2019. október 04. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Kármelhegyi Boldogasszony Imacsoportok és Skapuláré Társulat találkozója
„Jézusom eljöttem, hogy érintésedet fogadjam” mottóval szervezik meg holnap Csíksomlyón a Kármelhegyi Boldogasszony Imacsoportok és Skapuláré Társulat találkozóját. A program délelőtt 10 órától kezdődik. További információkat a találkozóval kapcsolatban a mai magazinban hallhatnak.

Búcsúk Magyarok Nagyasszonya ünnepén
A gyulafehérvári egyházmegyében Marosludason a templom búcsúját holnap délelőtt 11 órától ünneplik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános.
Erdőszentgyörgyön is holnap délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A szentbeszédet az ezüstmisés Bátor Botond pálos szerzetes tartja.
A galócási templom búcsús szentmiséje szintén délelőtt 11 órakor kezdődik Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya tiszteletére. Szentbeszédet mond: Scheianu Ciprian- Iosif gödemesterházi plébános.
A felsőcsernátoni egyházközség búcsúját október 6-án, vasárnap déli 12 órakor ünneplik. A szentmisén Bartos Károly kézdisárfalvi plébános hirdeti az igét.
A csíkcsomortáni templombúcsút is vasárnap tartják. A szentmisén, amely délután fél 1 órakor kezdődik, Karácson Tibor, az erdélyi Mária Rádió igazgatója prédikál.
A Kovásznához tartozó barátosi kápolna búcsúját október 6-án, vasárnap délután 1 órakor ünneplik. A szentmise szónoka Bereczki Attila-Szabolcs újmisés, gelencei segédlelkész.
Baricz-kanyarban található Magyarok Nagyasszonya-kápolnánál, az ünnep napján, október 8-án, kedden délután 2 órakor tartják a szentmisét. A búcsús szentbeszédet Lőrincz Barnabás gyergyóremetei segédlelkész mondja.
Miklósvár filiájában, Nagyajtán a búcsús szentmise október 13-án, délután fél 2 órakor kezdődik. A szentbeszédet György Imre baróti segédlelkész tartja.
A nyomáti templomban szintén október 13-án ünneplik a búcsút. A szentmisén, amely délután 3 órakor kezdődik, Balogh András az anyaegyházközség, Szentháromság plébánosa prédikál.
A temesvári egyházmegyében Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya ünnepe alkalmából, október 8-án, kedden a magyar nemzetiségű búcsújárók keresik fel a máriaradnai kegytemplomot. A délelőtt 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Pál József-Csaba megyés püspök.
A temesvár-gyárvárosi plébániatemplomot Mária, Ma­gyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték fel 1901. október 13-án. A Millenniumi templom konszekrálásának idei évfordulóját október 13-án, vasárnap, ünnepli az egyházközség. A délelőtt 10 órakor kezdődő román nyelvű, valamint a fél 12 órakor kezdődő magyar nyelvű szentmise főcelebránsa Szilvágyi Zsolt pasztorációért felelős püspöki helynök, temesvár-józsefvárosi plébános.

Szobor avatás
Czetz János örmény származású honvédtábornok első erdélyi szobrának felavatására kerül sor a gyergyószentmiklósi örmény templomkertben holnap délután 5 órától az Aradi Vértanúk emlékünnepség keretében.
A rendezvény díszvendége Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke. A szobor Blaskó János művész alkotása. Ünnepi köszöntőt mond Darvas-Kozma József esperes.

Megemlékezés Aradon
Nem sokkal a világosi fegyverletétel után, 1849. október 6-án Aradon kivégezték a magyar szabadságharc tizenhárom katonai vezetőjét. Az idei emléknapon, október 6-án, vasárnap Aradon délután 4 órakor megemlékezést tartanak a vesztőhelyen, fél 6 órakor Pál József Csaba megyéspüspök szentmisét mutat be az arad-belvárosi templomban, este 7 órakor pedig koszorúzás lesz az aradi Szabadság-szobornál.

Opera előadás
Bertolt Brecht Koldusoperáját (Háromgarasos operáját) mutatja be a Tamási Áron Színház társulata Sepsiszentgyörgyön október 8-án, kedden este 7 órától a színház nagytermében. A három felvonásos előadást átdolgozott formában, de az eredeti szöveghez hűen, Bocsárdi László rendezte. Jegyek válthatók a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában és a www.biletmaster.ro honlapon.

72 óra kompromisszum nélkül
Mutasd meg, mire vagy képes, és éld át, hogy valóban több vagy, ha adsz! Idén is megszervezik október 10-13 között a három napos akciót, vállalkozó szellemű fiataloknak, akik önkéntes munkájuk által másoknak segítenek. Az idei mottó: „Szeretettel szolgáljatok egymásnak”. Az összefogás és a segítség valamint az értékek meghatározása kulcsfontosságú a jövőnket és a jelenünket tekintve. Segíts te is, szeretettel.

