2019. október 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

1956-os megemlékezés
Holnap délután 5 órától ünnepi megemlékezés lesz a főtéren, majd ezt követően koszorúzás a temetőben. 6 órától Ünnepi szentmise a Szent Miklós római katolikus templomban.

Idősek világnapja Kolozsváron
A Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezete az Erdélyi Mária Rádió közreműködésével három alkalomból álló rendezvénysorozatot szervezett az Idősek Világnapja alkalmából. A záró alkalomra október 24-én, csütörtök délelőtt 11 órától kerül sor, amelynek különlegessége egy olyan közös tánc lesz, mely örömforrásává válhat, Imre Edit szociális testvér vezetésével. A találkozó helyszíne: Szentegyház (Iuliu Maniu) utca, 4. szám, első emelet jobbra.

Közösségi ház megáldása
2019 tavaszán megnyílt a Schönstatti Márianővérek temesvári közösségi háza. A házszentelési ünnepségre szentmise keretében kerül sor október 25-én, pénteken délután fél 5 órától, amelyet Pál József Csaba megyés püspök celebrál.

Egymillió csillag a nélkülözőkért
A Szatmári Egyházmegyei Caritas Egymillió csillag a nélkülözőkért szolidaritási akciót szervez október 24-én, csütörtökön délután 6 órától a szatmárnémeti Tűzoltó toronynál, Máramarosszigeten október 25-én, pénteken szintén délután 6 órától a város központi parkjában. Lehetőség lesz mindenki számára, hogy egy-egy gyertya meggyújtásával és pénzbeli adománnyal láthatóan is kifejezze: minden nehézség ellenére fontos számunkra a közösségünk és érdekel bennünket a nélkülözők sorsa. Gyújts te is egy gyertyát!

Konferencia Nagyváradon
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szervezésében a város ad otthont a kárpát-medencei művészettörténeti kutatás egyik jelentős programjának, a Fiatal Művészettörténészek VII. konferenciájának. A három napos rendezvény a művészettörténeti kutatással foglalkozó fiatalabb nemzedék számára biztosít lehetőséget a bemutatkozásra. A konferencia programja október 25-én, pénteken déli 12 órakor kezdődik a Nagyváradi Vár E épületének első emeleti Konferenciatermében és a következő nap végéig tart majd. A rendezvény utolsó napján, október 27-én, vasárnap a résztvevők megtekintik a város jelentős művészeti emlékeit, köztük a felújítás alatt álló római katolikus püspöki palotát, a székesegyházat, valamint az egyházmegyei gyűjteményeket és váradi várat. A konferencia nyitott mindenki számára.

Kneipp-hétvége
„Tégy valami jót a testeddel, hogy a lelkednek kedve legyen Lakni benne.” Avilai Szent Teréz gondolata nyomán Péter Mária Imelda mallersdorfi ferences nővér a Kneipp terápiáról tart kurzust november 7-10 között Gyergyócsomafalván, melynek keretében főként a vizes-alkalmazások megtapasztalására, elsajátítására és gyakorlására lesz lehetőség. Helyek száma korlátozott, jelentkezni lehet a 0741-694139-es telefonszámon.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Az Isten vezet címmel november 8-10 között lelkigyakorlatot tart Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános. Azok jelentkezését várják, akik arra vágynak, hogy két napig Istennel legyenek csendben, Őt figyelve. A lelkigyakorlat során mindennap lesz szentmise, közös ima, ráhangoló elmélkedések, valamint lehetőség nyílik a megosztásokra és személyes beszélgetésekre is. A helyek száma korlátozott, előzetes bejelentkezés szükséges november 4-ig a 0266-210537-es vagy a 0755-489743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen.

Lány és asszonytalálkozó
Az Áradat Egyesület szervezésében a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban tartják a IX. Csíksomlyói Lány- és Asszonytalálkozót, amelynek témája: Tabuk és titkok. Idén is tartalmas előadásokra és műhelymunkákra hívnak minden érdeklődőt. A program november 22-én, pénteken délután 5 órakor kezdődik és szombaton délután 6 órakor szentmisével zárul. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezési határidő: november 15. További információk és regisztráció az aradat.ro oldalon.

Világméretű Szentségimádás
Krisztus Király ünnepére készülve, november 23-án világméretű szentségimádást tartanak több országban, így Románia-szerte is. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti szervezői arra kérik a közösségeket, hogy minél nagyobb számban csatlakozzanak, és dicsőítsék Jézus Krisztust.

Időjárás: Ma is napos, csapadékmentes, nyugodt őszi időre van kilátás. A légmozgás gyenge marad, így a hajnalra képződő pára, köd keleten helyenként napközben is tartósan megmaradhat. Délután 23-28 fok között alakul a hőmérséklet, a déli országrészben lesz a legmelegebb.

MRE – Hírszolgálat, 2019. október 22.

