2019. október 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthonban tartanak örökös szentségimádási napot. Holnap a háromkúti templomban és a nagyváradi egyházmegyében Micskén és Baromlakán lesz a híveknek lehetősége az egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Mária köszöntő Ilyefalván
Ma délután 4 órától Mária köszöntőt tartanak, mely szentmisével kezdődik, utána rózsafüzért imádkoznak, amit gyertyás körmenet kísér. Kövessük Ferenc pápa felhívását amelyben októbert missziós hónappá nyilvánította. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak.

Búcsú Nagykárolyban
Ma és holnap ünneplik a nagykárolyi Fatimai Szűz Mária-templom búcsúját. Ma este 6 órától októberi ájtatosságot tartanak, melynek keretében elimádkozzák a rózsafüzért és a lorettói litániát. Este 7 órától szentmise lesz, utána körmenet a Szűzanya fatimai vándorszobrával, majd szentségimádás. Elvégzik a Jézus Szentséges Szíve litániát és szentségi áldásban részesülnek a jelen lévők. Holnap az ünnepi búcsús szentmise délelőtt fél 12 órakor kezdődik, előtte a rózsafüzért és a lorettói litániát imádkozzák.

Magyarok Nagyasszonya búcsú
A gyulafehérvári egyházmegyében Miklósvár filiájában, Nagyajtán a búcsús szentmise holnap, délután fél 2 órakor kezdődik. A szentbeszédet György Imre baróti segédlelkész tartja.
A nyomáti templomban szintén holnap ünneplik a búcsút. A szentmisén, amely délután 3 órakor kezdődik, Balogh András az anyaegyházközség, Szentháromság plébánosa prédikál.
A temesvári egyházmegyében a temesvár-gyárvárosi plébániatemplomot Mária, Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték fel 1901. október 13-án. A Millenniumi templom konszekrálásának idei évfordulóját holnap ünnepli az egyházközség. A délelőtt 10 órakor kezdődő román nyelvű, valamint a fél 12 órakor kezdődő magyar nyelvű szentmise főcelebránsa Szilvágyi Zsolt pasztorációért felelős püspöki helynök, temesvár-józsefvárosi plébános.

Öt új szenttel gazdagodik az Egyház
Október 13-án, vasárnap Ferenc pápa szentté avatja John Henry Newman angol bíborost, az olasz Giuseppina Vannini nővért, az indiai Mariam Thresia Chiramel Mankidiyan nővért, a brazil Dulce Lopes Pontes nővért és a svájci harmadrendi ferencest, Marguerite Bays-t.

Templombúcsú Csíkszeredában
A templomszentelés tizenhatodik évfordulóját ünnepelik október 13-án, vasárnap a csíkszeredai Millenniumi templomban. A délután fél 1 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Tamás József segédpüspök. A szentbeszédet az ezüstmisés Bátor Botond pálos szerzetes tartja Hargitafürdőről.

Rózsafüzér Királynője búcsú
A gyulafehérvári egyházmegyében Csíkszentgyörgyön a búcsús szentmisét holnap, délután fél 1 órakor tartják, melyen Balázs Imre nyugalmazott plébános prédikál.

Templombúcsú Hegyköztótteleken
Holnap tartják a hegyköztótteleki templom felszentelésének évfordulóját. A délután egy órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Pitó Lajos monospetri plébános lesz.

Tiszta szerelem est
Kolozsváron a szociális testvérek és az egyetemi lelkészség szervezésében a Szentlélek kápolnában (Tordai út, 33 szám), október 15-én, kedden este 8 órától várják az együttjáró vagy ismerkedő párokat, egyedülálló vagy párjukat kereső fiatalokat. A Tiszta szerelem est folyamán szentmisét mutat be Takó István egyetemi lelkész, tanúságot tesz Bálint Lehel és Emília.

Egymillió gyermek imádkozik a békéért
Október 18-án, pénteken délelőtt 10 órától világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért. A kezdeményezés keresztény közösségektől, Venezuelából indult: miközben 2005 nyarán gyermekek együtt imádkozták a rózsafüzért, a mellettük levő asszonyok kézzelfoghatóan érezték a Szűzanya jelenlétét. Napjainkra ez a tömeges áhítat nemcsak Dél-Amerikában, hanem szerte a világon elterjedt. Kiinduló gondolata az a Szent Piotól származó idézet volt, miszerint „ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni”.

Hétvégi szentmise közvetítések a Mária Rádióban
Holnap délelőtt fél 12 órától rózsafüzért, ezt követően pedig szentmisét közvetítünk Újszentesről. Délután 6 órától pedig a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király templomból hallhatják a szentmisét.

Időjárás: Igazi vénasszonyok nyara van! Túlnyomóan napos időre számíthatunk ezen a hétvégén, inkább csak fátyolfelhők szűrhetik időnként a napsütést, csapadék sehol sem várható. Bár a hajnalok hűvösek lesznek, délutánonként viszont kellemes időben lesz részünk.
Ma délután már egyre nagyobb területen mérhetünk 20 fok körüli, illetve ezt meghaladó csúcsértékeket, vasárnap pedig 20-26 fok közötti maximumokra számíthatunk.

MRE – Hírszolgálat, 2019. október 12.

About the author

majoros gabriella