2019. november 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Adventi koszorú kötés
November 30-án, szombaton várnak mindenkit szeretettel a helyi kultúrotthonokban, közös adventi koszorú készítésre, Csíkdelnén déli 12 órától, Csíkcsomortánban délután 3 és Csíkpálfalván délután 4 órától. Az esemény alatt a résztvevők elkészítik családi koszorúikat és a falvak koszorúját is. A kötözéshez szükséges ágakat és drótot biztosítják, a díszítéshez szükséges elemeket, ollót illetve fogót kell vinni. Advent első vasárnapján közös gyertya gyújtásra kerül sor Csíkdelnén délután 4, Csíkpálfalván délután 5 és Csíkcsomortánban este 6 órától.

Edvin Marton Háromszéken
November 30-án tanúi lehetünk Sepsiszentgyörgyön egy rendkívül pörgős és energikus koncertshownak, a legendás Edvin Marton előadásában! A klasszikus és rock dallamok keveredéséből született The Rock Symphony műsor repertoárja különleges akkordokat elevenít fel. Az Emmy Díjas, Euróvíziós nyertes zeneszerző és hegedűművész mára már több mint 1000 koncertet adott a világ minden táján. Háromszéki fellépésének most a Sepsi Aréna ad otthont. Jegyek a bilete.ro oldalon vásárolhatóak.

Adventi gyertyagyújtás a székesegyháznál
Adventben különös figyelmet fordítunk Keresztelő Szent János szavainak és nagyobb buzgalommal készítjük az Úr útját és az utat a másik ember felé. Erre a közös „útépítésre“ hívnak minden jóakaratú embert advent szombatjain, este 7 órától. A Székesegyház mellett felállított koszorún ünnepélyesen meggyújtják az adventi gyertyát, majd a szertartás után a katolikus karitász munkatársai meleg teát és egy kis harapnivalót kínálnak az ünneplőknek. A két méter átmérőjű koszorú első gyertyája a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet szeminaristái által vezetett szertartás keretében lobban majd lángra.

Mikulás az Egyházmegyei Ifjúsági Központban
Myra jólelkű püspökére, a IV. században élt Szent Miklósra a mai napig szeretettel emlékezünk. Az ő alakját idézi a fehér szakállú, piros ruhás Mikulás, aki évről évre bekopogtat hozzánk. A puttonyos Mikulás idén december 5-én, csütörtökön a temesvári Egyházmegyei Ifjúsági Központba is ellátogat a díszteremben este 7 órakor kezdődő ünnepségre, amely alkalommal a hátrányos helyzetű gyermeknek szerez örömet ajándékaival. A Mikulás segítői idén is több temesvári ifjúsági csoport tagjai voltak. A rendezvényen részt vesz Pál Józef Csaba megyéspüspök.

Karácsonyi kórusfesztivál
A karácsony varázsa programsorozaton belül december 10-én és 11-én kórusfesztivált tartanak a nagykárolyi Károlyi-kastélyban. December 10-én, kedden este 6 órától karácsonyi dalok hangzanak el román nyelven, szerdán szintén este 6 órától magyar és német nyelvű előadást hallhatnak az érdeklődők. A belépés mindkét előadásra díjtalan.

Országos hittanverseny
Tizennegyedik alkalommal rendezik meg 2020. január 17–19. között a Hivatások nyomában című országos hittanversenyt Nagyváradon, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban. A versenyt a római katolikus teológiai líceumokban tanuló IX–XII. osztályos diákok számára hirdetik meg. A verseny fő témája: Szent II. János Pál pápa, Pietrelcinai Szent Pio atya, Boldog IV. Károly, Boldog Brenner János élete. Iskolánként 3 diákot és 1 kísérő tanárt várnak a versenyre. A részvétel mindenki számára ingyenes. Jelentkezni lehet december 10-ig Benedek Ramóna hitoktatónál a benedek.ramona@yahoo.com címen vagy a 0723-309044 telefonszámon.

Mosolyt ajándékozni
A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház és az Együtt a Rákos Gyermekekért Egyesület közösen igyekszik becsempészni az ünnep varázsát a rászoruló gyerekek életébe. E nemes cél érdekében arra kérnek mindenkit, hogy ha módjukban áll, ajándékozzanak csomagot a 6 hónapos és 17 éves kor közötti gyerekek számára.
A kezdeményezők javasolják, hogy minden csomag a következőket tartalmazza: tusfürdő, fogkefe, fogkrém, sapka/kendőcske/sál, egy apró játék, egy könyv, termosz/csésze, színes/nedves zsebkendő. Ugyanakkor kérik, hogy élelmiszereket és édességeket ne tegyenek a csomagba. Bátorítást, jókívánságokat és kedves gondolatokat megfogalmazó levelet vagy képeslapot mellékelhetnek.
Az adományokat december 12-ig lehet elhelyezni a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház bejáratainál: a főbejáratnál található adományládába keddtől péntekig 9 és délután 3 óra között, illetve az előadások kezdete előtt egy órával, valamint a művészbejárónál (a Kisterem bejáratánál) naponta 8 és este 10 óra között. Az adományozókat arra kérik, hogy a csomagokon tüntessék fel a megajándékozni kívánt gyerek nemét, életkorát – és könyvajándék esetében nemzetiségét.

