2019. október 01. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyergyószentmiklósi Szent Miklós-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

Egészségügyi felmérés
A Máltai Szeretetszolgálat ingyenes egészségügyi felmérést végez szeptember 30-október 3 között a marosszentgyörgyi Szent György Általános Iskola tornatermében. Általános egészségügyi felmérés, szemészeti és gyermek ortopédiai vizsgálat illetve tüdőszűrésben részesülhet. Ma reggel 8 és délután 5 óra között, holnap és csütörtökön reggel 8 és délután 2 óra között várják a jelentkezőket.

Rendkívüli missziós hónap
Szentatyánk, Ferenc pápa kezdeményezésére az Egyház októberben rendkívüli missziós hónapot tart, amelynek témája: Megkereszteltek és küldetésre rendeltek: Krisztus Egyháza misszióban a világban. Ferenc pápa annak a reményének adott hangot, hogy a rendkívüli missziós hónap alkalmas idő lesz az imára, a tanúságtételre, a biblikus és teológiai reflexióra, a katekézisre és a missziós karitászra. Október ugyanakkor hagyományosan Szűz Mária, a Rózsafüzér királynője hónapja is.
A missziós hónap keretén belül a Népek Evangelizációs Kongregációja felkérte a Mária Rádió világcsaládját, hogy szervezzen és közvetítsen egy különleges rózsafüzért, amelyet Fernando Filoni bíboros vezetésével a világ a római Santa Maria Maggiore-bazilikában imádkozik október 7-én, hétfőn délután 4 órától. A közös rózsafüzér imádságot rádiónk élőben közvetíti.

Idősek világnapja
Ma van az idősek világnapja, ennek megünneplésére hívja a szépkorúakat Marosvásárhelyen, a Gyulafehérvári Caritas Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központja. A program holnap délelőtt 10 órakor kezdődik.
Gyergyószentmiklóson szintén köszöntik az időseket, a program délelőtt 10 órakor kezdődik az ünnepség szentmisével a Szent Miklós-templomban, ahol felvehető a betegek szentsége, ezt követően a Korona termében folytatódik az ünnepség.

Diakónusszentelés Rómában
Ma délelőtt fél 11 órakor a római Német-Magyar Kollégium Canisius Szent Péterről nevezett templomában szenteli diakónussá Vánkos Alex nagyváradi egyházmegyés akolitust Böcskei László megyéspüspök. Az ünnepi szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

A Missziós Kereszt útja
A jövő év szeptemberében Budapesten tartandó 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve ma a kárásztelki templomba érkezik a Missziós Kereszt. Délután 3 órakor fogadják a keresztet, majd közösen elimádkozzák a rószafüzért, Vass Csaba lazarista atya tart előadást a keresztről és a Eucharisztikus Kongresszusról délután fél 5 órától. Ezt követően szentmisét mutat be Fodor József általános helynök, 6 órától pedig Szentségimádást tartanak.

Búcsúk Lisieux-i Kis Szent Teréz ünnepén
A gyulafehérvári egyházmegyében Székelyudvarhelyen a Lisieux-i Kis Szent Teréz-plébániatemplom búcsúja ma délután 5 órakor kezdődik, szónoka Veress Zoltán székelyudvarhelyi származású, jelenleg Magyarországon szolgáló plébános.
Marosszentgyörgyön, a Sarutlan Karmelita Nővérek szintén ma ünneplik kápolnájuk védőszentjét. Délután 5 órától vesperást énekelnek, majd szentolvasót imádkoznak a hívekkel. Délután 6 órakor kezdődik a szentmise, melynek főcelebránsa Jakubinyi György érsek, szónoka pedig Szőcs Csaba szászfenesi plébános, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója.
Marosbogáton a Kis Szent Teréz búcsús szentmise október 6-án, vasárnap délután 4 órakor kezdődik. A szentbeszédet Ambrus Vilmos marosludasi főesperes-plébános tartja.
A temesvári egyházmegyében a Lisieux-i Szent Teréz tiszteletére felszentelt arad-ségai templomban ma délután fél 6 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A liturgia főcelebránsa és szónoka Bakó László püspöki titkár.
A szatmári egyházmegyében a szatmárnémeti, Pálfalvai-úti templom titulusa Kis Szent Teréz. Búcsújára ma este 6 órától kerül sor Seffer Dániel ugocsai esperes szentbeszédével.
A nagyváradi egyházmegyében október 6-án, vasárnap tartják a Lisieux-i Kis Szent Teréz tiszteletére szentelt nagyvárad-őssi templom búcsúünnepét. A déli 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Fejes Rudolf Anzelm O.Praem. premontrei apát.

Elsőszombat Csíksomlyón
A csíksomlyói kegytemplomban elsőszombaton fogadják a Missziós keresztet, találkoznak a Kármelhegyi Boldogasszony Imacsoportok, valamint a Skapuláré Társulatok. Délután 5 órától engesztelő imaórát tartanak, majd 6 órától szentmisét. A liturgia után rózsafüzér-imádkozás lesz és gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren.

Időjárás: Egy hidegfront érkezik, amely hatására a nyugati-északnyugati szél többfelé megélénkül, északnyugaton, északon és északkeleten viharos lökések kísérhetik. A változóan napos-felhős időben csak néhány helyen fordulhat elő futó zápor, esetleg zivatar. A legmagasabb hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul.

MRE Hírszolgálat, 2019. október 01.

About the author

majoros gabriella