2019. október 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

72 óra kompromisszum nélkül
Mutasd meg, mire vagy képes, és éld át, hogy valóban több vagy, ha adsz! Idén is megszervezik október 10-13 között a három napos akciót, vállalkozó szellemű fiataloknak, akik önkéntes munkájuk által másoknak segítenek. Az idei mottó: „Szeretettel szolgáljatok egymásnak”. Az összefogás, a segítség és az értékek megtalálása kulcsfontosságú a jövőnket és a jelenünket tekintve, ezért segíts te is, szeretettel!

Szentségimádás iskolája
Csatlakozva a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeihez a Kolozsvári Egyetemi Lelkészségen ma este 8 órától szentségimádás iskolája kezdődik. Az alkalom első 15 percében rövid katekézis lesz az Eucharisztiáról, illetve a szentségimádásról. Utána rövid, csendes imádságra kerül sor az Oltáriszentség előtt, majd beszélgetni is lesz lehetőség. Az iskola csütörtök esténként folytatódik.

Együtt a remény útján
A Gyulafehérvári Caritas Együtt a remény útján címmel daganatos betegek és hozzátartozóik részére szervez nyílt napot Székelyudvarhelyen, a Szent Anna Központban, holnap délután 4 órai kezdettel. A résztvevők több előadást is halhatnak, amelyek arra akarnak választ adni, hogy hol van Isten a bajban, hogy kire tudunk támaszkodni krízis helyzetekben, honnan merítsünk erőt és reményt. A nyílt nap zárásaként kiállításra és egy csésze tea mellett kötetlen beszélgetésre várják a résztvevőket.

Váradszőllősi zenei estek
Holnap este 7 órakor folytatódik a Váradszőllősi Zenei Estek című programsorozat idei évada. Fellép a nagyváradi Csillagocska Pedagógus Kórus Brugós Anikó vezetésével, közreműködik Józsa Domokos nagyváradi orgonaművész.

Várak és erődtemplomok kiállítássorozat
Potyók Tamás, debreceni festőművész nemrégiben körútjára indított egy több mint egy évet, 9 országot és 20 helyszínt felölelő Várak és Erődtemplomok elnevezésű kiállítássorozatot. A képzőművészeti zarándoklat első állomását magyarországon a hollókői várban tartották. Október 12-én, szombaton érkezik a kiállítás a hegyközszentimrei Millenniumi Szent Imre Emlékkápolnába. Délután 3 órakor kezdődik a Szent Imre megemlékezés és a koszorúzás a szoborparkban. Majd a résztvevők elzarándokolnak az emlékkápolnához, ahol 4 órakor ünnepélyesen megnyitják a kiállítást.

Bibliakurzus Temesváron
A temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus kolostorban 6 alkalmas bibliakurzust tartanak János evangéliumáról a felnőtt világi hívek számára. Az első bibliakurzus október 12-én, szombaton 10-16 óra között lesz. Jelentkezni lehet a bildungsreferat@salvatorianer.at és a salvatorieni@gmail.com e-mail címen, vagy a 0723-523369-es telefonszámon. Részvételi díj alkalmanként 30 lej.

Búcsú Nagykárolyban
Október 12-13-án ünneplik a nagykárolyi Fatimai Szűz Mária-templom búcsúját. Szombaton este 6 órától októberi ájtatosságot tartanak, melynek keretében elimádkozzák a rózsafüzért és a loretói litániát. Este 7 órától szentmise lesz, utána körmenet a Szűzanya fatimai vándorszobrával, majd szentségimádás. Elvégzik a Jézus Szentséges Szíve litániát és szentségi áldásban részesülnek a jelen lévők. Vasárnap az ünnepi búcsús szentmise délelőtt fél 12 órakor kezdődik, előtte a rózsafüzért és a loretói litániát imádkozzák.

A Bonus Pastor alapítvány országos találkozója
A Bonus Pastor alapítvány idei harmadik országos találkozóját Sepsiszentgyörgyön, a Gyöngyvirág utcai református templomban tartják, október 18- 20 között. Részvételi díj: 150 lej, jelentkezni október 13-ig lehet a 0265-54460 vagy a 0757-489778- as telefonszámokon, illetve az office@bonuspastor.ro e-mail-címen.

Templomi énekkarok találkozója
Tizenegyedik alkalommal szerveznek kórustalálkozót a székelyudvarhelyi Szent Miklós plébániatemplomban, október 19-én, szombaton. A találkozó délelőtt 10 órakor szentmisével veszi kezdetét, melyet a meghívott kórusok bemutatkozó műsora követ. A fellépés végén közösen elénekelik a Szűzanya tiszteletére az Egészen szép vagy, Mária kezdetű éneket, melyben a Csíkszentléleki Plébánia Gyermek Schola fog előénekelni. Ezt követi az emléklapok kiosztása. A zárószavak, valamint a himnuszok eléneklése után a kórusok közös ebédre hivatalosak a Márton Áron Ifjúsági Házba.

