2019. október 15. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Jubileum Kolozsváron
440 éves a kolozsvári jezsuita és piarista hagyományú hajdani Erdélyi Római Katolikus Státusfőgimnázium utódja a Báthory István Elméleti Líceum. A jubileumi ünnepség tegnap délután kezdődött, ennek folytatásaként három napos konferenciát tartanak. Az első előadás ma reggel 9 és délután 2 óra között lesz „Tehetségápolás és innováció az oktatásban” címmel. 2 órától a IX. osztályosok Báthory-vetélkedője zajlik, délután 5 órától az elemi iskolások műsora következik, fél 7 órától pedig Killyéni András sporttörténeti kiállításának megnyitója lesz.

Munkalátogatás Szarvason
Holnap a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség alkalmazottainak egy csoportja munkalátogatást tesz a Szarvasi Arborétumban. A határon átnyúló pályázatban elnyert támogatásból a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, mint a Szarvasi Arborétum projektpartnere a Püspöki Palota kertjét újítja fel, ahol a látogatók egymással, a természet szépségeivel és a teremtő Istennel egyaránt találkozhatnak.

Kettős jubileum
Az arad-mikelakai Nagyboldogasszony templomot 90 évvel ezelőtt, 1929-ben építették, a plébániaépületét pedig 25 évvel ezelőtt emelték. E kettős évforduló alkalmából Pál József-Csaba temesvári megyés püspök hálaadó szentmisét mutat be holnap délután fél 6 órakor a helyi templomban.

Not for sale, vagyis nem eladó!
A temesvári szalvatoriánus kolostorban október 17-én, csütörtökön este 7 órától egy figyelemfelkeltő programra kerül sor, „Not for Sale, vagyis Nem eladó!” címmel amelynek központi témája az emberkereskedelem. A programot Adina Bălan bukaresti nővér vezeti. A rendezvényre a szervezők 14 év fölötti fiatalokat várnak.

Egymillió gyermek imádkozik
Október 18-án, pénteken délelőtt 10 órakor világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért. Az Egymillió gyermek együtt imádkozik a békéért és az egységért nevű kezdeményezés keresztény közösségektől, Venezuelából indult 2005-ben.

Váradszőllősi Zenei Estek
Október 18-án, pénteken este 7 órakor folytatódik a Váradszőllősi Zenei Estek című programsorozat idei évada. Az est vendégelőadója Pap Attila székelyudvarhelyi orgonaművész lesz.

Pedagógusok lelkinapja
„Mondjátok a csüggedt szívűeknek, bátorság ne féljetek!” címmel szervezik meg, október 19-én, szombaton délelőtt 10 órai kezdéssel a pedagógusok lelki napját a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébánián. Szeretettel várnak minden érdeklődő pedagógust a lelki feltöltődésre és együtt gondolkodásra.

Háromszéki kamarakórusok találkozója
Október 19-én szombaton délután 5 órától a Kovászna-Belvárosi Református templomban a Pastorala Kulturális Egyesület szervezésében kerül sor a XV. Háromszéki Kamarakórusok Találkozójára. A találkozó idei fellépő kamarakórusai: Sepsiszentgyörgyről a Cantus Firmus, a Pro Musica és az Unitárius Dalárda, Kézdivásárhelyről a Cantus, a Református Dalkör, Székelyudvarhelyről a Szombatfalvi Református Gyülekezet Kórusa, valamint a kovásznai házigazda, a Pastorala Kamarakórus.
A belépés ingyenes, minden zenekedvelőt szeretettel várnak.

Rózsafüzér ima Resicabányán
Az októberi rendkívüli missziós hónap keretében a resicabányai Szentháromság plébánia és a Havas Boldogasszony plébánia közössége október 20-án, vasárnap délután 5 órai kezdettel közösen imádkozza a Rózsafüzért a Havas Boldogasszony templomban.

Lélekóra Kovásznán
A kovásznai római katolikus templomban, október 20-án, vasárnap a délelőtt 11 órás szentmise után folytatódik a lélekóra előadás sorozata. Ez alkalommal Gloviczki Eszter budapesti orvos tart előadást „Szerelem, hűség, válás a hormonok világában” címmel.

Időjárás: A meteorológusok szerint csütörtökig tart a szokatlanul meleg idő, mely elérte Romániát. A mai napon is sok napsütésre, csapadékmentes időre van kilátás, de hajnalban, reggel ismét többfelé találkozhatunk párás, ködös tájakkal. Többfelé erős lökések kísérhetik a délies szelet. A legmelegebb órákban 23-28 fokra számíthatunk, de a tartósabban ködös tájakon ennél pár fokkal hűvösebb lesz.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamána maroshévízi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Búcsúk Avilai Nagy Szent Teréz ünnepén
A gyulafehérvári főegyházmegyében Székelyzsombor Avilai Nagy Szent Teréz védelmébe ajánlott templomában a búcsús szentmise ma délután 4 órakor kezdődik. Az ünnep főcelebránsa és szónoka Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes-plébános.
A temesvári egyházmegyében a nagyszentmiklósi templom búcsúját is ma ünnepli a helyi közösség. A délután 4 órakor kezdődő ünnepi szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Bene Tamás nagycsanádi plébános.

