2019. novembert 25. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Meseterápia Kolozsváron Kolozsváron a Boldog Salkaházi Sára-teremben ma délután 5 órától és a két következő hétfőn, december 2.-án és 9.-én meseterápiát tartanak 5-8 éves gyerekek számára. A foglalkozást Homa Ildikó pszichológus, szociális testvér, valamint Szép Mónika és Székely Beáta pedagógusok.

Katekézis sorozat 10 Szó, amely szabaddá tesz címmel, októbertől heti rendszerességgel, a kolozsvári ferences templomban egy új 10 parancsolat katekézis-sorozat indult 18–30 év közötti fiataloknak. A soron következő tanítás ma este fél 9 órától kezdődik.

Légy tűz! A sepsiszentgyörgyi Szent József plébánia templomban, ifjúsági szentségimádást és dicsőítő estet tartanak, november 28-án, csütörtökön este fél 7 órától. A zenei szolgálatot Szabó István és a K-Egy zenekar biztosítja. Szeretettel várják a fiatalokat!

Magyar Mise A Mustármag énekegyüttes a héten két helyszínen is előadja a Tolcsvay fivérek Magyar Mise című rockoratóriumát. November 29-én, pénteken este 7 órától a csíkdánfalvi római katolikus templomban, november 30-án, szombaton este 6 órától pedig Déván a csángótelepi római katolikus templomban.

Szent András napi búcsú A gyulafehérvári egyházmegyében Szentegyházasfalu Szent András apostol nevét viselő plébániatemplomának búcsúját szombaton, november 30-án délelőtt 11 órakor ünneplik. A szentmise szónoka Darvas Emil kadicsfalvi-bethlenfalvi plébános. Miklósvár leányegyházközségben, az ürmösi Szent András kápolnában a búcsús szentmisét december 1-én, vasárnap délután 3 órakor ünneplik. A szentbeszédet György Imre baróti segédlelkész tartja.

300 éves jubileum Egy ember, egy közösség életében vannak olyan különleges mérföldkőnek számító események, amelyek sorsdöntőek és meghatározzák a jövőt. Ilyen mérföldkő a nagybányaiak életében a Szentháromság-templom felszentelésének a 300. évfordulója. A jubileumi évet advent első vasárnapján, december 1-én nyitják meg, szeretettel hívnak mindenkit az esemény alkalmából szervezett programokra, amelyekkel a hitünket, lelki életünket szeretnénk elmélyíteni, és építeni a közösséget!

Adventi vásár A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumban adventi vásárra kerül sor, melynek bevételét az iskola egyik diákjának életmentő gerincműtétére ajánlják fel. Akik tehetik, a műtét költségeit támogathatják az adventi vásáron való részvétellel, illetve közvetlen adakozással. Erre a marosvásárhelyi belvárosi Keresztelő Szent János-plébániatemplomban is lehetőség lesz, december 1-én, a vasárnapi szentmisék alkalmával.

Lelkinap az egészségügyben dolgozóknak Az egészségügyben dolgozóknak számára tartanak lelkinapot december 7.én, szombaton, Csíkszeredában, a Szent Imre Ifjúsági Központban. A program reggel 9 órától délután fél 3 óráig tart, melynek keretében Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános és Bíró István  református lelkész tart előadást. Jelentkezni lehet december 4-ig András Editnél 0749-304731-es illetve Nagy Zelmánál a 0746-138763-as telefonszámokon.

Várom az Urat! Idén a 19. éve annak, hogy a Várom az Urat-fesztivál jelzi a karácsony közeledtét, alkalmat ad az elcsendesedésre és a feltöltődésre. Az érdeklődők a következő helyszíneken és időpontokban hangolódhatnak az elkövetkezendő ünnepre: december 7-én, szombaton Marosvásárhelyen, december 8-án, vasárnap délután 5 órától Székelyudvarhelyen a Digital 3 termében, december 14-én, szombaton Kolozsváron, valamint december 15-én, vasárnap Sepsiszentgyörgyön.

Alkotóház megáldása Tamás József püspök, december 8-án, vasárnap délelőtt 11 órától szentmisét mutat be a szászrégeni Kisboldogasszony templomban. A liturgia után, ünnepség keretében, megáldja a templom melletti felújított alkotóházat, amely különböző gyerek- és felnőttfoglalkozásoknak ad helyet.

Időjárás: A mai napon sokfelé számíthatunk napos időre, de keleten, délkeleten borongós lesz az ég, és helyenként a csapadék sem kizárt. A reggeli órákban helyenként pára, köd kialakulására számíthatunk. A keleties szél gyenge, helyenként mérsékelt lesz. Hajnalban -2, +5, délután 7-15 C fok körül alakul a hőmérséklet.