Időjárás: A mai napon délen kevesebb, máshol többfelé várható eső. Északon, északkeleten időnként a nap is kisüthet, majd késő délutántól északnyugat felől kezd csökkenni a felhőzet. Több helyen élénk, időnként erős nyugatias szélre kell készülni. Délután 15-22 fok valószínű. Péntektől felmelegedés várható.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyergyóhodosi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Lelki egyensúly
A Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezete az Erdélyi Mária Rádió közreműködésével három alkalomból álló rendezvénysorozatot szervez az Idősek Világnapja alkalmából. Az első találkozóra ma délelőtt 11 órától kerül sor a Szentegyház utca 4 szám alatti teremben, melynek meghívottja Keresztes Olivér kolozsi plébános. Lesz áhítat, kötetlen beszélgetés is. A belépés díjtalan, várnak mindenkit szeretettel!

Alapkőletétel Szentjobbon
Ma déli 12 órakor helyezik el az épülő új óvoda alapkövét Szentjobbon, mely eseményen részt vesz Böcskei László megyéspüspök is. Az építkezést Magyarország Kormánya Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programjának keretében valósítja meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség.

Virrasztás a nagyváradi székesegyházban
A Boldogságos Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére, holnap este 6 órakor szentségimádást, 7 órakor pedig szentmisét tartanak a nagyváradi székesegyházban.

Ifjúsági szentségimádás
Ma este 7 órától ifjúsági szentségimádást tartanak a fiatalokkal és a fiatalokért Nagyváradon a Szent Katalin-telepi plébániatemplomban. A lazarista atyák hívják mindazokat, akik a Krisztus jelenlétében fellelhető örömet és békét keresik. A szentségimádás után kötetlen beszélgetésre, teázásra várnak a szervezők mindenkit a plébánia közösségi termébe.

Önkéntes találkozók
Holnap Nagykárolyban a Szent László közösségi házban délután 4 órakor kezdődik a közönség találkozó. Október 12-én, szombaton délelőtt 10 órától a szatmári stúdióban, délután 2 órától Mihályfalván a plébánia hittantermében, és 3 órától Aradon a belvárosi plébánia templomban lesznek önkéntes találkozók. Október 13-án, vasárnap délután 3 órától Temesváron a józsefvárosi plébánia templomban lesz közönség találkozó.

Megújult a gidófalvi református templom
Gidófalva középkori református temploma a 13-14. században épült. A templomban néhány éve középkori falképtöredékek kerültek felszínre, melyek a diadalív hajó felőli oldalán, a hajó északi, déli és nyugati oldalain találhatóak. A Rómer Flóris-terv keretében felújították ezeket a falfestményeket, melyeknek ünnepélyes átadása október 12-én, szombaton délelőtt 11 órakor lesz. Hálaadó istentiszteletet mutat be Szegedi László az Erdélyi Egyházkerület Generális Direktora. A templom és a falképek helyreállításáról előadást tart Jánó Mihály művészettörténész valamint a restaurátorok.

Mária köszöntő Ilyefalván
Október 12-én, szombaton, délután 4 órától Mária köszöntőt tartanak, mely szentmisével kezdődik, utána rózsafüzért imádkoznak, amit gyertyás körmenet kísér. Kövessük Ferenc pápa felhívását amelyben októbert missziós hónappá nyilvánította. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak.

Dr. Csókay András tanúságtétele Sepsiszentgyörgyön
Október 12-én, szombaton este 7 órától a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban tanúságtételt és beszámolót tart dr. Csókay András idegsebész főorvos, világhírű agykutató. Várnak minden érdeklődőt!

Terménybetakarítási hálaadás
A csíkszeredai Szent Ágoston-templomban szentmise keretében adnak hálát a jó Istennek az elmúlt év kegyelmeiért, ajándékaiért, hogy földjeinket, terményeinket megőrizte és azokat begyűjtve tartalékaink lehetnek a téli időszakra. A hálaadó szentmise, október 13-án, vasárnap délelőtt fél 11 órakor kezdődik, ez után a hálaadás a templom előtti téren folytatódik, ahol a Csíkszeredai Gyermekek Háza szólistáinak rövid műsorát, A Codex régizene együttes előadását, valamint Bende Zsuzsa: A hétlábú paripa című mese bábelőadását lehet megtekinteni. A résztvevők különféle kézműves foglalkozásokba, közös játékokba is bekapcsolódhatnak és tombola által értékes nyeremények tulajdonosai lehetnek.

Templombúcsú Csíkszeredában
A templomszentelés tizenhatodik évfordulóját ünnepelik október 13-án, vasárnap a csíkszeredai Millenniumi templomban. A délután fél 1 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Tamás József segédpüspök. A szentbeszédet az ezüstmisés Bátor Botond pálos szerzetes tartja Hargitafürdőről.

Időjárás: A mai napon délen kevesebb, máshol többfelé várható eső. Északon, északkeleten időnként a nap is kisüthet, majd késő délutántól északnyugat felől kezd csökkenni a felhőzet. Több helyen élénk, időnként erős nyugatias szélre kell készülni. Délután 15-22 fok valószínű. Péntektől felmelegedés várható.

MRE – Hírszolgálat, 2019. október 10.

About the author

majoros gabriella