2019. október 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

10 szó, amely szabaddá tesz
10 Szó, amely szabaddá tesz címmel elindult 10 parancsolat katekézis-sorozatot következő előadása ma este fél 9 órától lesz, a kolozsvári ferences templomban. A fiatalos nyelvezettel megfogalmazott előadások, megtanítanak egy új módon szemlélni az életünket.

Az egyetemi év megnyitója Temesváron
A temesvári katolikus egyetemistáknak a temesvár-belvárosi Szent Katalin-templomban Pál József-Csaba temesvári megyés püspök egyetemi évnyitó szentmisét celebrál holnap este 8 órától. A liturgiát követően találkozót tartanak az Egyházmegyei Ifjúsági Központban. A szervezők minden fiatalt szeretettel várnak.

Kettős jubileum
Az arad-mikelakai Nagyboldogasszony templomot 90 évvel ezelőtt, 1929-ben építették, a plébániaépületét pedig 25 évvel ezelőtt emelték. E kettős évforduló alkalmából Pál József-Csaba temesvári megyés püspök hálaadó szentmisét mutat be október 16-án, szerdán délután fél 6 órakor a helyi templomban.

Októberi hangverseny
A kolozsvári Mária Szeplőtelen Szíve plébánia szervezésében október 16-án, szerdán délután 6 órától hangversenyt tartanak. Közreműködik a Guttman Mihály Pedagógus Kórus Bedő Ágnes vezényletével. Vokális, hangszeres és kórusművek lesznek hallhatóak, Török Szilvia, Bálint Annamária, Nyárádi Emőke, László Györgyi és Kostyák Levente előadásában.

Brassói magyar művészek kiállítása
A X. Székelyföld Napok keretén belül október 16-án, szerdán délután 5 órakor a kovásznai Művelődési Ház kiállító termében kerül sor a Brassói Magyar Képzőművészek csoportos tárlatának megnyitójára. A kiállítást méltatja: Dimény András brassói képzőművész. A megnyitón fellép a brassói Mátka Népdalcsoport.

Lelki egészségünk
A KALOT Egyesület pszichológusok, lelkészek, lelkigondozók vezetésével október 17-től, csütörtöktől újraindítja a lelki egészség megőrzését célzó klubtevékenységet. A klubtevékenység 10 héten át tart, heti egy alkalommal kétórás foglalkozás keretében interaktív módon dolgoznak föl olyan – mindenki életében nehézséget okozható témákat, mind a félelmek-, stressz kezelése, sérelmek, kisebbségi érzés gyógyítása, szülői szerepek, párkapcsolati döntések, férfi és női identitás.
A klubtevékenységeken előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni. Érdeklődni és jelentkezni lehet a 0744-580375-ös, vagy a czenczerjolan@yahoo.com vagy a kepzesek@kalot.ro e-mail-címen. A helyek száma korlátozott. Részvételi hozzájárulás a 10 alkalmas foglalkozássorozathoz összesen 200 lej.

Könyvbemutató
Október 17-én, csütörtökön délután 5 órától a margittai Nagyboldogasszony templomban bemutatják Nagy Mihály Zoltán és Denisa Bodeanu: (Le)hallgatásra ítélve. Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei (1957–1960) című a könyvét.

Biblia-nap és jubileum
A Katolikus Magyar Bibliatársulat szeretettel meghív minden érdeklődőt az október 19-én, szombaton megrendezendő Főegyházmegyei Biblia-napra. A program délelőtt 10 és este 7 óra között a marosvásárhelyi Deus Providebit Házban lesz megtartva. Ez alkalommal ünnepli, a bibliatársulat megalakulásának 25. évfordulóját. A Biblia-nap meghívott előadója Dr. Oláh Zoltán. Jelentkezni lehet október 14-ig a 0740915948-as telefonszámon, vagy az orsijudit@yahoo.com e-mail címen, az eseményre autóbuszok indulnak Székelyföldről és Brassóból.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Az Isten vezet címmel október 8-10 között lelkigyakorlatot tart Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános. Azok jelentkezését várják, akik arra vágynak, hogy két napig Istennel legyenek csendben, Őt figyelve. A lelkigyakorlat során mindennap lesz szentmise, közös ima, ráhangoló elmélkedések, valamint lehetőség nyílik a megosztásokra és személyes beszélgetésekre is. A helyek száma korlátozott, előzetes bejelentkezés szükséges november 4-ig a 0266-210537-es vagy a 0755-489743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen.

Időjárás: Szép időben lesz részünk az elkövetkező napokban, bár a reggeli órákban továbbra is számítani kell pára- és ködképződésre, napközben a legtöbb helyen a napsütésé lesz a főszerep. Csapadék továbbra sem várható. Délután a legtöbb helyen 21-26 fokra számíthatunk, csak a tartósabban ködös tájakon lehet ennél hűvösebb.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyergyóremetei templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Családsegítői képzés
A Pro Educatione Egyesület szervezésében felnőttképző szervezetek tanácskozására kerül sor ma és holnap a családokat érintő aktuális társadalmi jelenségekről a gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébánián. A résztvevők a külföldön dolgozó szülők itthon hagyott gyermekeinek a helyzetéről kezdenek el tanulni, belelátni, belegondolni, milyen szerepet vállalhat a katolikus felnőttképzés ezen a téren. A részletes programról a romkat.ro oldalon olvashatnak.