H Í R E K   R E G G E  L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a feltorjai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Szent Katalin-napi búcsúk A Gyulafehérvári főegyházmegyében a szentkatolnai plébániatemplomban ma délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsú. A szentmise szónoka: Sebestyén Péter, a marosvásárhelyi Szent Imre egyházközség plébánosa. Az Alexandriai Szent Katalin tiszteletére szentelt ditrói kistemplom búcsúját ma délután 5 órakor ünneplik. A szentmisén Simon Imre segesvári segédlelkész prédikál.

Meseterápia Kolozsváron Kolozsváron a Boldog Salkaházi Sára-teremben (Szentegyház utca 7/1) ma 17 órától és a két következő hétfőn, december 2.-án és 9.-én meseterápiát tart Homa Ildikó pszichológus, szociális testvér, valamint Szép Mónika és Székely Beáta pedagógusok. A mese- és történetfeldolgozó csoport nagyszerű kognitív és érzelmi fejlődési lehetőséget jelent a gyermek számára. Várják az 5–8 éves gyermekek jelentkezését a programokra (a szülők is részt vehetnek a foglalkozáson), amely pedagógiai és lélektani ihletettségű mesefeldolgozási elveken alapszik. Előzetes bejelentkezés szükséges sms-ben a 0745 703 372-es telefonszámon.

Együtt, egymásért, szentmiklósiakért A gyergyószentmiklósi önkormányzat idén is útjára indítja az Együtt, egymásért, szentmiklósiakért programot. Az előző évekhez hasonlóan tartós élelmiszert gyűjtenek szűkös körülmények között élő gyergyószentmiklósi sokgyermekes családoknak, egyedülálló időseknek, egyszülős családoknak, sérültet gondozó családoknak.Az idei program fővédnöke: Portik-Hegyi Kelemen főesperes-plébános. Mottója: „Éhes voltam és ennem adtatok..” Az adományok felajánlása a kihelyezett gyűjtőpontokon és szombatonként a Sláger Centerben november 25-től december 21-ig tart. Folyamatosan elérhető, kihelyezett gyűjtőpontok a BB Market és a Kordiál üzletekben lesznek, valamint hétköznaponként a szociális osztályra lehet beadni az adományt.

Test és lélek egysége A Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ szervezésében lelkigyakorlatot tartanak házaspároknak intimitás-, szexualitás- és kapcsolatépítés tematikával a csíksomlyói Jakab Antal tanulmányi Házban november 29 és december 1 között. További információk a csalad.ro oldalon. Magyar mise rockoratórium November 30-án, szombaton délután 6 órakor a dévai Páduai Szent Antal plébániatemplomban a marosvásárhelyi Mustármag Énekegyüttes előadásában lesz hallható a „Magyar mise” című rockoratórium. A dalszöveget szerezte Tolcsvay Béla, zeneszerző Tolcsvay László.

Adventi lelki hétvége fiataloknak Nagyon hamar elszalad az advent ideje, és azon kapjuk magunkat, hogy az első gyertya meggyújtása után szinte beesünk a karácsonyfa alá. A szervezők ezt a tapasztalatot szeretnék megváltoztatni egy lelki hétvégével, amelynek során kicsit elcsendesedve előkészíthetjük szívünket a kisded Jézus befogadására. A program a székelyudvarhelyi ferences kolostorban lesz december 6-8 között.Jelentkezés és további információ a ferencesprogramok.ro oldalon.

Adventi lelkinapok édesanyáknak Elfogadás-ajándékozás címmel Nagy Enikő, Kriszta mallersdorfi ferences nővér adventi lelkinapokat tart édesanyáknak a Kett pedagógia alkalmazásával, december 6-8. között a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. Előzetes bejelentkezés szükséges december 2-ig a 0266-210537 vagy a 0755-489743-as telefonszámok egyikén, illetve a hazpio@gmail.com e-mail címen.

Lelkinap az egészségügyben dolgozóknak Lelkinapot tartanak az egészségügyben dolgozóknak Csíkszeredában, a Szent Imre Ifjúsági Központban (Petőfi Sándor utca, 39 szám) december 7.-én, szombaton 9 órától. Előadók: Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános és Bíró István református lelkész. Jelentkezni lehet december 4-ig a következő telefonszámokon: 0749 304 731 (András Edit) vagy 0746 138 763 (Nagy Zelma).

Időjárás: A mai napon sokfelé számíthatunk napos időre, de keleten, délkeleten borongós lesz az ég, és helyenként a csapadék sem kizárt. A reggeli órákban helyenként pára, köd kialakulására számíthatunk. A keleties szél gyenge, helyenként mérsékelt lesz. Hajnalban -2, +5, délután 7-15 C fok körül alakul a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2019. november 25.

About the author

Majoros Gabriella