2019. október 05. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyergyóújfalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Holnap a gyergyócsomafalvi templomban és a nagyváradi egyházmegyében Margittán és Sülelmeden lesz a híveknek lehetősége az egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Hangverseny időseknek
A Romániai Máltai Szeretetszolgálat temesvári filiája szervezésében idősek világnapjához kapcsolódva a gyárvárosi Millenniumi-templomban jótékonysági hangverseny lesz, ma délután 5 órától. Közreműködik az Art Kammerorchester és Cantabile Salon Orchestra. A felajánlott adományokat a Romániai Máltai Szeretetszolgálat temesvári idősek otthona javítására fordítjuk.

Búcsúk Rózsafüzér Királynője ünnepén
A gyulafehérvári egyházmegyében a Marosfőhöz tartozó, Vasláb-Hevederen a templombúcsú holnap délután fél 1 órakor kezdődik. A szentmise szónoka Nagy László gyergyószárhegyi plébános.
Ákosfalva filiájában, a kisgörgényi Rózsafüzér Királynője tiszteletére szentelt kápolnában a búcsút holnap délután 1 órakor tartják. A szentmisén Drócsa László nyárádszeredai plébános prédikál.
A bátosi egyházközség szintén holnap ünnepel. A búcsús szentmise, amelynek szónoka Simó Ferenc görgényüvegcsűri plébános, délután 1 órakor kezdődik.
Csíkszentgyörgyön a búcsús szentmisén október 13-án, délután fél 1 órakor Balázs Imre nyugalmazott plébános prédikál.
A temesvári egyházmegyében az újszentesi templomot 1979-ben szentelték fel Rózsafüzér Királynője tiszteletére. A búcsút október 6-án, vasárnap ünnepli a helyi közösség. A délután 1 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Kapor János temesvár-gyárvárosi plébános, aki magyar nyelven tart homíliát, román nyelven Filip Dorin Gyula csáki plébános mond szentbeszédet.

Cserebere nap a ferenceseknél
A Ferences Világi Rend kezdeményezésére a kolozsvári ferences templom cserebere napot hirdet a holnap déli szentmise után, kint a templom előtt. Ekkor gazdát cserélhet vetőmag, virágmag, fűszernövény, teafű, cserepes virág. A vetőmagokat, fűszernövényeket, virágokat szentmise után megáldják.

Orgonaszentelés
A kézdivásárhelyi Boldog Özséb-templomban Tamás József püspök szentmisét mutat be holnap déli 12 órakor, melynek keretében megáldja az új orgonát.

Szent Máté napi búcsú
A gyulafehérvári egyházmegyében Szentháromság filiájában, a bedei templomban holnap, délután 2 órakor mutatják be a búcsús szentmisét.

Búcsúk Lisieux-i Kis Szent Teréz ünnepén
A gyulafehérvári egyházmegyében Marosbogáton a Kis Szent Teréz búcsús szentmise holnap délután 4 órakor kezdődik. A szentbeszédet Ambrus Vilmos marosludasi főesperes-plébános tartja.
A nagyváradi egyházmegyében szintén holnap tartják a Lisieux-i Kis Szent Teréz tiszteletére szentelt nagyvárad-őssi templom búcsúünnepét. A déli 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Fejes Rudolf Anzelm premontrei apát.

Szentmise Boldog Bogdánffy Szilárd tiszteletére
Holnap délután 3 órakor Böcskei László megyéspüspök Boldog Bogdánffy Szilárd szülőfalujában, a szerbiai Feketetón mutat be szentmisét.

Veni Sancte
Szentmisével nyitják meg az egyetemi lelkészségeken az új akadémiai évet. A Kolozsvári Egyetemi Lelkészség tanévnyitó szentmiséjét a piarista templomban holnap este fél 8 órától tartják.

Hangversenysorozat
Az idei TimOrgelFest Nemzetközi Orgonafesztivál keretében
holnap este 8 órakor a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templom, orgonakoncert lesz, fellép Tommaso Mazzoletti (Olaszország). A további programról a későbbiekben beszámolunk.

10 szó, amely szabaddá tesz
Október 7-től heti rendszerességgel, a kolozsvári ferences templomban egy új 10 parancsolat katekézis-sorozatot tartanak 18–30 év közötti fiataloknak. A fiatalos nyelvezettel megfogalmazott előadások, megtanítanak egy új módon olvasni az életünket. A tanítások a templomban lesznek megtartva, minden hétfőn este fél 9 órától.

Lelkigyakorlat papoknak
Október 7-11. között lelkipásztorok egy csoportja német nyelvű lelkigyakorlaton vesz részt Karánsebesen. A programot Zirmer Karl szentannai születésű, jelenleg Németországban élő esperes-plébános vezeti.

Hétvégi szentmise közvetítések a Mária Rádióban
Ma délután 6 órától a csíksomlyói Mária Köszöntőről közvetítjük az engesztelő imaórát, 7 órától a szentmisét, ezt követően a rózsafüzért és a gyertyás körmenetet. Holnap délelőtt 10 óra 55 perctől rózsafüzért és szentmisét hallhatnak Székelyudvarhelyről a Kis Szent Teréz templomból. Délután egy órától az újszentesi plébánia templom búcsús szentmiséjét közvetítjük. Este fél 7 órától ismét a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz templomból hallhatnak szentmisét.

Időjárás: Ma nyugat felől nedvesebb légtömegek, este északnyugat felől hidegfront érkezik. Így ismét sok lesz a felhő fölöttünk, inkább csak délen szakadozhat fel a felhőzet, de országszerte esős időre kell számítani. Napközben helyenként a délnyugati szél lehet élénk, majd estétől északnyugat felől északnyugatira fordul a légmozgás, mely egyre nagyobb területen megerősödik. Délután 10-17 fok körüli értékek lesznek! Vasárnap kifejezetten szeles, hűvös időre, mindössze 11-15 fokos maximumokra számíthatunk. + HŐM

MRE – Hírszolgálat, 2019 október 05.

About the author

majoros gabriella