2019. november 29. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kézdiszentkereszti templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Ünnepel a Szent Teodóra Egyesület
Fennállásának 10 éves jubileumát ünnepli ma este 6 órai kezdéssel a Szent László Közösségi Házban a nagykárolyi Szent Teodóra Közösségi Központ Nonprofit Egyesület. Az ünnepség keretében lesz táncbemutató, valamint Ilyés Andrea kinetoterapeuta A mozgás szerepe a családban címmel tart izgalmasnak ígérkező előadást. Szintén az est keretében a nagyváradi Pódium Színház a Hol volt, hol nem volt című interaktív, zenés, szórakoztató előadással kedveskedik a jelenlévőknek.

Fiatalok találkozója
A Temesvári Egyházmegyei Ifjúsági Központ szervezésében a hegyvidéki főesperesség fiataljainak találkozóját a lugosi plébánián tartják. A rendezvény holnap délelőtt 10 órakor kezdődik, a programban katekézis, kiscsoportos tevékenység szerepel. Délután 4 órakor Pál József-Csaba megyés püspök szentmisét mutat be a helyi plébániatemplomban, amelynek keretében a fiatalok meggyújtják az első adventi gyertyát. Az összejövetelre az egyházmegye több plébániájáról is várnak résztvevőket, lelkipásztorokat és fiatalokat.

Szent András napi búcsúk
Szentegyházasfalu Szent András apostol nevét viselő plébániatemplomának búcsúját holnap délelőtt 11 órakor ünneplik. A szentmisén Darvas Emil kadicsfalvi-bethlenfalvi plébános prédikál.
Futásfalván is holnap délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A szentbeszédet Becze Lóránt szentkatolnai plébános mondja.
A gyimesfelsőloki Szent András-plébániatemplom búcsúját is holnap délelőtt 11 órától tartják. A szentmise szónoka: Tamás Barna atya Marosvásárhelyről.
Miklósvár leányegyházközségben, az ürmösi Szent András kápolnában a búcsús szentmisét december 1-én, vasárnap délután 3 órakor ünneplik. A szentbeszédet György Imre baróti segédlelkész tartja.

300 éves jubileum
Egy ember, egy közösség életében vannak olyan különleges mérföldkőnek számító események, amelyek sorsdöntőek és meghatározzák a jövőt. Ilyen mérföldkő a nagybányaiak életében a Szentháromság-templom felszentelésének a 300. évfordulója. A jubileumi évet advent első vasárnapján, december 1-én nyitják meg, szeretettel hívnak mindenkit az esemény alkalmából szervezett programokra, amelyekkel a hitünket, lelki életünket szeretnénk elmélyíteni, és építeni a közösséget!

Adventi ifjúsági imaórák
Szatmárnémetiben, advent vasárnapjain este 7 órától imaórát, karácsonyra való felkészülést tartanak a város négy templomában. Az első alkalom, december 1-én, a Hildegárda templomban lesz, az erősség és a bátorság erényeit tartva szem előtt, december 8-án, a Kis Szent Teréz templomban találkoznak a fiatalok és az igazságosságra figyelnek. Advent harmadik vasárnapján a Szentlélek templomban lesz az imaóra a mértékletesség témájában, és végül december 22-én, a Székesegyházban zárul, ahol az okosságról elmélkednek. Részletek hamarosan magazinunkban.

Adventi lelki hétvége fiataloknak
Nagyon hamar elszalad az advent ideje, és azon kapjuk magunkat, hogy az első gyertya meggyújtása után szinte beesünk a karácsonyfa alá. A szervezők ezt a tapasztalatot szeretnék megváltoztatni egy lelki hétvégével, amelynek során kicsit elcsendesedve előkészíthetjük szívünket a kisded Jézus befogadására. A program a székelyudvarhelyi ferences kolostorban lesz december 6-8 között. Jelentkezni dec 4ig lehet, további információ a ferencesprogramok.ro oldalon.

Karácsonyi kórusfesztivál
A karácsony varázsa programsorozaton belül december 10-én és 11-én kórusfesztivált tartanak a nagykárolyi Károlyi-kastélyban. December 10-én, kedden este 6 órától karácsonyi dalok hangzanak el román nyelven, szerdán szintén este 6 órától magyar és német nyelvű előadást hallhatnak az érdeklődők. A belépés mindkét előadásra díjtalan.

Várom az Urat!
Idén a 19. éve annak, hogy a Várom az Urat-fesztivál jelzi a karácsony közeledtét, alkalmat ad az elcsendesedésre és a feltöltődésre. Az érdeklődők a következő helyszíneken és időpontokban hangolódhatnak az elkövetkezendő ünnepre: december 7-én, szombaton Marosvásárhelyen, december 8-án, vasárnap délután 5 órától Székelyudvarhelyen a Digital 3 termében, december 14-én, szombaton Kolozsváron, valamint december 15-én, vasárnap Sepsiszentgyörgyön.

