyikén, illetve a hazpio@gmail.com e-mail címen.

Hétvégi szentmise közvetítések
A világméretű imába bekapcsolódva, ma este 6 órától a nagyváradi stúdió kápolnájából Szentségimádást hallhatnak. Holnap délelőtt fél 11 órától rózsafüzér imát, majd szentmisét közvetítünk Nagyenyedről, este 6 órától búcsús szentmisét hallhatnak Sepsiszentgyörgyről a Krisztus Király templomból.

Időjárás: A sokéves átlagnál alacsonyabb hőmérsékleti értékekre, havas esőre és havazásra, illetve erős szélre lehet számítani az ország nagy részében a mai napon is. A meteorológiai szolgálat szerint elsősorban Moldvában és Erdély keleti részében (Székelyföldön) lesz rendkívül hideg, ezekben a régiókban nap közben sem melegszik fagypont fölé a levegő. A Déli- és Keleti-Kárpátokban havazni fog, Olténia, Muntenia és Moldva dombvidékein havas eső várható, elszórtan jégképződés lehetséges.

MRE - Hírszolgálat, 2019. november 23.

About the author

majoros gabriella