2019. október 16. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Tematikus nap a Mária Rádióban
Jézus az Eucharisztiában mellénk szegődik, hogy megerősítsen minket a megpróbáltatásokban. Ez a szolidáris jelenléte mindenhol ott van. Az Oltáriszentségben lelki erőként kínálja önmagát, hogy segítsen gyakorlatba ültetni az ő parancsát: úgy szeretni egymást, ahogy ő szeretett minket. Mai tematikus napunk során erről elmélkedünk. Tartsanak velünk Önök is!

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az orotvai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Imaestek a tiszta szerelemért
2008 óta már a Gyulafehérvári Főegyházmegyében is több helyszínen megszervezik azt az imaestet, amelyen fiatalok tesznek tanúságot kortársaiknak a tisztaság értékéről.
Holnap este fél nyolctól a csíkszeredai Segítő Mária Kollégiumban kerül sor az imaestre Tiszta szerelem  – Lehetéges? címmel. Az est során  egy fiatal házaspár tanúságtétele hallgatható meg, azt követően  szentségimádásra kerül sor. Várják mindazokat akik a fentebb megfogalmazott célért imádkozni szeretnének. Érdeklődni lehet Farkas Ibolya szociális testvérnél a 0745390189-es telefonszámon.
Október 19-én, szombaton 18 órakor szentmisével kezdődik az Imaest a tiszta életért a kézdivásárhelyi Boldog Özséb Római Katolikus Templomban, ezt követően tanúságtételre kerül sor, melyet szentségimádással zárnak. Várják az érdeklődőket!

Egymillió gyermek imádkozik
Október 18-án, pénteken délelőtt 10 órakor világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért. Az Egymillió gyermek együtt imádkozik a békéért és az egységért nevű kezdeményezés keresztény közösségektől, Venezuelából indult 2005-ben.

Pedagógusok lelkinapja Sepsiszentgyörgyön
Szombaton, október 19-én, 10 órai kezdettel lelkinapot szerveznek a Krisztus Király plébánián pedagógusok számára. A lelkinapot, melynek mottója, „mondjátok a csüggedt szívűeknek, ne féljetek!” (Iz 35,4) Fülöp László miklosvári plébános és Szentes Réka óvónő vezetik. Várnak minden érdeklődő pedagógust a lelki feltöltődésre, az együtt gondolkodásra.

Boldog P. Rupert Mayerre emlékeznek Kosteleken
Boldog P. Rupert Mayer SJ, az első világháborúban tábori lelkészként teljesített szolgálata közben Kostelek közelében, Sósmezőn súlyos sérülést szenvedett, aminek következtében elveszítette bal lábát. Az emlékezet máig őrzi azt a helyet, néhai Bálint Lajos gyulafehérvári érsek kezdeményezésére 2005 őszén emlékkő is került Kostelek határába, ahol minden év október végén megemlékeznek az ott megsebesült szerzetesről.
A kostelekiek idén is imakilenceddel készülnek az ünnepre. A szabadtéri szentmisét október 19-én, szombaton délelőtt 11 órától mutatják be. A szentmise főcelebránsa Berszán Lajos tiszteletbeli kanonok, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum alapítója és jelenlegi lelki igazgatója, szónoka pedig Salamon József gyimesbükki plébános.

Lélekóra Kovásznán
A kovásznai római katolikus templomban, október 20-án, vasárnap a délelőtt 11 órás szentmise után folytatódik a lélekóra előadás sorozata. Ez alkalommal Gloviczki Eszter budapesti orvos tart előadást „Szerelem, hűség, válás a hormonok világában” címmel.

Hervai Katalin tárlatmegnyitója Sepsiszentgyörgyön
Október 20-án, vasárnap délelőtt a fél tizenegy órás szentmise keretében Hervai Katalin grafikusművész Oltáriszentséggel kapcsolatos munkáiból kiállítás nyílik a Krisztus Király-plébániatemplomban.

Konferencia Szegeden
A Szeged-csanádi Egyházmegyei Pasztorális Helynökség szervezésében október 26-án, szombaton Élet a plébánián címmel konferenciára kerül sor a szegedi Katolikus Házban. A program 9.30 órakor kezdődik, 10 órától Dr. Nyéky Kálmán plébános, teológiai tanár bemutatja Michael White és Tom Corcoran: Újraépítve című könyvét, és az egyházközség megújulásának lehetőségeiről értekezik. Ezt követően, 11.20 – 12.20 óra között Süveges Gergő és Süvegesné Rudan Margit, az NCD magyarországi képviselőinek előadására kerül sor, amelynek címe: A közösségfejlődés természetes útja. A délutáni program a következő szekciókban zajlik: az oltár körül szolgálók lelkisége, zenei szolgálat a plébánián, a közösségépítés gyakorlata a plébánián – lehetőségek és kihívások, egyházközségi média.

Időjárás: Kellemes, az ilyenkor megszokottnál melegebb időre számíthatunk a következő napokban is – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Jövő héten aztán fokozatos lehűlés várható, de csapadékra október 21-e után van kilátás. Ma a hajnali pára- és ködfoltok feloszlását követően országszerte sok napsütésre van kilátás. A legmelegebb órákban 25-27 fokra számíthatunk.

MRE – Hírszolgálat, 2019. október 16.

About the author

majoros gabriella