2019. október 02. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Önkéntes találkozók
Ma délután fél 5 órától Kolozsváron a Mária Rádió stúdiójában lesz az első önkéntes találkozó. Holnap délelőtt 11 órától Marosvásárhelyen a Keresztelő Szent János plébánián, délután fél 4 órától Székelyudvarhelyen a Szent Pio lelkigyakorlatos házban, és 6 órától Zetelakán a hittanteremben vagy a plébánián, a résztvevők számától függően lesznek az önkéntestalálkozók. Október 4-én, pénteken Gyergyószentmiklóson a Szent Miklós plébánia hittantermébe délelőtt 10 órára várják az érdeklődőket.

Márton Áron emlékkiállítás
Isten Szolgája Márton Áron püspökké szentelésének 80. évfordulóján a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban emlékkiállítás nyílik Imacsokrok Márton Áron püspöknek a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményéből címmel. A kiállítás megnyitó ma délután 5 órakor kezdődik, melyen ünnepi beszédet mond Csíki Dénes nyárádköszvényesi plébános, Márton Áron püspök hajdani titkára. A kiállítás december 9-ig lesz megtekinthető.

Idősek napja a Caritasnal
Közel 300 idős ember találkozik Gyergyóremetén holnap, itt ünneplik hagyományszerűen Gyergyószék időseit. A Gyulafehérvári Caritas által fenntartott idős csoportok és önálló közösségek egyaránt meghívást kaptak az eseményre, képviselve lesz Gyergyószentmiklós két csoporttal, Alfalu, Csomafalva, Újfalu, Szárhegy, Ditró, Remete. A házigazda-településen nem csak csoportban járóknak, hanem minden remetei szépkorúnak szól a meghívó, rajtuk kívül orvosok, polgármester és plébános is szívesen látott az eseményen. A közösségi házban három órakor gyülekeznek az ünneplők. Az időseket diákok kulturális műsorral köszöntik, Portik Edit, a Nőszövetség elnöke külön elismerésben részesíti Gyergyószék azon időseit, akik kiemelkedően sokat tettek közösségükért. A köszöntőket ünnepi ebéd, majd zenés-táncos mulatság követi, az élőzenét Fülöp Zoltán muzsikus biztosítja.

Szent Ferenc ünnepe
A gyulafehérvári egyházmegyében Assisi Szent Ferenc ünnepének előestéjén, holnap, a szárhegyi ferences templomban délután 5 órakor, Kolozsváron és Székelyudvarhelyen, a ferences templomban pedig a délután 6 órakor kezdődő szentmise keretében emlékeznek meg Szent Ferenc elszenderüléséről.
Szintén holnap a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébániatemplomban este 6 órakor Böjte Csaba ferences atya mutatja be a szentmisét. Utána szentségimádás lesz a Medjugorjei Imacsoport vezetésével, majd rózsafüzér-imádság. Az est folyamán gyűjtés lesz a Szent Ferenc alapítvány számára.
A nagytusnádi templomban október 4-én, pénteken délután 5 órakor ünneplik a búcsút. A szentmise főcelebránsa és szónoka Miguel Maury Buendía apostoli nuncius, a Szentszék romániai és moldáviai nagykövete. A liturgia előtt délután 3 órakor leteszik az napközi foglakoztató alapkövét. A szentmisét az Erdélyi Mária Rádió közvetíti. Október 6-án, vasárnap is tartanak búcsút. A fél 1 órakor kezdődő szentmise szónoka Csíki Szabolcs csíkdelnei plébános, székelyföldi ifjúsági lelkész.
A nagyszebeni ferences templom búcsúját szintén október 4-én, pénteken délután 5 órától ünneplik. A szentmise szónoka Ruști Alexandru petrozsényi plébános.
Kolozsváron, a ferences templomban is október 4-én, pénteken Assisi Szent Ferenc ünnepén a búcsús  szentmisét délután 6 órától tartják.
Gyergyótölgyes filiájában, Hollón október 5-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise.
Segesvár leányegyházközségében, a fehéregyházi templomban, október 6-án, a déli 12 órakor kezdődő búcsús szentmisén Pál Áron diakónus tartja a szentbeszédet.
Petőfalván, Imecsfalva filiájában, szintén vasárnap ünnepelnek. A búcsús szentmise, melynek szónoka Becze Lóránt szentkatolnai plébános, délután 1 órakor kezdődik.
Bögöz filiájában, a kányádi Assisi Szent Ferenc patronátusa alatt álló kápolna búcsúját október 6-án, vasárnap délután 1 órakor ünnepelik. A szentmisén Sebestyén Ágoston máréfalvi plébános prédikál.
A temesvári egyházmegyében Assisi Szent Ferenc a védőszentje az oravicabányai plébániához tartozó Szászkabánya templomának. A búcsút október 5-én, szombaton ünnepli a közösség. A délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisét Dumitru Daniel oravicabányai plébános celebrálja.