 

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Körtvélyfáján tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Rózsafüzér-társulatok találkozója Gyergyószentmiklóson
A gyergyószentmiklósi Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek otthonában tartják meg a Rózsafüzér-társulatok találkozóját ma délután fél 3 órától. Szeretettel várják a rózsafüzér társulatokat.

1956-os megemlékezés
Holnap délután fél 6 órától Kovásznán a központi parkban állított 56-os emlékműnél emlékeznek a Magyar Szabadság Napjára. A rendezvényen közreműködnek: a történelmi egyházak képviselői, Szabó Levente, a református ifjúsági zenekar, a Városi Ifjúsági Fúvószenekar, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjai és a Havadtőy Sándor Cserkészcsapat.

Engesztelő imaóra
A margittai plébániatemplomban október 25.én, pénteken imaórát tartanak a békéért, imádkoznak a török-szír háború befejezéséért, a kiengesztelődéséért és az emberek közötti egységéért. Este fél 7 órától rózsafüzér ájtatosság, utána szentmise, majd szentségimádás lesz.

Kiállításmegnyitó
Józsa Ildikó korondi keramikus művész Exorsus (Kezdet) című tárlatát nyitják meg a marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Házban október 25-én, pénteken este 7 órától. A művész első alkalommal idén áprilisban Székelyudvarhelyen állította ki alkotásait, az akkori tárlat 26 munkája két újabb alkotással egészül ki az Életfa című balladai faliképsorozat mellett. A rendezvény házigazdája Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános, megnyitóbeszédet mond Doszlop Lídia művészeti szakíró. A tárlat három hétig látogatható.

Jubileumi kóruskoncert
A csíkszeredai Szent Ágoston-templomban tartja a Lux Aurumque kamarakórus 10 éves jubileumi koncertjét. A kamarakórus 2009 őszén alakult Csíkszeredában, zenetanárokból és a kóruséneklés iránt érdeklődő zenekedvelőkből. Művészeti vezető: Ványolós András. A koncerten, amelz október 26-án, szombaton este 7 órakor kezdődik hazai és külföldi kortárs zeneszerzők világi és egyházi művei szólalnak meg.

Admisszió és beöltözés
Gyulafehérváron október 27-én, vasárnap a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisén ünnepélyes keretek között kilenc kispapot vesznek fel a diakónus- és papjelöltek sorába. A szentmisét Jakubinyi György érsek mutatja be a koncelebráló papsággal együtt a székesegyházban. Az ünnepi szentmisét a szeminárium Facebook oldalán, a Seminarium Incarnatae Sapientiae oldalon élőben közvetítik.

Női estek
Nőnek lenni az egyik legnagyobb kihívás az életben. Jól nőnek lenni pedig még nagyobb!
Nőnek teremtett a Jóisten. Nőként nevelnek bennünket. Nőnek érezzük magunkat. Nőként viselkedünk. Mindeközben pedig számos elvárásnak és szerepnek igyekszünk megfelelni, melyek egy részétől a boldogság megélését reméljük. Ám tudjuk-e vajon, pontosan mi tesz bennünket nővé? S azt, hogyan élhetjük meg jól a nőiességünket?
Ezekről és sok más egyéb kérdésről beszélgetnek havonta egy alkalommal a Kolozsvári Egyetemi Lelkészségen a Női estek keretén belül. Az első találkozás október 28-án, hétfőn este 8 órától lesz.

A muzsika hangja
A Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekeiből alakult Kölyökszínház turnéra indul a Muzsika hangja című musical előadással. November 7-én, csütörtökön este 6 órakor Medgyesen a Kultúrotthonban, november 8-án, pénteken délelőtt 11 órakor a máréfalvi kultúrotthonban, délután 6 órakor pedig az oroszhegyi kultúrotthonban lesz az előadás. November 9-én, szombaton délután 4 órakor Szárhegyen láthatják az érdeklődők a musicalt, ami után után szüretibál lesz. November 10-én, vasárnap reggel 9 órától szentmisén vesznek részt az alapítvány gyermekei Gyergyóremetén, utána fél 11 órakor tartják meg az előadást a kultúrotthonban, este 6 órakor pedig a segesvári kultúrotthonban zárul a turné.

Rövidterápiás program
A Bonus Pastor Alapítvány kéthetes rövidterápiás programot szervez november 11-től kezdődően, szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak a magyarózdi Terápiás Otthonban. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. További részletek a bonuspastor.ro oldalon olvashatóak.

Időjárás: Ma is napos, csapadékmentes, nyugodt őszi időre van kilátás. A légmozgás gyenge marad, így a hajnalra képződő pára, köd keleten helyenként napközben is tartósan megmaradhat. Délután 23-28 fok között alakul a hőmérséklet, a déli országrészben lesz a legmelegebb.

MRE – Hírszolgálat, 2019. október 22.

About the author

Tunde Vidican Lokodi