Időjárás: Ma sokfelé kell számítani esőre, futó záporokra, néhol egy-egy zivatar sem kizárt. Helyenként megélénkülhet a délies szél. Hajnalban 2-8, délután 9-17 fok között alakul a hőmérséklet.

H Í R E K   R E G G E  L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kézdiszentkereszti templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Taizéi imaóra
„Nyugalmat talál lelketek.” mottóval taizéi imaórát tartanak a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum szervezésében a nagyváradi Barátok Templomában ma este 7 órától. Szeretettel várnak mindenkit.

Ünnepel a Szent Teodóra Egyesület
Fennállásának 10 éves jubileumát ünnepli holnap este 6 órai kezdéssel a Szent László Közösségi Házban a nagykárolyi Szent Teodóra Közösségi Központ Nonprofit Egyesület. Az ünnepség keretében lesz táncbemutató, valamint Ilyés Andrea kinetoterapeuta A mozgás szerepe a családban címmel tart izgalmasnak ígérkező előadást. Szintén az est keretében a nagyváradi Pódium Színház a Hol volt, hol nem volt című interaktív, zenés, szórakoztató előadással kedveskedik a jelenlévőknek.

Magyar Mise
A Mustármag énekegyüttes a héten két helyszínen is előadja a Tolcsvay fivérek Magyar Mise című rockoratóriumát. Holnap este 7 órától a csíkdánfalvi római katolikus templomban, november 30-án, szombaton este 6 órától pedig Déván a csángótelepi római katolikus templomban.

Kispapok szolgálata Nagyváradon
A Gyulafehérvári Papnevelő Intézet hat szeminaristája és két elöljárója a nagyváradi egyházmegyébe látogat. November 30-án, szombaton délelőtt 10 órakor Böcskei László megyés püspök a város fiataljaival, hittanosaival és a szeminaristákkal közösen készíti el az egyházmegye legnagyobb adventi koszorúját a székesegyház előtti téren. Utána ellátogatnak az Erdélyi Mária Rádió stúdiójába, majd a Szent Erzsébet Idősotthonba, délután pedig a Szent Katalin-telepi plébánia programjába kapcsolódnak be. Vasárnap délelőtt 10 órakor a nagyvárad-őssi plébániatemplomban vesznek részt szentmisén, majd a csoport egyik része a nagyvárad-olaszi plébánián, a többiek az újpalotai plébánián teljesítenek szolgálatot.

Szent András napi búcsúk
Szentegyházasfalu Szent András apostol nevét viselő plébániatemplomának búcsúját szombaton, november 30-án délelőtt 11 órakor ünneplik. A szentmisén Darvas Emil kadicsfalvi-bethlenfalvi plébános prédikál.
Futásfalván is november 30-án, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A szentbeszédet Becze Lóránt szentkatolnai plébános mondja.
A gyimesfelsőloki Szent András-plébániatemplom búcsúját is szombaton délelőtt 11 órától tartják. A szentmise szónoka: Tamás Barna atya Marosvásárhelyről.
Miklósvár leányegyházközségben, az ürmösi Szent András kápolnában a búcsús szentmisét december 1-én, vasárnap délután 3 órakor ünneplik. A szentbeszédet György Imre baróti segédlelkész tartja.

Adventi gyertyagyújtás és kórustalálkozó
Idén is lesz adventi koszorú a Szent László téren, a gyertyákat pedig vasárnaponként immár hagyományosan közös imádkozással, énekléssel egybekötve gyújtjuk meg. A Szent László-templom elé a városi önkormányzat által kihelyezett adventi koszorú első gyertyájának ünnepi lángra lobbantását december 1-én este fél 6 órától tartja Szent László Egyesület. Az első gyertyát Pék Sándor, a Szent László-templom esperes-plébánosa gyújtja meg.
A gyertyagyújtást követően adventi kórustalálkozó lesz a nagyvárad-réti református templomban, este negyed 7 órától. Fellép a Bihari Sándor kórus, a Sztárai Mihály vegyes kar, a Halmos László vegyes kar, a Baptista Egyház vegyes kara, a Nagyváradi Asszonykórus, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének kórusa, valamint a Váradi Dalnokok.

Fogyatékkal élők világnapja
Az ENSZ december 3-át a fogyatékos emberek világnapjává nyilvánította 1992-ben, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira.
Ennek alkalmából a Gyulafehérvári Caritas és az Orbán Alapítvány másodjára szervezi meg színes programját. A program a székelyudvarhelyi Zseb játszóházban szabad játékkal kezdődik délelőtt 10 órától majd Gozefini bűvész előadása lesz látható.
A délutáni programot a Márton Áron Ifjúsági Házban tartják, délután 3 órától várnak mindenkit, lesz
mese bábokkal és Lukács Emőkével, táncház Osváth Ildikó néptánc oktatóval és zenekuckó Lisztes Piroska zenepedagógussal.

Időjárás: Ma sokfelé kell számítani esőre, futó záporokra, néhol egy-egy zivatar sem kizárt. Helyenként megélénkülhet a délies szél. Hajnalban 2-8, délután 9-17 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE – Hírszolgálat, 2019. november 28.

About the author

majoros gabriella