2019. október 09. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Missziós Kereszt Marosvásárhelyen
Ma a Keresztelő Szent János plébánia templomban van az Eucharisztikus Kongresszus szimbóluma. Délután 5 óráig csendes szentségimádáson vehetnek részt a hívek, ezt követően ünnepélyes kereszthódolat lesz és szentgyónási lehetőség. A jelen lévők fél 6 órától elimádkozzák a rózsafüzért és 6 órától szentmisét mutatnak be.

Együtt a remény útján
A Gyulafehérvári Caritas Együtt a remény útján címmel daganatos betegek és hozzátartozóik részére szervez nyílt napot Székelyudvarhelyen, a Szent Anna Központban, október 11-én, pénteken délután 4 órai kezdettel. A résztvevők több előadást is halhatnak, amelyek arra akarnak választ adni, hogy hol van Isten a bajban, hogy kire tudunk támaszkodni krízis helyzetekben, honnan merítsünk erőt és reményt. A nyílt nap zárásaként kiállításra és egy csésze tea mellett kötetlen beszélgetésre várják a résztvevőket.

Mária köszöntő Ilyefalván
Október 12-én, szombaton, délután 4 órától Mária köszöntőt tartanak, mely szentmisével kezdődik, utána rózsafüzért imádkoznak, amit gyertyás körmenet kísér. Kövessük Ferenc pápa felhívását amelyben októbert missziós hónappá nyilvánította. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak.

Filmklub Szatmárnémetiben
A szemlélek filmklub anya-sorozata keretén belül október 12-én, szombaton este 7 órától az „Életem értelme” című film vetítésére kerül sor. Helyszínül a Szentlélek plébánia Kolping terme szolgál.

Családsegítői képzés
A Pro Educatione Egyesület szervezésében felnőttképző szervezetek tanácskozására kerül sor a családokat érintő aktuális társadalmi jelenségekről, a gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébánián, október 14-15-én. A résztvevők a külföldön dolgozó szülők itthon hagyott gyermekeinek a helyzetéről kezdenek el tanulni, belelátni, belegondolni, milyen szerepet vállalhat a katolikus felnőttképzés ezen a téren. A részletes programról a romkat.ro oldalon olvashatnak.

Tiszta szerelem est
Kolozsváron a szociális testvérek és az egyetemi lelkészség szervezésében a Szentlélek kápolnában (Tordai út, 33 szám), október 15-én, kedden este 8 órától várják az együttjáró vagy ismerkedő párokat, egyedülálló vagy párjukat kereső fiatalokat. A Tiszta szerelem est folyamán szentmisét mutat be Takó István egyetemi lelkész, tanúságot tesz Bálint Lehel és Emília.

Az egyetemi év megnyitója Temesváron
A temesvári katolikus egyetemistáknak október 15-én, kedden este 8 órakor a temesvár-belvárosi Szent Katalin templomban Pál József Csaba temesvéri megyéspüspök egyetemi évnyitó szentmisét celebrál. A liturgiát követően találkozót tartanak az Egyházmegyei Ifjúsági Központban.

Biblia-nap és jubileum
A Katolikus Magyar Bibliatársulat szeretettel meghív minden érdeklődőt az október 19-én, szombaton megrendezendő Főegyházmegyei Biblia-napra. A program délelőtt 10 és este 7 óra között a marosvásárhelyi Deus Providebit Házban lesz megtartva. Ez alkalommal ünnepli, a bibliatársulat megalakulásának 25. évfordulóját. A Biblia-nap meghívott előadója Dr. Oláh Zoltán. Jelentkezni lehet október 14-ig a 0740915948-as telefonszámon, vagy az orsijudit@yahoo.com e-mail címen, az eseményre autóbuszok indulnak Székelyföldről és Brassóból.

Templomi énekkarok találkozója
Tizenegyedik alkalommal szerveznek kórustalálkozót a székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban, október 19-én, szombaton. A találkozó délelőtt 10 órakor szentmisével veszi kezdetét, melyet a meghívott kórusok bemutatkozó műsora követ. A fellépés végén közösen elénekelik a Szűzanya tiszteletére az Egészen szép vagy, Mária kezdetű éneket, melyben a Csíkszentléleki Plébánia Gyermek Schola fog előénekelni. Ezt követi az emléklapok kiosztása. A zárószavak, valamint a himnuszok eléneklése után a kórusok közös ebédre hivatalosak a Márton Áron Ifjúsági Házba.

Nick Vujicic Erdélyben
Nick Vujicic, a nemzetközi hírű prédikátor, szónok, motivációs tréner, aki karok és lábak nélkül született emberként vált ismertté, októberben Erdélybe látogat. Világszinten számos motivációs előadást tart, előadásainak témái a fogyatékosság, a remény és a keresztény hit. Élete és pályafutása sokunk számára lehet példaértékű, bátorító gondolatai erőt adnak a mindennapokban. Nick Vujicic október 23-án Kolozsváron a BT Arénában, október 24-én Sepsiszentgyörgyön a Sepsi Arénában tart előadást. Az előadást rádiónk élő adásban közvetíti.