Időjárás: Hullámzó hőmérsékleti értékekre és sok esőre számíthatunk a következő két hétben – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Holnap estig változékony időre számíthatunk, bár összességében a sokévi átlag fölött, 22 és 26 Celsius-fok között lesznek a nappali csúcshőmérsékletek. Ezt követően erőteljes lehűlés következik.
A mai napon sok napsütésre, csapadékmentes időre számíthatunk. Kissé szeles lesz az idő, a déliesre forduló szél többfelé megélénkül, északnyugaton erős, néhol viharos lökések lehetnek. Délután 23-28 fokot mérhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a magyarcsügési templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Egészségügyi felmérés
A Máltai Szeretetszolgálat ingyenes egészségügyi felmérést végez szeptember 30-október 3. között a marosszentgyörgyi Szent György Általános Iskola tornatermében. Általános egészségügyi felmérést, szemészeti és gyermek ortopédiai vizsgálatot, illetve tüdőszűrést lehet igényelni. Ma és holnap reggel 8 és délután 2 óra között várják a jelentkezőket. Bővebben a mai Déli magazinban hallhatnak.

A Bolyai János Szakkollégium megáldása Temesváron
Ma délután 2 órai kezdettel kerül sor a temesvári Bolyai János Szakkollégium épületének ünnepélyes megáldására és felavatására. A szertartást Pál József-Csaba megyés püspök celebrálja.

Engesztelő imavirrasztás Székelyudvarhelyen
Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában minden hónap első szerdáján egész éjjel virrasztást tartanak, éjjel 11 órától szentmisét mutatnak be. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek.
A kápolnában minden reggel 8 órától este 8 óráig állandó, egész napos szentségimádás van. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

Élő rózsafüzér-zarándoklat Gyergyószentmiklóson
Gyergyószentmiklóson az élő rózsafüzér-zarándoklatot Rózsafüzér Királynője ünnepe előtti szombaton, azaz október 5-én tartják. 14 órakor a Szent István templomtól indulnak a hívek, akik vihetik magukkal a templomi zászlót, kisebb feszületeket és mindenképpen saját rózsafüzérjüket. A hét és fél kilométeres utat nem biztos, hogy mindenki végig tudja járni, ezért a lelkipásztorok meghatározták azokat a stációkat, ahol csatlakozni lehet a zarándokokhoz akár rövidebb időre, távra is. A zarándoklat során utukkal rózsafüzért fonnak a város köré imával és énekszóval átölelve a várost. A zarándoklat a résztvevők lelki épülését, gazdagodását szolgálja, ugyanakkor a város lelki megújulásáért is szervezik. Bővebben a RomKat.ro oldalon olvashatnak.

Megemlékezés Aradon
A világosi fegyverletétel után, 1849. október 6-án Aradon kivégezték a magyar szabadságharc tizenhárom katonai vezetőjét. Az idei emléknapon, október 6-án, vasárnap Aradon 16 órakor megemlékezést tartanak a vesztőhelyen. 17.30 órakor Pál József-Csaba megyés püspök szentmisét mutat be az Arad-belvárosi templomban, 19 órakor pedig koszorúzás lesz az aradi Szabadság-szobornál.

10 szó, amely szabaddá tesz
Október 7-től heti rendszerességgel, a kolozsvári ferences templomban egy új 10 parancsolat katekézis-sorozatot tartanak 18–30 év közötti fiataloknak. A fiatalos nyelvezettel megfogalmazott előadások, megtanítanak egy új módon olvasni az életünket. A tanítások a templomban lesznek megtartva, minden hétfőn este fél 9 órától.

Lelki egyensúly
A Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezete az Erdélyi Mária Rádió közreműködésével három alkalomból álló rendezvénysorozatot szervez az Idősek Világnapja alkalmából.
Az első találkozóra október 10-én, csütörtök délelőtt 11 órától kerül sor a Szentegyház utca 4 szám alatti teremben, melynek meghívottja Keresztes Olivér kolozsi plébános. Lesz áhítat, kötetlen beszélgetés is. A belépés díjtalan, várnak mindenkit szeretettel!

Dr. Csókay András tanúságtétele Sepsiszentgyörgyön
Október 12-én este 7 órától a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban tanúságtételt és beszámolót tart dr. Csókay András idegsebész főorvos, világhírű agykutató. Várnak minden érdeklődőt!

Időjárás: Hullámzó hőmérsékleti értékekre és sok esőre számíthatunk a következő két hétben – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Holnap estig változékony időre számíthatunk, bár összességében a sokévi átlag fölött, 22 és 26 Celsius-fok között lesznek a nappali csúcshőmérsékletek. Ezt követően erőteljes lehűlés következik.
A mai napon sok napsütésre, csapadékmentes időre számíthatunk. Kissé szeles lesz az idő, a déliesre forduló szél többfelé megélénkül, északnyugaton erős, néhol viharos lökések lehetnek. Délután 23-28 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2019. október 02.

About the author

majoros gabriella