440 éves a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum
440 éves a kolozsvári jezsuita és piarista hagyományú hajdani Erdélyi Római Katolikus Státusfőgimnázium utódja, a Báthory István Elméleti Líceum. Az ünnepségsorozat megnyitójára ma délután fél 4 órakor kerül sor a Piarista templomban, a záróünnepség pedig pénteken 17 órától lesz. Részletes program a romkat.ro oldalon.

Búcsúk Avilai Nagy Szent Teréz ünnepén
A gyulafehérvári főegyházmegyében Székelyzsombor Avilai Nagy Szent Teréz védelmébe ajánlott templomában a búcsús szentmise holnap délután 4 órakor kezdődik. Az ünnep főcelebránsa és szónoka Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes-plébános.
A temesvári egyházmegyében a nagyszentmiklósi templom búcsúját is holnap ünnepli a helyi közösség. A délután 4 órakor kezdődő ünnepi szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Bene Tamás nagycsanádi plébános.

Imaestek a tiszta szerelemért
2008 óta már a Gyulafehérvári Főegyházmegyében is több helyszínen megszervezik azt az imaestet, amelyen fiatalok tesznek tanúságot kortársaiknak a tisztaság értékéről.
Kolozsváron a szociális testvérek és az egyetemi lelkészség szervezésében a Szentlélek kápolnában október 15-én, kedden este 8 órától várják az együtt-járó vagy ismerkedő párokat, az egyedülálló, vagy párjukat kereső fiatalokat. A Tiszta szerelem est folyamán szentmisét mutat be Takó István egyetemi lelkész, tanúságot tesz Bálint Lehel és Emília.
Október 17-én, csütörtökön este fél nyolctól a csíkszeredai Segítő Mária Kollégiumban kerül sor az imaestre Tiszta szerelem  – Lehetéges? címmel. Az est során  egy fiatal házaspár tanúságtétele hallgatható meg, azt követően  szentségimádásra kerül sor. Szeretettel várják mindazokatakik a fentebb megfogalmazott célért imádkozni szeretnének. Érdeklődni lehet Farkas Ibolya szociális testvérnél a 0745390189-es telefonszámon.
Október 19-én, szombaton 18 órakor szentmisével kezdődik az Imaest a tiszta életért a kézdivásárhelyi Boldog Özséb Római Katolikus Templomban, ezt követően tanúságtételre kerül sor, melyet szentségimádással zárnak. Várják az érdeklődőket!

Templomi énekkarok találkozója Székelyudvarhelyen
XI. alkalommal szerveznek kórustalálkozót október 19-én, szombaton a székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban. A templomi énekkarok találkozója délelőtt 10 órakor szentmisével veszi kezdetét, melyet a meghívott kórusok bemutatkozó műsora követ.
Vendégkórusok a csíkszentléleki, gyergyócsomafalvi, a Székelyudvarhely-szombatfalvi kórusok, valamint a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet Énekkara.
A fellépés végén közösön elénekelik a Szűzanya tiszteletére az Egészen szép vagy, Mária kezdetű éneket, melyben a Csíkszentléleki Plébánia Gyermek Schola fog előénekelni. Ezt követi az emléklapok kiosztása. A zárószavak, valamint a himnuszok eléneklése után a kórusok egy közös ebédre hivatalosak a Márton Áron Ifjúsági Házba.

Nick Vujicic Erdélyben
Nick Vujicic, a nemzetközi hírű prédikátor, szónok, motivációs tréner, aki karok és lábak nélkül született emberként vált ismertté, októberben Erdélybe látogat. Világszinten számos motivációs előadást tart, előadásainak témái a fogyatékosság, a remény és a keresztény hit. Élete és pályafutása sokunk számára lehet példaértékű, bátorító gondolatai erőt adnak a mindennapokban. Nick Vujicic október 23-án Kolozsváron a BT Arénában, október 24-én Sepsiszentgyörgyön a Sepsi Arénában tart előadást. Az előadást rádiónk élő adásban közvetíti.

Lelkigyakorlat szenvedélybetegeknek és hozzátartozóknak
A Gyulafehérvári Caritas Ki-Út programja és a magyarországi Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat október 24-27 között lelkigyakorlatot szervez Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban (Dózsa György utca 15)
Érdeklődni és jelentkezni Kedves Ritánál lehet október 21-én déli 12 óráig a 0731 137 191-es telefonszámon vagy a rita.kedves@caritas-ab.ro e-mail-címen.

Lelkinap orvosoknak Csíksomlyón
A csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szervezésében október 26.-án, szombaton lelkinap lesz orvosoknak Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban,  Hivatástudat témában. Meghívottak: Jakabos Barnabás SJ és Dósa Éva pszichiáter, pszichoterapeuta. Jelentkezni a 0744 909 835 és 0740 412 216 telefonszámokon lehet.

Időjárás: Szép időben lesz részünk az elkövetkező napokban, bár a reggeli órákban továbbra is számítani kell pára- és ködképződésre, napközben a legtöbb helyen a napsütésé lesz a főszerep. Csapadék továbbra sem várható. Délután a legtöbb helyen 21-26 fokra számíthatunk, csak a tartósabban ködös tájakon lehet ennél hűvösebb.

MRE – Hírszolgálat, 2019. október 14.

About the author

Majoros Gabriella