Időjárás: Ezekben a napokban sorra érik egymást a hidegfrontok, egyre lehűtve a levegőt. Hideg reggelek és hűvös délutánok jellemzik időjárásunk.
Ma reggel a szél elcsendesülése és a felhőzet felszakadozása következtében az Erdélyi medence térségében kell fagyra készülni. Mindenhol számíthatunk hosszabb napos időszakokra, az időnként megjelenő felhőkből csapadék csak keleten várható, a reggeli pára- és ködfoltok délelőtt feloszlanak. A hideg reggel után délután 14-21 fokig emelkedik a hőmérséklet.

 

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a ditrói Jézus Szíve-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Könyvbemutató
Ma délután 6 órakor Magyarország kolozsvári főkonzulátusának rendezvénytermében kerül bemutatásra Gudor Kund Botond történész, lelkipásztor-esperes „Bod Péter – a történetíró” című kötete. A könyv Felsőcsernátoni Bod Péter korát, lelkipásztori, történészi, közösségszervezői munkásságát mutatja be. A szerzővel Kőrösi Viktor Dávid konzul beszélget.

Lelki egyensúly
A Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezete az Erdélyi Mária Rádió közreműködésével három alkalomból álló rendezvénysorozatot szervez az Idősek Világnapja alkalmából.
Az első találkozóra holnap délelőtt 11 órától kerül sor a Szentegyház utca 4 szám alatti teremben, melynek meghívottja Keresztes Olivér kolozsi plébános. Lesz áhítat, kötetlen beszélgetés is. A belépés díjtalan, várnak mindenkit szeretettel!

Mária Út konferencia
A csíksomlyói Jakab Antal Házban „Járjunk együtt!”, Zarándok és tematikus utak sokszínűsége címmel tartják a IX. Mária Út Konferenciát. Az összejövetelen részt vesznek Ausztria, Szlovénia, Olaszország, Magyarország és Románia zarándok és tematikus útjainak meghívott képviselői. A konferencia október 11-13 között zajlik, melyre jelentkezni lehet az info@mariaut.ro e-mail címen vagy a 0730-711745-ös telefonszámon.

Egymillió csillag a nélkülözőkért
A Gyulafehérvári Caritas minden év októberében megszervezi az Egymillió csillag szolidaritási akciót, mécsesekkel világítanak meg egy-egy közteret, ahol minden egyes meggyújtott gyertya jelképes sorsvállalás a nélkülözőkkel. Lehetőség mindenki számára, hogy egy-egy gyertya meggyújtásával és pénzbeli adományával láthatóan is kifejezze: minden nehézség ellenére, fontos számukra a közösségük és a szegény emberek sorsa. Idén október 11-én, pénteken délután 6 és este 8 óra között várnak mindenkit, aki együttérzését szeretni kifejezni. A helyszínekről a romkat.ro oldalon tájékozódhatnak.

Templombúcsú Csíkszeredában
A templomszentelés tizenhatodik évfordulóját ünnepelik október 13-án, vasárnap a csíkszeredai Millenniumi templomban. A délután fél 1 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Tamás József segédpüspök. A szentbeszédet az ezüstmisés Bátor Botond pálos szerzetes tartja Hargitafürdőről.

Lelki egészségünk
A KALOT Egyesület pszichológusok, lelkészek, lelkigondozók vezetésével újraindítja a lelki egészség megőrzését célzó klubtevékenységet. A klubtevékenység 10 héten át tart, heti egy alkalommal kétórás foglalkozás keretében interaktív módon dolgoznak föl olyan – mindenki életében nehézséget okozható témákat, mind a félelmek-, stressz kezelése, sérelmek, kisebbségi érzés gyógyítása, szülői szerepek, párkapcsolati döntések, férfi és női identitás.
A klubtevékenységeken előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni. Érdeklődni és jelentkezni lehet a 0744-580375-ös, vagy a czenczerjolan@yahoo.com vagy a kepzesek@kalot.ro e-mail-címen. A helyek száma korlátozott. Részvételi hozzájárulás a 10 alkalmas foglalkozássorozathoz összesen 200 lej.

A Bonus Pastor alapítvány országos találkozója
A Bonus Pastor alapítvány szabadult szenvedélybetegek és hozzátartozók részére idei harmadik országos találkozóját Sepsiszentgyörgyön, a Gyöngyvirág utcai református templomban tartják. október 18- 20 között. Részvételi díj: 150 lej, jelentkezni október 13-ig lehet a 0265 254 460 vagy a 0757 489 778- as telefonszámokon, illetve az office@bonuspastor.ro e-mail-címen.

Időjárás: Ezekben a napokban sorra érik egymást a hidegfrontok, egyre lehűtve a levegőt. Hideg reggelek és hűvös délutánok jellemzik időjárásunk.
Ma reggel a szél elcsendesülése és a felhőzet felszakadozása következtében az Erdélyi medence térségében kell fagyra készülni. Mindenhol számíthatunk hosszabb napos időszakokra, az időnként megjelenő felhőkből csapadék csak keleten várható, a reggeli pára- és ködfoltok délelőtt feloszlanak. A hideg reggel után délután 14-21 fokig emelkedik a hőmérséklet.

MRE – Hírszolgálat, 2019. október 09.

About the author

majoros gabriella