Időjárás: Hűvös őszi napok jönnek időnkét esővel, széllel. Ma változóan felhős-napos időre van kilátás. Inkább délen és keleten eshet, nyugat felől napközben szakadozni kezd a felhőzet, de kevés zápor még kialakulhat. Az északi-északnyugati szelet sokfelé kísérhetik erős, viharos lökések. Lehűl a levegő, a legmagasabb hőmérséklet mindössze 12 és 17 fok között alakul.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a székelyudvarhelyi ferences templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Főpásztori szentmise
A Bánsági Hegyvidéken zajló Német Kulturális Napok keretében az oravicabányai templomban Pál József-Csaba megyés püspök, ma délután fél 5 órakor szentmisét mutat be.

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Ma keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják délután 5 órától a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Szent Ferenc ünnepe
A gyulafehérvári egyházmegyében a nagytusnádi templomban ma délután 5 órakor ünneplik a búcsút. A szentmise főcelebránsa és szónoka Miguel Maury Buendía apostoli nuncius, a Szentszék romániai és moldáviai nagykövete. A liturgia előtt délután 3 órakor leteszik az napközi foglakoztató alapkövét. A szentmisét az Erdélyi Mária Rádió közvetíti. Október 6-án, vasárnap is tartanak búcsút. A fél 1 órakor kezdődő szentmise szónoka Csíki Szabolcs csíkdelnei plébános, székelyföldi ifjúsági lelkész.
A nagyszebeni ferences templom búcsúját szintén ma délután 5 órától ünneplik. A szentmise szónoka Ruști Alexandru petrozsényi plébános.
Kolozsváron, a ferences templomban is ma Assisi Szent Ferenc ünnepén a búcsús  szentmisét délután 6 órától tartják.
Gyergyótölgyes filiájában, Hollón holnap délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise.
Segesvár leányegyházközségében, a fehéregyházi templomban, október 6-án, vasárnap a déli 12 órakor kezdődő búcsús szentmisén Pál Áron diakónus tartja a szentbeszédet.
Petőfalván, Imecsfalva filiájában, szintén vasárnap ünnepelnek. A búcsús szentmise, melynek szónoka Becze Lóránt szentkatolnai plébános, délután 1 órakor kezdődik.
Bögöz filiájában, a kányádi Assisi Szent Ferenc patronátusa alatt álló kápolna búcsúját október 6-án, vasárnap délután 1 órakor ünnepelik. A szentmisén Sebestyén Ágoston máréfalvi plébános prédikál.
A temesvári egyházmegyében Assisi Szent Ferenc a védőszentje az oravicabányai plébániához tartozó Szászkabánya templomának. A búcsút holnap ünnepli a közösség, a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisét Dumitru Daniel oravicabányai plébános celebrálja.

A Missziós Kereszt útja
Ma este a csíksomlyói kegytemplomban este 7 órakor ünnepélyes szentmisében fogadják a Missziós keresztet, a főcelebráns Urbán Erik ferences atya, a Szent István királyról nevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány tartományfőnöke.
Szombaton szintén a kegytemplomban marad a kereszt. Délelőtt 10 órától rózsafüzért imádkoznak, majd szentmisét mutatnak be és Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános tart előadást „Máriával és a szentekkel Jézushoz” címmel.
Déli 12 órától Veress Sándor kászonújfalvi plébános katekézise hangzik el a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról. Délután 2 órától Szentségimádás lesz, majd 4 órától Csíki Szabolcs csíkdelnei plébános, székelyföldi ifjúsági lelkész katekézise hangzik el „Aki a Eucharisztiában nekünk adta önmagát” címmel, 5 órától az elsőszombati Mária köszöntő imaórája kezdődik, 6 órától szentmise majd az ünnepélyes körmenet. Vasárnap is a kegytemplomban hódolhatnak a kereszt előtt a hívek. 4 órától keresztútra várnak mindenkit a ferences atyák, 5 óra 20 perckor kezdődik a közös rózsafüzér a kegytemplomban, majd Veress Sándor kászonújfalvi plébános mutat be szentmisét. 7 órától Szentségimádás lesz.

Zarándoklat Rómába
Október 14-19 között 5 napos zarándoklat indul Csíkszeredából Rómába. Részvételi díj 390 euró + 650 Ron, amely tartalmazza a szállást, reggelit repülőjegyet Bukarest-Róma útvonalon, a szállítást Csíkszereda-Kézdivásárhely-Kovászna-Sepsiszentgyörgy-Bukarest útvonalon, utas biztosítást, belépőjegyet a Vatikáni Múzeumba valamint idegenvezetést. Lelki vezető Papp Márton atya, jelentkezni lehet a 0742-658865-ös telefonszámon.

Időjárás: Hűvös őszi napok jönnek időnkét esővel, széllel. Ma változóan felhős-napos időre van kilátás. Inkább délen és keleten eshet, nyugat felől napközben szakadozni kezd a felhőzet, de kevés zápor még kialakulhat. Az északi-északnyugati szelet sokfelé kísérhetik erős, viharos lökések. Lehűl a levegő, a legmagasabb hőmérséklet mindössze 12 és 17 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2019. október 04.

About the author

majoros gabriella