Adventi hangverseny
A szentegyházi Gyermekfilharmónia december 13-án, pénteken este fél 8 órától adventi hangversenyt tart a kézdiszentkereszti római katolikus templomban. Belépés díjtalan, adományokat szívesen fogadnak. A helyszínen a korábban megjelent CD lemezek is megvásárolhatóak lesznek.

Időjárás: Ma is felhős, borongós napunk lesz. Országszerte esőre, futó záporokra kell számítani, helyenként pára, köd is előfordulhat. A nyugatias szelet többfelé élénk, északon erős lökések kísérhetik. Napközben 8-12 fokot mérhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadás sorozat keretében ma este 6 órától Ilyés  Zsolt  csíkszentléleki  plébános Gondolatok a szabadságról címmel tart előadást a városházán, Csíkszeredában. A rendezvény nyitott, minden érdeklődőt várnak.

Képekben a keresztény értékek
Csíksomlyó és Kárpát-medencei Keresztény Értékek címmel rendhagyó fotóművészeti kiállításnak ad otthont a nagykárolyi Károlyi-kastély a Vasile Vénig László Fotóklub szervezésében holnap délután 4 órai kezdéssel. A kiállításra kerülő alkotások egyházi-vallási tematikájúak. a megnyitó az Advent kezdetéhez kötődik. A tárlat pedig január 7-éig lesz látogatható, vagyis Vízkeresztig, így ölelve át az egész Karácsonyi ünnepkört.

Adventi gyertyagyújtás
A székelykáli katolikus, református és unitárius egyházközségek szeretettel hívnak mindenkit holnap este fél 6 órától a kultúrotthon előtti térre, a kopjafához ünnepélyes, közös gyertyagyújtásra.

Adventváró hangverseny
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomban, holnap az esti 6 órás szentmise alatt Schubert, Ász-dúr miséjét dallamai csendülnek fel. Fellép a Fekete templomi Bach kórus, Ursula Philippi, Lövenberger Orsolya, Valerica Ambrus, Nicu Simonov és Lőfi Gellért vezényel Steffen Schland.

Előadás Kolozsváron
Holnap este 7 órától a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium dísztermében bemutatják a Batthyány család történelmi szerepét megelevenítő egyfelvonásos színdarabot. Gróf Batthyány Lajosné Zichy Antónia gyermekeinek írt megrendítő és őszinte visszaemlékezései alapján követhetjük nyomon férje bicskei elfogatásától a haláláig eltelt időszak eseményeit. Az első magyar miniszterelnök példamutató életét, tragikus sorsát, kivégzésének emlékeit mutatja be a színdarab.

Püspöki szentmise Petrozsényben
A petrozsényi Szent Borbála templom búcsúünnepe alkalmából december 4-én, szerdán Pál József Csaba megyéspüspök délelőtt fél 12 órakor román nyelven, délután 5 órakor pedig magyar nyelven szentmisét celebrál. A templombúcsú keretében délután 1 órakor a temesvári Főpásztor megáldja a nemrég elkészült Szent Borbála szobrot.

Ha vagyunk – legyünk!
„Életem különféle vargabetűi és hajtűkanyar szerű fordulatai után, melyek során rakodó segédmunkás, erdőművelő, útkarbantartó is voltam, hajszolt embertársaim örömét keresgélő, énekes, mesemondó lettem...” így vall magáról Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó. A művész a nagybányai Teleki Magyar Házban tart felnőttek számára önálló műsort december 4-én, szerdán este 7 órától. Belépőjegy 45 lejért vásárolható a Teleki Magyar Házban.

Sepsiszentgyörgyön az Északi Színház
A Tamási Áron Színház decemberi műsorának különleges eseménye lesz a Szatmárnémeti Északi Színház vendégjátéka. A Scapin című produkciót december 7-én, 8-án és 9-én, szombaton, vasárnap és hétfőn este 7 órától láthatja a szentgyörgyi közönség a Tamási Áron Színház nagytermében.
Az előadás időtartama 2 óra 15 perc egy szünettel. A jegyek ára 30 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak 23 lej, csoportoknak személyenként 15 lej. Jegyek válthatóak a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában és a www.biletmaster.ro honlapon.

Adventi zenés áhítat
A Nagybányai Református Egyházmegye szervezésében, Adventi zenés áhítatra kerül sor december 15-én, a Nagybánya-óvárosi református templomban, délután 4 órától.
Fellép a Kolozsvári Református Kollégium Kórusa, a Flautino kamaraegyüttes, a Thábor Együttes és Marosán Csaba színművész. Perselybe elhelyezett adományokkal az egyházmegyei ifjúsági missziót lehet támogatni.

Időjárás: Ma is felhős, borongós napunk lesz. Országszerte esőre, futó záporokra kell számítani, helyenként pára, köd is előfordulhat. A nyugatias szelet többfelé élénk, északon erős lökések kísérhetik. Napközben 8-12 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2019. november 29.

About the author

majoros gabriella