Tiszta szerelem est Kolozsváron
Idén 11. alkalommal szervezik meg magyarlakta területeken a tiszta szerelem imaestet, amelyen fiatalok tesznek tanúságot a tisztaság értékéről és imádkoznak azért, hogy minél többen felfedezzék ennek jelentőségét és felelősségét az életükben. Kolozsváron, ma este 8 órától a szociális testvérek és az egyetemi lelkészség közös szervezésében tartják az imaestet. A testvérek Szentlélek kápolnájában (Tordai út, 33 szám) Takó István egyetemi lelkész szentmisét mutat be, amit egy fiatal házaspár – Bálint Lehel és Emília – egykori temesvári egyetemisták tanúságtétele követ, végül egy kreatív imával, beszélgetéssel zárják az alkalmat.

Lelki egyensúly
A Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezete az Erdélyi Mária Rádió közreműködésével három alkalomból álló rendezvénysorozatot szervez az Idősek Világnapja alkalmából.
A második találkozásra 2019. október 16-án, szerdán délelőtt 11 órától kerül sor, melynek keretében Szilágyi Karola dietetikus az egészséges táplálkozásról fog előadást tartani, illetve dr. Sárosi Arthur orvos a leggyakoribb megbetegedésekről és azok megelőzési lehetőségeiről fog beszélni. A belépés ingyenes. A találkozó helyszíne: Szentegyház (Iuliu Maniu) utca, 4. szám, első emelet

Idősek napja a Caritasnál
A gyulafehérvári Caritas szervezésében, Háromszéken az otthoni beteggondozó munkatársak október 17-én Esztelnekre viszik el az időseket, ahol a polgármesteri hivatal jóvoltából gálaműsorban lesz részük.

Interaktív mesefoglalkozás
Október 17-én csütörtökön délelőtt 11 órától a X. Székelyföld Napok keretén belül a Kovásznai Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa termében Benkő Éva, a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány vezetője interaktív mesefoglalkozást tart 0-ik és I. osztályos gyermekeknek.

Filmest
Október 17-én, csütörtökön este 8 órától a Kolozsvári egyetemi lelkészség szervezésében filmestre kerül sor. A Forrest Gump Winston Groom 1986-ban kiadott regényének Robert Zemeckis által rendezett 1994-es amerikai filmváltozata lesz látható. A főszereplő, Forrest Gump éppen egy buszmegállóban üldögél és egyszer csak mesélni kezd. Elmeséli a buszra váró embereknek páratlan élettörténetét. Forrest gyenge szellemi képességei ellenére sikert sikerre halmoz, de képtelen felfogni dicsőségeit. Egész élete folyamán egyetlen cél vezérelte, hogy elnyerje gyermekkori barátnője kezét, aki élte világát és a gyermekkori emlékeken kívül semmi más szál nem fűzte Forresthez. Később mégis egymásra találnak s, hogy mi lesz velük tovább, kiderül majd a filmben.

Drámapályázat
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve „Nagy sokaság csatlakozott hozzá, mert hallották, mi mindent tett” mottóval drámapályázatot hirdet a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, amelynek témája Jézus Krisztus példabeszédei és csodái. A szervezők célja, hogy a csoport tagjai személyesen átélhessék az Istennel való találkozás élményeit, az Ő üzenetét, ami átformálhatja, átalakíthatja az életüket. A pályázatra plébániai csoportok és osztályközösségek egyaránt nevezhetnek három korosztályban: I-IV, V-VIII., illetve X-XI. osztály. A követelmények szerint a bemutatandó jelenetek hossza nem haladhatja meg a 10 percet, illetve a forgatókönyvet legkésőbb november 5-ig el kell juttatni a nagyváradi Püspöki Hivatalhoz. A jeleneteket Nagyváradon kell majd bemutatni november 19-én, 16 órától a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében, ahol egy szakmai zsűri döntése alapján díjazzák a résztvevőket. A szükséges jelmezekről, díszletekről, hangosításról a jelentkezőknek kell gondoskodniuk.

Időjárás: A meteorológusok szerint csütörtökig tart a szokatlanul meleg idő, mely elérte Romániát. A mai napon is sok napsütésre, csapadékmentes időre van kilátás, de hajnalban, reggel ismét többfelé találkozhatunk párás, ködös tájakkal. Többfelé erős lökések kísérhetik a délies szelet. A legmelegebb órákban 23-28 fokra számíthatunk, de a tartósabban ködös tájakon ennél pár fokkal hűvösebb lesz.

MRE - Hírszolgálat, 2019. október 15.

About the author

majoros gabriella